Kayıt Ol

Van'da Şiddetli Deprem

Çevrimdışı Berre

  • ****
  • 1340
  • Rom: 34
  • Güle güle fermuar!
    • Profili Görüntüle
Van'da Şiddetli Deprem
« : 23 Ekim 2011, 20:13:35 »

Van'da 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından yapılan açıklamada, ''Deprem, Van ve ilçelerinde çok kuvvetli hissedilmiş olup, ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybı meydana getirmiştir'' denildi.

İlk belirlemelere göre çoğunluğu Erciş'te olmak üzere 80 kişi hayatını kaybetti, 200 kişi de yaralandı. İHA'ya göre Van'da 15, Erciş'te 50, Bitlis'te 1 ölü var. Merkez üssü Tabanlı ilçesi olan deprem 13:41'de meydana geldi. Kentte bazı evler yıkıldı, bir çok ev hasar gördü. Telefonlar sustu, elektrikler kesildi.

Artçı sarsıntılar nedeniyle çevre illerdeki vatandaşlar da evlerini terk ederek sokaklara çıktı. Depremde kent merkezinde çok sayıda binanın çöktüğü belirtildi. Kazım Karabekir Caddesi'nde bulunan 7 katlı binanın çökmesi sonucu bazı vatandaşlar enkaz altında kaldı. İtfaiye ekipleri enkaz altındaki vatandaşları kurtarmaya çalışıyor.

KANDİLLİ: BİN CAN KAYBI TAHMİN EDİYORUZ


Kandilli Rasathanesi, 6.6 olarak açıklanan depremin büyüklüğünü 7.2 olarak açıkladı.

Kandilli'den yapılan diğer açıklamalar şöyle:

*Depremin sığ bir deprem olduğunu, hasarın Van ve Erciş arasında yoğunlaştığını tahmin ediyoruz.

*Şimdiye kadar görülen en büyük artçı 5.5 büyüklüğünde.

*Depremin şiddeti 8 ile 9 arasında. depremin 9 şiddetinde hissedildiği bölgelerde hasar büyük.

*Bin dolayında evin hasar gördüğünü tahmin ediyoruz. Yaklaşık bin can kaybı tahmin ediyoruz. ama bu rakam daha fazla da çıkabilir.

*20'nin üzerinde artçı sarsıntı oldu.

Enkaz altında kalanlara ulaşılması için binaların demirleri kesiliyor, ekipler boşluk yaratarak yaralı kişilere ulaşmak için yoğun çaba harcıyor. Çöken öğrenci evinde, enkaz altından sesler geliyor ve yaralı kişilere ulaşmaya çalışılıyor.
Bölgede, yıkılan binalarda çok sayıda kişinin enkaz altında kaldığı ve arama kurtarma çalışmalarına yoğun bir şekilde devam edildiği bildirildi.

Deprem Diyarbakır, Batman, Şırnak, Muş, Erzurum, Bingöl, Bitlis, Siirt, Mardin ile Irak'ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedildi. İlk bilgiler şöyle:

IĞDIR

Iğdır Valisi Amir Çiçek, Van'daki depremin Iğdır'da da hissedildiğini belirterek, köylerde ve şehir merkezinde araştırmaların devam ettiğini söyledi. Çiçek, ''İlk belirlemelerimize göre can ve mal kaybı olmadı. Biz yine de her konuyu araştırıyoruz'' dedi.

KARS

Kars Valisi Ahmet Kara da Van'daki depremin Kars'ın Sarıkamış ilçesinde hissedildiğini ifade ederek, ''Zarar ziyanımız yok. Deprem Sarıkamış ilçemizde hissedildi. Ben de şu an ilçede Sarıkamış Kaymakamımız ile gerekli incelemeyi yapıyoruz'' diye konuştu.

ARDAHAN


Ardahan Valisi Mustafa Tekmen de, şu ana kadar kendisine ulaşan olumsuz bir durumun olmadığını belirterek, ''İnşallah depremin merkezi olan Van bölgesinde de önemli bir sorun olmamıştır'' dedi.

ERZURUM

Van'daki deprem, Erzurum merkez ve ilçelerinde de hissedildi. Horasan Kaymakamı Emre Çınar, sarsıntı nedeniyle vatandaşların evden sokaklara çıktığını anlatarak, ilk belirlemelere göre herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığını bildirdi.

Hınıs Kaymakamı Hakan Özarslan ise merkezi Van olan depremin Hınıs ve Karayazı'da da hissedildiğini belirtti. Özarslan, ''Depremi 10-15 saniye hissettik. Şuanda bize ulaşan bir olumsuzluk yok. Arkadaşlarımız sahada araştırma yapıyor. Karayazı'da herhangi bir sıkıntı yok. Köylerde araştırmaları başlattık. Hastanelere de intikal eden bir durum yok. İlçe merkezinde de olumsuz bir durum yok'' diye konuştu.

Bu arada Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Erzurum'dan 30 kişilik arama kurtarma ekibi ile sağlık ekiplerinin Van'a doğru yola çıkarıldığını söyledi. Vali Öztürk, ayrıca ikinci ekibin hazırlandığını, havalimanında ise hazırlıkların sürdüğünü kaydetti.

BİTLİS

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, ''Can kaybımız yok ancak panikleyen vatandaşların balkondan atlaması nedeniyle yaralanmalar var. Adilcevaz ilçemize bağlı Aydınlar beldesinde de iki köyde evler çöktü. Oraya Vali Yardımcımızı gönderdik. Henüz bu konuda bize bir bilgi ulaşmadı. Bitlis'ten 4, Muş'tan iki ambulans ve iş makinelerini Van'ın Erçiş ilçesine gönderdik'' dedi.

Sarsıntılar nedeniyle Bitlis'te vatandaşlar büyük bir panik içerisinde evlerini terk ederek sokağa çıktı. Binalarda mahsur kalan bazı vatandaşlar da itfaiye ekiplerinin yardımıyla balkondan çıkarıldı. Sarsıntıda Bitlis kalesinin arka duvarı ve bazı camilerin minareleri yıkılırken, çok sayıda binada da çatlak meydana geldi. Bitlis Devlet Hastanesi'ndeki hastalar ise binanın zarar görmesinden dolayı dışarı çıkarıldı. Bu arada ilçede birçok mahallede elektrik kesintisinin olduğu öğrenildi.

DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ

Bu arada, depremin büyüklüğü, Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi'nde 7.0 olarak ölçüldü. Merkez üssü ise Van ile Muradiye arasında Erçek Gölü'nün kuzeyinde Akçift köyü olarak tespit edildi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi'ne göre ise depremin büyüklüğü 7,3.

İNSANLAR MOLOZLAR ARASINDAN BAĞIRIYOR

Çelebibağ Belde Belediye Başkanı Veysel Keser ise şunları söyledi: ''Erciş'te büyük hasar var. Çok ciddi bir kurtarma çalışması yapılmadı. İnsanlar molozlar içinde can çekişiyor. İnsanların seslerini duymaktayız. Hastaneler tıklım tıklım dolu. Hastanenin bir kısmı da yıkık durumda. Çok ciddi bir hasarla karşı karşıyayız. bir an önce buraya yardım gerekiyor. İnsanlar kendi imkanlarıyla kurtarmaya çalışıyor.''

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, deprem hakkında değerlendirmelerde bulundu:

"Van'ın deprem çekincesi 7.3 ve yıkım gücü 11. Bugün yaşanan 7.2'lik deprem, bu rakama neredeyse yakın.

Geçmişte Çaldıran, Malazgirt ve Erciş'te büyük depremler oldu. Oradaki deprem kuşağı dalla ve saçak kırıklarla İran'a kadar uzanıyor. Kandilli, depremin ters kırık olduğunu söylüyor. Buradaki kabuk kalınlığı 45 kilometre.

Deprem, bölgenin olağan depremi. Haritada Van Gölü'ne bakarsanız; sanki oturan bir koyuna benzer. Bu koyunun boyunun ucunda deprem oluştu. Bu tür yüzey biçimleri, genellikle kırıklara denk gelir. Bu kırığın yüzeyde yapmış olduğu kırık boyu 57 kilometre.

Görüntüleri ilk izlediğimde, betonarme bir yapının yıkıldığını gördüm. Bir yıkımın gerçekleşmesi için yıkım gücünün 10 şiddetinde olması gerekir. O nedenle ilk etapta açıklanan 6.6 küçük geldi bana. daha sonra ise depremin büyüklüğünün 7.2 olduğu belirlendi."

OLASI DEPREM BEKLENEN YERLER

Olası deprem beklenen yerler; Tunceli, Muş, Varto, Ağrı, Iğdır, Çaldıran, Hakkari, Elazığ, Adıyaman...

Van depremi 29 saniye sürdü ve Gölcük depreminin üçte biri kadar enerji türetti. 15 gün boyunca artçı depremle yaşanabilir. Bu deprem, İstanbul'daki bir depremi tetikler mi? Bu mümkün değildir.

Öte yandan, Van Gölü'nün kenarları yapılaşmaya uygun değildir. Örneğin; Başkale ve Bahçesaray dayanıklıdır; Ahlat ve Çaldıran da ise kısmen yıkımlar görülebilir."

ARTÇI DEPREMLER

Kandilli Rasathanesi, Van Tabanlı köyündeki 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından Ilıkaynak ve Gedikbulak köyleri merkezli iki deprem daha ölçüldüğünü bildirdi. Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Merkeze bağlı Ilıkkaynak köyünde saat 13.48'de 5.4, merkeze bağlı Gedikbulak köyünde ise saat 13.56 itibariyle 5.5 büyüklüğünde iki deprem daha ölçüldü.

Halkalı ve Kurubaş köyleri merkezli de iki deprem daha ölçüldüğü bildirildi. Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Halkalı köyünde saat 14.32'de 5.5, Kurubaş köyünde ise saat 14.10 itibariyle 4.7 büyüklüğünde iki deprem daha ölçüldü.

Cumhuriyet tarihinin en büyük depremlerinden biri Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem. Cumhuriyet tarihi boyunca Anadolu'da meydana gelen en büyük depremlerden biri olarak kayıtlara geçti.


KAYNAK:
ntvmsnbc

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Van'da Şiddetli Deprem
« Yanıtla #1 : 23 Ekim 2011, 20:41:20 »
Yarın felaketin boyutu çok daha iyi anlaşılacaktır. Şimdiden ölenlerin yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Ölüm sayısı 200'e yaklaşmış, daha da artmaz inşallah. Kuzenimin bulunduğu öğrenci yurdu tamamen yıkılmış, neyse ki dışardalarmış şimdi evlerine geri dönüyorlar. Twitter'da yardımda bulunabilecek bilgileri ve son gelişmeleri öğrenebilirsiniz.

https://twitter.com/#!/search/%23van
https://twitter.com/#!/VanDayanisma
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı Baal Adramelech

  • *****
  • 1837
  • Rom: 59
  • The Hermit
    • Profili Görüntüle
Ynt: Van'da Şiddetli Deprem
« Yanıtla #2 : 23 Ekim 2011, 22:00:16 »
var insan = insan.zeka*insan.duygu;

if (söz = "ilahi adalet, oh canıma değsin") {
 insan.zeka = 0
};
#rekt

Çevrimdışı Madam Vio

  • **
  • 376
  • Rom: 16
  • "Each thing I show you is a piece of my death."
    • Profili Görüntüle
Ynt: Van'da Şiddetli Deprem
« Yanıtla #3 : 23 Ekim 2011, 23:07:31 »
Haber sitelerini incelerken başlıklar altına bırakılan "Ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa, yakınlarına da büyük sabır diliyoruz." gibi yorumların her birine 30'a yakın eksi oy veren insanların nasıl bir zihniyete sahip olduklarına şaşmamak mümkün değil.

Lütfen gerçekten trollüyor olsunlar...

Çevrimdışı Nihbrin

  • ****
  • 1243
  • Rom: 43
  • [Infornography]
    • Profili Görüntüle
    • nihbr.in
Ynt: Van'da Şiddetli Deprem
« Yanıtla #4 : 24 Ekim 2011, 00:58:16 »
İnsanın insana besleyebileceği nefreti lütfen küçümsemeyin. Çoğu kişiye ne kadar garip gelse de, kimisi bu gece, önceki geceden daha huzurlu uyuyabilecek. Depremi, ardından yaşanan karmaşayı ve ağıtları, kış gelirken evsiz kalmayı hayal dahi edemeyecek nefret dolu insanlar var. Onlar da aslında onlardan nefret edildiği için böyle öfke dolular. Keşke böyle olmasa.

Neyse işte, üzülmeye karar verince insan, inebileceği derinliğin sınırı yok.

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Van'da Şiddetli Deprem
« Yanıtla #5 : 24 Ekim 2011, 11:41:31 »
en çok ihtiyaç duyulan malzemeler: su, battaniye, kuru gıda, bebek bezi, kazak, bebek maması.

internet siteleri:
kızılay: http://www.kizilay.org.tr/
akut: http://www.akut.org.tr/
sarmaşık: http://www.sarmasik.org/default.aspx
kimse yok mu: http://www.kimseyokmu.org.tr/default.aspx?hl=tr
sisli belediyesi: http://www.sislibelediyesi.com/
sosyal dayanışma ve yardımlaşma vakıfları (van): http://www.sydgm.gov.tr/tr/vakif/s/65-van
van gölü turizm: http://www.vangoluturizm.com/
best van turizm: http://www.bestvanturizm.net/
yeditepe üniversitesi yardım kampanyasi https://www.facebook.com/...ampanyası/308671625814782

akut: 2930'a akut yazan bir sms mesaj ile akut’a 5tl katkıda bulunabilirsiniz.

kizilay: 2868'e boş bir sms atarak kızılay’a 5tl bağışta bulunabilirsiniz.

acil yardım numaraları

enkaz altında yakınlarınız varsa bütün telefonlardan 112, 155 ve 156 no’ları arayarak yerlerini bildirebilirsiniz. bu numaralara ulaşamıyorsanız yerel kriz masalarını deneyin lütfen.

van ve diyarbakır yardım noktaları:

van kriz masası tel: 0-432-214-83-81
van eğitim ve araştırma hastanesi tel: 0 432 217 76 00
erciş sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tel: 0-432-351-59-06
enkaz altında kalanlar için yardım tel: 0505 869 59 59

van belediyesi ile çalışan sarmaşık derneği van:
garanti bankası: 120006200046400006297753
akbank: 560004600456888000109028
deniz bank: 400013400000553733100001 van şubesi genel sekreter ve yürütücüsü: tel: 05316080252 – murat yılmaz’la irtibat sağlanabilir

kargolar – ücretsiz kargo gönderimi:

ptt kargo -169 (şu sıralar sürekli meşgul. 444 1 788 ptt çağrı da denenebilir)
yurtiçi kargo – 444 99 99
mng kargo – 444 06 06
aras kargo – 444 25 52
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı sanem75

  • *
  • 32
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Van'da Şiddetli Deprem
« Yanıtla #6 : 24 Ekim 2011, 15:12:17 »
Allah yardımcıları olsun..Ölen vatandaşlarımıza Allahtan rahmet,yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.Dilerim bir an önce yaralar sarılır..Allah bir daha bu felaketleri yaşatmasın.

Çevrimdışı Alorka Greenleaf

  • ***
  • 603
  • Rom: 6
  • End of the Ergenism
    • Profili Görüntüle
    • f
Ynt: Van'da Şiddetli Deprem
« Yanıtla #7 : 24 Ekim 2011, 16:53:01 »
Herkes elinden geleni yapmalı. Beyin ve vicdan kıtlığı olanlara da yardım edilmeli. Tedavi olmaları şart. Depremzedelerin durumlarından bile kötü. Öncelikli yardım oraya.

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Van İçin Rock
« Yanıtla #8 : 26 Ekim 2011, 00:56:42 »

40 rock sanatçısı Küçükçiftlik Park’ta Van’a destek konseri veriyor
Müzisyenler ‘VAN İÇİN ROCK’ konserinde bir araya geliyor

Van’da meydana gelen depremde çok sayıda yurttaşımız hayatını kaybetti, birçoğu da evsiz kaldı. Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyulan bu ortamda, müzisyenler en iyi yaptıkları şeyi, ürettikleri müziği arkalarına alarak Van’a destek için Küçükçiftlik Park’ta bir araya geliyor. 40 sanatçının koşulsuz olarak vereceği konser, 30 Ekim Pazar günü Küçükçiftlik Park’ta gerçekleştirilecek ve konserin tüm geliri Van’a destek için Kızılay’a verilecek.

Demir Demirkan, Emre Aydın, Feridun Düzağaç, Kurban, Model, Moğollar, Mor ve Ötesi, Ogün Sanlısoy, Redd, Şebnem Ferah ve Yüksek Sadakat’in de dahil olduğu 40 sanatçının ücretsiz olarak katılımıyla gerçekleşecek olan ‘Van İçin Rock’ konseri, 30 Ekim 2011 Pazar günü saat 11.00 – 00.00 saatleri arasında Küçükçiftlik Park’ta yapılacak. Açılışını Hayko Cepkin’in yapacağı konser, Dream TV‘den canlı yayınlanacak. İzleyiciler canlı yayında verilecek numaraya SMS göndererek katkıda bulunabilecekler. Biletleri 20 liradan satılacak olan konserin bilet, yiyecek, içecek vb. tüm gelirleri Türk Kızılay’ı vasıtasıyla Van’a aktarılacak.

Konserde malzeme yardımı da toplanacak
Küçükçiftlik Park’ta gerçekleştirilecek organizasyona katılımcılar Van’a göndermek istedikleri malzemeleri getirebilecekler. Alanda toplanacak tüm malzemeler Şişli Belediyesi ekipleri tarafından ayrıştırılıp paketlenerek Van’a ulaştırılacak.

http://web03.biletix.com/etkinlik/MKVAN/TURKIYE/tr
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı Demigod

  • **
  • 253
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Van'da Şiddetli Deprem
« Yanıtla #9 : 26 Ekim 2011, 11:50:19 »
Van'a destek için önemli bir adım. Eminim şu an böyle kampanyalara çok ihtiyaç vardır. Umarım Van'da en kısa zamanda insanlar hayatlarına dönebilir.
“Bu basit ama anlatması pek de kolay olmayan bir hikaye. Tıpkı bir masal gibi. Masallarda ne kadar hüzün varsa o kadar hüzünlü ve en az masallardaki kadar çoşkulu bir hikaye.”
-La vita è bella

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Van'da Şiddetli Deprem
« Yanıtla #10 : 26 Ekim 2011, 16:29:07 »
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı Madam Vio

  • **
  • 376
  • Rom: 16
  • "Each thing I show you is a piece of my death."
    • Profili Görüntüle
Ynt: Van'da Şiddetli Deprem
« Yanıtla #11 : 30 Ekim 2011, 13:15:54 »
Habere biraz geç rastladım, ancak görmemiş olanlar için de paylaşayım;