Kayıt Ol

Robot Serisi

Çevrimdışı estarriol

  • **
  • 163
  • Rom: 10
    • Profili Görüntüle
Robot Serisi
« : 31 Mart 2012, 22:42:43 »
Robot serisi, tıpkı Vakıf Serisi gibi, Asimov ismiyle özdeşleşmiş bir diğer önemli bilimkurgu yapıtıdır. İşte her ne kadar 1986 yılından bu yana ülkemizde basılmıyor olsa da, birçoğumuz için güncelliğini korumaya devam eden Robot serisi ve kronolojik sıralaması. Romanların okuma sırası olarak bu kronolojik sırayı dikkate alabilirsiniz. Bu arada aslında arada binlerce yıllık bir zaman dilimi bulunsa da, İmparatorluk ve Vakıf serilerinin içinde bulunduğu evrene bu eserlerin de dahil edildiğini belirtelim.

Robot Serisi
The Caves of Steel (Çelik Mağaralar, Ölü Gezegen) 1954
The Naked Sun (Güneşin Tanrıları) 1956
The Robots of Dawn (Şafağın Robotları) 1983
Robots and Empire (Kurtarıcı) 1985

Dünyalı "agorafobik" sivil polis Elijah Baley ve "Humaniform" robot R. Daniel Olivaw' ın yaşadığı maceraları konu alan bu romanlar, Uzaycı dünyalar ile giderek daha kalabalık hale gelen Arz arasındaki anlaşmazlıklara ve çatışmalara rastlayan bir zamanı konu almaktadır.

Elijah Baley, Asimov' un birçok öyküsünde görmeye alıştığımız türden bir dahi... Az bilgiyle, yetersiz gözlemle ve zor çalışma şartlarında çok isabetli kararlar verebilen bir Dünyalı. Tek göze batan eksiği, bulunduğu çağın tipik bir hastalığı olan "agorafobya" (açık alan fobisi) dan muzdarip olması. :)  R. Daneel Olivaw ise bir robotta bulunan her fevkaladeliğe sahip. Ama bu robotik yeteneklerin ve insandan zorlukla ayırt edilebiliyor olmasının yanında başka gizemli yetenekleri de olabilir :).

Serinin ilk kitabı Çelik Mağaralar. Elijah Baley ve R.Daneel Olivaw ile tanışın. Onlar da bu kitapta tanışacaklar. Diplomatik bir cinayeti çözmek üzere işbirliği yapıyorlar şimdi. Kurban hayli ilginç bir özelliğe sahip, New York dış dünyalar gözlemevinde yaşayan bir büyükelçi o. Hem de dünyadaki robot kullanmını kısıtlayan yasalara karşı savaşan bir büyükelçi... Birçok bilinmeyenin ortaya çıkması bu cinayetin çözülmesine bağlı...

Bu ilginç karakterlerle vakit geçirmeyi daha da çekici kılan hiç şüphesiz atıldıkları maceralar. Serinin her bir romanı çözülmeyi bekleyen bir sırla başlıyor.

Örneğin okuduğunuz roman "Şafağın Robotları" ise, onları Auroralı Profesör Han Fastholfe' nin Humaniform robotu R. Jander Parnell' in öldürülmesi olayını çözmeye çalışırken bulabilirsiniz.

Yok, "Güneşin Tanrıları" ise okumak istediğiniz kitap, evrenin en sevilen toplumu olmadığımız gerçeğine hazırlanın, zira istikametimiz Solaria. Ünlü dedektif ve robot dostu Daniel, bir Solaria sakininin etrafı robotlarla çevrili iken ve olay yerinde hiç silah bulunmadığı halde ölü bulunması durumuna açıklık getirmek zorunda bu defa.

"Kurtarıcı", yani "Robots and Empire" adlı romanda ise hedefimiz tekrar Solaria. Tekrar bir Baley ile birlikteyiz. Fakat bu defa onun yedinci kuşaktan torunu ile karşılaşıyoruz. Ve bir Uzaycı-Dünya sakini ve iki asır önce ölmüş olan Elijah Baley' nin sevgilisi Gladia ile karşılaşmak, onun için bir serüvenin başlaması anlamına geliyor. Han Fastholfe' den Gladia' ya miras kalan robotlar Giskard ve Daneel ise hala işlevsel, ve yaklaşan bir tehlikeye karşı harekete geçmek üzereler.

Unutmayın; karşılaştığınız ne olursa olsun, söz konusu robotlar ve Asimov ise, görünenin ardındaki sebepler sizi mutlaka şaşırtacaktır.

Çevrimdışı estarriol

  • **
  • 163
  • Rom: 10
    • Profili Görüntüle
Ynt: Robot Serisi
« Yanıtla #1 : 06 Nisan 2012, 02:02:26 »
Robot serisine ilişkin bu bilgilendirme yazısı tamamlanmıştır. İlgilenenlere duyurulur. Sıra geldi Vakıf ve Asimov' a ilişkin diğer başlıklarımıza.

Çevrimdışı Garabet

  • *
  • 4
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Robot Serisi
« Yanıtla #2 : 31 Mayıs 2017, 06:51:42 »
Bu seriyi polisiye/bilim kurgu edebiyatı olarak tanımlamak doğru olur. Ama bu iki türün birarada olması bazı sakatlıklara yol açtı benim için. Şöyle ki;

1- polisiye türünde okuyucu da ipuçları peşinde koşar, durum değerlendirmesi yapar. Ara duraklarda yapıştırıverir katilin adını, kullanılan aleti.. ama mekanımız o uçsuz bucaksız asimov evreni olunca engellerle karşılaşmamak elde değil. Pozitronik beyne sahip bir robotun nasıl düşündüğünü mü tahmin edesin, yüzyıllar önce dünyadan ayrılmış bir grup insanın yeni yuvasında edindiği yeni kültürü mü anlayasın, eşek gibi teknolojiyi mi özümseyesin.. yok efendim. Polisiyeyi kapı dışarı edip asimov'un yarattığı sosyal, psikolojik, teknolojik, politik evrene bilim kurgu penceresinden dalmak en hayırlısı.

2- diğer romanlarda dünyamıza yabancı olan gelişmeler uygun biçimde tanıtılır, akış içerisinde farklı açılarla sıkmadan, üzmeden geliştirilirdi. Burada ne oldu peki? Solaria'da insanların nasıl bir sosyal yaşantısı olduğunu aynı özelliklerle 1526 defa, robotların nasıl baktığını yan yan dikizleme 3246 defa, "lan bu robot içten içe bana gülüyor mu!" Şüphelerini 62725 defa tekrar tekrar dinlemiş olduk. Neden? Çünkü polisiye okuyorsun ve ipuçlarını toplamak için ortamı koklaman lazım. Yazar ne olur ne olmaz diye sana robotların ne düşündüğünü, bilmemnegezegeninden göç etmiş kadının insanlara bakış açısını defalarca aynı örneklerle açıklamak zorunda. Çünkü sen malsın, anlamazsın.

Asimov seksenlerde serileri bağlama uğraşına girmeseymiş zor okuturmuş kendisini. Psiko-tarihin kökenini öğrenince hangimiz sevinmedik dostlar. Bak öyle sinirlendim ki şimdi, vakıf olmasa yakardım gemileri. Seriye lafım yok. Pozitronik beyin, yeni kültürler, teknolojinin sosyal ilişkileri nasıl belirlediğini merakla izliyoruz robot serisinde. Ama polisiyeyi bilim kurguya bu şekilde yedirmek olmamış asimovcum. Ayrıca robot öykülerinde işlediğin konuları tekrar önümüze sermeni pek hoş karşılamadım. Gözüm üstünde..