Kayıt Ol

Prophets of Science Fiction

Çevrimdışı minrand

  • **
  • 80
  • Rom: 19
    • Profili Görüntüle
Prophets of Science Fiction
« : 30 Temmuz 2012, 06:30:14 »
Prophets of Science Fiction, Ridley Scott'ın yapımcılığını üstlendiği, her bölümünde saygın bir bilim kurgu yazarını mercek altına alan, ilk bölümü 2011 Kasım ayında yayınlanmış ve de hali hazırda ilk sezonu tamamlanmış hafif belgesel tadında bir televizyon dizisi.

Serinin ismini Türkçe'ye Bilim Kurgunun Peygamberleri ya da Bilim Kurgunun Kahinleri diye çevirmek mümkün ama dizinin içeriğini göz önüne alıca bence Bilim Kurgunun Kahinleri diye çevirmek daha doğru olacaktır. Dizinin ilk sezonunda hayatları ve eserleri incelenen yazarlar şunlar:
       
       Mary Shelley
       Philip K. Dick
       H.G. Wells
       Arthur C. Clarke
       Isaac Asimov
       Jules Verne
       Robert Heinlein
       George Lucas


Serinin konusuna gelince, dizi aşağı yukarı iyi bilim kurgu yazarı aynı zaman da biraz da iyi bilim adamıdır önermesi üzerine kurulmuş gibi. Dizi boyunca x veya y yazarı şu alanda sayılı uzmanlardan biriydi, çok ileri görüşlüydü, bu alanda vizyon sahibiydi  onun hayal ettiklerini biz daha yeni yeni gerçekleştirebilmeye başladık alt metni(çok da alt metin sayılmaz ya gerçi) hakim. Her bölümde ünlü bir yazarı alıp onun eserlerinde bundan yıllar önce bahsettiği kavramları, aletleri, fikirleri anlatıp sonrasında da o alanda çalışan bazı bilim adamlarını çıkarıp bugün artık bunlar hayal değil, kurgular yavaş yavaş gerçek olmaya başladı, ileride kim bilir neler olur muhabbeti yapılıyor. Bölümlerin her biri yaklaşık olarak bu formatta.

Program çoğunlukla  bilim kısmna odaklanıp yazarların edebi yanını pas geçmeyi tercih ediyor. Bu sebeple teknolojik ve de bilimsel terimler bazen havada uçuşabiliyor. Eğer bu alanla pek ilgili değilseniz izlerken bazı bölümlerde sıkılabilirsiniz. Bu bölümlerde serinin belgesel yanı hemen devreye giriyor. Zaman zaman yazarların yaşantılarından ilginç kesitler sunulup yazarı ve fikirlerini daha iyi tanımanız amaçlanıyor. Mesela Asimov'un orduda yaşadığı zorlukları göstermeleri sonrasında Asimov'un kaba kuvvetten ziyade zekaya dayanan çözümleri benimsemesidiğini vurgulamalarını izlemek benim çok hoşuma gitti. Programı izlerken yazarları bir nebze de olsun daha iyi tanımaya başlıyorsunuz bu sebeple her bilim kurgu okurunu ucundan köşesinden bir şekilde yakalayabilecek bir yapım olduğunu düşünüyorum. Özellikle kitaplarını okuduğunuz yazarların  bölümlerini izlemek apayrı bir keyif.

Diziyi Science kanalının internet adresinden izleyebiliyorsunuz sanırım. Gerçi internette bulmak da çok zor değil. Eğer vaktiniz olursa kesinlikle göz atmanızı tavsiye edeceğim bir program. Bir Suits değil belki  ;D ama hoşça vakit geçirmenizi sağlayabilir.

Dizinin internet sayfası: http://science.discovery.com/tv/prophets-of-science-fiction/
IMDB sayfası             : http://www.imdb.com/title/tt2091018/
"oh lord, if there is a lord,
save my soul, if i have a soul."

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü