Kayıt Ol

Özgürlük Hapishanesi | Michael Ende

Çevrimdışı DarLy OpuS

• 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Özgürlük Hapishanesi | Michael Ende
« : 06 Ekim 2009, 12:21:40 »
Özgürlük Hapishanesi

Michael Ende
Kabalcı Yayınevi

Michael Ende, sekiz öyküden oluşan bu kitabında bizi bir yolculuğa çıkarıyor. Victoria dönemi İngiltere'sinden günümüz Roma'sına, Münih'ten Hindikuş Dağları'na, Hıristiyan dünyasından İslam dünyasına uzanan bir yolculuk bu, ama en önemlisi de düşler dünyasında bir yolculuk:
Uzunluğu belli, ama sonuna asla varılamayan bir koridor, içi olmayan bir ev, bir yeraltı ülkesine hapsedilmiş gölgeler, birini açmadığımız zaman tek tek kaybolan kapılar... Bizim "sayısız katıyla yukarıya ve belki aşağıya da uzanan muazzam bir yapının kapıcı dairesi demesek de yalnızca zemin katı" olan sınırlı dünyamızın ötesindeki sınırsız dünya.

-

En çok merak ettiğim Ende kitaplarından birisi de bu. Tüyap bekleyişimi iyice sabırsızlandıran, cansız nesne.

Yazarın forumumuzdaki diğer eserleri:

-Bitmeyecek Öykü
-Momo
-Dilek Şurubu

Çevrimdışı diana

• 513
  • Rom: 16
    • Profili Görüntüle
Ynt: Özgürlük Hapishanesi
« Yanıtla #1 : 02 Kasım 2009, 18:22:23 »
Michael Ende'nin kitapları genellikle çok güzel oluyor.Eminim buda güzeldir.Kesinlikle okuyacağım.

Çevrimdışı Berre

• 1340
  • Rom: 34
  • Güle güle fermuar!
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #2 : 12 Aralık 2009, 20:38:14 »
Okumadım ama içeriği hakkında bilgim vardı. Her zaman ki gibi Michael Ende çok güzel kurgulamış. Bu yüzden merak ettim alıp okunası bir kitap.İsmi de çok orijinal. "Özgürlük Hapishanesi"...

Çevrimdışı diana

• 513
  • Rom: 16
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #3 : 17 Aralık 2009, 19:18:50 »
Kitabı gördüm fakat almadım.Oldukça eski basım.Sanırım 90'lı yılların başında basılmış.

Çevrimdışı magicalbronze

• *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #4 : 31 Temmuz 2010, 21:48:08 »
Sıla Can'ın, Hortkuluk Avcısı Dergisi için yapmış olduğu incelemeyi sitemize de koyduk. İlgilenenler buradan ulaşabilirler!
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı DarLy OpuS

• 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
« Yanıtla #5 : 07 Eylül 2010, 12:02:00 »
Michael Ende, beni her defasında şaşırtmayı başarıyor. "Bitmeyecek Öykü" ve "Momo" gibi başyapıtların aksine bu kitabın diğerlerine göre biraz daha yüksek bir yaş kesimine hitap ettiği kesin.

Ya da ben okurken öyle düşünmek istedim. Çünkü 'istisnasız' okuduğum her öykü beni ciddi ciddi bir şeyleri sorgulamaya itti. Her öyküde kendimi karakterin yerine rahatlıkla koyabildim. Onun yerine karar vermek, onu kararından vazgeçirmek için her şeyi yaptım.

Bu kitaba başlarken, hiç böyle şeyler beklemediğim bir gerçek. Michael Ende'in o yoğun anlatımını bekliyordum, evet. Her şekilde bir yerden ders veren tınısına da hazırlıklıydım, evet. Ancak bu kadar fazla 'sorgu' işleri tümüyle değiştirdi. Çoğu öykü, tam manasıyla açık bir sona bile ulaşmıyor. Boşlukları doldurmak, anlatılanlardan sonucu çözmek biz okurlara kalıyor. Bu öylesine bir keyif ki kelimelerle tasvir edilemez.

Daha önce pek çok öykü kitabı okudum. King'den, Poe'den, çeşitli derlemelerden... Ama içlerinde illaki bir öyküsüne burun kıvırdığım olmuştur. Michael Ende, sekizde sekiz yapmayı başarmış ve herhangi bir öyküyü, diğerlerinden daha öne yazmamı engelleyecek kadar çok benimsetmiştir bu kitabı bana. Bir ilktir.

Yorumlarıma aşina olanlar bilirler. Sıklıkla 'düşündüren eser' başarılı eserdir derim. Kafanızı yastığa koyduğunuzda, okuduğunuzdan, izlediğinizden aklınızda bir şeyler kalıyorsa; onun üzerine düşler kurup kendinizi gerçeklikten uzaklaştırabiliyorsanız; siz iyi bir eser okumuş/izlemişsinizdir.

"Özgürlük Hapishanesi" işte böyle iyi bir eser. Michael Ende işte böyle bir yazar.

Ayakta alkışlanası.

Çevrimdışı metallica

• *
  • 47
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Özgürlük Hapishanesi | Michael Ende
« Yanıtla #6 : 01 Kasım 2011, 19:18:19 »
Okudum bu eseri. Çok güzel öyküler var içinde. Ende'nin üslübu kendine has ve konuları, kurguları çok özel.