Kayıt Ol

Postcrossing - The postcard crossing project

Çevrimdışı Erymnys

  • ***
  • 496
  • Rom: 8
  • PKBL
    • Profili Görüntüle
    • Erymnys
Postcrossing - The postcard crossing project
« : 13 Temmuz 2012, 01:29:36 »


Postcrossing ne mi? Postcrossing bir anda renksiz hayatınıza renk getirecek bir proje. Oturduğunuz yerden size dünyanın çok farklı köşelerini dolaştırabilen bir yer. Bir anda dünyanın dört bir yanından insanlarla iletişime geçebileceğiniz ve dünyanın dört bir yanından onlarca hatta yüzlerce, farklı kültüre sahip, farklı diller konuşan insanla tanışıp dost olabileceğiniz ve aslında onların o kadar da farklı olmadığını, hepimizin aslında insan olduğunu anlayabileceğiniz bir oluşum.

Daha yüzeysel olursak posta kutunuzda fatura, broşür ve diğer aslında hiç gerekli olmayan şeylerin yanında hevesle beklediğiniz ve her defasında size sürpriz olan şeylerin de olmaya başlaması.

Daha da yüzeysel olursak; eğer koleksiyoncu bir yanınız varsa bu işi en kolay yapabileceğiniz site.

Bu kadar laftan sonra ciddileşelim ve ben gerçekten bunun ne olduğunu anlatmaya başlayayım:
Postcrossing, adı üzerinde insanların birbirine kartpostal gönderdiği bir site. Gayet normal birşey buraya kadar. İşi ilginç yapan kısım ise göndereceğiniz kişiyi sitenin tamamen rastgele seçiyor olması, yani siz bir adres talebinde bulunuyorsunuz ve site size dünyanın herhangi bir yerinden herhangi birinin adresini veriyor. Bu adresle beraber size verilen bir de kartpostal kimlik numarası da diyebileceğiniz bir numara da oluyor. Bundan sonra size düşen iş bu kişinin profilini okuyup onun isteklerini de göz önünde bulundurarak bir kartpostal seçmek ve size site tarafından verilmiş kimlik numarasını da kartpostalın üzerine yazıp postalamak. Daha sonra gönderdiğiniz kişi bu kartpostalı alınca üzerinde yazılı kimlik numarasını siteye giriyor ve bundan sonra sizin adresiniz birine veriliyor. Sonra siz dünya tatlısı kartpostallar almaya başlıyorsunuz ve bu böyle bir tutku olarak büyüyüp gidiyor. :)

Kısaca süreç yukarıda anlattığım gibi işliyor. Peki ne işe yarıyor bu; kartpostal gönderiyoruz da başımız göğe mi eriyor? Eh, bu zaten ancak özel ilgisi olanlara yönelik bir uğraş. Hiç tanımadığınız biri için zaman ve para harcıyorsunuz çünkü. Bence kesinlikle buna değiyor. İlk kartpostalımı aldığım zaman yarım saat ağzım kulaklarımda dolaşmıştım. O mutluluk hissini tarif etmeme imkan yok.

Herşey aklınıza yattı diyelim. Üye olmaya karar verdiniz. Ama üyelik formunda sizden açık adres bilgileriniz isteniyor. Bu projeden bahsettiğim insanların ortak tepkisi genellikle "Ama ben internette açık adresimi yayınlamak istemiyorum." oluyor. Yok öyle birşey. Adresiniz kesinlikle ortalıkta dolanmıyor. Uzun bir süredir bu işin içindeyim ve ben bireysel olarak kesinlikle bir sorun yaşamadım, yaşayan da duymadım.  Zaten şöyle düşünürseniz Çin'de biri sizin açık adresinizi bilse ne yapabilir? Şu günlerde mail adreslerinin ele geçirilmesi bile posta adresinin ele geçirilmesinden çok daha tehlikeli bir hale dönüştü. Postcrossing hala ecnebilerin "snail mail" dediği şeyin sürdürülmesine ve tatlı mutlulukların yaşanmasına katkı sağlıyor.

Benim bu kadar laf kalabalığımdan sonra belki kendiniz de bir göz atmak istersiniz siteye, buyrun:
Postcrossing

Ps. Umarım üye olmaya karar verir hayatınızda küçük de olsa bir değişiklik yaratırsınız. Ve umarım üye olduktan sonra "ilk beşçiler" denilen bir heves ilk adreslerini alıp sonra da postalamaya üşenenlerden olmazsınız. Unutmayın ki o adreslerin her birinin ucunda gerçek, etten kemikten bir insan mutlu olmak için bekliyor.[Bu ilk beşçilere çok rastladım da o yüzden yazmadan bu kısmı duramadım.:)]

Son not; eğer kişisel olarak bu konuyla ilgili sorunuz varsa ben sadece bir pm uzaklıktayım. :)
Elleri kalem tutanlara bu kadar düşman varken biz çok acı çekeriz daha, çok ölürüz kan kaybından!..

Çocuk Yetiştirme Sanatı Üzerine Bir Deneme --->Erymnys

Beklerim efendim...

Çevrimdışı Amras Ringeril

  • ******
  • 2483
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Postcrossing - The postcard crossing project
« Yanıtla #1 : 13 Temmuz 2012, 01:40:22 »
Çok güzel bir şeye benziyor, Amelie izleyip çay kaşığı yalayarak kahkül bırakmakla olmuyor o işler. Adım atmak lazım. Bilgilendirme için de ayrı teşekkürler, epeyi faydalı olmuş.
try again fail again fail better

Çevrimdışı Erymnys

  • ***
  • 496
  • Rom: 8
  • PKBL
    • Profili Görüntüle
    • Erymnys
Ynt: Postcrossing - The postcard crossing project
« Yanıtla #2 : 15 Temmuz 2012, 15:57:17 »
Dün 7. doğumgününü kutladı Postcrossing dünyanın dört bir yanındaki postcrosser'larla.
Burada doğumgünü şerefine yapılan en iyi üç videoyu görmek mümkün.
Elleri kalem tutanlara bu kadar düşman varken biz çok acı çekeriz daha, çok ölürüz kan kaybından!..

Çocuk Yetiştirme Sanatı Üzerine Bir Deneme --->Erymnys

Beklerim efendim...