Kayıp Rıhtım Arşiv Forum
Kurgu Güncesi => Tartışma Platformu => Konuyu başlatan: Nefertari - 13 Mart 2008, 18:04:11
-
Yeri burası mıdır bilmem..Ama koydum.(cümleme bak ya =P) :shrlock
Hikaye: Yaşanmış veya tasarlanmış bir olayı, bir durumu; yer, kişi ve zaman belirterek anlatan kısa yazılara öykü(hikaye) denir. Genellikle romandan kısa olurlar, dar bir zamanı kapsarlar, kişileri romana göre daha azdır, anlatılanları tek ve sınırlıdır ve olayla ilgili yer ve zaman belirtirler. Serim düğüm ve çözüm denilen üç bölümden oluşurlar.Olayı sürükleyen bir kişi(öykünün kahramanı) vardır. Hikaye kısalığı ve kurgusuyla masala, kişilerin nitelendirilmesi, eylemin işlenişi ve canlandırılmasıyla da romana yaklaşır. Hikayenin kısalığı yapısal olarak, kişinin niteliğiyle geliştiği eylem arasındaki sıkı bağdan kaynaklanır. Hikayenin çerçevesi, çoğu kez anlatıcının durumunu belirterek çizilir.
Roman:İnsanın veya çevrenin karakterlerini, göreneklerini inceleyen, serüvenlerini anlatan, duygu ve tutkularını çözümleyen, kurmaca veya gerçek olaylara dayanan uzun edebî türe ve bu türde yazılmış eserlere roman denir. Belli bir tarihsel ya da coğrafi çevre içindeki belli bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, bu insan ya da insanların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya da sanatsal ilişkiyi gözeterek öyküleyen ve belli bir uzunluğu aşan anlatılar için kullanılan edebi terimdir.
Öhöm..Şimdi soruyorum =P Bizim okuduğumuz bööler Fantastik Hikaye mi?Fantastik Roman mı?
Şimdi verdiğim açıklama göre davranacak olursam;
Şimdi hikayedeki ''tasarlanmış konu'' yazısı dikkatimi çekti.Bizim okuduğumuz fantastikler bir tür tasarlama değil mi?Tasarlama..Burası tamam.
Ordaki kısa yazı işi zor gala getiriyor.Bize göre (daha doğrusu bana göre) kısa yazı en fazla 150 sayfadır.Ama bazı fantastikler 1000 sayfa olabiliyor.İşte burda problem var.
Romandan kısa olurlar.O zaman roman mı kabul edeceğiz?Şimdi romanı inceleyelim.
Şimdi kurmaca ve tasarlanmış burada romana uyuyor.Sanırım herkes de benle hem fikirdir burda.
Mantıksal,mantıksal,mantıksal....Bu şeyi sevmedim.Tüm olayı yerle bir ediyor.Eğer mantıklıysa bizim okuduğumuz romanlarda gerçek dışı (yani mantık dışı,sihir,süpürge vs vs vs) olaydır.
Bir şey daha dikkatimi çekti;belli bir uzunluk işte burasıda uyuyor gibi.
Unutmadan sanatsal..Burayı pek anlamamakle beraber yorum yapasım geldi.Sanat için sanat anlayışı var gibi geldi.Yani romanlar sanatsallaşmıştır.Peki bizim fantastiktikler sanatsallaşmış mıdır?(yeni bir tartışma konusu olabilir =P).Yalnız benim kafam burada çok karışıyor..Bu noktada kafası karışanlar pas geçebilir :)
Tekrardan hikayeye dönecek olursak
Olayı sürükleyen bir kişi..Burası da işin karmakarışık olmasını sağlıyor.Ama sorun şu bu özellik ben yazmasam da çoğu romanda da böyledir.
Şimdi her ikisinde de çelişkiler var gördüğümüz üzere.Sorum şu şimdi biz fantastik hikayemi diyeceğiz fantastik roman mı diyeceğiz?Çelişkilere düşmeden,kanıtlarla burada tartışalım :)
Not:Biri kısa biri uzun bu yüzden roman deriz olayı yapmazsak sevinirim ;D
-
Roman daha mantıklı geliyor sanırım.Ama fantazya denilince roman mantığı da olamaz :P En azından yaptığımız fantastik sanatı gerçekten uzak olur.Ama hikayede pek farklı değil sanırım.Kısalık söz konusu değil.Kısacası ne roman ne hikaye;fantastik cilt ||seri||
-
Bir Yüzüklerin Efendisine, Bir Narnia Günlüklerine nasıl sanatsal metin değil diyebilirizki?
Asıl fikrim, roman ve hikaye arasında fark olmadığı yönünde. Hikaye, romanın kısaltılmış hali gibi geliyor. Bu durumda ikisi de. Hangisi olduğu fark etmez demek daha doğru olur. Ama ben, roman ve hikaye arasında bilmediğim bir fark olduğunu düşünüyorum. Bu tarz eserlere hikaye denir. İllaki gruplandırmak istersek ben hikaye grubuna sokabilirim.
Ayrıca sanırım roman, hikayenin kitaplaşmış hali.
Ne okuyorsun?
Kitap.
Ne kitabı?
Hikaye.
Hikaye Kitabı. Hiç Roman Kitabı diyen duydunuz mu?
-
Bir Yüzüklerin Efendisine, Bir Narnia Günlüklerine nasıl sanatsal metin değil diyebilirizki?
Narniayı bilemem ama Yüzüklerin Efendisi'nin içindeki şiirler ve şarkılar bence sanatsallık olarak ele alınabilir.
Bence "roman" denir yani "hikaye"nin bir özelliği de yaşanmış veya yaşanabilecek olayları anlatmasıdır. Ama fantastik kitaplardaki olayların yaşanması imkansız zaten bu yüzden "fantastik" deniyor.
Bir de Yeşim şöyle demişsin:
Mantıksal,mantıksal,mantıksal....Bu şeyi sevmedim.Tüm olayı yerle bir ediyor.Eğer mantıklıysa bizim okuduğumuz romanlarda gerçek dışı (yani mantık dışı,sihir,süpürge vs vs vs) olaydır.
Bence mantığı kendi hayatımıza göre değil o romanın içindeki gerçekliğe göre aramalıyız böyle düşünürsek de fantastik-kurgu romanları oldukça mantıklı.
-
Bir Yüzüklerin Efendisine, Bir Narnia Günlüklerine nasıl sanatsal metin değil diyebilirizki?
Yüzüklerin Efendisi ve Narnia Günlükleri gibi seriler yarattıkları dünyalar bakımından sanat eserinden farksızdır bence. Sanat hayal gücüyle yapılmaz mı? Hayal gücünün sınırlarının zorlandığı fantastik edebiyat bana geri sanattır.
Onun dışında konuda sorulan gibi bir seçimin yapılması imkansız bence. Çünkü bazı kurgular ciltlere sığacak kadar uzundur bazıları ise çok daha kısadır. İkisinden de aynı zevki alabilirsin. Ama güzel bir konu farklı düşünceler ortaya çıkabilir =)
Fantastik hikayeler genelde serilerden oluştuğu için hep uzun olur diye bir kaide yok. Normal hayatın kesiti olur da fantastik hayatın kesiti olmaz mı? Elbette olur. İşte bu da fantastik öyküleri getirir
Şimdilik bu kadar.
-
Ben kesinlikle roman derdim, çünkü anlattığı olaylar daha geniş yerleri kapsıyo, sonuçta fantastik kurgu yaratıcılık ister, romanda daha fazla yaratıcılık ister, ikisi bir araya gelince gayette güzel oluyor
-
Romanın olay örgüsü daha geniş, olaylar daha uzun bir süreçte ele alınıyor ve oldu bittiye getirilmiyor.. Cevabım "roman" olacaktır. :)
-
Romanlar "yaşanmış yada yaşanması mümkün" olayların ayrıntılı anlatılması olarak tabir edilir. Ama ebediyat öğretmenim aynen şunu söylemişti hatırlarım: "Ya yakında fantastik romanlar için ayrı bir kelime kullanmaları gerekecek, ya da romanın tanımı tamamen değişecek"... Müthişti ve cidden doğru. Ama şu da var ki, aslında fantastik romanlar olaylar bakımından gerçekle alakalı değildir ama işlenen duygular ve alınması gereken ders hep gerçeğe yakındır. En basit örnek: Harry Potter. Asa sallayıp büyü yapmak gerçekle alakalı olmayabilir ama o çocuğun ailesini kaybettiği için hissettiği duygular gerçeğin bir yansıması değil midir?
Nerden geldim buraya :/ Sonuçta hikaye de olsa, roman da, fantastik fantastiktir. Hep aynı zevki verir. Hepimizin hissettiği, bazılarınınsa hissedemediği zevki. Hayallerimizin gerçekle harmanlanmasından kaynaklanan o zevki.
-
roman serılerını daha cok sevıyorum ama serı halınde olacak hemen bıtmeyecek uzun hıkayelerde benı kasmaz okurum yanı
-
roman serılerını daha cok sevıyorum ama serı halınde olacak hemen bıtmeyecek uzun hıkayelerde benı kasmaz okurum yanı
İyi de sana burada roman mı okuyorsun, hikaye mi demiyor ki. Sana soru sormuş, "okuduğumuz eserler (LoTR, HP, EM,...) roman mıdır hikaye midir?", genel olarak.
-
Roman olsa gerek ki bunu dememin de en büyük sebebi anlattığı olayların uzunluğu, kapsamı.. Hikaye denilince aklıma daha kısa, ayrıntıya girmeyen yazılar geliyor. Roman evet daha uygun gibi.
anday bırak açıklama yapma yau, fark yapmıyor. =P
-
Hikaye kısa kısa olduğu için aynı tadı vermez fazlada ayrıntıya girmez ufak yazılardır.
Bende tabiki roman derim.
edit:Eğlenmeye bakın geçin dalganızı (allahım yaratıyosun takip et bari)
-
Çok basit bir örnek vereyim. Yüzüklerin Efendisi ya da Ejderha Mızrağı gibi serilere roman, Talihsiz Serüvenler Dizisi, Laura gibi serilerede hikaye deriz. Neden peki? Çünkü biri uzun biri kısa anlatımlı. Daha da derinlere inip kurcalamak olayı içinden çıkılmaz bir duruma getirir.
-
Şöyle söyleyebilir miyim ?
Mesela, Yüzüklerin Efendisi diyelim... Neden Roman veya Hikaye demiyoruz ? Birisi biraz konusundan bahset deyince "fantastik" bir eser diyoruz. Buradaki "fantastik" ibaresi her şeyi değiştiriyor... Roman, öykü... Fark etmez. Önemli olan söylerken "fantastik roman" veya "fantastik öykü" dememiz.. Ve yine bence, gruplandırmayı da sayfa çokluğuna göre değil, kurgunun geçtiği zaman diliminin uzunluğuna bağlayabiliriz...
-
"Hikaye" kısa kitap, "roman" uzun kitap demek değildir ki. Sayfa sayısına göre sınıflandırılamaz kitaplar. Anlatım tarzı ve konuyla ilgili.
-
Öyle olduğunu söylemedim zaten. Siz öyle bir kanıya varmışsınız. Gayet iyi açıkladım orada neden hikaye değil neden romandır diye. Bir daha okursanız daha iyi anlayabilirsiniz.
Edit: Hem kendiniz söylemişsiniz, anlatım tarzı diye. Anlatım tarzı ayrıntıya yer veren bir yazı olursa roman, ayrıntılara yer vermekten çok olayı anlatanlar da hikaye.
Sana hitap etmemiştim ki. :D Genel olarak düşüncemi paylaştım. :D
-
Roman derim. Çok daha geniş alandan bakılıyor olaylara. Romanlarda insan gerçekten kendini olayın içinde hissediyor.
-
Konunun tartışması bir yana, sorunun cevabı bence romanlardır.
-
Roman diyorum ...
-
Her şeyin başı hikayelerdir, bunu unutmayınız. Hikayeler, hatta kısa hikayeler, edebiyatın üvey çocuğu olmaktan çıkmalı artık.
-
Eserler fantastik boyutuna girdiği zaman roman ya da hikaye sözlük anlamından sıyrılır ve gerçek hayattaki mantık çerçevesinden değil fantastik mantığıyla olay örgüsüne bakılır. Ayrıca eserlerin, sanatsal boyut almalarını kıyasalayacak olursak ben fantastik edebiyatı ilk üçe koyarım. Çünkü ben Yüzüklerin Efendisi... ve daha nice kitapta karşılaştığım benzetmeleri batimlemeleri okurken vay be diyerek okumuştum böyleyken fantastik edebiyat sanatsal değildir diyebilir miyiz?