Neil Gaiman, Mezarlık Kitabı’nın Gelirini Suriyeli Mültecilere Bağışlıyor

graveyard-book

Suriyeli mültecilere yardım için başlatılan #BuyBooksForSyria hareketine Neil Gaiman da Mezarlık Kitabı ile katıldı.

Dün (1 Ekim 2015) itibariyle başlayan #BuyBooksForSyria (Suriya İçin Kitap Alın) kampanyası kapsamında pek çok ünlü yazar, İngiltere’nin Waterstones kitapçısına kitaplarını bağışlıyor. Buna göre, #BuyBooksForSyria etiketiyle satılacak pek çok kitabın geliri, yazarlarının izniyle tamamen Suriyeli mülteciler için harcanacak.

Neil Gaiman bol ödüllü eseri Mezarlık Kitabı ile katıldığı kampanyayı şu sözlerle duyurdu:

Mezarlık Kitabı’nın Waterstones’ta satılan hiçbir kopyasından bir kuruş almayacağım ve bunun için çok heyecanlıyım.

1 milyon £ hedefe sahip kampanyaya destek Gaiman’la da sınırlı kalmadı elbette! Büyük yayınevlerinden Penguin Random House, HarperCollins, Hachette ve Simon & Schuster de kampanyaya destek oldu. Diğer büyük yazarlar da desteklerini geri çekmedi.

Aralarında Karanlık Cevher Serisi ile tanıdığımız, fantastik edebiyatın yaşayan efsanelerinden olan Philip Pullman’ın da bulunduğu bir yazarlar topluluğu kampanyaya katılanlar arasında. Kevin Hakkında Konuşmalıyız (We Need to Talk About Kevin) ile yazar Lionel Shriver, Ejderha Dövmeli Kız ile rahmetli yazar Stieg Larsson‘ın yayıncısı ve Uçurtma Avcısı ile yazar Khaled Hosseini de aynı amaç için bu kitaplarından alacakları kazancı bağışladı.

Kampanyaya katılan daha birçok yazar mevcut ve sevindirici olan ne, biliyor musunuz? Aynen aktarıyoruz:

Katılımları için başvurduğumuz yazarlar bize 30 saniye için dönüş yaptı. Evet, 30 saniye!

Waterstones’un yöneticisi James Daunt’a ait bu sözler. Sanatın özündeki yardımseverliğe bir işaret değilse nedir yahu?

Bu projeye katılan yazarlar, aynı zamanda Avrupa ve İngiltere’nin yeterince mülteciye kapılarını açmamasından da şikayetçi. Kampanyayla birlikte buna da bir tepki gösterilmiş olunuyor.

Son olarak şaşkınlık ve anarşi parkı Dismaland’in kapanışında İngiltere’ye bu eleştiri yöneltilmişti. Yine sanat yoluyla elbette. Görünen o ki daha pek çok sanatçı İngiltere’nin bu tutumundan rahatsız.