Kayıt Ol

Zamandan Kaçış - (Pebble in the Sky)

Çevrimdışı estarriol

  • **
  • 163
  • Rom: 10
    • Profili Görüntüle
Zamandan Kaçış - (Pebble in the Sky)
« : 12 Nisan 2012, 12:11:54 »



Yazarı:
Isaac Asimov

İlk basım tarihi: 19 Ocak 1950

Ülkemizdeki basım tarihleri: 1984 (Altın Kitaplar Yayınevi), 1983 (Baskan Yayınları)

Bağlı olduğu seri: Galaktik İmparatorluk Serisi


Emekli bir terzi olan Joseph Schwartz, her gün yürüdüğü sokaklardan birinde yürürken bir Nükleer Laboratuvar kazasının kurbanı olur. Felaketler yaratan bu kazaların ortaya çıktıkları her an insanların hayatlarını kökünden değiştirdiğini hepimiz biliriz. Ama bu defaki daha başka olacaktır... Zira Schwartz, zamanın -romandaki bir karakterin tahminine göre- 50.000 yıllık bir dilimini bir anda geride bırakmıştır.

Kendini bu uzun zamanın ortaya çıkardığı yeni bir dünyanın ortasında, farklı bir dilde konuşup farklı işlerle meşgul olan insanların arasında bulur. Bu kadarıyla da kalmamıştır başına gelenler. Ciddi bir hafıza kaybı da söz konusudur Schwartz için. Ve çevresindeki yardımsever! İnsanların kendisinin zihinsel açıdan problemli, hatta belki de engelli olduğuna kanaat getirmeleri, başına geleceklerin bununla bitmediğinin habercisidir. Çünkü tedavi adı altında ona uygulanan prosedür beklediği kadar masum değildir.

Romanın, özellikle Vakıf'ı okumuş kimseler açısından ilginç olan bir yanı var ki o da Dünya'nın son döneminde geçiyor olması. Çünkü -sebebi hiç belirtilmiyor olsa da- büyük radyoaktif bölgeler var Dünya'da Schwartz'ın sıçradığı bu çağda. Böylece efsanevi Arz'ın akıbeti hakkında biraz daha bilgi sahibi oluyoruz. Ayrıca Dünya ve onun ayrımcılığa maruz bırakılan halkı, Galaktik İmparatorluk tarafından asi ve terörist bir ülke olarak mimlenmiş bulunuyor ve "The Sixty" prosedürünü alenen uygulayan tek ülke olma özelliğini koruyor. Schwartz'ı en çok ilgilendiren kısmı da bu belki : zira bu prosedür altmış yaşına gelen insanların öldürülmesini öngörüyor ve o altmış iki yaşında.

Pebble in the Sky, diğer İmparatorluk romanlarıyla karşılaştırıldığında, bu seriyle daha az bağlantıya sahip olduğu kanaat getirebilecek bir kitaptır. Ama bu onun, serinin heyecan dozu en yüksek kitabı olmadığı anlamına gelmez.

Yakında ülkemizde de tekrar basılması ve keyifle okumanız dileğiyle.

Hiç kimse, kendi kimsesiz aklının devasa ve karmakarışık koridorlarında, kimsenin ona erişip onu kurtaramayacağı o yerde kaybolmuş bir adam kadar kaybolmuş değildir. – Isaac Asimov, Pebble in the Sky