Murakami’nin Yeni Kitabı Japon Yayın Dünyasını Birbirine Düşürdü

Toru-Nishine

Haruki Murakami‘nin yeni kitabı Novelist as a Vocation Japon yayın dünyasını birbirine düşürdü!

Kinokuniya Kitabevi, Murakami‘nin yüz bin adet basılan yeni kitabının doksan bin kopyasını satın alarak okurlara kitabı yalnızca kendi şubelerinden satın alabileceklerini duyurdu. Böylelikle kitap internetten satışa yalnızca beş bin adet ile çıkabilecek.

Online dağıtımcıların uzun süredir kitap piyasasını ele geçirmeleri ve kitabevlerinin yavaş yavaş ikinci plana atılması gerçeği, Kinokuniya Kitabevi‘ni harekete geçmek zorunda bırakmış.

“Endüstrinin bugün geldiği noktada şöyle bir gerçek var: Kitabevleri, büyük satış potansiyeline sahip yeni kitaplarını satın alamıyor. Online dağıtımcılara karşı kitabevlerinin yapması gereken şey de güçlerini birleştirip piyasadaki geleneksel kitap satışını yeniden canlandıracak atılımlar yapmak.”

Tokyo merkezli Kinokuniya Kitabevi‘nin Japonya’da altmış altı şubesi bulunmakta. Murakami’nin yeni kitabını okumak isteyen okurlar, sıcacık evlerinden çıkıp kitabevinin yolunu tutmak zorunda.

Kinokuniya Kitabevi‘nin yayın kurulu üyelerinden Hitoshi Fujimoto, “Amacımız sadece kitabevlerinin hak ettikleri payı alması ve kitapların da satış miktarlarının artması. Bu bir deneyden ziyade kendi adımıza büyük riskler taşıyan bir iş planı,” dedi.

Kinokuniya Kitabevi‘nin online kitap siparişi alan sitelere sağlam bir tokat attığı gerçek. Fakat sonra ne olacak? Diğer kitabevleri de yeni yazarlar ve kitaplarla bu yöntemi deneyerek online kitap sitelerini saf dışı edebilecek ya da en azından kendi paylarını hatırı sayılır seviyelere tırmandırabilecek mi?

Japon yayın dünyasındaki savaş, bütün dünyaya yayılarak hepimizi tekrardan kitabevlerinin davetkâr kapılarını aralamaya itebilir mi? Yoksa biz kitaplarımızı tek tıkla internetten sipariş etmekten gayet memnun muyuz? Ne dersiniz?

Kaynak: Notos #54