Tolkien’in “Kullervo’nun Hikayesi” Adlı Eseri Yeniden Basılıyor!

kullvera ust

Tolkien’in ilk olarak 1914 yılında basılan Kullervo’nun Hikâyesi adlı eseri, yeniden düzenlenmiş haliyle tekrar yayınlanıyor.

Tolkien bu dünyadan göçeli çok oldu ama hala Orta Dünya’ya ait yeni kitaplar okumaya devam ediyoruz. Bu kez Tolkien’in ilk olarak 1914 yılında yayınlanmış olan Kullervo’nun Hikâyesi, bir Tolkien uzmanı olan Verlyn Flieger tarafından yeniden düzenlenmiş haliyle tekrar basılıyor.

Ustanın yazdığı çoğu kitabı okuduysanız eğer, o çok sevdiği Fin destanı Kalavela’ya birçok atıfta bulunduğunu da fark etmişsinizdir. Tolkien işte bu destanı henüz çok gençken kendine has bir biçimde yazmak istemiş ve ortaya bu eser çıkmış. Kullervo karakteri için, Hurin’in Çocukları kitabının ana karakteri olan Turin Turambar’ın atası da diyebiliriz.

Harper Collins etiketiyle 27 ağustos’ta piyasaya çıkması planlanan kitabın tanıtım yazısı ise şu şekilde:

the story of kullervoKalervo oğlu Kullervo, Tolkien’in karakterleri arasında belki de en karanlık ve trajik olanıdır. Tolkien’in deyişiyle “Bahtsız Kullervo”, doğaüstü güçlere ve trajik bir kadere sahip oldukça şanssız bir yetimdir.
Babasını öldürüp annesini kaçıran ve o daha küçük bir çocukken onu üç kez öldürmeye çalışan karanlık büyücü Untamo’nun hüküm sürdüğü topraklarda yetişen Kullervo’yu yalnızlıktan kurtaran şey, ikiz kardeşi Wanona’nın sevgisi ve Musti isimli büyülü siyah bir köpeğin korumasıdır. Kullervo köle olarak satıldığı zaman büyücünün üzerine intikam yemini eder, fakat intikam anında bile zalim kaderinden hiçbir kaçış olmadığını öğrenecektir.
Tolkien kendisi Kullervo’nun Hikayesi için “yazdığım efsanelerin girişi için bir tohum niteliğinde” olduğunu söylemiş ve “ilk çağın efsanelerinin asıl hususu” tanımlamalarını kullanmıştır. Tolkien’in Kullervo’su, Silmarillion’un ensest ilişkide bulunmuş kahramanı Túrin Turambar’ın apaçık atasıdır. Kullervo’nun Hikayesi kendi başına güçlü bir hikaye olmasının yanı sıra, yazarın çalışma notlarını, taslaklarını ve üzerine aldığı notları da ilk kez barındırıyor. Kalevala, Tolkien’in yarattığı dünyanın temel taşıdır.

Kullervo’nun Hikâyesi, ustanın bir diğer kitabı The Fall Of Arthur ile aynı kaderi paylaşıyor. Maalesef her iki kitap da tam olarak tamamlanmadı. Neyse ki bu kitapta bir Tolkien uzmanı olan Verlyn Flieger’ın notları, taslakları ve yorumları bize eşlik edecek.

Bitmiş veya bitmemiş olsun, biz Tolkien hayranları için yeni bir kitabın geliyor oluşu mükemmel bir haber. Ustanın kitaplarını yayınlamaya devam eden İthaki Yayınları, umarız bu önemli eseri de dilimize kazandırır.

Merakla ve heyecanla bekliyoruz.