Kayıp Rıhtım Arşiv Forum

Kurgu Güncesi => Tartışma Platformu => Konuyu başlatan: Maedhros - 12 Kasım 2014, 19:26:36

Başlık: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Maedhros - 12 Kasım 2014, 19:26:36

Ya işinize karışmak gibi olmasın ama ne bileyim kitap bence en güzel kitapçıdan alınır. Hani biliyorsunuzdur, belki netten alışveriş yapmak fantezinizdir ama doğru olan, bence, bacaklarınızı çalıştırıp kitabı almaya kendiniz gitmeniz.



Fırtınakıran'ın Açıklaması:

Spoiler: Göster
Bu tartışma Sissoylu (http://www.kayiprihtim.org/forum/sissoylu-1-son-ymparatorluk-brandon-sanderson-t16068.0.html) konusunda başlamış ve güzel bir tartışma konusu olduğu için Tartışma Platformu'na taşınmıştır. Bu mesajın sahibinin ve konuya mesaj yollayan diğer arkadaşlarımız, kitapçılardan mı yoksa internetten mi almanın daha faydalı olduğunu tartışmaktadır.


Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Ugur - 12 Kasım 2014, 19:29:58
Hayır en güzeli kitabı kitapçıda inceleyip , siparişi internetten vermek :D
Başlık: Ynt: Sissoylu 1: Son İmparatorluk - Brandon Sanderson
Gönderen: Maedhros - 12 Kasım 2014, 19:37:57
Hayır en güzeli kitabı kitapçıda inceleyip , siparişi internetten vermek :D

Peki ileride, bir on, yirmi sene sonra tek şubeli, kişiye ait kitapçılar siz netten kitap aldığınız için kepenk kapattığında ne olacak? Düşünmesi bile üzücü değil mi?
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Ugur - 12 Kasım 2014, 19:49:17
İnternetteki fiyatlar kadar ucuz yaparlarsa ( mesela son imparatorluk şuan %40 gibi büyük bir indirimde ) bende 1-2 şubeli kitapçılardan almayı tercih ederim . Ama neden neredeyse iki katı bir fiyatı verip  kendimi maddi açıdan zorlayayım ? Parakende satış yapan kitapçıların bu gidişle kapanacağının farkındayım ama mesela sahaflar kalacaktır ki bence önemli olan bu .
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Grayswandir - 12 Kasım 2014, 20:06:12
Ya işinize karışmak gibi olmasın ama ne bileyim kitap bence en güzel kitapçıdan alınır. Hani biliyorsunuzdur, belki netten alışveriş yapmak fantezinizdir ama doğru olan, bence, bacaklarınızı çalıştırıp kitabı almaya kendiniz gitmeniz.

Kargo parasını ekleyince dahi (ki kargo ücretsizdi bu siparişimde) ciddi bir fiyat farkı olmasını ne yapacağız? Fantezimiz falan değil, tembelliğimden de değil, önünden geçiyorum her gün kitapçının.

Bir de bahsettiğiniz ufak kitapçıların ne kadar iş yaptığını bilmiyorum ama, ben kitapçıdan alırken de oralardan almıyorum açıkçası. Zincir kitabevleri varken çok fazla alan olduğunu da sanmıyorum, internet pek etkilemiyordur bence bu durumu. Düşürüyorsa büyük kitapçıların satışını düşürür muhtemelen. Hani bir de, kusura bakmayın ama, hayır işi olsun diye kitap almıyoruz hiçbirimiz. Nerede ucuzsa oradan alıyoruz doğal olarak.
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Fırtınakıran - 14 Kasım 2014, 17:07:14
Sissoylu konusunda başlayan bu tartışmayı tartışma mesajlarından bölerek burada ayrı bir konu haline getirdim :). Güzel bir tartışma konusu oldu bu. Benim de söylemek istediğim birkaç şey var.

Söylediklerimi iki başlık altında aktarmak istiyorum.

1. İnternet neden daha ucuz? Çok basit: Dükkan kirası yok.

Bu aynı zamanda internetten alınan giyim gibi pek çok ürün için de geçerli. İşin içine dükkan kirası girmeyince internette satılan ürünün fiyatından da kira düşülmüş oluyor. İster inanın, ister inanmayın ama mağazalardan aldığımız her üründe mağaza sahibinin kirasının da  ufak bir kısmını cebimizden vermiş oluyoruz. Tabii burada mağaza sahiplerinin bir suçu yok.

Hal böyle olunca insan kendini düşünüyor. Şöyle ki, buradaki çoğu kişi öğrenci. Fantastik ve bilimkurgu alanında da Türk yazarlar bir avuç. E kitaplar da çeviri haliyle. Böyle olunca da fiyatları pahalı. Çünkü bu defa çeviri kitapların ücretlerinde telif söz konusu oluyor. Verilen telifin telafisi de ücrete yansıtılıyor (Dükkan kirası gibi). Bu durumda internet imkanlarından faydalanmak çoğumuzun işine geliyor.

İnternet imkanlarının en büyük kolaylığı da, artık yaygınlaşan, şu fiyatın üstü kargo bedava olayı. Böylece alacak kitap sayısı 2-3'ü geçiyorsa kargo parasını da ödememiş oluyoruz. (Hatta son gelinen yerde, 20 lirayı geçtiği anda kargo bedava oluverdi. Kaldı ki neredeyse çoğu kitap 20 liranın üstünde fiyata sahip.)

Örnek: Şu an 19 kitaplık bir listem var ve piyasa fiyatlarıyla karşılaştırıldığında, toplamda tam 100 TL'lik bir fark görüyorum. Kaldı ki kitap fuarı bitince sanal kitap fuarı başlıyor. İnternet fiyatları biraz daha düşecek ve piyasayla olan toplam fark daha da açılacak.

2. Kitapçılarda Kitap Bulamamak ve Kitap Sektörü Tekelciliği

Özellikle okuduğumuz türlerdeki eserleri bulmak çok zor. Malum, insanların kitaplardaki genel eğilimi belli. Ayrıca fantastik ve bilimkurgu gibi türler hep sınırlı sayıda insana hitap etmiştir.

Şimdi bunun üstüne bir de tekelliği ekleyin. D&R, Nezih, Mephisto gibi kitabevlerini düşünün. Hep aynı cins kitapları görüyorum bu 3 yerde. Oysa, mesela, D&R'ın internet sitesi hiç de öyle değil. Ben buralara gittiğimde canım sıkılıyor. Aradığımı bulamıyorum. Bulduklarım kenara köşeye atılmış oluyor. Hatta genelde buralara o kitaplar çok geç uğruyor.

Bu markaların tekelliğinden bana gına geldi. Buna internet mi yol açtı diyeceksiniz; bence değil. Aksine aradıklarımı bulamadan geçirdiğim yıllara internet satışı ilaç gibi geldi. Şimdi yabancı kitap bile sipariş edebiliyorum. Hem de Türk kitap sitelerinden.

Bunların tekelliği piyasadaki her türü kapsayan, gerçek kitapçı tanımına uymuyor. Ama mesela bu alanda iyi örnek olan Penguen Kitabevi (Kadıköy - İthaki'nin kitabeviydi), güzel bir para teklifi gelince hooop dükkanı Gratis kozmetik mağazasına sattı. Ya bu ne olacak? Her gittiğimde uğradığım yerdi. Ama para daha tatlı geldi. Sağda solda borçtu harçtı diye duymuş olabilirsiniz. Yalan ya.

Toparlarsak,

Maedhros duyarlı bir yaklaşımda bulunuyor, fakat maalesef internetten kitap almak bir fantezi işi değil. Tam tersine, bütçe işi. Başta dediğim gibi, çoğu kişi öğrenci ve ona göre sınırlı bir bütçeleri var. Kendi adıma, ben çalışıyorum ama bu defa da aradığım kitapları kitapçılarda bulamıyorum. Tek tek geziyorum (yani dediğiniz gibi bacakları çalıştırıyorum), ama sonuç sıfır :/. Kaldı ki fiyat benim için de önemli. Çünkü fark çok büyük.

Şu an tek kişiye ait kitapçıların hali bence yeterince kötü. Çünkü onları internetten önce D&r vurdu, Nezih vurdu. Ama internet bizim bu zincir kitapçılara olan bağımlılığımızı yok ediyor bence. (bkz. Özellikle D&R'ın internet sitesinden hiç kitap almıyorum)

Bunlar da benim düşüncelerim olsun :). Sizinkileri de duyalım ^^.

Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Cummings - 14 Kasım 2014, 17:37:30
Hazır yeri gelmişken sorayım: En güvenilir kitap satan site hangisi size göre?
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: colruzgari - 14 Kasım 2014, 18:21:28
Hazır yeri gelmişken sorayım: En güvenilir kitap satan site hangisi size göre?

Kitapyurdu ve ilknokta sitelerinden kitapları satın alıyorum. Bugüne kadar bütün kitapları internet sitelerinden alıyorum. Hem fiyatları uygun hemde bir kitapçıdan daha fazla çeşit kitap oluyor. Mesela geçen sene zaman çarkı setini internetten çok uygun fiyata aldım.D&R da sadece iki cildi vardı. Bu yüzden internetten yana tercihimi kullanıyorum.
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: u.aslan - 14 Kasım 2014, 18:38:35
Fiyat olarak en uygun internetten alınıyor burası açık. Ancak bazı siteler örneğin kitap yurdundaki siparişlerde sıkıntı olabiliyor. Geçenki siparişimde ezik yırtık bir ciltle karşılaştım. Bir diğer kitapta leke vardı. Bunlar insanı e ticaretten soğutsa dahi yinede internet derim. Özellikle ufak bir şehirde yaşıyorsanız değil fantastik bilim kurgu rafını, kitap dahi bulamıyorsunuz. Varsın kapansın dükkanlar banane. 10 tl lik kitaba 21 tl alırken müşterisine acımıyorda ben mi onu düşüneceğim. (Yaşasın kötülük! diyesim geldi ama durum bu maalesef) :)
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Ugur - 14 Kasım 2014, 20:13:13
Birde  ülkemizde şöyle bir durum var kitapçılarda özellikle tek şubeli olanlarda 2003-2004 vs yayın tarihli kitaplar bile hala aynı fiyattan satılmakta . Tamam kitap eskiyen birşey  değil ama 10 sene önceki ilk çıktığı fiyattan satış yapmak ne kadar doğru bilmiyorum . İnternettede bu durum var ama çok daha az ve göze batmıyor. Siteler hakkında yorum yapacaksam alacağınız kitap ithakinin ise ilknoktayı öneririm . Ama çoook yavaşlar salı gecesi verdiğim sipariş ( hepsi ithaki kitaplarından oluşan 3 set )  hala kargoya verilmedi . Allahtan ithakinin kendi sitesi :$
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Grayswandir - 14 Kasım 2014, 22:08:36
Site için söyledikleri siteler iyidir, hatta genelde fiyatları daha uygun oluyor, ama şu ana kadar diğer sitelerden farklı olarak hiç ezik, buruşuk, yırtık kitap göndermedikleri için idefix'i tercih ediyorum genelde.

Onun dışında, yani sizce de bu kadar dramatik bir yaklaşım anlamsız değil mi? İnternet alışverişi daha uygunsa elbette kapanacak ufak kitapçılar. Doğal süreç bu, ne kadar geciktirebilirsiniz ki bunu? Bana kalırsa bu tarz romantik düşüncelerle eskiyi övmek gelişime karşı olmaktır bir bakıma. Aklıma el yazması kitap yazanlar işsiz kalacak diye matbaayı istemeyen Osmanlı insanları geliyor hatta.
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Maedhros - 15 Kasım 2014, 21:54:33
Ben her kitabımı kitapçıdan alıyorum çünkü o ortamda bulunmayı seviyorum ki zaten uzun süredir oradan alışveriş yaptığım için bir miktar indirim de şey ediyor adam bana. Fakat yaşadığım şehirde, Trabzon'da, tahminimce özellikle Trabzon'da orijinal kitap alan ancak 100 kişi vardır.

Okul öğretmenleri, veliler, öğrenciler, hatta ve hatta ufak çaplı yazarlar bile kitaplarını şehirde ismi "korsan kitap" ile duyulmuş, ünlü fakat kimsenin ihbar etmediği, etse de zabıtanın iplemediği kitapçılardan alıyorlar. Hal böyle olunca Türkiye'de 15 liraya satılması gereken bir kitap 30 liraya satışa sunuluyor. Bunu yazdım çünkü birçok şeyden kesip kitaba verdiğim inanılmaz fiyatlar ve bu fiyatların bu şekil emek hırsızı kişiler tarafından çalınması hoşuma gitmiyor.

İnternetten mi kitapçıdan mı konusuna geri dönelim. Buraya "kitapçıdan almak daha iyi" gibisinden şeyler yazdıktan ve küçük esnafın kapanmasından endişe duyduktan sonra biraz araştırdım.

Kitapçılarda tavsiye edilen fiyatı 30 TL olan kitaplar bile sitelerin yaptığı indirimler sayesinde 15 liraya falan alınabiliyor. Yani başta şok oldum çünkü diyelim 10 kitap var, 3'ü bir sitede indirimde oluyor, 3'ü bir yerde, diğer 3'ü bir yerde ve kalan 1 tanesi de sonraki haftanın indirime girecekler listesinde... Demem o ki eğer düşündüğünüz şey paraysa ki herkesin öyle gibi, kesinlikle internetten alışveriş yapmak daha iyi. Lakin...

Batuhan pazartesi babasından kıt kanaat geçindiği haftalığını alıyor ve okula gidiyor. Öğle arası arkadaşları onu dışarıda falanca mekana yemek yemeye götürüyorlar. Fakat Batuhan Reyiz, "para biriktiriyorum, bugün olmaz.", diyor ve onları def ediyor. Sonra da kantine gidip zehirli yiyecekleri yiyerek ömrünü kısaltıyor. Sonraki gün yine aynı hikaye ve bir sonraki gün yine aynı hikaye...

Pazar günü çoktan gelip çatıyor. Tabi Batuhan aradaki süre zarfında kendini offline'a aldığı için zamanın nasıl geçtiğini fark etmiyor bile... Dershaneye kitap defter götürmeye zahmet etmeyen Batuhan çıkışta en yakın ve en sevdiği, içi kitap kokan, elemanlarının yüzünden sayfalar akan kitapçısına koşuyor.

Kan ter içinde kapıyı açan Batuhan'ı "dınggggggdıdırıııgnngng" sesi karşılıyor. Elemanlar şokta, daha bir önceki hafta Batuhan'a kitap satmıştılar. Bir insan o kadar kısa sürede o kadar kalın bir kitabı bitiremez, özellikle de bir YGS öğrencisi. Fakat kısa sürede görev bilincinin verdiği selametle kendilerini toparlayıp "Hoşgeldiniz." deyiveriyorlar. Batuhan emin adımlarla ilerliyor, sağında eski fantastik eserlerin bulunduğu raf, solunda mezun öğrencilerin aynı kitapçıdan aldıkları test kitaplarına gömüldükleri küçük masalar var, sol çaprazda ise polisiye kitaplarının olduğu raf göze çarpıyor.

Emin adımlarla güncel fantastik serilerin bulunduğu raflara ilerleyen Batuhan, kitap bolluğu neticesinde sıkış sıkış, her yeri raf olan kitapçıda bir şey devirmemek için yılan gibi kıvrılıyor. Üstelik 55 kiloluk bir insan olmanın verdiği çeviklikle de sıyrıldığı her kitabın ismine, solladığı her insanın da tipine bakarak ne ayak olduklarını bir bakışta anlıyor.

Batuhan amacına ulaşmak için ilerlerken yol üzerinde kasiyer beyefendi ile karşılaşıyor ve 10 yıldır yalnızca 1 kez ayakta gördüğü kasiyer ona "OoOOoOOOoo hoşgeldin Batuhan" diyor. Fakat avına odaklanmış Batuhan heyecandan ve cool olma çabasından dolayı kuru bir "Hoşbulduk." diyerek öküzlüğün sınırlarını zorluyor.

Nihayet raflara ulaşan Batuhan inanılmaz ve ısırmalık fantastik kitaplar karşısında kafayı yiyor. Acaba önceden belirlediğim kitabı mı alsam yoksa şunu mu diye seçmekte zorlanıyor. Hatta bir ara şeytana uyup 1-2 kitabı yürütmeyi bile düşünüyor fakat sonra serinkanlılığını koruyup belirlediği kitabı alıyor ve kasaya gidiyor. Kasa açık kahverengi bilmemne ağacından yapılmış. Kasiyer hemen arkasında fakat ayakta duran müşteriye göre alçak görünüyor. Batuhan hemen sağındaki Atatürk ayracını gözüne kestiriyor. Bilerek ve isteyerek 2.5 TL olan ayraca alıcı gözüyle, kıskançlıkla bakıyor.

Kasiyer nihayet itişe kakışa dalgın Batuhan'ın elinden kitabı alıp, "29 TL ama 22 versen yeter." diyor. Başkahramanımız sevinse mi üzülse mi bilemiyor çünkü kitabı beleş verse bile alışveriş sonrasında yine züğürt olacak. Son kez ayraca bakıp cebindeki 30 lirayı çıkartıyor ve kasiyer beyefendiye uzatıyor. Adam 8 TL para üstü veriyor fakat Batuhan hala üzgün. Ve sonra kasiyer hayatının iyiliğini yapıyor, Allah katınca cenneti garantileyen sözler ağzından dökülüyor: "Ayraç da hediyemiz olsun.", diyor. Batuhan şokta.

Çok teşekkürler, iyi akşamlar diyor. Sonra elinde kitap torbası, ağzında ayraç koşarak dışarı çıkıp eve geliyor. Nihayet hafta boyunca kantinde yaklaşık 1 kg yediği zehrin karşılığını aldığı için mutlu. Üstelik kitapçıdan bir de ayraç yürütmüş. Fakat başkahramanımız Batuhan a.k.a Maedhros o kadar emek harcayıp aldığı Sissoylu'yu lanet olası sınav haftaları yüzünden hala okuyamıyor. Sebebi çalışıyor olması değil, düşük alınca "ah kitap okuyup da düşük aldım" diyerek kitabı suçlamak istememesi.

Yani ben kitapçıya gidip o ekşını yaşamayı seviyorum. Herhalde tek başıma bir kitapçının geçimini üstlenebilirim. Tabi kitapçıda çalışan herkes vejeteryansa. Hayır, yine karşılayamam.

Ya internet daha ucuz ama siz kitapçıdan alın, hayatımızı kolaylaştıra kolaylaştıra hiç ekşın yaşayamaz olduk. Gidin biraz ekşın yaşayın kitapçılarda raf fantezisi falan yapın. Yazının direk sonunu okuyan arkadaşlar orta kısmı okumaya zahmet etmesin bir çılgınlık anıma denk geldi sonra da o kadar yazdım asla silmem deyip silmedim. Kitapçıdan alın bakın çok mühim. Eyle.

Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Grayswandir - 15 Kasım 2014, 22:00:24
Kitapçıda vakit geçirmeyi ben de çok severim. Birini falan beklerken yakında kitapçı varsa girer dolaşırım hatta, ararlar duymam geç kalırım falan... :D Kitap da alırım, almam değil, ama genelde "spontane" alışverişler oluyor bunlar. Gezmeyi sevdiğim için gezerken gözüme çarpan, beğendiğim bir kitabı alıyorum bazen. Planlı aldığım kitapları genelde internet üzerinden alıyorum artık, ya da kitapçıda gördüğüm ama fiyatı yüksek gelen kitapları daha sonra internetten alıyorum falan. Sonuçta dediğim gibi, 5 kitap yerine aynı paraya 6 kitap alabileceksek internet üzerinden, orayı tercih ederiz. Çok normal yani. Önüne geçilebilecek bir süreç değil bu.

Ki değil kitapçıların, basılı kitabın bile ortadan kalkacağını öngörüyorum birçok insan gibi. E-kitap pek okumam, basılı kitabı daha çok severim ama gerçekleri değiştirmiyor bu. Daha ucuz, maliyeti resmen "yok", taşıması karşılaştırılamayacak derecede daha kolay, hem de kağıt harcanmaması gibi çok önemli bir nokta var. Olması gereken bu yani, diğeri ancak romantik bir bakış açısı oluyor, kendim de öyle bakıyor olsam bile... :)

Not: Batuhan ismini ilk kullandığınızda bir an "noluyor lan" dedim, adaşmışız. :D
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Maedhros - 15 Kasım 2014, 22:07:06
5 kitap yerine aynı paraya 6 kitap alabileceksek internet üzerinden, orayı tercih ederiz. Çok normal yani.

Not: Batuhan ismini ilk kullandığınızda bir an "noluyor lan" dedim, adaşmışız. :D

Tamamen hak veriyorum. Benimki yalnızca kitapçılar yaşasın kafası. Yoksa nereden bakarsak bakalım sizin yaptığınız daha mantıklı, adaş.
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Rosemary - 16 Kasım 2014, 17:03:53
Açıkçası kitaplarımı internet sitelerinde ultra indirim olmadığı taktirde kitapçılardan almayı severim. Kitapçı derken böyle zincir oluşturup etiket fiyatı üzeri satış yapan yerleri kastetmiyorum çünkü oralar tamamen ticari bataklıklar.

Mütevazı bir kitapçıya giriyorum. Eğer görevli elemanla kitaplar hakkında sohbet edebiliyorsak içimde güzel bir enerji birikiyor. Üstüne bir de yüzde onluk gibi sembolik bir indirimde de bulunduğu zaman orası benim mabedim oluyor.

Kitapçılar ticarethane değildir, olmamalı. Biz nasıl bir kitabı on lira indirimli almak istiyorsak kitapçıda haliyle daha fazla kâr etmek istiyor. Bence oldukça mantıklı. Ve bu ticaret mantığı değil varlığını devam ettirebilme çabasıdır.

Kitap almayacağım durumlarda dahi kitapçıma kitaplar hakkında konuşmaya giderek güzel vakit geçirebiliyorsam bence bundan muhteşem bir şey yoktur. İnternet bunu verebilir mi? Nope.
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Ugur - 16 Kasım 2014, 18:57:28
Niye şuan burda kitaplar hakkında muhabbet etmiyormuyuz mesela ? Sizin dediğiniz biraz sahaf mantığına çıkıyor .  Varlığını devam ettirme çabası demişssiniz fakat neredeyse tüm kitapçılar kitapları %40 indirim ile  prefixten almakta ve etiket fiyatından bize kibarca satmaktalar diyelim . Şimdi bu varolma çabasımı oluyor ? Bunlar bir yana hani sürümden kazanmak denilen bir tabir var . Varolma çabası içinde olan kitapçılara önerim %10luk  sembolik bir indirim yerine adam gibi bir %25  yapsınlar ondan sonra varolmaçabasından büyüme,genişleme çabalarına girecekler mi ona bakalım 
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Light - 16 Kasım 2014, 19:34:45
Varolma çabası? :ne
Bizim şu an ihtiyacımız olan tek şey kitap havuzunun genişlemesidir. Kendimize nasıl yatırım yaparız  :fight: sorusunun sorulması gerekirken kitapçılara nasıl yatırım yaparız çabası içine girmek saçma. Bana göre.  :)

Ayrıca internet ortamında çok çok daha verimli eserlerden haberdar olunabilir, daha geniş bir yelpazeye sahip olursunuz. Okuyacağınız şeyleri daha objektif seçersiniz. O an alıp sonradan daha iyi bir kaynağı keşfedince kitapçıdan aldığınız hava kalmaz artık.

Çoğu siteden alışveriş yapıyorum, güzel indirim yakaladığımda çok yüklü miktarda aldığım oluyor. Eğer bu kitapları indirimli dahi kitapçılardan alsaydım iki yüz lira zarara girerdim. Gidip kitapçıdan aldığımda bana ne yatırımı olacak? Teker teker aldığımda beni tatmin edecek mi? Hayır, bu yüzden internetten şaşmıyorum, on tane daha kitap alıyorum.

Okuma derdine düşmeli ve biraz ilerigörüşlü olunmalıdır bence. İstesenilse de istenilmese de çoğu yer kapanacak, kapanıyorlar. İnsanların ihtiyacı kalmadı. Bu saatten sonra yaşayacak ve ilerleyecek olanlar yayınevleri, basıp satacaklar. Tabii Türkiye'de daha sonra e-kitaptır.
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Grayswandir - 16 Kasım 2014, 19:39:29
Kitapçılar ticarethanedir elbette, ne kadar sıcak bir ortam olursa olsun. O insanlar kâr elde etme peşinde, biz de bir ürün almaya çalışıyoruz.  Ortada bir alım satım varsa bu "ticaret"tir, gayet basit. Ticaretin tanımı belli. Kimse ne birine babasının hayrına bedava kitap veriyor, ne de fazla para verip kitap alıyor. Kendimizi kitapçıdaki insanlara yakın hissetmemiz ortada bir "iş" olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Kitapçı dükkanları zamanla ortadan kalkarsa bu insanlar da başka işlere yönelecekler. Elbette ben de istemem ortadan kalkmalarını, ama el birliğiyle kitapçılar ölmesin diye göz göre göre pahalıya kitap alacak da değiliz herhalde.

Sohbet konusuna gelince, ben kitap sohbeti yapmak için kitap satan bir yere gitme ihtiyacı duymuyorum. Kitabımı daha ucuza alıp arkadaşlarımla sohbetini yapıyorum, okuyan bir arkadaşım yoksa internet üzerinden bunun konuşulduğu bir yer buluyorum illa ki, eğer konuşmak istiyorsam. Dolayısıyla internet bunu da veriyor, evet.

Son gelen mesajdan aklıma geldi, kesinlikle okuyacak şey seçme konusunda internet solda sıfır bırakır kitapçıyı. Kitapçıda bir kitaba denk geldiğimde bile açıp telefondan bakıyorum, ne yorum yapmışlar acaba diye.
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: azizhayri - 15 Haziran 2015, 13:16:31
Beğensek de beğenmesek te internetten alışveriş gelecekteki tek seçeneğimiz olacak gibi. Arkadaşların beyaz ettikleri gibi kitapçıdan veya mağazadan alışveriş etmek gün geçtikçe demode olacak belli bir kesimin hobisi olacak gibi görünüyor. Bana sorarsanız -ki sormadığınızı bilsem de fikrimi söyleyeceğim- kitapçıdan alışveriş etmek kitabı eline almak, kokusunu duymak, sayfalarını karıştırmak, aralardan bir kaç pasaj okumak, gerektiğinde satıcıdan veya tezgartardan bilgi almak en güzeli. Bu keyifi sanırım internette bulamayacağız. O nedenle diyorum ki hala açık olan kitapçıların kıymetini bilelim...
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Fırtınakıran - 15 Haziran 2015, 13:32:41
Geçen hafta çok uzun zaman sonra kitapçıdan kitap aldım. Sonra pişman oldum ama. Nedeni tamamıyla fiyatlardan ötürü aslında.

İstanbul'da yaşıyorum, burada doğdum, burada büyüdüm. Ama bugüne kadar sorduğum kitaplar hakkında bilgi veren "1" (bir) kitapçı gördüm. Tavsiye olsun, yönlendirme olsun, kitapçılarda çalışan insanların çoğu sadece çalışan. İnternet bu konuda da daha avantajlı olarak karşımıza çıkıyor.
Tabii ille tek kitap hakkında fikir verilmek zorunda da değil, belki sevdiğim bir türü söylesem bana reyonunu göstermek yerine de bir-iki söz etse güzel olabilir. "Kimse bunları yapmak zorunda değil," ama böyle yerler var sanırım ki lafı edilmiş.

Her ne kadar internetteki muazzam indirimler bizi kitaplar üzerinden tüketim çılgınlığına doğru götürse de (bkz. ben bunu geçen yayın belgelerle anlattım), pek çok ihtiyacımızı da karşılıyor.

Bahar indirimlerinde 15 kitabı piyasa fiyatının 120 lira altına alıyorsam ben bunu kar sayarım. Kitapçıda aradığım kitabı bulamıyor ve internette ilk uğradığım yerde satışta görüyorsam kar sayarım yine. Maalesef son yıllarda aradığım kitapları kitapçılarda bulamaz oldum. Bu da buraları bırakmamın bir başka nedeni.

Son olarak, bana merak ettiğim herhangi bir kitap için fikir vermeyen kitapçı yerine altında yorumları olan bir siteyi tercih etmem de yine benim avantajım. Bu arada elbette her kitapçı çalışanı sorduğum her kitabı bilemez. Ama kasadan geçir, para üstü ver dışında ben (biri hariç) hiç bu konuda yardımcı olduklarını görmedim. Vardır elbet, ben denk gelemedim bunca yıl.

Artık internet hayatımızın her yerinde. Merak ettik mi kitabın satışta olduğu yerlerin altındaki yorumlara, olmadı forumlara, olmadı bloglara bakıyoruz kim - ne demiş diye. Bu da yine okurun avantajı.

Tüm bu "şahsi" görüşlerimi şöyle bağlayayım: Kitapçılar giderek kapanıyor, piyasa D&R gibi büyük balıklara kalıyor. Ama bir yerden sonra tamamen internete dönmemiz de kaçınılmaz.

Her yeni çağ beraberinde değişim getirir. Zaman ilerlemeye ve nesillerin alışkanlıkları teknolojiyle birlikte değiştiği sürece bunu doğal karşılıyorum.

Not: Şu an sadece çizgi romanları dükkandan alıyorum. İstanbul'daki Büyülü Dükkan'ın hiç hem hoş sohbetlerini, hem bilgilerini, hem de uygun fiyatlarını örnek gösterebilirim.
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: azizhayri - 15 Haziran 2015, 14:06:58
Söylemek istediğim, insanın sıcaklığını internette bulamıyorsunuz. Öyle kitapçılar var ki -işinin erbabı olanlardan söz ediyorum- adeta ağzından bal damlıyor. Fiyatlar konusunda hem fikiriz ama internet için yapılan baskılarla kitapçılara verilen baskılar arasında kalite farkı olabileceği konusunda da kuşkularım var hala. Bir de acaba yorumlar samimi mi dediğimde oluyor. Yani satışlar artsın diye yazılan abartılı yazılardan söz ettiğimi anlamışsınızdır. Sonuç olarak bir kaç zamandır bende internetten alıyorum kitaplarımı. İlk başta dediğim gibi yeni çağa, yeni alışveriş yöntemlerine alışmak gerekecek.
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: valarrr - 19 Haziran 2015, 02:09:33
Ne yalan söyleyeyim daha şu güne kadar bir kitapçıdan kitap alırken, kitaplar hakkında asla doyurucu sohbet etme imkanı bulamadım. Yok... Onlarda amaç sadece satış. Adam ekmeğine bakıyor. Etrafımda kitap okuyan çoğu insanla da kitap sohbeti yapabilirim.
 İnternet bu konuda bana daha verimli gibi geliyor. Bir kere kitap kurtları için internetten kitap almanın en önemli  nedeni ekonomik bütçenin daha verimli kullanılmak istenmesidir.Kitapçıdan beş kitap alabilecekken internetten ise aynı parayla iki katı kitap alınabiliyor neredeyse. Ve oradaki yorumlara bakmak bile çok zevkli geliyor; tıpkı yakın dostlarınızla yaptığınız kitap sohbetleri gibi...
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: dwhale - 03 Temmuz 2015, 04:48:36
Belki de en güzeli yayınevi veya kitapçıyı da aradan çıkarıp eserin SAHİBİNDEN almaktır , böylece gariplerim belki gerçekten bir şey kazanırlar
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Tenekeci - 03 Temmuz 2015, 06:04:26
Belki de en güzeli yayınevi veya kitapçıyı da aradan çıkarıp eserin SAHİBİNDEN almaktır , böylece gariplerim belki gerçekten bir şey kazanırlar

Haklısınız...

Bildiğim kadarıyla bazı yazarlar sadece telif parası alıyorlar, çok büyük yazarlar ekstra para kazanıyor olabilir. Ellerine geçen miktar belli yani, böyle bir durumda kitabın yazarının emeğine duyulan saygının bir manası bile kalmıyor, daha çok endüstriyel firmaların, rabbena hep bana diyenlerin rant kapısından görünenler kalıyor.

Indie oyun piyasası bildiğimiz gibi son yıllarda patlama yaptı, belki Indie kitaplar peydah olur bir gün, her yazar kendi kitabını internetten satar. :D

Tabii burada yayınevlerinde çalışan insanlarda var, tüm yayınevlerini genellemiyorum, ancak ne kadar kan emici olanların var olduğuna hepsi benden daha çok şahittir zaten.
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: azizhayri - 03 Temmuz 2015, 12:45:09
Artık kararım kesinlikle internetten alışveriş. Fikrimi değiştiren dün İzmirden aldığım Swastika Geceleri kitabı satıcısının tavrı oldu. İlk gittiğim yerde iyi karşılandım sayılır. Tezgahtar bizzat kendi aradı ama bulamadı. İkinci gittiğim devasa kitapçıda etiketi görünce afalladım. İnternetteki fiyatın neredeyse iki katı. İndirim dedim yapmadılar. Şimdi bu kitabı bırakıp gitsem" dedim şaka yollu gene indirim yapmadılar. O zaman bana da "Yıkıl öyleyse Sezar" demek düştü ama diyemedim. Nede olsa tartışma zamanı yaklaşıyor. Sonuç olarak internetten alışveriş etmek daha cazip görünüyor artık gözüme...
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Grayswandir - 03 Temmuz 2015, 13:44:03
İndie oyunlara en yakın şey self-publishing olsa gerek günümüzde. Elbette bunların çok azı başarılı oluyor, bir kitabı kendi imkanlarınızla fiziksel olarak bastırmak da çok kolay değil. Dolayısıyla ülkemizde biraz zor bir iş. Fakat dünyada e-kitaplar yaygınlaştıkça daha kolay hale geliyor. Bu yöntemle ünlü olan bazı yazarlar da tanıyoruz. Bakınız, Hugh Howey. Yine de arada tanıtımını yapacak, ilgilenecek bir şirket olmadan, tanınmayan bir yazarın kitabının popüler olması kolay değil elbette. Zaten olanlar da sonradan bir şirketle anlaşıyorlar çoğu zaman. Self-publishing bir ilk adım olarak kullanılıyor yani.
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Fırtınakıran - 03 Temmuz 2015, 14:00:21
Belki de en güzeli yayınevi veya kitapçıyı da aradan çıkarıp eserin SAHİBİNDEN almaktır , böylece gariplerim belki gerçekten bir şey kazanırlar

Ne güzel söylemişsiniz :). Aşinalığımızın az olduğu bir durum olsa da, bu da bir gerçek. Özellikle yeni platformlarla bu durum giderek adını duyuruyor.

İndie oyunlara en yakın şey self-publishing olsa gerek günümüzde. Elbette bunların çok azı başarılı oluyor, bir kitabı kendi imkanlarınızla fiziksel olarak bastırmak da çok kolay değil. Dolayısıyla ülkemizde biraz zor bir iş. Fakat dünyada e-kitaplar yaygınlaştıkça daha kolay hale geliyor. Bu yöntemle ünlü olan bazı yazarlar da tanıyoruz. Bakınız, Hugh Howey. Yine de arada tanıtımını yapacak, ilgilenecek bir şirket olmadan, tanınmayan bir yazarın kitabının popüler olması kolay değil elbette. Zaten olanlar da sonradan bir şirketle anlaşıyorlar çoğu zaman. Self-publishing bir ilk adım olarak kullanılıyor yani.

Tam bu noktada edebiyat platformlarının büyük faydası olacağına inanıyorum. Bunun bir örneğini biz yaşadık çünkü :).

Kayıp Rıhtım örneğini vereceğim, çünkü birebir yaşadığımız bir durumdu. Sitemizi övmek değil amaç :D. Ama şu bir gerçek ki, bizim gibi sitelerde uzun vakit geçiren, burada tanınmış, hatta belki arkadaşlar edinmiş kişiler bu self-publishing işinde birkaç adım önde.

Mesela, düşünün ki bu sitede pek sık gördüğünüz, tanıdığınız biri (atıyorum) Google Play'de bir e-kitap çıkarttı. Zaten ücreti en fazla ne kadar olabilir? Siz bu insanın kitabına o 1 lirayı vermezmisiniz? Ben veririm. Böyle şeylerde en büyük çekince kalitesiz bir şeyle karşılaşma durumu. Okur olarak hayal kırıklığına uğramak istemiyoruz. Ama bildiğimiz biri bunu yapsa içimiz daha rahat olur.

O kişi açısından bakarsak, bu defa kendisi belli bir satış adedine diğerlerine göre daha hızlı ulaşacak. Çünkü onu Kayıp Rıhtım'da tanıyan, seven insanlar mevcut. Onların bir ilgisi olacak, belki o kişiler başkalarına tavsiye edecek. Böyle böyle iş büyüyecek. Bir Hugh Howey olur demiyorum. Ama avantajı diğerlerine göre daha büyük görüyorum.

Gelelim yaşanmış örneğe. İhsan Tatari'nin ilk kitabı Yemin ve Öç'ü biz e-kitap formatında sitemiz üzerinden bedavaya sunmuştuk. O zamanlar Google Play falan ne bilelim? Kendisinin bu sitede tanınıp sevilmesi sayesinde kitap kısa zamanda güzel bir indirme sayısına erişti. Sonra ne oldu? Yemin ve Öç'ün basılı hale gelmesi için site dışından birileri sponsor oldu. Daha da ilerisinde kendisi bir yayınevinden kitap çıkartan bir yazara dönüştü. Kendisini yazarlığa da bu site soktu. Önünü bu site açtı. İşte bu da en büyük kanıtı.

Şirketler bu self-publishing durumlarında dahil olursa olayların yine yayınevinin sömürü mantığına döneceğini düşünüyorum. O nedenle bizler gibi amatör ruhunu kaybetmemiş insanlar ve onların olduğu platformlar bu işi görecektir. İnancım bu yönde en azından.


Kocaman Not: Konunun dışına fazlaca çıktım :D. Bunu ayrı bir tartışma konusu da yapabiliriz.
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: dwhale - 03 Temmuz 2015, 17:27:36
Bir de benim yayınevlerine ve/veya dağıtımcı firmalara ve/ve hatta ( :P ) kitapçılara karşı bir eleştirim daha olacak.

Yayınevlerinin kısmen gerekli olduğunu düşünmein sebebi onların işinin de yazarlıktan ziyade bir profesyonellik  bir uzmanlık gerektirmesi, yani bir yayın evinin yapacağı işi bir yazar yapmaya kalksa belki yazmaktan soğuyabilir. Bu konuda yayınevleri, kitapçılar ve dağıtımcılara ihtiyaçları olabilir, katılıyorum. Kendileri de yapabilirler belki ama harcadıkları zamana ve emeğe değer mi acaba!

Ama bu işi kendi yapmaya çalışan insanların genelde şu sorunla karşılaştıklarına şahitlik ettiğim oldu, duyduklarım oldu. Diyelim ki ben kendi çabalarımla bir kitap basmayı başardım, bağımsız olarak, hiç bir yayın evine boyun eğmeden. Bunu bir kitapçıya götürünce "Kardeş kusura bakma, bizim anlaştığımız şu dağıtım firmasından getirmezsen sat(a)mayız kitabını", "kardeş çok güzel yazmışsınız derginizi, çok usta bir ekip kurmuşsunuz, tamam kar da koymamışsınız ilk etapta, ama ben ne kazanacağım bu işten 3 lira değilde 8 lira olsun bu derginin fiyatı, 5 lira da bana kalsıın" gibi şeyler görünce de ister istemez senin raflara çıkmana engel olacak herkese antipati beslemeye başlıyorsun. Bir de bunun ISBN miş vergisiymiş puluymuş püsürüymüş var, yani şeytan diyorki "varsın eser sahibi kendi kitabını korsan bassın satsın"

alemin içinden bir kimse değilim, uzman da değilim, ama bu işlerle eskiden uğraşmış insanların yaşadığı zorluklara bir zamanlar tanıklık ettim. Gayet üstün körü ,yukardan, uzaktan bakan bir eleştiri benimki.

Keşke imkanınız olsa da ya da bir ortam yaratsanız da, "kahramanın yol türküsü" programına bir yazar ve o yazarın yayımcısını aynı anda konuk etseniz, kim ne emek harcıyor, kim ne kazanıyor enine boyuna farazi olmadan konuşsak. Yazarların bu konuda konuşurken çok çekinceleri olacağını sanmıyorum, kitaptan zengin olmuş kaç yazar vardır zaten, ama yayın evlerinin çekincesi olur mu acaba :) tabi benimki bir dilek sadece :)
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Eisrie Noctem Orissa - 24 Temmuz 2015, 09:51:11
Açıkçası ben ayda en az 3 kitap alan ve okuyan biriyim. Bazen internetten, bazen de kitapçıdan. Ama çoğunlukla kitapçıdan alırım. Bazen aynı kitabın internetteki ve kitapçıdaki fiyatları arasında dağ gibi bir fark olabiliyor. Çok fazla param olmadığında ve daha uygun fiyata bulduğumda internetten alıyorum. Onun dışında kitapçıya gidip dolaşmak, kitap kokusunu hissetmek ve alacağım kitaba karar verdiysem bile en alakasız kitapları incelemek ayrı bir zevk benim için.
Ha, bir de alacağım kitabın aciliyeti önemli. Eğer manyaklık derecesinde alıp okumak istediğim bir kitapsa, param çok yoksa ve internetten daha uygun fiyata bulduysam alırım. Onun dışında şöyle bir durup düşünürüm. "Bunu okumak bekleyebilir mi? Ne kadar çok istiyorum bunu okumayı?" diye sorarım kendime. Eğer cevabı hemen okumasam da olur gibi bir şey ise almam.Bekler o. Sonra para bulduğumda gider kitapçıdan alırım. :)
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: andreyfyodorovich - 24 Temmuz 2015, 13:56:26
Elbet kitapçıdan kitap temin etmek, birinci elden insan ilişkisi kurmak her zaman daha iyidir. Zamanımızın sorunu da bu zaten.

Ancak internetin bir hayat şekli olarak değil de imkan oluşturan bir şey olarak algılanması bizi dengeye sokacaktır. Örneğin fiziksel olarak edinemediğim kitapları internet olmasaydı hiç alamayacaktık. Mesela benim hiç param yok, ben internetten de almıyorum, e-kitap okuyorum.

Çok fazla sayıda basılmadığı için yalnızca internet üzerinden satılan kitapları da unutmamak lazım. Bütçesi veya imkanı çok fazla olmayan yazarlar bu şekilde kitaplarını yayımlatabiliyorlar.
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Blonde - 24 Temmuz 2015, 17:35:51
Bence kitap kitapçıdan alınmalı ne bileyim insan bir eline almalı. Dokunmalı. :) İstediğin bir kitaba dokunduğunda çok duygulanıyorsun ^^
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: VeRMiNaaRD - 24 Temmuz 2015, 23:44:56
Kitapçı babamın oğlu değil ya en ucuz nereyse oradan alırım. Şuan Babil en karlısı oradan alıyorum. Ağustos bittiğinde oraya elveda derim. Muhtemelen idefix ve ilknokta sonbahar indirimi başlatır oradan alırım. Nasıl birşey bakıp almak istiyorsanız onun da kolayı var. Mağazada kitaplara dokunmak bedava :D Dokunun, baktınız beğeniyorsunuz iki tıkla alırsınız :D
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Kitap Adam - 25 Temmuz 2015, 02:59:59
-İstanbul'da yaşamıyorsanız, aradığınız kitapları raflarda bulabileceğiniz bir kitapçı bulmak neredeyse imkansız.
- Buna rağmen kitapçılar olmayan kitapların siparişini veriyorlar, bu doğru. Ancak vereceğim sipariş ne zaman gelir sorusuna genelde "1 hafta 10 gün" cevabı alıyorsunuz.
- Bunu da sineye çektik, tamam. Sonra fiyatı soruyorsunuz, bilgisayardan fiyata bakılıyor ve fiyat direk indirimsiz liste fiyatı.
Üç maddeyi harmanlarsak; ben en son Centilmen Piç serisinin kitaplarını almak için gittiğimde kitap yoktu, sipariş vermek istedim, ikisi için 57 TL fiyat verdi. İnternetten 34 TL'ye aldım. Bu fark yine az; sayfa sayısı ve kitap adedi arttıkça aradaki fark gittikçe büyüyor ve seçim şansınız kalmıyor. Ha oyunlardaki gibi hile yazıp sınırsız para harcama imkanım olsa, kitapçılardan alırdım tabi o ayrı :)
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Laughing Madcap - 25 Temmuz 2015, 13:03:19
Tartışmaya yazılanları okudum ve tam bir düz adam, hatta öküz olduğumu fark ettim.

Nispeten küçük bir şehirde yaşıyor olmama rağmen aradığımı bulabildiğim ufak tefek bir kitapçım var. Yıllar önce, öyle D&R gibi büyük balıklar bu şehre uğramamışken tüm alışverişimi oradan yapıyordum. Gel zaman git zaman adamla sohbeti koyulaştırdım. İlgi alanlarımızın kesiştiği noktalar pek yoktu aslında ama yine de kitap muhabbeti yapılabiliyordu. Elinde olmayanları getirtiyordu ve tabi bu bir iki hafta sürüyordu. Bu şekilde seneler geçti falan da...

Ben hiç o kitapçıya gidip kitapları okşamadım. Bazen içeri girip, dolaşıp, adamla sohbet edip, adamın zamanını çalıp, hiç bir şey almadan çıkıp gittiğim oldu. Oturup çay içtiğim, hesabı o adama itelediğim de oldu. D&R için çalışan bir gizli ajan edasıyla, adama ufak ufak zarar vermişim resmen. Zarar ziyan bir herifmişim. Ama şu ana kadar bunu hiç düşünmemiştim. İnternetten kitap alabiliyor olmamızın adama verdiği zarar aklımın ucundan geçmemişti. Yakın bir zamanda adamın yanına uğrayıp bunu ona, bizzat bu sıkıntıları yaşayan kişiye sormayı düşünüyorum. Gidince bir çayını da içerim artık.

Mevzu romantizmin ötesinde maddiyat ise, ucuzluk ise tabi ki fırsatı yakaladığın yerde voleyi vuracaksın. Ama kendi adıma ben hiç kitaba verilen paraya acımadım. Para kazanmaya başlamadan önce, "baba parası" yerken de ailem hiç bir zaman kitap konusunu dert etmediler. Yanlış anlaşılmasın, çocukluğum ağabeyimin kırıp bıraktığı oyuncaklarla oynayarak ve eskilerini giyerek geçti. Öyle durumumuz yerinde falan değildi ama nedense kitap konusunda kimse ses etmedi. Tabii bu bahsettiğim şey tamamen kişisel bir durum, maddi açıdan sıkıntıları olanların ya da yapılan harcamalarda ince hesapları olanların fırsat peşinde koşması tamamen kabul edilebilir bir şey. Hele hele ülkemizde, günümüz ekonomisinde, dolar ve euro biraz daha yükselirse barajı geçip meclise girebilecek haldeyken, gayet normal.

Kitapçıların da para kazanması gerektiği, ekmek parası peşinde oldukları, onun ötesinde yazarların hemen hemen hiç bir şey kazanmaması konusunda da ne yazık ki öyle bir durum var. Günümüz dünyasında bu durum sadece kitap için geçerli değil. Elinizdeki akıllı telefonların kaymağını, o telefonlar için emek harcayanlar değil pazarlayanlar yemekte. Büyük bir fast food zincirinin aylık cirosu ile çalışanlarına dağıtılan maaş karşılaştığında, ortaya komik şeyler çıkıyor. Edebi bir değeri olan kitap konusunda bu durumun can yakması normal. Çünkü bir kitabın bireye katkıları bu bahsettiğim somut öğelerden çok ötede. Ortada edebi bir değer, kişinin karakterine ve ruhuna bir katkı olunca tabi ki yazarın en çok kazanmasını istememiz gayet normal. Romantik ve ütopik bir bakış açısıyla devam edecek olursak, bu durumda yazarın da para kaygısı gütmeden eserlerini yazması gerekir. Ama dediğim gibi, yaşadığımız dünya ile içinde yaşamak istediğimiz dünya arasında galaksiler boyutunda fark var.

Söz konusu niyet kitap okumaksa, o kitabın edindiği yöntem tamamen bireyin hal ve hareketine göre değişiyor. Kimi internete güvenmez, kimi fiyatlara yönelik hareket eder, kimi kitap kokusu müptelasıdır, kimi  çay içmeyi çok sever vesair. Önceliğiniz maddiyat ise, aradığınız her kitabı bulamasanız da kütüphaneler güzel bir yöntem. Ya da arkadaşlarınızla, gerek gerçek hayattan gerek bu forum üzerinden, alışveriş de uygulanabilir. Ama söz konusu niyet kitap okumaksa, bu yöntemlerin bir artısı/eksisi ya da doğrusu yanlışı yoktur. Ne demişler kitap için zamanında, "Al, nereden olursa olsun yine al!".
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Grayswandir - 25 Temmuz 2015, 17:05:55
Kitaba harcanan paranın hiçbir zaman sorun edilmediği bir aileyle yaşıyorum ben de. Fakat bu farklı bir konu. Yüksek fiyatına rağmen aldığım çok kitap var, kütüphane kullanmayı da pek sevmem. Ama iki farklı yerde satılıyorsa ve birinde daha pahalıysa, aradaki fark da küçümsenecek gibi değilse(ki genelde öyle 1-2 lira olmuyor) pahalıyı almak tamamen mantıksız. İlla ki maddi sıkıntı içinde olmak gerekmiyor yani. Kitapçıdan kitap almanın benim için tek bir sebebi olabiliyor, o da hemen alıp okumak istemem. Kargonun gelmesi için 2 gün sabredemiyorum bazen. :D
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Skald Harald - 11 Kasım 2015, 08:54:19
Açıkçası hiçbir şey, şöyle bir sahafları gezip aradığınız kitapları bulmaya benzemez. Büyük bir zevktir. Bir arkadaşınızı yanınıza alıp oraları karıştırıp, aramadığınız bir şeyi bile ucuza bulmak imkanınız vardır. Thorgal serisinin bir kitabını öyle buldum mesela. Belki evinize uzak olabilir ama Beyazıt'taki veya Bakırköy tren yolu üstündeki sahaflara gitmek en güzelidir.
Ha bir de bizim orada kendi çapında bir kitabevi olan ilginç bir amca var. İkinci el kitap alıp satar. Sun Tzu'nun Savaş Sanatı  eserini bulup almışlığım vardır. İş böyle olunca hem esnaf kazanıyor hem de siz çoğunlukla ucuza kitap alabiliyorsunuz. Bana kalırsa bu,    süslü kitap mağazalarından kitap bakıp almaya yeğdir. İnternetten de tabii. İnsan alışveriş yapa yapa onları mutlu ediyor. Her taraf kazançlı.
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Gadd - 02 Nisan 2016, 15:02:32
Büyük şehirlerde kitapların arasında kaybolabileceğiniz çok seçenekli yerler var. Ancak dışarı çıkmaya korktuğunuz bir yerde veya küçük bir Anadolu kentinde yaşıyorsanız internet en büyük hazine.

İkisi de mantıklı sanırım...
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Bay_Karamsar - 06 Nisan 2016, 20:10:55
Fiyat açısından bakılacak ise kimi zaman kitapçı ama çoğunlukla internet daha avantajlı.

Lakin, iş kitabın bulunup bulunamamasına gelince; internetten sipariş ettiğiniz kitabın aslında mağazanın elinde olmadığı ya da internet mağazalarında tükendiğini; sadece kitap karıştırmak için uğradığınız kitapçıda ise arayıp ta bulamadığınız kitap ile göz göze geldiğiniz olabiliyor.

Tabi internetten satın alma konusunda her büyük indirim yüzdesine de kanmamak gerek. Kimi zaman bir sitede büyük indirim yapıldığı iddia edilen kitabın bir başka sitede nispeten daha küçük bir indirim oranı ile satışa sunulanı daha ucuz olabiliyor. Anlayacağınız, örnekteki ilk mağaza, kitabın asıl fiyatını yüksek gösterip indirimi büyük göstererek göz boyuyor. İnternetten alacakken de dikkat etmek gerek.

Gel gelelim bazı küçük kitapçılar da kendince kampanyalar yaparak, internetteki indirime oranla biraz daha ucuz satabiliyor. O tip kitapçıları da iyi bilmek, düzenli takip etmek gerek ki bu örneği de bu konuda bildiğim tek kitapçıdan veriyorum.
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: maviadige - 06 Nisan 2016, 20:48:19
İnternetten hiç kitap almadım şu ana kadar. Nedeni de hâlâ net ortamına güvenemiyorum. Kapıda ödeme seçeneği varsa yapabilirim alışveriş. Ayrıca bizim buradaki Rampalı Çarşı sağ olsun her çeşit kitabı uygun fiyata alabiliyoruz. Romanlardan, ders ve sınav kitaplarına her şey var. İkinci el kitaplar da var. Korsan olmamasına dikkat ediyorum aldıklarımın, bazı kitaplar fazla ucuz. :/
Başlık: Ynt: İnternetten Mi, Yoksa Kitapçıdan Mı Kitap Alınmalı?
Gönderen: Belgarath - 30 Temmuz 2016, 16:13:30
Kendi şubesinde indirim yapan kitapçılar dışında interneti tercih ediyorum. Öğrenci olduğum halde kitaba verdiğim parayı hiçbir zaman dert etmem fakat bazen çoklu alımlarda fiyat yüzlerce lirayı bulabiliyor. Yine de biraz da romantik bir yaklaşımla eşit fiyatlar olduğunda kitapçıdan almak çok daha güzel bir duygu. Ne zaman Kadıköy'e uğrasam İş Kültür'den 3-4 kitap alırım. Tabi bunda kitabı görerek seçmenin ve en az hasarlı kitapları seçebilmenin de olumlu bir etkisi var. Örneğin İdefix'ten şu ana kadar yüzlerce alışveriş yapmışımdır ama yırtık, lekeli, kıvrılmış kitap gelmediği bir zaman olmadı. Hatta bir keresinde London'ın Beyaz Diş kitabı kutuya ikiye katlanarak konmuştu. Yine de her şeye rağmen internetin kitapçılara oranla geri çevrilemez fiyatları var. Açıkçası kitapçıların cebinden ziyade kendi cebimi düşünmek zorundayım.