Kayıt Ol

Piç - Hakan Günday

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Piç - Hakan Günday
« : 04 Ağustos 2011, 17:30:19 »
Piç



Arka Kapak

Piçlerin çocukları olmaz. Piçler, aşık oldukları kadınların kendilerini kurtaracaklarını düşünür. Oysa hiçbir kadın dünyaya bir piçi kurtarmak için gelmemiştir. Piçlere sır verilebilir. Ölümleriyle son bulan sırdaşlıkları vardır. Piçlerin cinsel hayatı düzensizdir. Piçlerin bedenleri ve akılları, diğer insanlarınkilerin aksine nasırlaşmaz. Onların nasırlaşan tek yerleri ruhlarıdır. Piçler sadece kendi aşklarına saygı duyarlar. En yakın dostlarının kadınlarına dil ve el uzatabilirler. Bu durumda piç tabii ki suçlu, ancak piçlik meşrudur. Piçler düzensiz hayatlarında düzenli olarak içki içerler. Belli sayıdaki kadehten sonra sarhoş olup sızarlar. Sızdıkları yerin adı huzurdur. Piçlerin babalarıyla olan ilişkileri mezar taşı kadar soğuk, yeni dökülmüş kan kadar sıcaktır. Piçler insan öldüremedikleri, ağır suçlar işleyemedikleri, korkak ve hain oldukları için yaşadıkları yerleri zorunlu kalmadıkça terk edemezler. Piçin davranış ve tercihlerini sadece bir başka piç kabul edilebilir olarak değerlendirir ve "Neden?" diye sormaz. "Neden" sorusu piçliği yok eder.

Yorumum

"Piç" Hakan Günday'dan okuduğum ilk kitaptı. Birkaç piçin, birkaç gününü anlatıyor ve bitiyor. Piçlerin nasıl düşündüğünü, ne halde yaşadığını, genelde neler yaptıklarını öğrenmek için; belgesel niyetine okunabilir. Ayrıca edebi yanının da çok güçlü olduğuna inanıyorum kitabın. Bana kalırsa kitap boydan boya vurucu cümlelerle bezeliydi.

Mesela:

"Hayat seni öyle bir noktaya getirir ki kendini sevdiklerinle savaşırken ve nefret ettiklerinle sevişirken bulursun. Üzülürsün. Pişman olursun. Sonra biraz zaman geçer ve tersinin bu dünyada işlemediğini anlarsın."

Üzerine düşünmek gerek. Anlamaya çalışmak...

Çarpıcıydı.

Çevrimdışı TheWalkingIdeas

  • **
  • 348
  • Rom: 12
    • Profili Görüntüle
Ynt: Piç - Hakan Günday
« Yanıtla #1 : 10 Şubat 2015, 19:21:43 »
Bu kitabı ve diğer eserlerini merak etmiyor değilim fakat bir önyargıya sahibim popülerleşmesi ve "Ergen" diye nitelendirdiğimiz insanların bolca bu kitapları edinmelerinden ötürü.

Hakan Günday'ın sadece son kitabı olan Daha'yı okudum. Genel izlenim itibariyle beğendiğimi söyleyebilirim. Çok hayran kaldığım bir sayfası vardı, tam bölüm sonunda. Sadece bu sayfa bile tüm kitabı kurtaracak güzellikte bence.

Fotoğrafını çekmişim buldum, alıntılıyorum:
"Onun için de başını kaldırıp kameraya bakmayan tek kişi oydu. Zemindeki taşların üzerinde sol ayağını bir ileri bir geri sürterek, diğer böbreklerin kimlerden alınacağını düşünüyor olmalıydı. Marşın ikinci kıtasını da söyleyip bitirdiğimde, Rastin bir şey mırıldandı. Kısa bir cümleydi. Belki de tek kelime. Ve hepsi beni alkışlamaya başladı! Gerçekten de, bir demokrasideydik artık! Lider yalanlar söyleyerek yönettiğini sanıyor, halk uyduğu bütün kanunların kendi iyiliği için konduğuna inanıyor, ülkedeki tek yayın organı olan radyonun spikeri de her şeyi görüyor, ancak deli taklidi yapıyordu!"
"Sahtekârlığın evrensel düzeyde egemen olduğu dönemlerde, gerçeği söylemek devrimci bir eylemdir."