Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - Cubor

Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10
46
Yayınevleri Soru Hattı / Ynt: İthaki Yayınları Soru Hattı
« : 05 Eylül 2011, 10:26:39 »
merhaba. neil gaiman'nın yayınlanmayan kitaplarını en yakın ne zaman çıkarılması planlanıyor acaba?

Neil Gaiman'ın tüm kitapları yavaş yavaş yayınlanacak. İlk olarak Kasım ayında Good Omen çıkıyor. Sonra da diğerleri yavaş yavaş... :)

47
Yayınevleri Soru Hattı / Ynt: İthaki Yayınları Soru Hattı
« : 05 Eylül 2011, 10:25:54 »
Acaba Boris Vian'ın diğer kitaplarını basacak mısınız?

Geç de olsa sorulara cevap vermeye başlayalım:

Her ne kadar benim alanım olmasa da, bildiğim kadarıyla Boris Vian'ın açıkta olan tüm kitaplarını bastık. Bizimkiler dışında, birkaç tane var ki onlar da diğer yayıevleri tarafından basılmış durumda. Atladığımız eseri varsa uyarın, arkadaşlara bildireyim.

48
Açıkçası bu ve benzeri durumlarla karşılaşmak için pekte uzağa bakmaya gerek yok.  Adeta, kanımıza sirayet etmiş bir durum söz konusu. Kayıprıhtım'ın kendi bünyesinde de sık sık; ''şu seriyi nasıl okumalı?'', ''bu yazarın başka kitapları var mı?'' gibisinden sorularla karşılaşıyoruz. Halbuki birinin cevap atmasını bekleyeceklerine, Google'da veya Wiki'de iki tıkırdatsalar bu bilgiye ve daha fazlasına rahatça ulaşabilirler.... Aslında bu insanlara hiç cevap vermeyip arama yapmaya yönlendirmek lazım ama, insanlık bizde kalsın diyerekten her seferinde cevaplandırıyoruz. Aslında bilgi çağında falan değiliz yine eski tas eski hamam. Kimse araştımadıktan sonra bilginin kolay ulaşılabilir olması neye yarar ki ?

Sevgili Ronin, bu söykediklerine çok fazla katılmıyorum.

İnsanları araştırmaya teşvik etmek doğru birşey, haklısın. AMA, forumlarda insanlar araştırma tembelliğinden ziyade, sohbet etmek ve o topluluğun bir parçası olabilmek adına, kendi başlarına bulabilecekleri bazı şeyleri soruyorlar.

Bu nedenle forumlarda biri çııkıp da, Zaman Çarkı'nın ilk kitabı hangisiydi diye sorduğunda, içten içe o kişiye kızsak da, çoğumuz cevaplar, ve bu cevapların ardından, ilk soruyu soran kişinin aslında sormak istediği diğer sorular ortaya çıkar.

Bununla birlikte, eğer profesyonel olarak yapılan bir araştırmada yukarıda anlatıldığı gibi basit araştırmalar yapılmadığında, bunun affa sığar bir yanı yoktur.

Forumlar için de, her ne kadar özümde sana katılsam da, bu tip sorularda anlayışlı olmak, o topluluğun bir parçası olduğunu soru sorana farkettirmek adına hoş bir davranış :)

49
Öncelikle o olmalıydı bu olmamalıydı kısmını pas geçeceğim. (tabii ki benim de eksik ve fazla gördüğüm bir sürü şey çıkar).

Ama asıl benim için gurur verici olan başka bir konuya değineceğim:

İlk 20 içinde 7 tane İthaki'den çıkmış eser, ilk 50'de 18 tane, listenin tamamında ise 28 İthaki çevirisi var. Açıkçası bugüne dek yaptığımız seçimlerin bu denli yüksek oranda bu listede olması bana gurur verdi.

Bunun olmasını sağladığınız için siz bütün Fantastik ve Bilim Kurgu okurlarına, bir kez daha burdan teşekkür ederim.

50
Öhöm... ben bu listeyi 2011 kaynaklı diye biliyordum..

Ama eğer gerçekten 2009 ise...
*susar ve çaktırmadan köşesine çekilir*
:)

not: Bu arada Song of Ice and Fire benim de ilk 20 me mutlaka girer. Ama ilk beşe koymakta zorlanırım.

51
Hazırlarız hep beraber. Benden en az bir 30 çıkar :D

Şaka bir yana insanlara 100 tane en iyi kitap söyle dediğinde, çoğu kişi kalakalır. NPR dakiler her bir kullanıcıya 5 ya da 10 kitap seçtirmişler. Ama tabii 60bin oyverici olunca 100 kitap kolayca çıkmış.

52
Bu listeyle ilgili hazırladığımız proje çok yakında huzurlarınızda.

Hmmms anlaşıldı, çok yakında Kayıp Rıhtım'ın best 100 listesi geliyor. :)

53
Arkadaşlar hatırlatma yapmak istiyorum. NPR listeleri tüm edebiyat dünyasında en çok saygı gören listelerden biridir. Tamamen üyelerden oluşan Altmışbin (60.000) kişi, bu liste için beşbin kitabı aday göstermiş ve toplam oyların sonucunda bu yüz kitap kalmış.

Sonuçta, her ne kadar listede "aa niye bu burda?" veya "niye bu yok?" gibi soracağımız birkaç birşey olsa da listenin ciddiyeti tartışılmaz.

Mesela bence, ilk 4 oldukça doğru ama 5. sıradaki SOng of Ice and Fİre biraz da dizisinin gazıyla oraya gelmiş olmalı. Normalde 20. sıra civarında bir yerlerde olmalıydı.

Ama bu küçük ayrıntıyı saymazsak ilk 20 de itiraz edeceğim nerdeyse hiçbir kitap yok.

54
Gece Şahinlerinin Uçuşu Önümüzdeki hafta raflarda :)

55
Yayınevleri Soru Hattı / Ynt: İthaki Yayınları Soru Hattı
« : 21 Ağustos 2011, 00:04:08 »
Zaman ayırıp sorumu yanıtladığınız için teşekkür ederim. Gayet net anlatmışsınız. Bu konuda pek bilgi sahibi değildim ve düşündüğüm kadar katı kurallarla çevrelenmemiş olması telif haklarının beni sevindirdi. Dikenli tellerle çevrili olarak gördüğüm birçok kavram aslında oldukça rahat bir şekilde kullanılabilir durumdaymış.

Aklıma Order of the Stick'in bir bölümünde bir 2 tane palası olan bir drow büyücüyü yenmek için Vaarsuvius karakterinin bunun telif haklarına aykırı olduğunu ileri sürerek drow'u çizgi romandan çıkarttırması geldi. :D

Yahu benzetmek serbest dedik ama alenen yürütmek de ayıp artık  :elf

56
Zaman Çarkı / Ynt: Zaman Çarkı
« : 20 Ağustos 2011, 17:53:04 »
Eh bence de öyle olur sanırım :)

57
Sinema / Ynt: Şarkılarıyla Hatırlanan Filmler
« : 19 Ağustos 2011, 17:57:43 »
Yavu, bir tek magicalbronze hatırlamış o da çok ayıp etmiş 5 tane başka ismin arasına sıkıştırmış :P

Tüm sinema tarihinin, en akılda kalıcı, en çok dinlenen ve popüler müzik olmadığı halde en çok satan eserlerinden Star Wars'ın müziklerine ayrı köşe isterük :)

Kısacası, Star Wars müziklerini film müziği kategorisinde tek geçerim. :)

58
Yayınevleri Soru Hattı / Ynt: İthaki Yayınları Soru Hattı
« : 18 Ağustos 2011, 00:39:17 »
Hmmms aslında güzel soru.
Tek tek incelemeye başlayalım.

Bir kere drow'un çevirisi "kara elf" değil. O "dark elf" in çevirisi. Drow üretilmiş bir kelime. Yani normalde İngiliz dilinde olmayan. Bu yüzden çevirdiğimizde itinayla "drow" diye bırakırız.

Gelelim ikinci kısma. Harry Potter karakteri telife konu bir karakterdir. Lisansınız olmadan resmini bile çizemezsiniz. Ama insan çocuk büyücü kavramını her yerde kullanabilirsiniz. Arakçılıkla suçlanmadan önce eline bir sihirli asa bile verebilirsiniz.

Ancak "kara elf" kavramı (dikkat KAVRAMI) bir tarifle birlikte gelir. Unutulmuş Diyarlar'daki kara elfler hakikaten elftirler, Underdark denen bir yerde yaşarlar. Bu o kitapta kullanılan birer kalıptır ve TELİFE KONUDUR! Ancak, elf kavramı telife konu olmadığı için, dark elf, green elf, high elf gibi kavramlar teliften BAĞIMSIZDIR.

Örneğin benim bir FRP template'imde ırk olarak elf olması gerekmeyen canlılardan oluşan, dark elf denen bir kavramım var. Bu KAVRAM bana aittir ama dark elf adı anonimdir.

Kısaca lisans hakları, eğer kavramın özünü oluşturan niteleme sadece o yazara ait değilse anonim, yok eğer sadece o yazara aitse lisansa tabiidir.

Ters örmek olarak da, Star Wars'daki Twilek kavramını verelim. Twilek ırkı Star Wars evrenine özgü bir ırktır ve başka bir eserde lisans ücretini ödemeden Twilek adını kullanamazsınız. İster yeşil ister mor olsun.

Ama Elf kavramı anonim olduğu için, bunu dilediğinizce kullanabilirsiniz. Sadece başka lisans sahiplerinin kullandığı kavramın aynısını oluşturmadığınız sürece.

Underdark Unutulmuş diyarlara aittir, ama a) artık kara elf ile özdeşleşmiş olan (ingilizce sözlüğe girdi bu kelime) DROW kelimesi b) bambaşka bir template de geçen kara elf tanımlamaları lisansa tabii değildir.

Umarım çok karıştırmadan anlatabilmişimdir :)

unutulmuş ek: Senin yukarıda tarif ettiğin tarzda bir template, Menzoberanzan'ın bire bir taklidi olduğu için, evet, birileri sana dur der :)

59
Yayınevleri Soru Hattı / Ynt: İthaki Yayınları Soru Hattı
« : 17 Ağustos 2011, 13:35:42 »
Ork, goblin, troll, elf, unicorn ve benzeri kelimelerin kullanımı telif haklarına aykırı mıdır?

Bir Türk yazar içinde böyle kelimelerin geçtiği fantastik bir yazı yazsa yayınlanması açısından büyük problemler oluşturur mu? (Yani kısaca bu telifin sınırı nerede başlayıp nerede bitiyor? :) )

Hadi canım!! diye başlıyorum cümleme :)

Yukarıda sayılan isimlerin hepsi, dünyanın farklı milletlerinin mitolojilerinde (ağırlıklı Kelt ve YUnan) geçen isimlerdir. Tümü de anonim kavramlardır ve yazılı tarihin varolduğu son altı bin yılda muhtemelen sayılamayacak kadar çok kişi tarafından kullanılmıştır ve herhangi bir telif hakkı yoktur.

Bununla beraber! Eğer yazacağınız yazının bir tarafında "Silvanesti Elfi" demeye kalkarsanız, o zaman yalnızca Dragonlance evreninde varolan bir terime refere ettiğiniz için, telif kapanına yakalanırsınız. 

60
Gediksavaşları Efsanesi / Ynt: Gölgeler Meclisi
« : 16 Ağustos 2011, 10:46:37 »
Bir sorum olacaktı.Yazılan Fantastik serilerde her kitabı 1-1.5 yıl beklememek için seri tamamlanmadan seriyi oklumaya başlamıyorum.(İstisnası Zaman Çarkı)Sorum şu Gölgeler Meclisi Serisinin 3 kitabınıda aldım acaba seri 3 kitabta son buluyormu yoksa devam kitapları gelmeye devam edecekmi?

Gölgeler Meclisi'nin sonunda hikaye bitmiyor. Yine 3 kitap olan Darkware Saga'ya konuyu bağlayıp bırakıyor. Sonra yeni bir üçlemede bu hikayenin devamı geliyor. Ama aslında Gölgeler meclisinde içiçe 2 hikaye var bunlardan birisi daha kısa ve yerel, diğeri ise çok uzun ve pek çok realm'i ilgilendiriyor. İlki bitiyor, ikincisi devam ediyor.

Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10