Star Wars’un Tatlı Robotu BB-8 Dişiymiş

bb8-ust

Star Wars VII: The Force Awakens (Güç Uyanıyor)’un sevimli robotu BB-8 için The Telegraph’tan “dişi” açıklaması geldi.

BB-8 nedense cinsiyetiyle bazı kesimlerde soru işareti yaratmıştı. Onun geçtiği o tatlılık fışkıran videolarda kendisinden İngilizcede eril kişi anlamına gelen “he” zamiriyle bahsediliyordu.

Kendisinin tasarımı insansı bir yapı taşımadığı için akıllara herhangi bir cinsiyeti getirmiyordu da. Ona “he” derken erkek olduğu da kastedilmiyordu aslında. Böyle belirsiz durumlarda “he” zamirinin kullanıldığı da çoktur.

İlginç olansa J.J. Abrams tarafından gelen açıklama. Ya da en azından saygın gazete The Telegraph’ın bizlere verdiği bilgi bu yönde.

Gazetenin açıklaması şöyle:

Film yapımcılarına yakın olan bir kaynağın Daily Mail’e söylediğine göre, BB-8 kesinlikle bir “she” [kadınlar için kullanılan ‘o’ zamiri] ve bu karar Star Wars oyuncak piyasasının kadın tarafı düşünülerek, planlı bir şekilde alındı.

‘Daha önce Star Wars’ta hiç güçlü bir dişi robot olmamıştı,’ diyor bu kaynak.

JJ Abrams, BB-8’i şirin ve güçlü yapmakta kararlı; ve tabii dişi de. Filmin erkekler hayranları kadar, kız hayranlarının da ilgisini çekmek istiyorlar. O [BB-8] filmin gişesini taşıyacak etmenlerden biri olacak.

Eşitlikten çok satış kaygısıyla alınmış bir karar gibi duruyor. Evet, BB-8 çok tatlı ve kız-erkek demeden herkes onu çok sevimli bulmuyor mu? Öte yandan, Star Wars’un kadın hayranlarının sayısı hiç az değil ve BB-8’in dişi olması bir kadın olan beni gülümsetse de, onun gibi insansı olmayan bir robotun dişi ya da erkek olması çok da önemli değildi.