Bölüm 10:Yeniler-Bunu nereden biliyorsun ? Diye sordu Eternia huzursuzca etrafına bakınırken. "Daha önce Teleksim’in kuruluşuyla ilgili çok fazla şey duydum ama hiç biri anlattıkların kadar gerçekçi değildi."
-Çünkü,diyerek açıklamaya çalıştı Crite.
-Çünkü bunu sadece birkaç kişi biliyor. Daha doğrusu Teleksim’in gizli kaynaklarını saklayan kişiler.
Mola verdikleri sırada Crite onlara Teleksim’lerin hikayesini anlatmaya girişmişti. Neredeyse bütün gün yürüdükleri için huzursuzluklarını unutmaya çalışıyorlardı.
-Nasıl?Teleksim’in gizli kaynakları mı var?
Crite gülümsedi.
-Herkesin gizli kaynakları vardır Eternia. Ama bunları saklayabilmek çok güç değil mi? Bak demin ağzımdan kaçırdım bile.
Assonan kalın bir dal parçasını destek olarak kullanıyordu. Hala biraz yorgundu ama durmak onların ellerinde olan bir şey değildi. Takip ediliyor olabilirlerdi, bu çok zor değildi gittikleri her yerde izlerini bırakıyorlardı.
-Crite,biraz soluklan. Birşeyler yememiz gerek.
Sessizce yemeklerini yediler. Islanmış peksimet,biraz su,güç verecek diğer şeyler…
-Komik eskisi gibi değil. Koruyucular eskisi gibi sadık değil. Herşey gibi o da değişti. İçinde casuslar var ve-
-İnanılacak gibi değil ha?
Eternia olumsuzca başını salladı. Birşeylere inanıyorlardı ama Teleksim şu anda tek umutlarıydı.
-O zaman yardım istemek bir fayda etmeyecektir.
-Hayır Assonan. Teleksim düşmüş değil. Yani düşmana tam olarak teslim olmadı. Sadece ikna etmek biraz zor olacak.
Bu olamazdı. Çünkü sonucu belli bir savaş çıkacaktı, direnmek için çok fazla kişiye ihtiyaç vardı, ve büyüye.
Assonan tekrar Parson Meclisi’ne döneceklerini düşünmezdi, ama ellerinden gelecek tek şey buydu. Sıcak kütüphaneyi,karanlık koridorları hatırlayınca içi ürperdi. Sanki artık çok uzaktı, puslu soğuk ve ağlarla çevrili. Görüntü giderek bulanıklaştı.
“Assonan”, diye sordu Crite, iyi misin?
Assonan omuz silkti.”Korktum sadece. Nasıl başaracağız?
**
Ve ufukta güneş batarken girdiler Tamstorn şehrine. Günün son ışıkları şehrin parlak binalarına vuruyordu. Ve koruma için yapılmış kalelere..
Güzel Tamstorn diye düşündü Eternia. Burada birkaç ay yaşamıştı. Bakıldığı zaman sadece gün ışığı ve sokakları görünürdü. Şehrin dışındaki Batı Köprüsü’ne kadar uzanıyordu hayat. Ama orada kararıyordu ve gün bitiyordu. Batı kıtaları hep karanlıktı.
Bakıldığı zaman karanlıkla aydınlığın birleştiğini güzel bir şehir görünürdü.
-Komite binası şehrin hemen hemen merkezinde, diye böldü Crite düşlerini. ”Acele edersek karanlık bastırmadan varırız oraya.”
Assonan Crite’ın karanlık derken sadece geceyi kastetmediğini biliyordu. Ama karanlık buraya kolay gelmezdi.Tamstorn’lular karanlığın dışarıda durmasına alışıktı, ama onları ışığın insanlarıydı.
**
Termiya elindeki kalemi masaya tıklatıp duruyordu. Güzel Sare’nin saçlarına gömülmek isterdi şimdi. Saçlarını hayal etti,sonra ellerini.
“Kafaları toplayın beyler,diye çatlak bir ses işitildi. Bu cüce Lusa’ydı. Lusa Komite’nin yaşlılarındandı,ve bugünkü toplantıyı kılavuz gereği o yönetiyordu.
“Kılavuz,kötüdür.”diye hatırladı Termiya. Komite’ye girdiği zaman genç bir Lewim ona böyle demişti;Kılavuz kötüdür. Gülmüştü elbette Termiya ama haklıydı Lewim.
Yanında duran eski parşömen parçasına baktı. Kılavuz.
-son bulmaz... Ve Komite korumayı bırakmaz , asla bu yanılınabilecek bir tahmin değildir.Komite’yi sebepsiz yere uyarmak yasaktır.Ama Komite her şeyi ciddiye almalıydı,çünkü yanılmazdı.
Komite uyarmalıydı ki yardım gelsin.Sayfaları yırtarcasına çevirdi Termiya, öfkelendirmişti onu. Bütün yönlendirmeleri ezberlemek zorunda değildi ki. Sare’yi Kılavuz olmadan da koruyabilirdi.
“Sakin ol” dedi uysal bir ses. Termiya başını çevirdiğinde Lewim’i gördü. Yüzünde savaşlardan aldığı bir asalet vardı. Ama savaş sertleştirmemişti onu sadece biraz olgunlaşmıştı.
-Söylesene İrasena diye sordu Termiya.” Neden buradasın sen? Komitede yani. Batı'da biryerlerde hep savaş vardır.İyi bir koruyucusun ve Komite her zaman savaşa göndermez üyelerini.
İrasene sadece gülümsedi ve Lusa’yı dinlemeye devam etti.
-Sandora’dan yardım çağırısı geldi, dedi Lusa. ”Aniden bir salgın başlamış.Ve yeterli şifacı olmadığını söylüyorlar.” Yüzünün çizgilerinden hüznü belli oluyordu. “
Sandora’da” diye ekledi.
-Söylemeseydi de anlardım,diye homurdandı Termiya.
Gözlerini karşıdaki üyelere dikti. Çoğu dikkatle dinliyordu, onaylıyorlardı, konuşuyorlardı, Termiya’ya göre hepsi birer aptaldı.
Sonra gözleri Bolt’u buldu. Kumral delikanlının da kendisi gibi kılavuzu hırpaladığını görünce yüzüne bir sırıtma yayıldı. Kalemini düz tutarak Bolt’un omzunu hedef aldı.
**
-Şaşırdın Eternia, dedi Assonan öfkeli,”kabul et kaybolduk .”
“Şaşırmadım” diye ısrarını sürdürdü Eternia. ”Buralarda biryerlerdeydi,eminim.Çok iyi hatırlıyorum ve-
Başını kaldırdığında Komite’nin eşsiz binasını gördü. Daha önce görmeyen birisi bile buranın Komite binası olduğuna yemin edebilirdi.
-Peki öyleyse, dedi Crite. “Acele edelim.” Kapıyı çaldı ve nöbetçiyle burun buruna geldi.Resmi üniformanın altında eşsiz bir güzelliğin yattığı belli oluyordu.Gözleri yeşildi,donuk ama çok uysal bir ton.Beyaz yüzüne dökülen siyah perçemleri yüzünü sevimli kılıyordu.
-Vay canına. Ah, biz birisiyle görüşmek istiyorduk,dedi Crite yavaş yavaş.
“Baksana” diye kıkırdadı Eternia Assonan’ı dürterek. ”Senin savaşçı kız aşık mı oluyor yoksa ?”
**
-Hey yavaş ol, diye fısıldadı Bolt acıyan omzunu ovuşturarak.
“Kavanoz düştü” diye sırıttı Termiya.Bu aralarında kullandıkları bir şifreydi.Genelde dalga geçmek için kullanırlardı ama Termiya şifreli konuşmaktan çok zevk duyardı.Başkalarının anlamadığı bir dilde konuşmak gibi. ..
-Bunu söylemek zorunda mısın?,dedi Bolt somurtarak.”Eğer birileri duymuşsa bu, utanç verici olur.” Komite’de yaşlılar vardı.Sürekli sokaktaki gürültüden rahatsız olan yaşlılara benzetiyordu Bolt onları.
-Kimse duymamıştır ki , dedi Termiya kıkırdayarak.Ama karşı masadaki üyelerin rahatsız olduğu yüzlerinden belli oluyordu.Bakışlarını Lewim’in yanındaki cüceye kaydırdı:Petuy.
Asıl ismi Petuy değildi,ama Termiya ona Petuy ismini takmıştı.Aslında gerçek ismini bile bilmiyordu.Ama inatçı yaşlılardan sadece birisiydi;Keran,Kepçe,Şişe ve diğerleri gibi..
Kapı gürültüyle açıldı ve herkes gibi Termiya’nın bakışları da oraya çevrildi.Toplantıyı bölen kimdi?
**
-Demek ki bizi içeriye alacaksın,diye inat etti Crite.”Yapmalısın bunu,çok önemli bir şey söylememiz gerek.”
-Koruyuculardan olduğunu söyledin,ama seni tanımıyorum bile.Herkese güvenemem ki,diye omuz silkti nöbetçi.
-İsmin,dedi Eternia.”İsmin ne?
-Tiru dedi nöbetçi şaşırmış gibi.”Tiruna.”
-Pekala Tiru,bizi içeriye alacak mısın almayacak mısın?
Tiru gençleri süzdü.Dalga geçecek kişilere benzemiyorlardı.Ama yine de onları içeriye alırsa kovulabilirdi.”Niye nöbet sırası bende? ” diye düşündü.
-Şey,dedi sıkılarak.”Madem öyle neymiş şu önemli olan?"
“Bunu sana söyleyemez ki,dedi Crite bir çocuk gibi dudaklarını bükerek.”Gerçekten çok önemli bir şey”
Eternia Assonan’a baktı.Sabahtan beri doğru düzgün konuşmuyordu bile.Ona engel olan şeyi merak etti.
-Söylersek,büyüsü bozuluuur, diye güldü.
Assonan Eternia’ya döndü.”Kafanı biryerlere falan mı çarptın gelirken?
Eternia ciddi bir tavır takındı.Ellerini sallayarak “Hayır,hasta yorgun ve uyuşuk olan sensin,dedi.
-Pekala içeri girebilirsiniz dediğini işittiler Tiru’nun."Umarım kötü bir şey yoktur."
**
Kapının sesi konuşmayı bölmüştü.
-Böldüğüm için özür dilerim dedi Assonan kendinden emin bir adımla ileri çıkarak.”Çok önemli bir konuda Komite’yi uyarmaya geldik.
Salondan birkaç öksürük sesi işitildi. Zaten uzamış toplantının daha da uzamasına sebep olacak şey ne olabilirdi?
-Buyrun sizi dinliyoruz dedi kalın bir ses.
Assonan anlatmaya başladı, Pan Meclisinin aksine burada bunu ciddiye alabilecek insanlar vardı.
-Konuşmanızı bölmek istemem bayım ama dedi arka sıralardan bir cüce. ”Bunu kanıtlayacak yeterli istihbaratınız yok sanırım. Size yardım edemeyeceğiz.Ne yazık ki-
Assonan terlediğini hissetti. Eğer reddedilirlerse Komite kaçınılmaz sonunu onaylamış olacaktı.
-Hayır bir şey yapabiliriz, dedi İrasena ayağa kalkarak. Konuşmalarda pek yer almazdı,ve bu çok nadirdi.
“Batı’ya ve Kuzey’e onlara yardım etmek için gönüllü birileri olabilir. Ve eğer savaş çıkacaksa” , dedi kısık bir sesle. Yardım isteyelim.
-Kimden,diye itiraz etti Petuy. ”Sandora’dan mı?
Assonan,bir an düşündü. Cüce haklıydı ama…Bir gencin sesi düşüncelerini böldü.
“Herkesten”,dedi Bolt. Termiya onun konuşmasına şaşırdı. Sonuçta ciddi bir toplantıdalardı, konuştukları şey de ciddi bir şeydi.
“Bakın,dedi Assonan düşündüklerini belli eden bir sessizlikten sonra.”Eğer saldırı olursa odak noktası Tamstorn olacak.Çünkü Tamstorn bir geçiş noktası.Tıpkı Sandora gibi.
Lusa ellerini çırptı.”Beyler,toparlanın.Öncelikle bu gençlerle beraber gidecek gönüllülere ihtiyacımız var,Batı’ya gitmek için,ve Doğu’ya kıtaları uyarmaya gidecek kişiler ellerini kaldırsın.Geriye kalanlar,dedi duraksayarak.”Burada savaşacak.”
Salondan çıt çıkmıyordu.Sonra İrasena boğazını temizleyerek ayağa kalktı.”İlk gönüllü benim.”
**
Termiya İrasena’nın gönüllü olmasına şaşırmıştı.Onun savaşmayı tercih edeceğini düşünmüştü.Bolt’a baktı.Hiç olmadığı kadar ciddi görünüyordu.Ciddilik onların işi değildi ki.Buradaki kalıp savaşmayı yeğledi.Ya da Doğu’ya kaçabilirdi.Sare’yle beraber…
Lusa ayağa kalktı.Her zamanki sakinliğiyle “Doğu kıtalarını uyarmak benim görevim.”dedi.
Salondan bir uğultu,fısıltılar yükseldi.Lusa gidiyordu.Bundan cesaret alan birkaç genç Lusa’ya eşlik etmek için ayağa kalktı.
Termiya Bolt’un kendine göz kırptığını gördü.Sonra Bolt’un ayağa kalkıp yeni gelenlere katılacağını işitince midesi ağzına geldi.Bolt onu yalnız bırakamazdı,onun en yakın arkadaşıydı!
Sonra düşündü.Sare’yi düşündü.
**
Bu son görevim miydi?,diye düşündü sarışın genç kız.
Yatakta yatıyordu.Ağır yaralanmış gibi görünüyordu.Bunun farkında değildi,çünkü o kadar kolay hissetmiyordu.
Sonra odaya kendisi gibi sarışın bir genç girdi.Gri gözlerinin kızın soluk bedenine dikmişti.Sanki nefes almıyordu.
Hayır alıyordu.Yavaşça..
Kız gözlerini kırpıştırarak gence baktı.”Termiya,canım acımıyor.”
Termiya kızın saçlarını okşadı. ”Acımasını mı istiyorsun yoksa?”Ayağa kalkması haftalarını belki aylarını alırdı,ama bu önemli değildi.
“Termiya,bir daha savaşmak istiyorum.Olmaz,ben koruyucuyum.
Termiya yüzünü kızınkine yaklaştırdı.”Hayır canım,elbette savaşacaksın.Sadece bir süre dinlenmen gerek.
Ama Sare bir daha savaşamadı.
Ve şimdi savaşma vaktiydi.
**
O da gelmek isterdi,diye düşündü.Sonra uyuşmuş elini kaldırarak ayağa kalktı.”Ben de geliyorum.”İrasena ona gülümsedi,sanki destek almışçasına rahatlamıştı.
Birkaç kişiye daha ihtiyaç vardı.Ama çok fazla olmamalıydılar.O zaman saklanamazlardı ve yavaş olurlardı.
Ama daha fazla istek olmadı.Sadece bir cüce daha Assonan’lara eşlik etmek istedi.
**
“Sence olacak mı?”diye sormuştu Eternia Crite’a.
Crite düşündü.Olmalıydı elbette.Bu o kadar da güç olamazdı hem Parson Meclisi’nden de destek alacaklardı.Çıkarkan Tiru’ya çarptı.
Pardon,dedi genç kızararak.”Sadece şey demek istemiştim.Size katılmak istiyorum.”
Crite gülümsedi.”Elbette”
Herkes gitmişti,salonda tek başlarına kalmışlardı.
“Gelmek istediğine eminsin değil mi?
“Elbette”dedi Tiru.Hiç bu kadar emin olmamıştı.
“Pekala”dedi yalnızca Crite.Sonra genci kolunda tutup sürükledi.”O zaman her şeyi öğrenmen gerek değil mi?
Kötü olan her şeye rağmen iyi şeyler de vardı ve komite konusunda endişeleri yersiz çıkmıştı.
Kısmen tabi..
Ahaha,geri dönüş yaptım ahaha