Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - Legend

Sayfa: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 36
61
Buz ve Ateşin Şarkısı / Westeros'un Bölgeleri 4- Vadi
« : 10 Ekim 2012, 21:02:42 »
Spoiler: Göster


Arryn Vadisi veya bilinen adıyla sadece Vadi, Westeros’un temel bölgelerinden biridir. Ve fetih savaşından önce Dağ ve Vadi Krallığı adıyla bağımsız bir krallıktır.
 
Vadi, Kartal Yuvası’ndan Arryn’ler tarafından yönetilir. Bölgenin diğer kaydadeğer haneleri; Hunter,Corbray,Redfort ve Royce haneleridir. Vadi’de doğan piçlere Taş soyadı verilir.

Vadi, Westeros’un Doğu Kıyısında bulunmaktadır. Durgun, verimli topraklara ve yavaş akan ırmaklara ve yüzlerce küçük göle sahiptir ve büyük oranda geçilmez dağ dizisi tarafından korunmaktadır.

Vadi, Westeros’un geri kalanından biraz izoledir. Vadi’nin sert kışları yüzünden sadece yaz zamanında dağlardan geçilebilir. O zaman bile asi Dağ Klanları bu yolculuğu çok tehlikeli hale getirmektedir. Vadi’ye Nehir Toprakları ile Kartal Yuvası’nı bağlayan Yüksek Yol’dan ulaşılabilir ve o yolda Kanlı Kapı tarafından korunur.

Vadi’nin sınırları kuzeyde Isırık’ı, güneyde Yengeç Körfezi’ni, batı’da Ay Dağları’nı ve doğu’da Dar Deniz’i içerir.
Vadi kendi içinde ayrı bölgelerin topluluğudur. Arryn Vadisi’nin kendisi, Ay Dağları, Parmaklar, Üç Kız Kardeşler, Paps ve Pebble Adaları ve Gulltown yarımadası bu bölgeleri oluşturur.

Vadi’nin halkı veya sıkça kullanılan Vadi Adamlar; Yedi İnancına sahip, onurlu ve dürüst savaşçılardır. Bazi Vadi Adamlar Eyrie’nin otoritesini kabul etmezler ve kendi kullarına göre yaşarlar. Bunlar yağmacı ve barbar dağ klanlarıdır.

Buğday,Arpa,Mısır Vadi’de yetişir. Yüksek Bahçe’de bile bulunamayacak kadar büyük ve tatlı balkabaklarına sahiptir.  Waxley Hanesi pahalı baharatlardan kokulu mumlar üretmesiyle tanınır.

62
Diğer Fantastik Eserler / Ynt: Ara Dünya
« : 09 Ekim 2012, 23:50:56 »
1-3 iş günü içerisinde elimde olacak ve okuduğum bazı yorumların da gazıyla bir çırpıda okuyacağım inşallah. Kapak gerçekten kötü duruyor yanlız. Biz alışkınız ama kötü kapaklara, geçmiş olsun artık.

63


Demir Adalar, Westeros’un batısında, Demir Adam’ın Koyu’a dağılmış 7 adadan oluşan adalar topluluğudur. Önceden bağımsız bir krallık olup, Fetih Savaşı’yla beraber Westeros’un bir bölgesi olmuştur.

Demir Adalar, ateşli bir halk olan Demir Adamların vatanıdır ve şu an Pyke’lı Greyjoy Hanesi tarafından yönetilir. Demir Adalar, Yedi Krallık içindeki en küçük ve en az nüfuslu bölgedir.

Kabaca Nehir Toprakları’nın batısında, Batı Toprakları’nın kuzey-batısında, Kuzey’in güneyindedir. Adaların isimleri Pyke, Büyük Wyk, Eski Wyk, Blacktyde, Harlaw, Satcliffe ve Orkmont’tur.
 
Bu zorlu adaların yerlilerine Westeros’ta Demir Adamlar denirken, onlar kendilerine Demir Doğumlular derler. Demir Adamlar, kuvvetli deniz adamlarıdır. Özgürlüğüne düşkün, ateşli ve bazen de zalim bir halktır. Ana kara’nın rahat, yeşil yollarına hiçbir sevgi beslemeksizin zorlu topraklarda yaşamaktadırlar. Yedi İnancı’nın ve Eski Tanrılar’ın Demir Adalar’da çok az takipçisi vardır. Kendi doğal tanrıları Boğulmuş Tanrı’ya inanırlar.

Adalar kayalık ve küçüktür, kayalı topraklara neredeyse hiçbir şey ekilemez ve hayvanların yokluğu halkın işini hiç kolaylaştırmaz. Madenleri Batı Toprakları gibi değerli değildir. Sadece demir çıkartabilirler. Bu koşullarda Demir Adamlar’ın neden korsan insanlar olduğunu anlamak çok zor değildir.

64
Duyurular / Ynt: Beyoğlu Sahaf Festivali
« : 09 Ekim 2012, 21:56:10 »
Fotoğraflar siteye de konabilir mi acaba? Facebooklu,facebooksuz herkes görmüş olur hem.

65
Buz ve Ateşin Şarkısı / Westeros'un Bölgeleri 2- Kuzey
« : 08 Ekim 2012, 22:03:49 »
Spoiler: Göster


Kuzey, Westeros’un ve Yedi Krallık’ın  temel bölgelerinden biridir. İlk Adamlar’ın kuzeye ilk yerleşmesi ile Fetih Savaşı arasında ki sürede ise bağımsız bir krallıktır. Bölge Duvar’ın güneyi ile Boyun’un kuzeyi arasındaki bütün alanı kapsar.

Kuzey bin yıllarca Winterfell’in Stark’ları tarafından yönetilmiştir. Bölgenin diğer önemli evleri ise; Bolton,Umber,Karstark ve Manderly haneleridir. Kuzeyde doğan piçlere “Kar” adı verilir.

Kuzey, yüzölçümü olarak çok büyüktür; yedi krallığın en büyüğü; nerdeyse diğer altı bölgenin toplamı kadar büyüktür. Fakat bölge seyrek nüfusludur , engin çorak arazilere, ormanlara, karlı dağlara sahiptir ve küçük küçük köylere ayrılmıştır.

Kuzeyin iki ana bariyeri vardır. Birincisi, Gece Gözcüleri’nin evi olan kuzeydeki Duvar’dır. Krallığın kuzey sınırını Duvarın Ötesi’nden gelecek Yabanıl tehdidine karşı korur. İkincisi ise geçilemez bataklıklarıyla Boyun’dur. Alanın darlığı ve zeminin zorluğu onu doğal bir sınır haline getirir. Karşıya geçilebilecek tek geçitin üzerinde ise kuvvetli hisar Moat Cailin vardır. Kuzeyi işgalden korur. Kuzey’in Krallarının güneyden gelen sayısız işgal girişimine dayanması da işte Boyun ve Moat Cailin’in verdiği güçtendir.

Kuzey halkının nedretse tamamının soyu İlk Adamlar’dan gelmektedir. Güçlü, kuvvetli ve zor koşullara karşı dayanıklı insanlardır ve güneyin rahatlığını küçümserler.  Yedilere inanan Beyaz Liman’lı Manderly Hanesi gibi istisnalar olsada neredeyse tüm halk ve haneler Eski Tanrılara inanır ve birer weirwood ağacı bulundururlar.

Kuzeyde yazın bile kar yağar. Kuzey en fazla uzun kışlardan etkilenir. Kar 25 M’ye kadar çıkar ve yağışlar çok serttir. Kış boyunca hiçbir sıcak su kaynakları bulunan Winterfell ve Volkanik bir sahada kurulan Dreadfort gibi özel yerler dışında şey yetiştirilemez ve binlerce insan açlıktan ve hastalıktan ölür.

66
Yazarlar / Ynt: Stepheine Meyer
« : 08 Ekim 2012, 17:01:07 »

67
Spoiler: Göster


Duvarın Ötesi, Westeros’un en kuzeydeki bölgesine verilen isimdir.  Duvarın kuzeyindeki alanı kapsar.

Duvarın Ötesindeki topraklar esasen yabani ve keşfedilmemiştir. İklimi keskin ve sert bir kutup iklimidir. Duvarın yakın kuzeyi olan bölge engin bir tayga ormanı olan Duvardan başlayıp Thenn’in en ücra topraklarına kadar uzanan Uğursuz Orman’ı içine alır. Bölgede gerçek yollar olmasada Kolcu yolları denilen, patikalardan ve eski dere yataklarından oluşan Gece gözcüleri ve Yabanıllar tarafından kullanılan yollar vardır.

Orman, Doğu kıyısından, Donuk Dişler olarak bilinen dağ sırasına kadar genişler. Donuk dişler ise bilmeyen bir mesafede uzar ve tamamen barınılamazdır.  Buna rağmen Donuk Dişlerin, volkanik ativite tarafından ısıtılan gizli vadileri olduğu ve bunların aslın duvarın ötesindeki en yaşanabilir yer olduğu ve oralarda büyük miktarda özgür halk yerleşimi olduğu söylenmektedir.

Donuk Dişler’in güneybatısıyla deniz arasında bulunan ince bölgeye donuk kıyı denir. Ve şu ana kadar kurulmuş tek özgür halk şehri olan Hardhome’un harabelerini barındırmaktadır. Bunların hepsisini ötesinde ise Daimi Kış Toprakları vardır. Ötekilerin bu toprakların derinliklerinden geldikleri söylenmektedir.

Bu topraklarda yaşayan insanlar kendilerine Özgür Halk derken Yedi Krallık insanları tarafından Yabanıllar olarak isimlendirilmişlerdir. Bu topraklar yıl boyuncu çok sopuk olmasına rapmen burada yaşayan insanların sayısı şaşırtıcıdır. Hem küçük köylere dağılmışlardır hem de Thenn, Donuk Dişin Vadileri, Uğursuz Orman’ın uzak kıyıları gibi yerlerde toplu olarak yaşamaktadırlar.

68
Buz ve Ateşin Şarkısı / Westeros
« : 06 Ekim 2012, 19:47:27 »
Westeros, Buz ve Ateşin şarkısı dünyasında bilinen üç ana karadan biridir. Topraklarının çoğu Yedi Krallık tarafından kaplanmıştır. Westeros’un dünyayı paylaştığı diğer kıtalar Dar Deniz’in karşısında Doğuya doğru uçsuz bucaksız uzayan Essos ve Yaz Denizi’nin ötesinde Güney-Doğu’da bulunan Sothoryos’dur.



Westeros, Uzun ve nispeten dar bir kıtadır. Güneyde Dorne’dan başlayarak en kuzeyde aşırı soğuktan ve saldırgan yerli halk olan “Yabani”lerden dolayı hala büyük çoğunlu keşfedilmemiş olan Daimi Kış Toprakları’na kadar uzanır.

Westeros haritalarında veya kitapların kendisinde hiçbir ölçek yoktur fakat GRRM, Duvar’ın 300 Mil uzunluğunda olduğunu söylemiştir. Bu bilgiden yola çıkılarak Westeros’un en kuzeyden en güneye 3000 mil uzunluğununda olduğu ve en doğudan en batıya 900 Mil genişliğinde olduğu belirlenmiştir.

Westeros iklimi bölgeden bölgeye değişkenlik gösterir. En güneyde kurak çöl iklimi hakimken,  kuzeyde soğuk ve sert kışlar etkisini gösterir. En kuzey, Daimi kış toprakları ise bir buz çölünden ibarettir.
Westeros ve Essos’un ikiside aşırı uzun mevsimler yaşar. Bu mevsimler en az bir-iki yıl sürer. Maester’lar sıcaklık ve günlerin uzunluğu hakkında bilgi sahibi olmak ve ekinlerin ne zaman ekilmesi , ne zaman toplanacağı ve ne kadar yiyeceğin depolanacağı hakkında tavsiye vermek amacıyla mevsimlerin uzunluğunu öngörmeye çalışmıştır. Buna istinaden mevsimlerin rastgele doğası sebebiyle güvenilir hiçbir veri yoktur.

Topoğrafik harita. (ayrıntılı)
Spoiler: Göster


Siyasi harita.
Spoiler: Göster


69
Diğer Fantastik Eserler / Ynt: Olimpos Kahramanları
« : 04 Ekim 2012, 20:46:38 »
1 yıldır beklediğimiz kitap Athena'nın İşareti çıktı. Alıp okuyanlar varsa kitaptan beklediğinizi aldınız mı? Cevaplarsanız sevinirim. ;D

Kitabın konusu portalımızda daha aktif. Orayı takip ederseniz yorumlayan çok kişi bulabilirsiniz.

70
Portalda ki her kitaba güzel denen yorumlar kafanı karıştırmasın. Orada ki topluluğunun çoğu 12-15 yaş aralığından oluşuyor. (12-15 yaşında olup yaşının üstünde bir seviyeye sahip olanlar alınmasın onlar kendini bilir zaten.) Araştırmanı forum içerisinde yaparsan daha ciddi ve durumuna göre yorumlar bulabilirsin.

Fantastik ve Polisiye ayrı türler, ikisini toplayıp kitap belirtmeden 20 kitaptan fazla dersen yorum yapacak olan insanların kafası karışır.

Spell'in de söylediği gibi PJ'yi yani temel olarak Gençlik Edebiyatı türünü atlamalısınız. Kendi görüşüme göre; Gediksavaşları sizi ısındırır + bir UD ile kavramlara ve türe sıkıntı çekmeden alışmış ve daha derin bir kurgu arar olmuşsunuzdur. Burada Hem orta derece dili hem de bir D&D evreni olmasıyla bir EM bir basamak olabilir sizin için.  Bu seviye de zaten bir fantastik ejderhası olmuşsunuzdur. (fantastik kurdu demek istemedim :) ) Başka bir önerimde yukarıda araya bir yere bir Kralkatili sıkıştırmanız olacaktır. Sonra gelsin Zaman Çarkları, gitsin Yüzüklerin Efendisi :) .


71
Tartışma Platformu / Ynt: Kronos'un Tutsaklığı
« : 13 Eylül 2012, 16:44:25 »
Afrodit'in doğumuyla ilgili iki kabul görmüş öykü vardır.

Birincisi; Zeus ile metresi olan Uranüs ve Gaia'nın çocuklarından Dione'nin kızıdır. Bu Homeros'un teorisidir ve yaklaşık olarak %60 kabul görmektedir.

İkincisi; Titan Kronos, babası Uranüs'ü devirirken erkeklik organını kesmiş ve denize düşen spermlerden Afrodit doğmuştur. Bu Hesiod'un teorisidir ve yaklaşık olarak %40 kabul görmekte olmasına rağmen ilginç olduğu için popüler teoridir. :)

Poseidon nasıl PJ'de anlatıldığı kadar iyi değilse, Kronos'ta PJ'de anlatıldığı kadar kötü değildir aslında. Evet sert bir diktatördür, evet baş kaldırmasınlar diye çocuklarını yemiştir ama kendi devrinde kullarına barış ve refah dolu "Altın Çağ"ı yaşatan da Kronos'dur. Yunanistan en refah dolu dönemini yani Altın Çağ'ını Kronos'un önderliğinde yaşamıştır.

Kronos'un ilelebet hapsedilmesinin tek nedeni Zeus'un ona duyduğu öfkedir ve iktidarı tekrar ona kaybetme korkusudur.


72
Tartışma Platformu / Ynt: Kronos'un Tutsaklığı
« : 10 Eylül 2012, 23:50:59 »
Poseidon'un denizleri yaratmadığı , Hades'in yeraltı dünyasını yaratmadığı gibi Kronos da zamanı yaratmamıştır. Sadece zaman titanıdır.

Bununla birlikte kronos öylece hapis edilmemiştir, Tartarus'un en dibine atılmıştır. Tartarus, ilyada'da ki tasvire göre yeraltı dünyasıyla arası cennetle dünyanın arası kadar olan ve başından dibine kadar düşmesi dokuz gün süren büyük çukurdur. Evrende oluşan ilk varlıklardan biridir. Aynı zamanda bilinçli bir varlık olup bir tanrıdır. Zamanın ve Kronos'un kontrol edebileceği diğer herşeyden daha eski ve daha kudretlidir. Yani Kronos'un zamanda da hareket edemeyeceği bir hapishanedir.

73
Tartışma Platformu / Ynt: Öykümün geçeceği dünya
« : 06 Eylül 2012, 10:34:59 »
Türlerin karışması ile ilgili bir tartışma geçmişti bu forumda;

http://www.kayiprihtim.org/forum/star-wars-bilimkurgu-mu-fantastik-mi-t12317.0.html

74
Savunmamı yapmak isterdim ama konuyu uzatıp uzaklaştırma almayı hiç mi hiç istemem.O yüzden "en doğrusunu siz bilirsiniz macesteleri."

Diyelim ki siz doğru anladınız ve fırtınakıran milleti kandırmak amaçlı ara veriyorum dedi gıcıklığına. Yapılacak yorum bu mudur? Ben bu egoları anlamıyorum. Siz bu yöneticiden ne gördünüz? Kuyruk acınız nedir?

Edit. Özür dliyorum. Hem Hurin'in mesajını görmemiştim, hem de anlık bir öfkeyle oldu.


75
Unutulmuş Diyarlar / Ynt: Drizzt Do'Urden Çizimleri
« : 27 Ağustos 2012, 23:32:57 »
Alıntı
Cutlass, 16-19. yy arası kullanılan  ağır ve korumalı kabzalı tüm denizci kılıçlarıdır.

Efendim öncelikle nasıl benim yorumumdan cutlass paladır olarak düşündüğüm sonucuna vardınız Thomasward ve Ejderfelaketi?




Ben, size kendimce bazı kanıtlar sunuyorum ama inatla herkes bence böyle, ben buna inanıyorum diyor. Lütfen, ama lütfen bu tip yazışmalarda düşüncesini açıklayan biri, bazı materyaller ortaya atmışsa aksini ispatlayabilecek bir şeyler sunmadan onun yanılmakta olduğunu söylemeyiniz. Açıkçası ben durumda çok bozuluyorum ve tartışmanın dışına çıkmamak için bir süredir bu gibi mesajlara cevap vermiyordum. Ama önemli ya da önemsiz hiçbir konu böyle tartışılmaz. Sizce öyle ise lütfen neden öyle olduğunu da açıklayın...

Scimitar konusuna gelecek olursak, ben yanlış biliyorumdur belki diyerek, ilk mesajı atmadan önce wiki'ye bakmıştım. Bi zahmet sizde bakın...

Eğer yazdıklarım sizleri kırdıysa özür dilerim... Ama bir süredir hangi başlıkta fikrimi beyan ettiysem hep aynı şekilde karşılık aldım ve daha önce de belirtmiş olduğum üzere bu duruma çok bozuluyorum...

Thomasward'ın son yorumunun hatalı olduğu konusunda ve siteminizde haklı olduğunuz konusunda hemfikirim ama herkes böyle, ben kanıtlar sunuyorum millet kafadan sallıyor tavrına da konuya mesaj yazan biri olarak alındım açıkçası. İlla ki her yorumda TDK şöyle demiş, wiki şöyle demiş dememiz mi gerekiyor araştıma yaptığımızı kanıtlamamız için?

Scimitar konusunda; Efendim bende mesajımı atmadan önce wiki ye baktım. Aynı sonuçları çıkaramamışız demek ki.

Anladığım kadarıyla (yanlışım varsa düzeltin) siz ;

Alıntı
A scimitar  is a backsword or sabre with a curved blade, originating in Southwest Asia (Middle East). The Arabic term saif (سيف) translates to "sword" in general, but is normally taken to refer to the scimitar type of curved backsword in particular.

Alıntı
Kilij (Turkish) a type of one-handed, single edged and moderately curved saber used by the Turks and related cultures.

Buraları kabul ederek kılıç olarak çevrilmesi doğru olur demişsiniz.  Benim düşünceme göre ise;

Alıntı
A scimitar  is a backsword or sabre with a curved blade, originating in Southwest Asia (Middle East). The Arabic term saif (سيف) translates to "sword" in general, but is normally taken to refer to the scimitar type of curved backsword in particular.

Biz de modern anlamda "kılıç" kelimesini iki taraflı ve düz, "pala" ucu eğik ve tek taraflı kılıçlar için kullanmıyor muyuz?  Scimitar'ın normalde kullanılan anlamı bizim genel olarak kullandığımız "pala"ya tekabül ediyor. Bu yüzden de "pala" olarak çevirmek bana "wiki'ye rağmen" doğru geliyor. Belki ben yanlış değerlendiriyorumdur, bilemiyorum.

Sayfa: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 36