Ancak bu yinede Devlet'e anlatılan yapının günümüzde militarist hatta totaliter bir rejim olarak tanımlanabileceği gerçeğini pekte değiştirmiyor
Platon'un militarist ve totaliter olduğunu düşündürüyor olabilir Devlet'indeki ideal yönetim şekli ama ben öyle olduğuna katılmıyorum. Platon, devleti yönetenlerin devleti akılla yönetmesi gerektiğini söyler. Aklı bizim düşündüğümüz anlamda düşünmek burada biraz yanıltıcı olabilir. O yüzden öncelikle onun formlar dünyasını bilmek gerek.
Kısaca bunu şöyle özetleyebiliriz: Bu dünya görünenlerin dünyasıdır ve formlardan pay almıştır, gerçeklik formlardadır ve bu dünyada gördüğümüz her şey formların tek tek birer yansımalarıdır, gerçek değildirler. Ama her şey formlardan aynı ölçüde pay almamıştır. Form gerçek bilginin dünyası olduğu için, formdan daha fazla pay alan gerçeğe daha yakındır. Bu dünyadaki insanlar da "insan formu"ndan pay almış tek tek insanlardır. Bütün formlar mükemmeldir, ama bizler birer yansıma olduğumuz için tam olarak mükemmel olamayız. Ama yine de mükemmele daha yakın olabiliriz, bu da akıl yoluyla olur. Aklını daha fazla kullanan insan bilgiye, yani forma daha yakın olandır bu yüzden.
Platon'a göre toplumdaki en akıl sahibi insanlar da filozoflardır, o yüzden toplumu filozoflar yönetmelidir. Onların vereceği kararlar en akla dayalı kararlardır, toplumun hayrınadır yani bu durum
. Bir diktatörlük gibi hiç değildir, yaptıkları her şey herkesin iyiliği içindir. Çıkar gözetmezler, para gibi bir dertleri olmamalıdır. Despot bir rejimden bahsetmiyor yani aslında. Ama totaliter bir düzende bunu göremeyiz, yönetenlerin çıkarı, yönetenlerin iyiliği için alınır kararlar. Toplumun, bireylerin önemi yoktur orada. Platon'a göre her önüne gelen yönetici olmamalıdır bu yüzden. Demokrasiyi de ilginç bir şekilde bozuk bir düzen olarak görür kendisi. Çünkü aklını kullanamayanların da yönetime geçmesidir bu. Herkes akıl yönünden eşit pay almadığı için demokrasi eşit olmayanların eşit duruma getirilmeleridir ki tehlikeli bir durumdur. "Benim oyumla dağdaki çobanın oyu bir mi?" diyor yani
.