Uluslararası PEN Başkanlığına Türk Aday!

pen

PEN Türkiye Merkezi’nin genel başkanı olan yazar Zeynep Oral, şimdi de PEN Dünya Yazarlar Birliği’nin başkanlığı için 3 adaydan biri oldu!

Altı yıldır PEN Dünya Yazarlar Birliği’nin başkanlığını sürdüren Kanadalı yazar John Ralston Saul, artık bayrağı bir başkasına devretmek üzere. Önümüzdeki ekim ayında Kanada, Quebec’te gerçekleşecek genel kongrede, bu konum için 3 aday yarışacak. Aralarında PEN Türkiye’nin başkanı olan, yazar Zeynep Oral da bulunuyor.

Ülkemizde PEN’in Türkiye ayağını tarih ve edebiyatımızın önemli ismi Halide Edip Adıvar, 1950’de kurmuştu. İfade özgürlüğü ve edebiyatın hak ettiği değeri görmesi için çalışan PEN birliği, İngilizcede “kalem” anlamına gelmesinin yanı sıra, bir kısaltmadır. Poets (Şairler), Essayists (Denemeciler) ve Novelists ( Romancılar) kelimelerinin başharflerinden türetilen PEN, dünyadaki en önemli edebiyat camialarının başında gelir.

Adaylık en az üç farklı ülkenin PEN merkezleri tarafından aday gösterilme kıstası taşıyor. Buna göre bu kıstası sağlamayı başarmış üç aday şöyle:

  • Zeynep Oral (Türkiye)
  • Vida Ognjenovic (Sırbistan)
  • Jennifer Clement (Meksika)

Bu adayları desteklemiş ülkelerse şu şekilde oldu:

  • Zeynep Oral’ı destekleyen PEN ülkeleri: : Almanya, İngiltere ve İtalya
  • Jennifer Clement’i destekleyen PEN ülkeleri: Meksika, Güney Afrika Cumhuriyeti ve İsveç
  • Vida Ognjenovic’i destekleyen PEN ülkeleri:  Makedonya, Portekiz ve Sırbistan

16 Ekim günü, dünyada yüzden fazla merkezi bulunan PEN Merkezleri’nin oylarıyla belirlenecek yeni başkan, 3 yıl süreyle görev yapacak. Biz de bu süreçte Zeynep Oral’a can-ı gönülden başarılar diliyor, sadece adaylığıyla bile göğsümüzü ne denli kabarttığını bilmesini istiyoruz.