George Lucas’tan Acı Verici Bir İtiraf

george-lucas-star-wars

Star Wars efsanesinin yaratıcısı George Lucas neden artık film çekmek istemediğine dair insanın içinin cız etmesine sebep olan bir açıklamada bulundu.

1977 yılında, ilk Star Wars filmi gösterime girdiğinde kimse bir efsanenin başlangıcına şahit olduğunu bilmiyordu muhtemelen. Aradan geçen yıllar boyunca 6 filme, pek çok video oyununa, çizgi romanlara, animasyonlara ve kitaba konu oldu bu evren… ve olmaya da devam ediyor. Hepsi tek bir zihnin, tek bir hayalperestin kafasındaki yıldızlarla dolu düş perdesinden çıktı. Yani George Lucas’ın…

Ve şimdi, ilk filmin izleyicilerle buluşmasından tam 38 yıl sonra yeni bir Star Wars filmi, hatta çekilecek devam ve yan projeleri de sayarsak filmleri var karşımızda. Ama bu kez yönetmen koltuğundaki isim George Lucas değil. Ve bir daha asla olmayacak.

Ünlü yönetmen, Vanity Fair’e verdiği bir video röportajda kendisine sorulan soruları tüm içtenliğiyle yanıtlıyor. Röportajın her ne kadar eğlenceli, hatta komik olması planlansa da Lucas’ın verdiği cevaplar ve yüzündeki hüzünlü ifade aynı şeyin kendisi için pek de geçerli olmadığını gösterir nitelikte.

Aslında her şey güzel başlıyor. Star Wars filmi çekecek yeni yönetmenlere “bu filmlerin uzay gemilerinden çok daha fazlası olduğunu unutmamaları” tavsiyesiyle giriyor söze. En çok merak ettiğiniz şey sorusuna “Darth Vader’ın torunlarına ne olduğunu öğrenmek istiyorum,” diye yanıt veren Lucas, bir Star Wars karakteri olmak isteseydiniz hangisini seçerdiniz sorusunaysa “Jar-Jar Binks” diye yanıt veriyor ve o anda esprilerin sona erdiğini yüzündeki ifadeden anlayıveriyorsunuz. Bu bir sitem… Ardından neden bir daha Star Wars filmi çekmek istemediğine dair acı verici bir itirafta bulunuyor:

Bir film yapmaya kalkışıyorsunuz ve elde ettiğiniz tek şey eleştiri oluyor. İnsanlar siz daha bir şey yapmadan evvel neyi nasıl yapacağınıza dair sizin yerinize karar vermeye çalışıyorlar. Film çekmek artık eğlenceli değil. Deneysel şeyler yapamıyorsunuz, hiçbir şey yapamıyorsunuz. Filmlerinizi belirli bir şekilde çekmek zorundasınız. Bundan hoşlanmıyorum, hiçbir zaman da hoşlanmadım. Ben kariyerime deneysel filmler çekerek başladım ve yine o tür filmler yapmak istiyorum; ama artık hiç kimse deneysel filmler izlemek istemiyor elbette.

Lucas sözlerine yönetmenliğe devam edeceğini, ancak bundan sonra çekeceği yapımların herkesin izleyeceği şekilde gösterime girmeyeceğini belirterek son veriyor.

Sinema dünyasına bu kadar çok emek vermiş, böylesine yetenekli bir insanı hayata ve sevdiği uğraşa küstürmek herhalde ancak evrenin en memnuniyetsiz varlığı olan insanoğlunun yapacağı türden bir şey… Her şey için teşekkürler Lucas! Jar Jar Binks için bile…