Borges’in Hazırladığı Babil Kitaplığı Dizisi Yeniden Basılıyor!

jorge-luis-borges-ust

Latin Amerika Edebiyatı’nın en saygın yazarlarından Jorge Luis Borges’in hazırladığı Babil Kitaplığı dizisinin, Kırmızı Kedi Yayınları tarafından yeniden yayımlanacağı duyuruldu!

Yıllar önce, Dost Kitabevi’nin enfes kapak tasarımları ile yayımladığı bu ünlü diziye günümüzde birkaç tanesi hariç ulaşabilmek ne yazık ki güçleşmişti. Uzun zamandır adına kampanyalar açılan, okurlar tarafından başka bir yayınevi tarafından yeniden basılması beklenen Babil Kitaplığı nihayet yeniden yayımlanıyor.

30 kitaptan oluşan dizinin ilk 2 kitabı şu anlık hazır: 25 Ağustos 1983 ve Diğer Öyküler (Jorge Luis Borges) ile Sevimsiz Öyküler (Leon Bloy).

25 Ağustos ve Diğer Öyküler tanıtım metni:

25-agustos-1983-ve-diger-oykuler-jorge-luis-borges-

Jorge Luis Borges, Latin Amerika edebiyatının en büyük isimlerinden biri. Farklı olguları bir araya getirmedeki ustalığıyla da “sınırlarda gezen” bir şair, öykü ve deneme yazarı.

Fantastik öğeleri ağır basan kendine özgü kalemiyle Borges, her seferinde zorladığı bu sınırlar sayesinde gerçeküstücülük akımının vazgeçilmez bir üstadı haline geldi ve kendinden sonra gelen çok sayıda yazarın üslubunu, edebiyata bakışını değiştirdi.

25 Ağustos 1983 ve Diğer Öyküler, gerçekliği yeniden kurgulayarak insanı kuşkuya düşüren Borges’in, olgunluk döneminde yazdığı incelikli ve imgelerle dolu öykülerinden bir seçki.

Borges’le yapılmış detaylı bir söyleşinin de bulunduğu bu seçkide, zaman kavramının çürütülmesine, pek çok felsefi konunun ve paradoksun edebiyata aktarılmasına, benliğin parçalara ayrılmasına rağmen kimliğini kaybetmiş karakterlerin bile ayırt edilebilir hale gelmesine tanık oluyoruz.

Sevimsiz Öyküler tanıtım metni:

sevimsiz-oykuler-leon-bloy-Bloy, okuyucunun ruhsal durumuna göre çekilmez ya da harika sayılabilecek benzersiz bir üslup geliştirmiştir. Her iki durumda da yazın sanatının en canlı üsluplarından biridir bu. Bloy’un üstatlarından Carlyle, evrensel tarihin, durmaksızın okumak ve yazmak zorunda olduğumuz ve başkalarının da bizleri yazdığı bir kitap olduğunu yineler; hayalci Swedenborg, hayvan, bitki ya da mineral gibi çevremizi saran tüm varlıkların tinsel olaylarla bağlantılı olduğuna inanır. Léon Bloy ise evreni, her insanın bir sözcük, bir harf ya da sadece bir noktalama işareti olarak yer aldığı bir tür ilahi şifre olarak kabul eder. Kozmik uzamı reddederek tüm uçurum ve ışıkların insan bilincinin yansımasından başka bir şey olmadığını iddia eder. Bir keresinde, zaten cehennemde yaşadığımızı ve her insanın en yakınındaki kişiye işkence etmekle görevli bir şeytan olduğunu söylemiştir.” -Jorge Luis Borges.

Kırmızı Kedi Yayınları’na attıkları bu inanılmaz adımdan ötürü teşekkürlerimizi sunuyor ve geriye kalan 28 kitabı da büyük bir merak ve istekle beklediğimizi belirtiyoruz.