Tomb RaiderBazı şeyler tadında bırakılmalı diye düşünenlerdenim ve yeni fikir üretemedikleri için klasikleşmiş serileri "reborn" adı altında yeniden basıp basıp satanlara fena halde gıcığım. Tomb Raider'ın da yeniden çıkacağını duyunca iç geçirip yüzümü sıvazlamıştım ama koltuğa Square Enix'in geçmesi beni heyecanlandırdı. Hele o film gibi ilk trailer'ını izledikten sonra oyunu almayı bile düşünür oldum ve oyun içi videoları da gördükçe bu düşüncem pekişti. Sağolsun Steam de beni kırmayıp %50 gibi güzel bir indirim yapınca cüzdanı aralamak durumunda kaldım.
Pişman mıyım? Kesinlikle hayır.
İndiana Jones serisini oldukça seven biri olarak bu tarz macera avcılıklarına alışığım ama şunu söyleyebilirim ki daha önce hiçbir aksiyon oyununda böyle stres olmamıştım. Çalıları kıpırdatıp üzerinize atlayan kurtlar mı dersiniz, üzerinize saldıran adamlar mı dersiniz, oku çekip zamanında atmaya çalışırken eli titreyip kaydıran Lara mı istersiniz... hepsi var oyunda. Atmosferi oldukça başarılı, yağmalanacak eey bir şeyin olduğu bir adada bilinmedik düşmanlarla çevrili vaziyetteyken bir yandan neler olduğunu anlamaya, bir yandan da canımızı kurtarmaya çalışıyoruz. Yalnız aksiyon sahnelerinde kamera ve sesler öyle güzel harmanlanmış ki gerçekten ezileceğiniz, düşeceğinizi ya da oradan kurtulamayacağınızı düşünüyorsunuz arada. Bastığınız yerin kırılmayacağı garanti değil ki bu çok hoş bir etken.
Çok klişe ve mantıksız yönleri de yok değil tabi. Tek bir okla ölen adamların 5 kurşunla hala ayakta kalması gibi. Ama çok oyun oynayanlar bilir, böyle şeylere artık o kadar alışığız ki gözümüze batmıyor bile. En azından bende durum bu. Bazı şeyleri kabullenmek lazım.
Ha bir de, böyle bir oyundan çevreyle etkileşimin daha fazla olmasını beklerdim. Gene etrafta bulabileceğiniz epey bir materyal ve gzli tapınaklar var dilediğinizce 'tomb raidlemeniz' için ama daha fazla obje güzel olabilirdi.
Şunu da eklemeliyim ki Lara çok gerçekçi bir karakter olmuş. Hareketleri, yüz ifadeleri, sesleri ve duruma göre nefes alış verişi bile gerçekten ayrıntılı düşünülmüş. Canı acıyıp bağırdığında oyundan almak istediğiniz havayı alıyorsunuz, sizin de canınız acıyor gibi olmasa da hissediyorsunuz kızın gerçekten niye bağırdığını. Özellikle bu açıdan çok başarılı bir oyun olmuş.
Türün sevenlerine tavsiye ederim. En azından karakter yansıtması ve yer yer sizi gerçekten gerebilmesi açısından özgün ve denenesi bir oyun olmuş yeni Tomb Raider.