Watch Dogs'a fazla haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Evet, sürüş dinamikleri sıkıntılı olabilir ama oyun kesinlikle şahaneydi. En büyük hatasını GTA 5 ile kıyaslamasıyla yaptı ki GTA fanatikleri yüzünden oyun yerin dibine sokuldu. E tabi ki reklamını yapmak için şişireceklerdi oyunu, bunu da kabullenmek gerek (hangi oyun firması yapmıyor ki?)
Halbuki milleti öldürmeden, hatta pislik içine girmek yerine iyilik yaparak da (genelde tabi) oyunun gayet oynanabilir ve zevkli olabileceğini göstermiştir. Kaldı ki GTA5 için 265 milyon dolar harcanırken Watch Dogs 68 milyon dolar ile yapıldı. Yani GTA için harcanan para bunun için harcanmış olsa eminim çok çok daha iyi bir oyun olacaktı.
Araç sürme dinamikleri sıkıntılı olabilir ama genelde oyun oynayanlar için "elimde silah, etrafa bakıyorum, aaa bak olmamış şurası duvarın arkas görünüyor ehehehe" şeklinde bakılıyor oyunlara... LOD sistemi, Occlusion Culling, Lightmap ve daha bir sürü oyun içi kullanılan ve bizlerin oyunu mümkün olduğunca hızlı çalıştırmasını sağlayan sistemlerden haberi olmadan konuşmak kolay...
Burada demek istediğim olay şu... GTA5 ile kıyaslarsak, GTA da gerçek manada bir gün döngüsü yok. Belirli zamanlarda "Animated Lighmap" denilen bir animasyon ile güneş hareket edip bir müddet orada kalıyor. Bu da sabit objelerin gölgelerini çizmek ile uğraşmadığını gösteriyor. (ki bu ayrıca görselliği çok daha iyi hale getirir.) Ancak Watch Dogs tam anlamıyla gün dönümü kullanıyor ve bu emin olun inanılmaz derecede işlemci yoran bir sistem. (ki bunu da direkt gölgelendirme değil, yumuşatılmış gölgeler kullanarak yapıyor ki bu daha da çok yoran bir olay) Buna rağmen benim külüstür bilgisayarda bile kasmadan full grafiklerle açılabiliyor olması, optimizasyon konusunda müthiş işler çıkarıldığını gösteriyor.
Aynı şekilde şehirdeki her bireyin bir karakteri olması ve random spawn olmamaları da işlemci yoran bir olay. (tahminimce araç sürerkenki frame düşmeleri de bu yüzden gerçekleşiyor) Tabi ki GTA daki özgürlük, 10 kişi de öldürseniz peşinize koşmayan polisler, koşsalar bile çabucak atlatabilme ve aradaki 200 milyon doların getirdiği detaylar GTA yı çok daha zevkli yapabilir. Ama sırf GTA fanatizmi ile Watch Dogs'un berbat bir oyunmuş gibi lanse edilmesine üzülüyorum. (ki genel eleştirilerde vaadettiklerinin altında olması denilse de bence fazlasını bile vermiştir. Digital Trips'ler bile başlı başına yeterdi oyunu oynamaya)
E tabi GTA kötü demiyorum, ancak Watch Dogs da kesinlikle müthiş bir oyundu