Fantastik soslu bu aşk kitabını eleştirenler neden bu kadar sert çıkıyor? Bunun en önemli nedeni bence bu serinin piyasaya "fantastik" kılıfında çıkarılmış olması ve devamında kendisi gibi yüzlerce klonun piyasayı doldurması. Bu eserleri okuyan insanların kendilerini bilirkişi ilan edip Alacakaranlık'ı eleştirenlere öfke kusması ve bu seriyi sevdikleri için diğer her şeye çamur atması da başka bir etken olabilir
Çok isabetli bir yorum bu. Okumadığım bir seri, okumayı da düşünmüyorum. Dolayısıyla hakkında uzun uzadıya atıp tutacak yetkinlikte değilim. Bir eserin etrafındaki okur kitlesinden kalitesi hakkında az buçuk bir fikir elde edilebileceği görüşündeyim, fakat bu da her zaman tutmayabilir. Dolayısıyla aşağıda yazılanların hepsi okumadığı bir esere dair konuşan birinin fikirleridir, buna göre okuyunuz.

Öte yandan yorumlardan anladığım kadarıyla pek kaliteli bir eser olmadığını beğenenler dahil herkes kabul etmiş. Bunun ayırdına varılabildikten sonra okumakta, eğlenmekte herhangi bir sakınca görmüyorum, hele ki kişiyi sonrasında fantastik edebiyata yöneltiyorsa. Kendini bu tarz kitaplarla sınırlamasına sebep oluyorsa bu iyi değil elbette, ama bize ne canım, değil mi? Kendi sorunu, ve Alacakaranlık'tan yola çıkarak başka eserler, özellikle de fantastik edebiyat hakkında atıp tutmuyorsa beni zerre kadar ilgilendirmiyor. Gidip Alacakaranlık fan sayfalarında millete sövecek değilim, kendileri bilir.

Kısaca ne okuduğunun bilincinde olduğu sürece herkes okuyabilir. Bunu okumak isteyip çekinenler için söylüyorum, baştan severek okuyanlar için bu önemli değil zaten. Bunlar iki gruba ayrılıyor dediğim gibi, ve bu grupların yalnızca biri ciddi okurları ilgilendiriyor. Keyif alıyorsanız okuyabilirsiniz, kendinizi suçlu hissetmenize gerek yok. Hem bunun ardından gerçekten yazınsal açıdan üstün bir eser okuduğunuzda aradaki farkı anlamak açısından da yararlı olacaktır sanıyorum.
Seriyle ilgili en büyük sıkıntım ise Lordmuti'nin söylediği gibi, fantastik adı altında sunulması ve kendisi gibi kitaplardan oluşan bir akım başlatması. Rafta Le Guin'le, Tolkien'le yan yana Alacakaranlık ve benzerlerini görünce insan ister istemez sinirleniyor yani. Rock şarkıcısı diye geçinip dandik pop şarkıları söyleyenler gibi düşünebiliriz biraz bunu. Şarkıyı sevebilirsiniz, ama ne olduğu da ortadadır neticede. Rock dinleyenler haklı olarak kızar, çünkü ortada asılsız bir iddia vardır. Bilmem ne kadar katılırsınız ama, Alacakaranlık'ın durumunu da buna benzetiyorum. Fantastik edebiyata bir parça saygısızlık olarak görüyorum açıkçası, ve beni en çok rahatsız eden nokta da bu.