Amerikalı Bir Tiyatro Topluluğu Sıra Dışı Shakespeare Uyarlamaları Sahneliyor!

drunk-Sheakspeare-ust

Sarhoş olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu! “Sarhoş Shakespeare (Drunk Sheakspeare) adlı Manhattanlı bir tiyatro topluluğu, aktörlerin alkol etkisindeki performanslarını ortaya koyan yetişkinlere yönelik sıra dışı Shakespeare uyarlamaları sahneliyor.

Muhtemelen daha önce Shakespeare eserlerinin farklı ve modern uyarlamalarıyla karşılaşmışsınızdır. Fakat Sarhoş Shakespeare topluluğunun, oyunculardan birinin en eğitimli dili bile dolaştıracak kadar alkol tüketmesinden sonra sahnelediğine benzer bir performansı görene kadar en yaratıcı olanını görmüş sayılmazsınız.

Her şey, Roy Arias Stages adlı gösteri sanatları merkezinde, alkol tüketmenin serbest olduğu bir kütüphane ya da kütüphane gibi dekore edilmiş bir salonda toplanmaya başlayan sanatçıların, seyircinin gösteri esnasında oyunculara dokunacak kadar yakın oturduğu ve alkolle Shakespeare oyunlarını birleştiren topluluklarını kurup “Sarhoş Shakespeare” adını almasıyla başlamış. Topluluğun alameti farikası olan, her gösteride aktörlerden birinin beş bardaktan fazla alkol tüketerek performans sergilemesi ise kısa sürede otoritelerin ve seyircilerin dikkatini çekerek, ibrenin başarıyı göstermesini sağlamış.

drunk-Sheakspeare2

Normalde yazarların ve ressamların kullandığı -ve özellikle sürrealizm akımıyla birlikte tavan yapan- uyarıcı bir maddenin kullanımıyla iç dünyanın ortaya çıkarılıp esere yansıtılması tekniğinin gösteri sanatlarıyla birleşmesinden doğan bu performansların başarısının sırrı ise alkolün “ana karakter” değil, aktörün yeteneklerini kullanarak Shakespeare’i cüretkarlıkla birleştirmesini sağlayan bir araç olmasında yatıyor. Yani pek çok sanat eleştirmeninin de dikkatini çekip takdirini kazanan Sarhoş Shakespeare, tiyatroya oldukça yenilikçi bir yorum getirirken profesyonellikten de ödün vermiyor.

Zaten oldukça sıra dışı ve eğlenceli bir deneyim yaşayan seyircilere, gösteriye dahil olabilme olanağı da sunuluyor. Fazladan ücret ödemeyi kabul eden iki seyirci tahta oturtulma, şampanya ile havyar servisinden yararlanma ve o oyunda alkol tüketmekle yükümlü oyuncuya daha fazla içmesini emretme ayrıcalığına sahip oluyor.

Diğer pek çok Shakespeare uyarlamasından daha eğlenceli işler ortaya koyan topluluğu izlenmeye değer kılanın da asıl kendini izletenin sarhoş oyuncu değil, ona uyum sağlayıp oyunun sorunsuzca akmasını sağlayan diğer tiyatrocuların yetenekleri olduğu dile getiriliyor seyirciler ve eleştirmenlerce.

Slate tarafından “Tiyatronun başına gelen en iyi şey”, Wall Street Jurnal tarafından da “taklit edilemez” olarak nitelendirilen ve şu an Machbet’i sahnelemekte olan topluluk hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isterseniz internet sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

drunk-Sheakspeare