Kayıt Ol

Hanedanlar

Çevrimdışı Acmert

  • **
  • 268
  • Rom: 24
    • Profili Görüntüle
Hanedanlar
« : 26 Eylül 2012, 20:08:58 »
Bu yazı beşinci kitaba kadar bilgi içermektedir.

Tyrell Hanedanı


Tyrell Hanesi, Yedi Krallık'ta ki Büyük Hanedanlardan biridir ve Menzil üzerinde hakimiyet kurmuşlardır.  Hanedan, Lannister Hanesinden sonra en varlıklı hanedir ve güçlü bir orduya sahiptir. Ayrıca sancaktarları olan Redywneların filosunu, Kalkan Adası lordları, ve kıyı lordlarını çağırdıkları takdirde Kraliyet Filosuna eşit bir filoyu kumanda edebilirler.
 Tyreller kendilerine "Menzilin Savunucuları" ve "Menzil'in Yüksek Mareşalleri" derler ve Güney Muhafızı'dırlar. Sancakları çimen yeşili üzerine altın bir güldür. Sözleri ise "Güçlenerek Büyür"dür. Aile üyelerinin genelde kıvırcık kahverengi saçları ve kahverengi yada altın rengi gözleri vardır.

Tarihçeleri ;

Tyreller soylarını, anne tarafından, Kahramanlar Çağı'nda İlk İnsanlar'ın asma dalları ve çiçeklerden yapılma taç giyerek topraktan hayat fışkırtan efsanevi bahçıvan kralı Gardener Greenhand'e dayandırılar. Gardener Hanedanı'nın son kralı Mern Ateş Tarlasında katledildiğinde, kralın yaveri Harlen Tyrell, Yüksekbahçe'yi Fatih Aegon'a teslim etti ve Aegon tarafından kale ve Menzil'in hakimiyetiyle ödüllendirildi.
1.Daeron, Genç Ejderha, Dorne'un Fethine başladığı sırada Yüksekbahçe Lordu ordusuyla Prens Geçidi üzerinden işgale başladı. İlk zaferden sonra, Daeron Lord Tyrell'i Dorne Valisi yaptı. Lord Tyrell Dorne kadınlarından hoşlanırdı ve bir  bir gece onlar sayesinde öldürüldü. Onun ölümü yeni bir isyana neden oldu ve bir kaç hafta içinde Dorne sanki fetih hiç yapılmamış gibiydi.
İşgalci Savaşı sırasında, Tyrell Hanedanı Aerys Targaryen'a sadık kaldı ve Lord Mace Tyrell'in güçleri Robert Baratheon'a karşı Ashford Çarpışması sırasında zafer kazandı. Mace Tyrell bu zaferi kendisinin olarak görmesine rağmen aslında savaş henüz Mace Tyrell gelmeden, Lord Randyll komutası altındaki öncü kuvvetleri sayesinde kazanılmıştır.
Daha sonra Mace Tyrell Robert'in kardeşi Stannis'in bulunduğu Fırtına Burnu'nu kuşatmak için gitmiştir fakat Kralın Topraklarındaki Targaryenler yenilince fetih hakkıyla kral olan Robert Baratheon  onları affetmiş ve yeminli vasalı olarak kabul etmiştir.

Yakın zamandaki olaylar ;

Serinin başlangıcında Sör Loras Tyrell , nam-ı diğer Çiçek Şövalyesi, Hanedan'ın Menzil dışındaki tek üyesiydi. El'in Turnuvasına gitmiş ve Sör Gregor Clegane'i yenmiştir. Tazı Sandor Clegane, kendisine saldıran Dağ'ın elinden kurtarmıştır. Kral Robert öldüğünde Loras Renly Baratheon'u , Prens Joffrey ya da Lord Stannis tahtta hak iddia etmeden önce, taht için desteklemiştir ve Lord Eddard Stark Renly'nin yardım telebini reddettiğinde onunla birlikte Yüksekbahçeye kaçmıştır.

Savaş başladığında Tyreller Renlyi destekledi. Margaery Renly'nin kraliçesi, gizli sevgilisi Sör Loras Gökkuşağı Muhafızlarının Lord Kumandanı ve Lord Mace da Kral Eli yapıldı. Tyrellerin desteği ile Renly, Beş Kralın Savaşında en güçlü orduya sahip oldu. Ağabeyi Stannis ile geçen başarısız görüşmelerinden sonra, herkes Renly'nin çarpışmayı kazanacağını düşünüyordu. Renly o gece öldürüldüğünde, çılgına dönen Loras onu koruyan iki şövalyeyi öldürdü. Renly'nin suikasta uğramasından bir çok kişi Stannis'i sorumlu tuttu. Bu yüzden Tyreller ve sancaktarları Petyr Baelish tarafından ziyaret edildi. Onları Kral Joffrey'e ve Lannister Hanedanına destek vermeye davet etti. Tyreller Tywin Lannister'a katıldı ve Kralın Topraklarını kuşatan Stannis Baratheon'un ordusunu Karasu Savaşında bozguna uğrattı. Mace'nin ikinci oğlu Sör Garlan Renly'nin zırhıyla savaştı ve bu Stannis'e katılanları korkutmaya yetti.

Savaştan sonra, Mace Tyrell, Küçük Konsey tarafından Filonun Efendisi olarak ödüllendirildi. Garlan, Florentler Stannis'e hizmet ettiği için, Parlaksu Kalesi'nin Lordu ilan edildi. Loras Kral Muhafızlarına katıldı ve Margery Joffrey ile nişanlandı. Margaery'nin Kralın Topraklarına gelişinden önce Tyrelller şehirde yiyecek dağıttı ve Margaery halkın sevgisini kazandı. Mace'nin annesi Leydi Olenna, Sansa Starkla tanıştı ve onunla Joffrey hakkında konuştu. Ve onun Joff ve Margaery arasındaki evliliği önemsemediğini karar verdi ve Petyr Baelish ile Joffrey'i kendi düğününde zehirlemek için komplo kurdu. Tyrion Lannister ise haksız suçlamalara maruz kaldı ve Mace yargılamada onun yargıçlardan biriydi. Mace Tyrell İblis'in ölmesini istiyordu çünkü Margaery'de şarabını aynı kadehten içiyordu. Ne yazık ki zehirleme olayı annesinin suçuydu ama Tyrion gizlice şehirden kaçtı.

Bu tarihten sonra Tyrell Hanedanı kesinlikle "Güçlenerek büyüdü", Kraliçe Cersei'nin paranoyak müdahalelerine rağmen Lannisterlarla zayıf ittifakları sürdü. Kral Eli olan babasının ölümünden sonra Cersei Vekil Kraliçe'liğine devam etti ve Mace'i ve onun özel sancaktarını Küçük Konsey'den uzaklaştırdı. Cersei'nin onu uzaklaştırmasından sonra Mace, Margaery yeni kral, Joffrey'in kardeşi Tommen, ile evlenene kadar şehirden ayrılmadı. Margaery halkın sevgisini kazanmaya ve Tommen'in krallığını sağlamlaştırmaya çalıştı; fakat Cersei'nin onun bütün önerilerini reddetmesini şaşkınlıkla karşıladı ve Cersei'nin muhbiri Osney Karakazan'ın baştan çıkartma girişimlerine direndi. Cersei, onları hem başkentten uzaklaştırmak hem de tehlikeye düşürmek için Loras'ı Ejderha Kayası'nı kuşatmaya ve Mace'i de Fırtına Burnu'nu kuşatmaya gönderdi. Loras kuşatmada ağır yaralandı fakat Mace Margaery'nin tutsak alındığını öğrendiğini duyduğunda çabucak geri döndü. Ancak geldiği zaman Randyll Tarly'nin onun özgürlüğünü zaten güvenceye aldığını öğrendi; Tarly onları duruşmaya kadar elinde tutuyordur. Mace bu sefer, Margaery davadan beraat edene kadar şehirde kalacağına yemin etti. Cersei'nin tutsak olarak alınmasıyla, Sör Kevan Lannister Tommen tarafından Kral Naibi ünvanını aldı ve Cersei'nin hareketlerini düzeltmek için bir kaç adım attı. Mace Tyrell ise sonunda Kral Eli ilan edildi ve onun sancaktarları olan Randyll Tarly ve Paxter Redwyne sırasıyla Kanunların ve Filo'nun efendisi ilan edildi. Varys Lannister-Tyrell ittifakının çatlamaya devam etmesini umut ettiği için, Sör Kevan örümcek sayesinde öldürülmüştür.

Soy Ağacı ;

-Lord Mace Tyrell, Yüksekbahçe Lordu, Menzilin savunucusu, Menzilin Yüksek Mareşali, Güney Muhafızı ve Kral Eli.
  -Leydi Alerie Hightower, eşi.
   -Willas Tyrell, en büyük oğlu ve varisi. Bir kötürüm.
   -Lord Garlan Tyrell, nam-ı diğer Yiğit Garlan, Leonette Fossoway ile evlidir. Parlaksu Kalesinin sözde Lordudur.
   -Sör Loras Tyrell, üçüncü oğlu, nam-ı diğer Çiçek Şövalyesi. Kral Muhafızlarının yeminli bir kardeşidir.
   -Kraliçe Margaery Tyrell, kızı, Yedi Krallık'ın Kraliçesi. Renly Baratheon ve Joffrey Baratheon'un duludur ve şu an Kral Tommen ile evlidir.
-Leydi Olenna Redwyne, annesi. "Diken Kraliçesi" olarak bilinir.
-Leydi Mina Tyrell, kızkardeşi. Lord Paxter Redwyne ile evlidir.
-Leydi Janna Tyrell, kızkardeşi. Sör Jon Fossoway ile evlidir.
-Garth Tyrell, amcası, nam-ı diğer Kocaman. Yüksekbahçenin Lord Vekilharcı'dır.
 -Garse Çiçek, Garth'ın oğlu; piç.
 -Garrett Çiçek, Garth'ın oğlu; piç.
-Sör Moryn Tyrell, amcası. Eski Şehir'in Şehir Muhafızları'nın Lord Kumandanı'dır.
 -Sör {Luthor Tyrell}, Moryn'in en büyük oğlu, Elyn Norridge ile evlidir.
  -Sör Theodore Tyrell, Luthor'un en büyük oğlu. Lia Serry ile evlidir.
   -Elinor Tyrell, Theodore'nin kızı. Kraliçe Margaery'nin nedimesi.
   -Luthor Tyrell, Theodore'in oğlu. Yaver.
  -Üstat Medwick, Luthor'un ikinci oğlu. Bir üstat.
  -Olene Tyrell, Luthor'un kızı. Sör Leo Blackbar ile evlidir.
  -Leo Tyrell, Moryn'in ikinci oğlu. nam-ı diğer Tembel Leo. Hisarda çalışıyor.
-Üstat Gormon, amcası. Bir üstat.

-Sör {Quentin Tyrell}, Lord Mace'in kuzenidir. Ashford Savaşında katledildi.
 -Sör Olymer Tyrell, Quentin'in oğlu. Lysa Meadows ile evlidir.
  -Raymund Tyrell, Olymer'in en büyük oğlu.
  -Rickard Tyrell, Olymer'in ikinci oğlu.
  -Megga Tyrell, Olymer'in kızı, Krarliçe Margaery'nin nedimesidir.
-Üstat Normund, Lord Mace'in kuzenidir. Blackcrown'da hizmet vermektedir
-Sör {Victor Tyrell}, Lord Mace'in kuzeni. Kralormanı Kardeşliği'nin Gülümseyen Şövalye tarafından katledildi.
 -Victaria Tyrell, Victor'un kızı. Lord Jon Bulwer'ın dulu.
  -Alysanne Bulwer, Victaria'nın kızı. Blackcrown Leydisi.
 -Sör Leo Tyrell, Victor'un oğlu. Alys Beesbury ile evlenmiştir.
  -Alla Tyrell, Leo'un en büyük kızı. Kraliçe Margaery'nin nedimesidir.
  -Leona Tyrell, Leo'nun ikinci kızıdır.
  -Lyonel Tyrell, Leo'nun en büyük oğlu.
  -Lucas Tyrell, Leo'nun ikinci oğlu.
  -Lorent Tyrell, Leo'nun üçüncü oğlu.

Çevrimdışı Acmert

  • **
  • 268
  • Rom: 24
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hanedanlar
« Yanıtla #1 : 26 Eylül 2012, 20:12:07 »
Greyjoy Hanesi


Arma: Samur ya da bir Kraken
Sözleri: Biz  tohum ekmeyiz.
Taht: Pyke
Şuan ki  Lordu: Kral Euron Greyjoy
Bölge: Demir Adaları
Unvan: Tuz ve Kayanın Kralı, Deniz Rüzgarının Oğlu Pyke’ın Azrail Lordu
Varisi: Theon Greyjoy
Derebeyi: Yok.
Kuruluşu: Kahramanlar Zamanı


Pykelı Greyjoy Hanesi Westoros’taki Büyük  Haneler’den biridir. Westeros’un batı kıyısındaki, saraylarının da bulunduğu Pyke adasına kadar uzanan Demir Adaları’na hükmederler. Armaları siyah zemin üzerine altın renkli bir krakendir ve hane sözleri ‘’Biz Tohum Ekmeyiz.’’dir. Bu ailenenin bireyleri genelde yakışıklı ve iyi yapılı olarak betimlenir, hepsi siyah saça sahiptir.

Tarihçesi

Hanenin temelleri Kahramanlar Çağı’nın efsanevi figürlerinden Gri Kral’a dayanır.
Greyjoylar Targaryen Zaferi sırasında Demir Adaların hükümdarı haline geldiler: I. Aegon Hoare Hanesi’ni yok ettikten sonra, demir doğumlu olanların kendilerini yönetecek haneyi seçmelerine izin vermişti. Onlar Vickoy Greyjoy ve onun ailesini seçtiler. O günden bu güne, Greyjoy’lar zorlu Pyke kalesinden topraklarını yönettiler. Ancak demir doğumlulular, Nehir Topraklarını kaybettiler ve Nehir Toprakları Edmyn Tully ve onun soyundan gelenlere bırakıldı.
Bundan sonra süregelen zamanda anayurtlarının uzaklığı ve kralın suni barışı nedeniyle Greyjoylar, kendilerini diğer YBüyük Haneler’den uzak tuttular, yeşil topraklar dedikleri ana karakadaki olaylarda ise neredeyse hiç rol almadılar.   Lord Dagon gibi bazı hükümdarların zamanlarında batı kıyılarını yağmalamak gibi eski alışkanlıklarına geri dönmeye çalışsalarda çabaları uzun süreli olmadı. Robert’ın İsyanı sırasında altı yıl boyunca seyirci kalmayı başaran Lord Balon Greyjoy Demir Taht’a karşı kendi isyanını başlattı ve kendini Demir Adaları’nın Kralı ilan etti. Lord Balon yenildi, donanması yakıldı ve iki büyük oğlu Rodrik ve Maron savaş sırasında katledildi. Son oğlu olan Theon esir ve evlatlık olarak Lord Eddard Stark’a verildi ve kendisi yeniden Kralın Şehri’nin Baratheon Hanesi’ne bağlılık yemini etmek zorunda bırakıldı.
İsyanlarından beri, Greyjoylar her zamanki gibi adalarında ana karadan uzak yaşamaya devam ettiler. Theon yeşil topraklarda yaşadığından, Lord Balon kızı Asha’yı veliahtı olarak yetiştirdi. Balon Demir Donanması’nın lord kaptanı kardeşleri Victorian’ın kaya karısının ırzına geçen kardeşi Euron’u sürgün etti. Victarion onurunu korumak için karısını öldürmek zorunda bırakıldı. O günden beri Euron Sessizlik adlı gemisiyle dünyayı dolaştı, toprakları yağmaladı ve Balon’un hala yaşamakta olduğu adalara asla kabul edilmedi. Başka bir kardeş olan Aeron Islaksaç Fair Isle Savaşı’nda güverteden düştükten sonra değişmişti ve Boğulmuş Tanrı’nın rahiplerinden biri olmaya karar verdi.

Yakın Zamanda Greyjoylar

Greyjoy İsyanı’ndan dokuz yıl sonra Theon hala Kışyarı'nın evlatlıklarından biriydi. Lord Stark Kralın Eli olmak için güneye at sürdüğünde orada kaldı. Stark oğlanlarını kendi küçük kardeşleri gibi görüyordu ve henüz bir çocuk olan Bran Kurt Ormanı’nda saldırıya uğradığında onu kurtarması için Robb’a yardım etti. Ancak Bran’ın hayatını tehlikeye attığı için azarlandı. Eddard krallığa ihanet gerekçesiyle tutuklandığında, Theon Robb’la birlikte savaşa gitti. Ser Jaime Lannister’ı yakaladıkları ve onun Nehirova’daki kuşatmasını kaldırdıkları savaşlarda rol aldı.
Lord Eddard Kralın Toprakları'nda idam edildiğinde Robb sancak beyleri tarafından Kuzeydeki Kral ilan edildi. Theon Robb’un Balon’un kendisini Demir Adaları’nda Kral ilan etmesi ve Lannisterlar’a karşı olan savaşa katılması önerisi üzerine Pyke’a gitti. Orada veliaht olarak Asha’yı buldu ve onun yeşil topraklarda yumuşadığını düşünen ailesi tarafından hoş karşılanmadı. Balon teklifi geri çevirdi ve kendini hem Demir Adaları’ndan hem de Kuzey’deki kral ilan etti. Ailesini savunması düşük olan Kuzey’i fethetmeye gönderdi: Victarion Moat Cailin’i Boyun’da yakaldı ve Robb’un lordlarının koltularına dönmesini engelledi, bu sırada Asha Deepwood Motte’yi aldı ve Theon, Aeron Islaksaç ve Dagmer Cleftjaw’la birlikte Taşlı Kıyıyı yağmaladı. Tüm saldırılar planladıkları gibi gitti. Ancak kendini kanıtlamakta kararlı olan Theon, tehlikeli bir yağma planıyla Kışyarı'nı kuşattı. Orada belalı bir hükümdarlığa başlayan Theon’un sorunları iki köylü çocuğu öldürüp onları kaçan Bran ve Rickon Stark gibi göstermeye kadar gitti. Asha ona hiçbir demir doğanın karaya bağlı kaleleri tutamayacağın söyledi ve sadece sembolik bir gücü yardımına gelmesi için bıraktı. Stark güçleri onu kaleden çıkarmak için yerlerini aldıklarında Ramsay Bolton tarafından ihanete uğradılar, Bolton Theon’u esir aldı ve Kışyarı'nı ele geçirdi.

Greyjoy saldırıları nedeniyle, Kral Robb güneydeki savaşını bırakıp Kuzey topraklarına sahiplenmek zorunda kaldı. Bran ve Rickon’un yasını tutarken Jeyne Westerling ile evlendi ve Frey Hanesi’yle olan evlilik anlaşmasını bozmuş oldu, Freyler’e olan borcun ödenmesi için başka bir evliliğe ihtiyaç duyuldu.  Yani Robb Stark’ın evini kurtarmak için kuzeye gitmesi ve dayısının düğününe katılması Greyjoy’ların oluşturduğu nedenlerdendi. Ancak Robb hiçbir zaman evine ulaşamadı, İkizler’de ihanete uğrayıp öldürüldü.  Bu sırada Euron Karga Gözün uzun süreli yolculuğundan dönmesine  bir gün kala Kral Balon bir düşüş sonucu Pyke’ta hayatını kaybetti. Aeron bin yıldan sonra ilk defa Kral Tartışması yapılmasını istedi (Bu Demiradamların bir araya toplanıp krallarını seçmesi için yapılabilecek bir yöntemdi.) çünkü Deniz Tahtı’na kardeşi Victarion’un geçmesini umuyordu. Ancak Ejderha Boynuzu’yla yeşil toprakları fethetmeyi vadeden Euron; Victarion ve Asha gibi diğer rakiplerini yenerek yeni kral ilan edildi. İnsanları ‘tanrısız’ Euron’a karşı ayaklandırmaya yemin eden Aeron ortadan kayboldu. Theon, Ramsay Bolton’un onu hapis tuttuğu Dreadfort’ta kalmaya devam etti, orada aklını yitireceği dehşet işkencelere maruz kalacaktı.

  Kral Euron hükmetiği demir doğumluları kıtalar arası savaşa sürükledi ve Kıyı’ya büyük bir saldırı düzenleyerek Kalkan Adaları’nı ve Arbor’un bazı kısımlarını ele geçirdi, ve Oldtown’ı tehdit etmeye başladı. Kalkanlar'a yönelik yapılan saldırıyı Victarion yönetti ancak Euron, onlara Kalkan Adaların’da toprak vadederek birçok güvenilir adamının aklını çeldi. Euron Victarion’a giderek ondan Demir Filo’yu dünyanın öbür ucuna götürmesini ve Daenerys Targaryen’i bularak onunla kendi adına ilgilenmesini istedi. Victarion yelken açtı, ama gizlice Daenerys’i kendisi için istiyordu. Zorlu yolculuğunda kızıl rahiplerden Moqorro’yu kurtardı ve Boğulmuş Tanrıyı kötüleyen rahibin üzerindeki etkisiyle R’hllor’un mezhebine geçti.

Kuzeyde, Ramsay Bolton için bir görevi yerine getirmesi istenen Theon serbest bırakıldı, işkencelerle kimliğinden arınmış ve kırılmış bir yaratık haline getirilmişti. Oradaki demir doğan askerleriyle anlaşması için Moat Cailin’e gönderildi, onlara güvenli bir yol sözü vererek anlaşmayı başardı. Ancak Ramsay planından vazgeçti ve hala canlılarken adamların derisini yüzdü. Theon, Ramsay’in karısı ‘’Arya Stark’’ın Jeyne Poole olduğunu farketti ve Bolton’ların Kışyarı'ndaki tehlikeli zamanlarında onunla zayıf bir yakınlık kurdu. Pek de emin olmayarak onu kaleden kurtarması için Mance Rayderla anlaştı; kaçmayı başardılar ancak dışarı çıktıklarında artık Stannis Baratheon’a bağlı olan Mors Umber tarafından yakalandılar. Bu sırada Deepwood Motte’nin komutasına geri dönen Asha yenilmişti, ve Kral Stannis ve Kuzeyli Dağ Klanları tarafından yakalanmıştı. Stannis ordusunu Kışyarı Kuşatması'na götürürken onlarla birlikte gitti. Orada Theon’un hayatta olduğunu öğrendi ve kefaretle kardeşini Stannis’ten geri almaya çalıştı. Kuzeylilerin Theon’u ölü istediğini bilen kral onu reddetti ve böylece Asha onun, Ned Stark’ın da yapacağı gibi,  kalp ağacının önünde Theon'un kellesini almasını önerdi.

Aile

Kral Balon Greyjoy, Demir Adaları’nın Kralı. Bir düşüş sonucu  hayatını kaybetti.
Alannys Harlaw, Balon Greyjoy’un karısı.
Rodrik Greyjoy, Kralın en büyük oğlu. Greyjoy İsyanı sırasında Seagard’da öldürüldü.
  Maron Greyjoy, Kralın ikinci oğlu. Greyjoy İsyanı sırasında Pyke’ta öldürüldü.
  Asha Greyjoy, Kralın kızı, tahtın veliahtı olarak yetiştirildi.
  Theon Greyjoy, Kralın üçüncü oğlu,Kışyarı'nda büyütüldü.
Kral Euron Greyjoy, Balon’un erkek kardeşi ve Demir Adaları’nın Kralı. ‘’Karga’nın Gözü’’ lakabıyla anılıyor.
Victarion Greyjoy, Balon’un erkek kardeşi. Demir Filo’nun Lord Kaptanı.
Aeron Greyjoy, Kralın yaşayan en genç kardeşi. Boğulmuş Tanrı’nın bir rahibi. Islaksaç lakabıyla anılıyor.
{Quenton Greyjoy, Uzak bir kuzen. Deepwood Motte’de öldürüldü.
{Dagon Greyjoy}, Ayyaş Dagon olarak da biliniyor, uzak bir akraba. Deepwood Motte’de öldürüldü.


Kitaplarda Greyjoylar

Dunk & Egg
  
-Lord Dagon Greyjoy ve onun demir adamları Westeros'un kıyı bölgelerini yağmalayıp Küçük Dosk kasabasını yerle bir ettiler.
-Lord Beron Stark Lord Dagon ve adamlarını Demir Adaları'na dönmeye zorlamak için güçlerini toplarken Lannister hanesi de gemi inşa ediyordu.

Buz ve Ateşin Şarkısı serisi

-Theon Greyjoy Stark Hanesi’nin evlatlıklarından biri. Greyjoy İsyanı’nı sonlandıran anlaşmanın bir parçası olarak evlatlık alınmıştı.
-Greyjoy İsyanı, Beş Kral’ın Savaşı’ndan dokuz yıl önce gerçekleşti.
-Greyjoy Hanesi Kral I. Robert ve Lord Eddard Stark tarafından mağlup edildi.
-Greyjoy Hanesi, Westeros’a geri döndüğü taktirde Viserys Targaryen’in onun için başkaldıracağını düşündüğü haneler arasındaydı.
-Balon Greyjoy Gri Kral’dan beri adını taşıyan 9. Hanedan üyesi olarak biliniyordu.

Greyjoy Hanedanlığına bağlı haneler.

Blacktydelı Blacktyde Hanesi.
Pyke’ta yaşayan Botley Hanesi.
Çok düşük itibarlı Codd Hanesi. Sözleri ‘’ Herkes bizden nefret etse de.’’
Old Wykli Drumm Hanesi
Farwynd Hanesi: Yurttaşları tarafından garip olarak nitelendiriliyordu. Bu hanenin birkaç kolu bulunmakta; -Noktası'nın Farwynd Hanesi. Büyük Wyk'ın batı kıyılarında.  
-Yalnız Işık'ın Farwynd Hanesi. Büyük Wyk'ın en uzak batı adalarında. Deri değiştiren oldukları iddia ediliyor, efsanelere göre deniz memelilerinin şeklini alabiliyorlar.
Büyük Wyk'ın Goodbrother Hanesi. Üç tane kolu bulunmakta:
Çekiçboynuz'un Goodbrother Hanesi, büyük sayılan hane, Lordları aynı zamanda büyük Wyk'ın Lordu sayılıyor.
-Kırıktaş'ın Goodbrother Hanesi, Eski Wyk'ta yaşıyorlar.
-Orkmont'taki Goodbrother Hanesi.
Harlaw Hanesi: Birkaç kolu bulunuyor.
-On Kule'nin Harlaw Hanesi. Lordları Harlaw Lord'u olarak adlandırılıyor. Lord Balon Greyjoy'un karısı Harlawlae'dan.
-Gri Bahçe'nin Harlaw Hanesi.
-Parlayan Kule'nin Harlaw Hanesi.
-Harridan Tepesi'nin Harlaw Hanesi.
Humble Hanesi: Düşük seviyeli bir hane, kölelerin soyundan geliyorlar.
Pebbleton'lu Merlyn Hanesi.
Orkmont'lu Orkwood Hanesi.
Tuztepeli Saltcliffe Hanesi.
Büyük Wyk'ta yaşayan Sparr Hanesi.
Eski Wyk'ta yaşayan Stonehouse Hanesi.
Harlaw'ın Stonetree Hanesi.
Tuztepe'deki Sunderly Hanesi.
Demir Yumruk'un Wynch Hanesi.
  

Çevrimdışı Acmert

  • **
  • 268
  • Rom: 24
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hanedanlar
« Yanıtla #2 : 26 Eylül 2012, 22:15:27 »
Frey Hanedanlığı


Arması: Masmavi bir köprü ve iki kule.
Taht: İkizler.
Şuanki Lordu: Walder Frey.
Bölge: Nehir Toprakları.
Ünvan: Geçit'in Lordu.
Veliaht: Edwyn Frey.
Gözetmen: Harrenhal'dan Baelish Hanedanlığı.
Kuruluş: 600 yıl kadar önce.

Geçit'teki Frey Hanedanlığı, Nehir Toprakları'nın soylu hanelerinden birisi. Ana tahtları İkizler'de, Üç Dişli Mızrak'in Green Fork kıyıları arasında köprü görevi gören bir çift kulede yer almakta. Hanedanlığın lorduna, Geçit'in Lordu adı verilmektedir. İkizler'in stratejik konumu hanedanın oldukça varlıklı olmasına elveriş göstermiştir. Şuanki lordları Walder Frey'in altındaki hanedan, hem büyüklük alanında hem de güç alanında gelişmelerini sağlamıştır. Hanedanlık bin tane şövalye ve üç bin tane piyadeye sahiptir.

Armaları İkizler'i temsil eden gümüş-gri renkleri ile birleşmiş bir köprü tarafından desteklenen iki mavi kuleyi gösteriyor. Sloganları kitaplarda yer almıyor. Çoğu Frey'liler, ortak ataları Lord Walder'in kurnaz görünüşüne sahip olmaya eğilimlidir.

Tarihçesi

Frey Hanedanlığı, kurucusunun asil birisi olduğu ve toprak kazandığı dönemde, yaklaşık olarak 6 yüzyıl önce kurduğu Westeros'un genç hanedanlıklarından birisi. Frey hanedanlığının yapımı, kurucusunun Üç Dişli Mızrak'ın Green Fork'unu da da kapsayan muhteşem bir köprü kurması ile ilgili rüya görmesiyle başlamıştır. Köprünün yapımı kurucunun torunu tarafından her iki tarafa da ahşap kale yaptırılarak tamamlanmıştır. Sonraki nesiller ahşap kaleleri tıpatıp aynısı taş kaleler ile değiştirmiştir ve adlarını  İkizler olarak koymuştur. Daha sonra köprünün tam ortasına Water Tower (Su Kulesi) adı verilen bir kule inşaa edilmiştir. İkizler'in savunması güçlü yapısı ve stratejik konumundan dolayı Frey'ler, nehirden yolcu geçiş ücretini zorunlu hale getirerek başarı sağlamıştır. Frey hanedanlığı Üç Dişli Mızrak'ın en zengin ve güçlü hanedanlıklarından biri haline gelmiştir. Hızlı ün kazanmaları diğer güçlü hanelerin onlara "aniden zengin olanlar" olarak bakmalarını sağlamıştır. Fetih Savaşından sonra Frey Hanedanlığı, diğer bir Nehir Lordlarının hanedanlığı olan Tully Hanedanlığına sadakat yemini ederek güçlerini birleştirmiştir.

Yakın Zamandaki Olaylar

Lord Walder'in uzun saltanatı boyunca hanedanlık onun ve oğullarının pek çok çocuk sahibi olması yüzünden büyüklük açısında patlama yaşamıştır. Walder'in liderliği altında Frey'ler, Robert'ın İsyanı ve Beş Kralın Savaşı sırasında bir çıkar sağlayana kadar Tully hanesinin yardım çağrısını geciktirerek avantajlarını sonuna kadar arttırdı. Robb Stark onunla iletişimi kesene kadar Walder, Robb ile bir evlenme anlaşması yapmıştı. Walder gilice Tywin Lannister ile pazarlık yaptı ve Tullyler ile Starklara Kızıl Düğün'de  ihanet etti. Bundan sonra ise Tully Hanedanlığı mevkisiden alınınca Walder Frey'in ikinci oğlu Emmon, Nehirova'nın Frey Hanedanlığına lord olarak verildi.

Buna rağmen, diğer haneler onları kutsal misafirlik yeminini yok saymaları yüzünden küçümsedi. Ayrıca Sancaksız Kardeşli'in hedefi haline geldiler.

Üçüncü Yüzyılın sonunda Frey Hanedanlığı

Buz ve Ateşin Şarkısı kitabının zaman diliminde bahsedilen Frey olayları:

Lord Walder Frey (208 AL*), şuandaki Geçit'in Lordu. Yaşlı, gururlu ve hırslı bir adam, hanesini on yıllar boyunca yönetmiş ve 100 civarı kadar torun ve çocuğa sahip olmuştur. Aile sadakatini vurgulasa da, ailesi onu hoşnut etmek açısından oğullarına Waler ve kızlarına Walda ismini verir. Walder'in pek çok karısı olmuştur:

Perra Royce: İlk karısı, 230 AL ve 235 AL dönemi boyunca Walder'le evli olmuştur ve ona 3 erkek çocuk ile 1 kız çocuğu vermiştir.
Cyrenna Swann: İkinci karısı, 240 AL ve 250 AL dönemi boyunca Walder'le evli olmuştur ve ona 2 erkek çocuk vermiştir.
Amarei Crakehall: Üçüncü karısı, 255 AL ve 266 AL dönemi boyunca Walder'le evli olmuştur ve ona 6 erkek çocuk ile 1 kız çocuğu vermiştir.
Alyssa Blackwood: Dördüncü karısı, 266 AL ve 270 AL dönemi boyunca Walder'le evli olmuştur ve ona 3 erkek çocuk ile kız çocuğu vermiştir.
Sarya Whent: Beşinci karısı, hiç hamile kalmamıştır.
Bethany Rosby: Altıncı karısı, 277 AL ve 284 AL dönemi boyunca Walder'le evli olmuştur ve ona 4 erkek çocuk ile 1 kız çocuğu vermiştir.
Annara Farring: Yedinci karısı, 285 AL ve 293 AL dönemi boyunca Walder'le evli olmuştur ve ona 4 erkek çocuk ile 2 kız çocuğu vermiştir.
Joyeuse Erenford: Genç karısı. Şuanda sadece bir çocuk.

AL: Fatih Aegon'un Westeros'u fethetmek için oraya ayak bastığı yıldan sonrasına verilen dönem. (Aegon's Landing)

Walder Frey'in İlk Karısı Perra Royce'dan Çocuk ve Torunları

Stevron Frey ve Çocukları

Sör Stevron Frey, Lord Walder'in en büyük oğlu. Oxcross Savaşı'nda aldığı yaralar yüzünden ölmüştür.
Sör Ryman Frey, Sör Stevron'un en büyük oğlu. Sembolleri olmayan kardeşlik tarafından Nehir Toprakların'da öldürüldü.
Edwyn Frey, Ryman'ın en büyük oğlu ve İkizler'in varisi. Soğukkanlı bir adam.
Walda Frey, Edywn'in kızı, genç bir bayan.
Walder Frey, Ryman'ın ikinci oğlu. Siyah Walder lakabına sahiptir.
Petyr Frey, Ryman'ın üçüncü oğlu. Sivilce Petyr lakabına sahiptir. Kardeşlik tarafından Nehir Topraklarında öldürüldü.
Perra Frey, Petyr'in genç kızı.
Aegon Frey, Sör Stevron'un ikinci oğlu. Jinglebells lakabına sahip beyinsiz bir aptal. Kırmızı Düğün olaylarında Catelyn Stark tarafından İkizler'de öldürülmüştür.
Maegelle Frey, Sör Stevron'un kızı. Sör Dafyn Vance ile evlenmiştir. Çocuğunu doğururken ölmüştür.
Marianne Vance, Maegelle'nin kızı. Bâkire.
Walder Vance, Maegelle'nin en büyük oğlu. Uşak.
Patrek Vance, Maegelle'nin ikinci, genç oğlu.
Walton Frey, Sör Stevron'un üçüncü oğlu.
Steffon Frey, Walton'un en büyük oğlu, Şeker lakabına sahiptir.
Walda Frey, Walton'un kızı. Peri Walda lakabına sahiptir. On sekiz yaşında güzel bir hizmetçi kız.
Bryan Frey, Walton'un ikinci oğlu. Uşak.

Emmon Frey ve Çocukları

Lord Emmon Frey, Nehirova Lordu.
Genna Lannister, Karısı. Lord Twyin Lannister'ın genç kız kardeşi.
Sör Cleos Frey, En büyük oğulları. Cesur Yoldaşlar tarafından Nehir Toprakları'da öldürülmüştür.
Tywin Frey, Cleos'un en büyük oğlu. Genç uşak.
Willem Frey, Cleos'un ikinci oğlu. Ashemark'ta şövalye eğitimi alıyor.
Lyonel Frey, İkinci oğlu.
Tion Frey, Üçüncü oğlu. Richard Karstark'ın verdiği emir sayesinde Nehirova'da öldürüldü.
Walder Frey, Dördüncü oğlu. Kırmızı Walder lakabına sahiptir. Casterly Kayası'nda uşak.
Sör Aenys Frey, sulu gözlere, büyük yamuk yumuk ellere sahip saçları kırlaşmış kambur iri yarı bir adam. Mors Umber tarafından Kışyarı'nda hazırlanmış çukur tuzağına düşerek ölmüştür.
Aegon Frey, En büyük oğlu. Aegon Kandoğan lakabına sahip ve sürgün.
Rhaegar Frey, İkinci oğlu. Beyaz Liman'a doğru giderken kaybolmuş üç Frey'den birisi.
Robert Frey, Rhaegar'ın en büyük oğlu. Genç bir oğlan.
Walda Frey, Rhaegar'ın kızı. Beyaz Walda lakabına sahip.
Jonos Frey, Rhaegar'ın ikinci oğlu. Genç bir oğlan.
Perianne Frey, Walder'in kızı. Sör Leslyn Haigh ile evlidir.
Sör Harys Haigh, En büyük oğulları.
Walder Haigh, Sör Harys'in oğlu. Bebek.
Sör Donnel Haigh, İkinci oğulları.
Alyn Haigh, Üçüncü oğulları.

Walder Frey'in İkinci Karısı Cyrenna Swann'dan Çocuk ve Torunları

Sör Jared Frey, Walder Frey'in dördüncü oğlu. Beyaz Liman'a doğru giderken kaybolmuş üç Frey'den birisi.
Sör Tytos Frey, Oğlu. Kırmızı Düğün sırasında öldürüldü.
Zia Frey, Tytos'un kızı.
Zachery Frey, Tytos'un oğlu. Oldtown'ın Sept'inde eğitim alan bir oğlan.
Kyra Frey, Kızı, Sör Garse Goodbrook ile evlenmiştir.
Walder Goodbrook, Oğlu.
Jeyne Goodbrook, Kızı.
Septon Luceon, Walder Frey'in beşinci oğlu. Kralın Şehrinde, Baelor'un Büyük Sept'inde hizmet veren bir septon.

Walder Frey'in Üçüncü Karısı Amarei Crakehall'dan Çocuk ve Torunları

Sör Hosteen Frey, Walder Frey'in altıncı oğlu.
Arwood Frey, Hosteen'in tek oğlu.
Ryella Frey, Arwood'un en büyük kızı. Genç bir bayan.
Androw ve Alyn Frey, Arwood'un ikiz oğulları. İki genç oğlan.
Hostella Frey, En genç kızı. Çocuk.
Lythene Frey, Walder Frey'in ikinci kızı. Sör Lucias Vypren ile evlenmiştir.
Elyana Vypren, Kızı. Jon Wylde ile evlenmiştir.
Rickard Wylde, Elyana'nın oğlu.
Damon Cypren, Oğlu.
Symond Frey: Walder Frey'in yedinci oğlu. Braavos'un Betharios'u ile evlenmiştir. Beyaz Liman'a doğru giderken kaybolan üç Frey'den birisidir.
Alesander Frey, En büyük oğlu.
Alyx Frey, Kızı.
Bradamar Frey, İkinci oğlu.
Danwell Frey, Walder Frey'in sekizinci oğlu. Wynafrei Whent ile evlenmiştir. Evlatları yoktur.
Merrett Frey, Walder Frey'in dokuzuncu oğlu. Nehir Toprakları'da öldürülmüştür.
Amerei Frey, İlk kızı, "Gatehouse Ami" lakabına sahiptir. Blue Fork'tan Sör Pate'in dul karısı. Sonrasında Sör Lancel Lannister ile evlenmiştir.
Walda Frey, İkinci kızı, ara sıra Şişman Walda lakabıyla çağrılan şişman bir kız. Roose Bolton ile evlenmiştir.
Marissa Frey, Üçüncü kızı, genç bir hizmetçi.
Sör Geremy Frey, Walder Frey'in onuncu oğlu. Boğularak ölmüştür.
Sandor Frey, Oğlu. Ay Kapıları'ndan Sör Donnel Waynwood'un uşağı.
Cynthea Frey, Kızı. Leydi Anya Waynwood'un hizmetçisi.
Raymund Frey, Walder Frey'in on birinci oğlu.
Robert Frey,, Oğlu. Oldtown'ın Citadel'inde eğitim alan bir oğlan.
Malwyn Frey, Oğlu. Lys'teki bir simyagerin çırağı
Serra ve Sarra Frey, İkiz kızları.
Cersei Frey, Kızı, Küçük Arı lakabına sahiptir.
Jaime ve Tywin Frey, Yeni doğmuş ikiz oğulları.

Walder Frey'in Dördüncü Karısı Alyssa Blackwood'tan Çocuk ve Torunları

Lothar Frey, Lord Walder Frey'in on ikinci oğlu. Sakat bir ayağa sahip olduğu için Sakat Lothar lakabına sahiptir. İkizler'de uşak.
Tysane Frey, Lothar'ın en büyük kızı.
Walda Frey, Lothar'ın ikinci kızı.
Emberlei Frey, Lothar'ın üçüncü kızı.
Leana Frey, Lothar'ın dördüncü kızı. Yeni doğmuş bebek.
Sör Jammos Frey, walder Frey'in on üçüncü oğlu.
Walder Frey, Jammos'un en büyük oğlu. Büyük Walder lakabına sahiptir. Ramsay Bolton'ın uşağı.
Dickon ve Mathis Frey, Jammos'un ikiz oğulları.
Sör Whalen Frey, Walder Frey'in on dördüncü oğlu.
Hoster Frey, Whalen'in oğlu. Sör Damon Paege'nin uşağı.
Marianne "Merry" Frey, Whalen'in kızı.
Morya Frey, Walder Frey'in üçüncü kızı. Sör Flement Brax ile evlidir.
Robert Brax, En büyük oğlu. Casterly Kayası'nda şövalye eğitimi alıyor.
Walder Brax, İkinci oğlu.
Jon Brax, Üçüncü oğlu. Bebek.
Tyta Frey, Lord Walder'in dördüncü kızı. "Hizmetçi Tyta" lakabına sahip otuzuna yaklaşmış hizmetçi kız.

Walder Frey'in Beşinci Karısı Bethany Rosby'den Çocuk ve Torunları

Sör Perwyn Frey, Lord Walder Frey'in on beşinci oğlu.
Benfrey Frey, Walder Frey'in on altıncı oğlu. Kırmızı Düğün sırasında aldığı yara yüzünden ölmüştür.
Della Frey, Benfrey'in kızı. Sağır Della lakabına sahiptir.
Osmund Frey, Benfrey'in oğlu. Yeni doğmuş bebek.
Üstad Willamen, Walder Frey'in on yedinci oğlu. Longbow Hall'da hizmet veren üstâd.
Olyvar Frey, Walder Frey'in on sekizinci oğlu.
Roslin Frey, Walder Frey'in beşinci kızı. Hizmetçi.
Walder Frey'in Altıncı Karısı Annara Farring'den Torunları
Arywn Frey, Lord Walder Frey'in altıncı kızı.
Wendel Frey, Walder Frey'in on dokuzuncu oğlu. Seagard'da şövalye eğitimi aldı.
Colmar Frey, Walder Frey'in yirminci oğlu.
Waltyr Frey, Walder Frey'in yirmi birinci oğlu.
Emlar Frey, Walder Frey'in yirmi ikinci oğlu. Roose Bolton'un koruması altında, bir zamanlar Arya Stark ile nişanlıydı.
Shirei Frey, Walder Frey'in yedinci kızı.

Walder Frey'in Bilinmeyen Bir Kadın Tarafından Çocuk ve Torunları

Walder Rivers, Lord Walder'in piç ailesinden en büyük oğlu, Piç Walder lakabına sahip.
Sör Aemon Rivers, Oğlu.
Walda Rivers, Kızı.
Üstâd Melwys, Rosby'de hizmet veriyor.
Diğer piç çocukları: Jeyne Rivers, Martyn Rivers, Ryger Rivers, Ronel Rivers, Mellara Rivers ve dahası.

Belirtilmemiş diğer Frey'ler:

Sör Theo Frey, şövalye.
Alys Frey, Sör Jared Frey'in karısı.
Jyanna Frey, Sör Benfrey Frey'in karısı.

Kitaplarda Frey'ler

Dunk & Egg

-Dunk, Ashford Turnuvası sırasında gösterilen armalar arasından Frey'in sembolünü tanıdı.
-Sör Franklyn Frey'in ismi Ashford Turnuvası'na katılanlar arasına yazıldı.
-Lord Ambrose Butterwell, Frey Hanesinden evlendiği yeni eşinin düğün kutlamasını yapmak için Whitewalls Turnuvası'nı başlattı.
-Lord Frey kızları, 4 yaşındaki oğlu (şimdiki Lord Walder), ağabeyi, Sör Franklyn Frey ve kuzeni ile birlikte Whitewalls Turnuvası'na katıldı.
-Sör Franklyn Frey, beş dövüşten sonra er meydanında Sör Harbert Paege karşısında galip oldu.
-Sör Addam Frey, Lord Ambrose'nin eşinin kuzeni, Whitewalls Turnuvası'nda Sör Uthor Underleaf tarafından yenildi.

Buz ve Ateşin Şarkısı serisi

-Hoster Tully oğlu Edmure için Frey hanesinden bir nikah teklifini geri çevirdi.
-Harrenhal'daki Turnuva sırasında bu hanenin üyelerinin birinin uşağı Howland Reed'e saldırgan tavırlarda bulundu. Bunun sonrasında Frey Hanesi şövalyeleri Gülümseyen Şövalye tarafından alt edildi ve onlara uşaklarına onurlu biri olmalarını öğretmesini söyledi.
-Jon Arryn, Lord Walder'in torunlarının Kartal Yuvası'nda geçimini sağlamayı reddetti.
-Catelyn'in Tyrion Lannister'ı yakaladığı handa yirmi kadar Frey adamı vardı. İblis'i Kışyarı'na götürmekte başarısız oldular, bunun aksine hemen İkizler'e dönüp olayı haber ettiler.
-Sör Jared, Sör Hosteen, Sör Danwell, Sör Emmon, Sör Theo, Sör Pervyn ve Walder Rivers dahil pek çok piçleri Hand'deki Turnuva'ya katılanlar listesindeydi. Hosteen'in Sör Loras Tyrell'a karşı ve Danwell'in kötü bir şövalyeye karşı yenilmesi ile kötü bir mücadele yaşadılar.
-Lannisterlar ile savaşı için güneye yaptıkları yolculukta Robb Stark Lord Frey'den ordusu ile deniz geçidini kullanmasını talep etti. Catelyn Walder ile bir anlaşma yaptı; bu anlaşmaya göre Robb ve Arya Stark Frey'lerle evlenecek, Catelyn Büyük ve Küçük Walder'i gözetimi altına alacak ve Robb ise Olyvar'ı yanına uşağı olarak olacak.
-Sör Stevron'un komutada olduğu Fısıldayan Ağaçlar Savaşlarında Robb, Frey'lerin cesurca savaştığını kabul etti. Bu sırada Cleos ve Tion diğer tarafta Kralkatili'nin altında savaştı ve onunla birlikte yakalandı.
-Sör Aenys, Sör Jared, Sör Hosteen, Sör Danwell, Elmar ve Ronel Rivers dahil pek çok Frey, Roose Bolton'un ordusu altındaydı. Jared, Hosteen, Danwell ve Ronel Yeşil Çatal Savaşı sırasında Lord Tywin tarafından mahkum edildiler. Harrenhal'daki tutsaklıklarında Arya'nın geri dönmesi ile büyük ihtimalle Aenys ve Elmar tarafından fidye karşılığına serbest bırakıldılar ve ardından Bolton'un ordusuna katıldılar.
-Stevron, Sör Ryman, Black Walder, Sör Perwyn, Olyvar veMartyn Rivers gibi birçok Frey, Robb'un Westerlands'a karşı mücâdelesinde ona katıldı. Oxcross Savaşı'nda küçük bir yara alan Stevron orada öldü ve oğlu Ryman'ı veliaht yaptı. Crag Savaşı'nda ise Siyah Walder kalenin duvarlarını tırmanarak çıktı.
-Büyük Walder ve Küçük Walder Kışyarı'nda hoş karşılandı fakat Bran Stark'ın beğenisini kazanamadılar. Kıştyarı'nın alındığı sırada Theon Greyjoy, onun ardından ise Ramsay Snow tarafından korundular.
-Tutsak Cleos Frey, Kral Robb'un şartlarını söylemek için Kral'ın Şehrine, Tyrion Lannister'a gitti; şartlar geri çevrildi. Tyrion Jaime'yi kurtarmak için Cleos'un yanında destek gönderdi fakat başarısız oldular ve Cleos yine hapsoldu.
-Sör Perwyn, Leydi Catelyn'e krallar Renly ve Stannis'le ilgilenmesi için güneye olan yolculuğuna eşlik etti.
Brynden Tully batıda mücâdele verirken Martyn Rivers ise Kral Robb'un arabayı çekenlerine Nehir Toprakları'nda öncülük etti. Martyn, dönüş yolculuğunda Nehirova'a yaklaşan Catelyn ile karşılaştı.
-Kışyarı'nın düşüşü ve Lannister'ların Stannis'e karşı zaferinden sonra Roose Bolton'un ordusundaki Freyler Robb'un pes etmesi gerektiğine inandı.
-Kızlarını geri alma çabası içinde Jaime'yi serbest bıraktığında Catelyn, onun yanında kuzeni Cleos Frey'i gönderdi. Cleos Kral'ın Şehrine doğru yoldalarken yabanıllar tarafından öldürüldü.
-Freyler Jeyne Westerling ile evlenip evlenme anlaşmasını bozan Robb'un ordusundan ayrıldı.
-Sakat Lothar ve Piç Walder arkalarında 40 İkizler adamı ile Nehirova'ya gider. Derebey lordları Kral Robb'un amcası Edmure Tully'nin Robb yerine evlilik anlaşmasını devralacağını belirtirler.
-Frey'ler Kızıl Düğün'ü organize etmek için Tywin Lannister ve Roose Bolton ile komplo kurdular. Kızıl Düğün sırasında  misafirlik yeminin bozdular ve Robb ile yandaşlarına ihanet ettiler.
-Kızıl Düğün'den sonra Freyler tüm Westeros boyunca uğursuz olarak görüldüler ve intikam isteyenler ile yabanıllar tarafından hedef oldular.
-Petry, Merrett ve Sör Ryman, Leydi Catelyn tarafından ele geçirilip idam ettirildi. Ryman'ın ölümü ile Lord Frey oğlu Edwyn'i İkizler'in veliahtı yaptı.
-Frey hanesinin renklerini taşıyan ölü askerler Sessiz Ada'da temizlenip düşmanlarıyla birlikte yakıldılar.
-The Nound'un Saltpans'a yaptığı saldırıdan sonra Arwood Frey ve akrabaları Harrys ile Donnel Haigh incelemek için yola koyuldu ve sonucunda Quincy Cox'u duvarların arkasında saklanırken buldu.
-Kraliçe Cersei'ye göre Lord Wyman Manderly, iki kız torununu da Frey hanesinden adamlarla evlendirmeye karar verdikten sonra Boltonlar ile işbirliği yapma ve Lannister gemilerine limanını açma sınırına gelmişti.
-Manderlyler sadece kralın barışını kabul ettiklerini söylediler ancak Beyaz Limanı terk ettikten sonra Lord Wyman Frey elçileri olan Rhaegar, Jared ve Symond'un idam edilmelerini sağladı.
-Kuzeye huzur sağlamak için 2,000 Frey askeri Sör Aenys öncülüğünde Roose Bolton'a katıldı. Freyler ve Manderlylerin arasında kısa bir çatışma yaşanınca Kışyarı'ndaki Bolton'un ordusunda gerginlikler arttı. Bu çatışmada Küçük Walder ölü bulundu. Baskıyı azaltmak için Roose, Stannis'e karşı Aenys ve Hosteen'i öncü olarak gönderdi. Mors Umber tarafından duvarın dışında hazırlanan bir tuzak Aenys'in ölümü oldu.

Frey Hanedanlığına bağlı haneler.

-Charlton Hanesi
-Erenford Hanesi
-Haigh Hanesi

Çevrimdışı TheSpell

  • ***
  • 826
  • Rom: 16
  • Dovie'andi se tovya sagain.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hanedanlar
« Yanıtla #3 : 29 Eylül 2012, 18:29:19 »
Baratheon Hanedanlığı


Arması: Altın renkli zemin üzerinde taç giymiş geyik.
Sözleri: Gazap Bizimdir.
Taht: Fırtına Burnu.
Şu anki Lordu: Kral I. Tommen - Kral I. Stannis (tahtta iddialı)
Bölge: Fırtına Toprakları.
Ünvan: Fırtına Burnu'nun Lordu.
Veliaht: Prenses Myrcella - Prenses Shireen (Stannis'in kızı)
Gözetmen: Kral Toprakları'ndan Baratheonlar - Fırtına Kayası'ndan Baratheonlar.
Kuran Kişi: Orys Baratheon.
Kuruluş: 9000 ya da 300 yıl kadar önce.

Fırtına Burnu’ndan Baratheon Hanesi bölgesi Fırtınaadaları’nda bulunan Westeros’un Büyük Haneleri’nden birisidir. Ana bölgesi, Fırtına Burnu’nda eski Fırtına Kralları tarafından yapılan bir kaledir. Arması, altın renkli zemin üzerinde taç giymiş geyiktir. Hanenin üyeleri genelde iri vücutlu, kömür karası saçlara ve mavi gözlere sahiptir. Değişken öfkeleri ile bilinirler. Hanedanlığın sözü ise, Gazap Bizimdir.

Tarihçesi


Büyük Haneler’in en yenisidir. Orys Baratheon tarafından kurulmuştur. Ki o da I. Aegon’ın en hiddetli generallerinden biriydi, ayrıca Aegon’ın gayrimeşru kardeşi olduğu yönünde söylentiler de var. Kadın tarihine bakarsak, Baratheon’ların Fırtına Kralları’ndan türediğini görürüz. Orys Baratheon da son Fırtına Kralı Kibirli Argilac’ın kızı Argella Durrendon ile evlenmiştir. Orys karısının atalarının tarihini ve sözlerini kabul etmiştir. Fırtına Kralları’nın soyu da Kahramanlar Çağı’na, I. Kral Durran’a kadar gider.

Blackfrye İsyanı sırasında, Prens Baelor Blakspear komutasında yapılan Kızılçim Meydanı Savaşı’nda Baratheonlar Targaryen Hanedanı’na sadık kalmışlardır. V. Aegon’ın kızı Prenses Rhaelle Targaryen, Hane’de doğmuş ve büyümüş olan Lord Steffon Baratheon ile evlenmiş, böylece geyik ile ejderha arasındaki ilişki büyümeye devam etmiştir. Ne gariptir ki, Targaryen Hanedanlığı’nı yıkan isyan Steffon Baratheon’un oğlu Lord Robert Baratheon ve onun çocukluk arkadaşı Eddard Stark tarafından başlatılmıştır. Baratheon Hanesi önce Aryn, Stark ve Tully Hanedanlıkları ile ilişkilere girmiş, ve sonunda Lannisterlar’da karar kılmışlardır. Summerhall Savaşı ve Fırtına Burnu Kuşatması’ndan sonra, Hane ikiye bölünmüştür: Demir Taht’ta oturan Kral Robert tarafı ve Ejderha Kayası’na yerleşmiş Lord Stannis tarafı. Greyjoy İsyanı sırasında da Lord Stannis komutasındaki gemiler ile Kral Robert komutasındaki filolar iş birliği yapıp ve isyanı bastırmışlardır.

Yakın Zamanda Gerçekleşen Olaylar

Robert ve Stannis kendi bölgelerine rahat bir biçimde yerleşmişken, küçük kardeşleri Renly Baratheon Fırtına Burnu’nun lordu oldu. Ancak üstünlüğü sağlayamayınca, Robert’ın küçük konseyinde yer aldı. Robert ölüm döşeğindeyken, Renly Baratheon Kral’ın Eli Eddard Stark’tan taht için onu bir süre desteklemesini istedi. Ancak Eddard bunu kabul etmedi, çünkü eğer Cersei’nin çocukları ensest bir ilişkiden meydana gelmişse, asıl kral olması gerekenin Stannis olduğunu düşünüyordu. Bu olaydan sonra Renly Kral Toprakları’nı terk etti. Kendini Kral ilan ettikten kısa bir süre sonra kardeşinin komplo planı üzerine Fırtına Burnu’nun duvarları arasında geride hiçbir iz bırakmadan ölüp giden Renly geride tek bir kişiyi bıraktı, dulu Margaery Tyrell. O da sonradan “yeğeni” Joffrey ile evlendi. Bir çok hane Karasu Savaşı sırasında Stannis’in tarafındayken, sonradan Joffrey’in tarafında geçmiştir. Joffrey’in ölümü ardından, Taht’a mutlak sahibi I. Tommen geçti.

Üçüncü Yüzyılın Sonuında Baratheon Hanesi

Buz ve Ateşin Şarkısı kitabının zaman diliminde bahsedilen Baratheon olayları:

-Kral I. Robert, Westeros’un Kralı, bir domuz tarafından öldürüldü.
-Kraliçe Cersei Lannister, karısı.
    -Kral I. Joffrey, Robert’ın en büyük oğlu ve mirasçısı. Düğünü esnasında zehirlendi.
    -Prenses Myrcella Baratheon, kızı.
    -Kral I. Tommen, Westeros’un Kralı.
    -Edric Fırtına, Robet’ın Delena Florent tarafından doğrulan piçi. Fırtına Burnu’nda yetişti.

-Kral I. Stannis, kendini Westeros’un Kralı ilan eden kral, Fırtına Burnu’nu elinde tutmakta.
-Kraliçe Selyse Florent, karısı.
    -Prenses Shireen Baratheon, tek kızı.

-Kral I. Renly, , kendini Westeros’un Kralı ilan ettikten kısa bir süre sonra, Melisandre tarafından yaratılan bir gölge sayesinde öldürüldü.
-Sör Herbert; Robert, Renly ve Stannis’in büyük amcası, bir zamanlar Fırtına Burnu’da kale muhafızı idi.

Kaleleri Koruyanlar

-Sör Cortnay Penrose, Fırtına Burnu’nda kale muhafızı. Melisandre’nin gölgesi tarafından öldürüldü.
-Sör Colen, Baratheon Hanesi’ne bağlı bir şövalye.
-Brella, Renly’nin hizmetkarlarından birisi.

Kitaplarda Baratheonlar

Dunk & Egg

-Sör Lyonel Baratheon, Gülen Fırtına olarak da bilinir, Ashford Turnuvası’nda Sör Duncan’a karşı dövüşmüştür.

-Ashford Turnuvası’ndan dokuz yıl önce, Lord Baratheon torununun doğumu için bir turnuva düzenledi.

Buz ve Ateşin Şarkısı

-Prens Rhaegar Targaryen bir turnuvada Lord Steffon Baratheon’u mağlup etti, turnuvayı kazanan yine Sör Barristan Selmy idi ama.

-Renly Kral Robert’ı karşılamak için kuzeye gitti.

-Küçük kardeş Renly Baratheon El’in Turnuvası’na katıldı. Sandor Clegane’e yenilene kadar da çok iyi gidiyordu.

-Robert’ın küçük konseyinde görev yaparken, Renly kişisel koruması için 30 adam tuttu. Robert’ın ölümünden sonra, Eddard Stark’ın desteğini alamayınca Renly, adamlarıyla birlikte başkentin dışına çıktı.

-Edric Fırtına Melisandre tarafından diri diri yakılmamak için Lord Davos Seaworth tarafından Ejderha Kayası’ndan çıkartıldı.

Çevrimdışı Acmert

  • **
  • 268
  • Rom: 24
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hanedanlar
« Yanıtla #4 : 30 Eylül 2012, 02:47:01 »
MARTELL HANEDANLIĞI


Armaları: Güneşi delmiş görkemli bir mızrak
Sözleri: Eğilmedik, Bükülmedik, Kırılmadık
Bulundukları Yer: Güneş Mızrağı
Mevcut Lordu: Prens Doran Martell
Bölge: Dorne
Ünvan: Güneş Mızrağı Lordu, Dornenin Prensi
Varis: Arianna Martell
Derebeyi: Kralın Şehrinden Baratheon Hanesi
Kurucusu: Mors Martell & Rhoynarlardan Nymeria
Kuruluşu: 1000 yıl önce


Güneş Mızrağı'nın Nymeros Martell Hanesi, Westeros'un Büyük Hanelerinden biridir ve Dorne'u yönetir. "Nymeros"  "Nymeria'nın soyunu" gösterir ama genelde Martell Hanedanı denir. Nymeria ve Rhoynar amblemlerini güneş olarak kullandılar, Marteller de eski mızrak olarak kullandılar fakat  Nymeria ve Kral Mors Martell
evlendikleri zaman, turuncu bir zeminin üzerine güneşi delen bir mızrak olarak değiştirdiler. Sözleri "Eğilmedik, Bükülmedik, Kırılmadık".
Görünümleri klasik açık saçık Dornelular gibi, siyah gözlü, dalgalı siyah saçlar ve bronz tenlidirler.

Tarihçesi



Kuruluş Öncesi:


Martell Hanedanının kuruluşu bilinmiyor, ancak Dorne'un yönetiminde bulunan yönetici bir aileden idiler.

Rhoynar'ın savaşçı kraliçesi(Nymeria) halkıyla Westeros'a geldiği zaman, Dornelular'ın en güçlüsüyle; King Mors Martell ile evlendi. Nymeros ve Martell Hanesi güçlerini birletiştirip Dorne'u kontrolleri altına aldıklarından beri Dorne'a hükmetmişlerdir.

Halk Marteller'in eski Andal inançlarından vazgeçip Rhoynarlar'ın inançlarına geçtiğini görmüştür. Özellikle liderlerine "Krallar" yerine "Prensler" olarak demeyi tercih etmişlerdir, ve toprakları ve ünvanları cinsiyet tanımaksızın en büyük çocuğa geçmiştir.

Fatih Aegon, Fetih Savaşlar'ına devam etmiştir, sonunda Dorne'a gelmiştir. Bazı durumlarda ejderhalarını çok az kullanabiliyordur ve ordusu çete savaşları yüzünden yorgun düşmüştür.

Aegon Dorne'u fethetmenin çok pahalıya patlayacağına karar vermiş ve Marteller'i egemen prensler olarak bırakmıştır.
Marteller Targaryenlar'dan iki yüzyıl boyunca bağımsız olmayı başarmış ve Yedi Krallık'ta bunu başaran tek hane olarak kalmıştır.
Birçok başarısız fetihten sonra (Çoğu I. Daeron'a ait), Dorne sonunda iki hane arasında evliliğe karar izin vermiştir. İttifak çift aşamalıdır, gelecekteki kral II. Daeron ile Prenses Myriah Martell ve Prens Maeron Martell ile Daeron'un sonradan olacak çocuğu Daenerys ile evlenecektir.

II. Daeron'un hükmü sırasında Kızıl Kale, Martell eşinin kralı etkilediğine karar verir. Bu nedenle birçok soylu II. Daeron'un hükmüne ayaklanmayı tercih etti.
Böylece Marteller haklarını Daemon Blackfyrey'e karşı korudular. Zaferden sonra Maron ve Daenerys nişanlandılar, buda Dorne'u yedi Krallığa kattı.
O zamandan beri ünvanlarını devam ettirdiler ve Marteller Dorne'a Demir Tahttaki kralları için hükmettiler.

Taht Oyunlarından Önce:


Dorne'nin hükümdarı, Prens Doran, felaket bir hastalığı olan düşünceli biriydi. Elia'dan dokuz yaş, Oberyn'den on yaş büyüktü. İki küçük kardeşi olan Mors ve Olyvar bebekken ölmüşlerdi.
Dinç biri olan Oberyn, Kum Yılanlar'ı adı altında bulunan birçok piç kızın babasıydı. Oberyn küçüklükten beri Lannisterlara karşı büyük bir kin beslemişti, Tyrion'a söylediğine göre anneleri sarayda arkadaşlarmış.
Oberyn ve Elia dokuz ile on yaşlarında annelerinin isteği olan, çocukların birbirleriyle evlenmesi için ve taliplerine bakmak, evlilik ittifakları kurmak için Casterly Kayası'na gitmişlerdir.
Vardıkları zaman, Joanna Tywin'in oğlu Tyrion'u doğururken ölmüştü. Lord Tywin Elia ile evlenmesi için Tyrionu önerdikten birkaç hafta sonra onları görmezden gelmiştir.
Öbür yanda Martell-Targaryen evlilik ittifakı vardı, Prenses Elia Martell ile Rhaegar Targeryan (Ejderha Kaya'sının Prensi) evlenmişti lakin bu olay Cersei ile Rheager'i evlendirmeyi düşünen Tywin'i çok sinirlendirmişti.

Elia için çocuklarının doğumu çok zor olmuştu, ilk iki çocuğu onu çok güçsüz bırakmıştı. Rhaegar, Harrehall da turnuvayı kazandığı sırada Elia'yi değilde Lynna Stark'ı güzellik ve aşk kraliçesi ilan etmiştir.
Bir yıl sonra Lynna Stark ile kaçar ve bu olay Robert'ın İsyaninin kıvılcımını yakar. Marteller Rheagar'ın Elia'ya yaptığın ihanetten dolayı mutlu değillerdir buna rağmen II. Aerys'i tahtı tekrar geri alması için, Elia ve çocuklarını Kızıl Kale'de gözetim aldığı sırada ve Üç Dişli Mızrak savaşı'nda askerleriyle desteklemişlerdir. Marteller Üç Dişli Mızrak Savaş'ında birçok adamını kaybetmiştir. Bunlardan biri de Kralın Muhafızlarından olan Prens Lewyn Martell'dir.
Kralın Şehri düştüğü zaman Prenses Elia ve çocukları yağma sırasında iki Lannister şövalyesi olan Gregor Clegane ve Amory Lorch tarafından acımasızca öldürülmüştür.
Prens Oberyn yaptığı hareketlerden dolayı, Kral III. Viserys adına savaşa devam etmiştir ancak Prens Doran ve Jon Arryn arasında diplomasi çatışması yaşanmıştır.
Martell Hanesi savaştan sonra Kral Robert adına bağlılık yemini ettikleri halde Lannisterlara derin kin ve nefret beslemeye devam etmişlerdir ve bu yandan ayrılıkçı bir politika benimsemeye başlamışlardır.
Gerekli görülmediği sürece diğer büyük ailelere karışmadılar ve genellikle Özgür Şehirler ile temas kurmayı tercih ettiler.


Yakın Zamanda Martell'ler:

Beş Kralın Savaşı'nın başlangıcında Martell Hanesi savaşlarda tarafsız kalmayı tercih etmiştir. Tyrion babası Tywin'in yerine Kralın Eli olduğu sırada Prens Trystane Martell ve  Prenses Myrcella arasında bir nişanın olacağına söz verdi, Küçük Konsey için bir Dorne'lu, Fırtına Arazisi'nin batısında birkaç kale ve Prens Doran'ın kardeşi olan Elia Martelle tecavüz eden ve öldüren Sör Gregor Clegane'in kellesini vaadetmiştir ancak buna rağmen Martell'ler isteksizce kabul etmişlerdir.

Prens Oberyn vaad edilen Küçük Konseydeki yerini ve Sör Gregor Clegane'in kellesini almak için Kralın Şehrine gitmiştir fakat Tyrion yerine Tywin Lannister Kralın Eli olarak geçtiği için Tyrionun vaadinden vazgeçtiğini söyler ve bir süreliğine bekletir.
Cersei, Tyrion'u Kral Joffrey'i zehirlemesiniden dolayı suçlarken dövüşle yargılanacak olan Tyrion, Oberyn'i şampiyonu seçmiş Cersei de Sör Gregor Clegane'yi şampiyonu olarak seçmiştir ve sonunda Prens Oberyn onu öldürmek için sonunda bir fırsat bulmuştur.
Clegane'e karşı düellosununda başında, Oberyn ona elinde ölen Elia'nın ismini bağırarak tekrar etmiştir. Clegane'i mızrağının zehirli ucuyla yaralamıştır fakat yaptığı hata yüzünden Clegane tarafından öldürülmüştür.

Bu sırada, Prenses Arianne Martell babasına Prens Doran'ın eylemsiz, hareketsiz biri olduğunu söylemiş ve küçük kardeşinin tahta geçmesini ve taç için Prenses Myrcella'yı Westeros Kraliçesi tahta geçirmesine ikna etmiştir.
Komplo bir hain yüzünden başarısızlıkla sonuçlandı. Myrcella bu süreçte kötü gösterildi. Doran, Quentyn Dorne'u yönetiyor iken Arianne'nin kraliçe olacağını umuyordu. Arianne düşmanlarını zayıfltmak için, gizlice şu anda ölü olan Viserys Targaryen'a vaat edilmişti.
Yeni planı Prens Quentyn'in Dar Deniz'i geçip Myrcella yerine Viserys'in kardeşi olan Daenerys ile tanışıp evlenmesiydi. Trystane ve Myrcella Kralın şehrine doğru giderken Doran, Cersei'nin Balonla komplo kurduğunu, Doran'ın öldürülüp ve suçun İblis'e atılacağını farkeder.

Bu sırada Marteller'in bazı işlerini hem kendi bölgelerinde hemde başkentte halletmeleri gerekir. Doran Arianne'yi birlikte çalışmak için ikna eder ve birlikte Oberynin piç kızlarını yardım etmesi için çağırırlar.
Obara Kum, Kralın Muhafızlar'ından Sör Balon Swann'a, Gerold Dayne'ı (Myrcella'ya taç takma töreninin bir parçası olan) avlamak  için rehberlik yapar. Nymeria Kum, Küçük Konseyde ki Dornelu koltuğunda yer aldığı sırada Tyene Kum, rahibe kılığında, Yüce Rahibe ile arkadaş olma umuduyla  Nymeria'yı Kralın Şehri'ne kadar takip eder.


   


Üçüncü Yüzyılın sonunda Martell Hanesinin mensupları:

Prens Doran Nymeros Martell, Dorne'nin Prensi, Güneş Mızrağı'nın Lordu.
   ·Lady Mellario of Norvos, eşi.
          ·Prenses Arianna Martell, kızı ve varisi.
          ·Prens Quentyn Martell, büyük oğlu Meeren de Rhaegal(Ejderha) tarafından öldürüldü.
          ·Prens Trystane Martell, ikinci oğlu.
Prenses Elia Martell, kız kardeşi. Kralın Şehri'nin yağmalanması sırasında Ser Gregor Clegane tarafından öldürüldü.
Prens Oberyn, Nymeros Martell'in kardeşi. Kırmızı Yılan olarak bilinir. Gregor Clegane ile düellosu sırasında öldürüldü.
          ·Obara Kum, Obery'nin piç kızı.
          ·Obella Kum, Obery'nin piç kızı.
          ·Dorea Kum, Obery'nin piç kızı.
          ·Loreza Kum, Obery'nin piç kızı.
Prens Lewyn Martell, Prens Doran'ın amcası. Deli Kral'ın Muhafızlarından biriydi. Üç Dişli Mızrak Savaşında Sör Lyn Cobray tarafından öldürüldü.


Tam olarak belirtilmemiş tanıdık aile mensupları:

öer Manfrey Martell Güneş Mızrağının kumandanı, Doran Martell'in kuzeni, Ne zaman yaşadığı belli değil. Bilgi yok.


Tarihi Hane Mensupları:

Nymeria ve Mors Martell Hanenin kurucuları.
Myriah Martell Kral II. Daeron'un eşi. Evlilikleri Dorne'u Yedi Krallığa kattı.
Maron Martell. Dorne'nin prensi. II. Daeron ona kız kardeşini evlenmesi için vermiştir ancak Daeron'un kız kardeşi Daemon Blackfyre'ye aşıktı.




Şuanda Hanede Bulunan Kişiler:

Prenses Myrcella Baratheon, Prens Doran'ın gözlemcisi  Prens Trystane ile nişanlı ve Demir Taht'ın varisi.
       ·Ser Arys Oakheart, Kralın Muhafızı, Yeminli koruyucusu, Areo Hotah tarafından öldürüldü.
       · Rosamund  Lannister, Lannis Limanından hizmetçisi ve yol arkadaşı.
       · Rahibe Eglantine, Myrcella'nın öğretmeni ve rahibesi.
Usta Caleotte, şıfacı, konsey üyesi, öğretmen. Prens Doranla Su Bahçeleri'nde.
Areo Hotah, Norvoslardan,  Korumaların Kaptanı, Prens Doranla Su Bahçeleri'nde.
Usta Myles şifacı, konsey üyesi, öğretmen. Güneş Mızrağın'da.
Ser Gascoyne, Yeşilkanlardan, Prens Tystane'nin yeminli koruyucusu.
Ricasso, kahya, yaşlı ve kör.
Ser Manfrey Martell, Güneş Mızrağı'nın Kumandanı.
Alyse Ladybright, Ladybright Hanesinden, Güneş Mızrağı'nın veznedarı.
Bors ve Timoth Güneş Mızrağın da uşaklar.
Belandra, Cedra, Morra ve Mellie kardeşler Güneş Mızrağın da bayan uşaklar.



Martell Hanesine ant içmiş Haneler:



Tanrıların Lütfu'ndan Allyrionlar.
Blackmont'dan Blackmontlar.
Limon Ormanı'ndan Daltlar.
Kayan Yıldız'dan Dayne'ler.
Skyreach'tan Fowlerlar.
Tuzlu Kıyı'dan Gargalenler.
Tor'dan Jordayneler.
Kralların Mezar'ndan Manwoodyler.
Kumtaşı'ndan Qorgylelar.
Spottswood'dan Santagarlar.
Hayalet tepesi'nden  Tolandlar.
Cehennem Korusu'ndan Ullerlar.
Red Dunes'dan Vaithler.
Wyl'dan Wyllar.
Yronwood'dan Yronwoodlar.




Çevrimdışı Acmert

  • **
  • 268
  • Rom: 24
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hanedanlar
« Yanıtla #5 : 06 Ekim 2012, 22:39:26 »
Tully Hanesi





Arma: Gök mavisi üzerine iki dalgalı bordo çizgi ve üstünden yükselen bir alabalık.

Sözleri: Aile, Görev, Onur

Taht: Sürgün edildi. (Nehirova)

Şuan ki Lordu: Edmure Tully

Bölge: Nehir Toprakları

Unvan: Nehirova Lordu, Üç Dişli Mızrak’in Azam Lordu

Varis: Robert Arryn

Derebeyi: Kışyarı’nın Stark Hanesi



Nehirova’nın Tully Hanesi, Yedi Krallık’taki Büyük Hanedanlarden biridir. Tullyler Nehirova’daki yerlerinden Nehir Toprakları’nı yönetirler. Hanedanın şuanki Lordu Edmure Tully’dir. Armaları dalgalı mavi ve bordo çizgilerin üzerinden çıkan gümüş alabalıktır, sözleri ‘’Aile, Görev, Onur.’’ dur. Bu ailenin üyeleri çoğunlukla kestane rengi saçlara, belirgin elmacık kemiklerine ve parlak mavi gözlere sahiptir.


Tarihçesi


Tully Hanesi eski asil ailelerden biridir. Temelleri Kahramanlar Çağı'na dayanır.  Diğer büyük hanelerin aksine hiçbir zaman kral olarak hüküm sürmemiş olsalar da, kralları adına bin yıllar boyunca Nehirova’yı yönetmişlerdir. Tully Hanesi ününü Zafer Savaşları sırasında Lord Edymn, Kral Kara Harren’dan ayrılan asi nehir lordlarınına önderlik edip Fatih Aegon’a katıldığında kazandı ve Üçlü Dişli Mızrak’ın Yüksek Lordu ilan edildi.

Nehir Toprakları’nın coğrafi savunmasızlığı göze alınarak, Tully Hanesi bir istila tehditine karşın hep uygun ittifaklar aradı. Lord Hoster Tully, Dokuzkuruş Kralları Savaşı kahramanı olan erkek kardeşi Ser Brynden’i Bethany Redwyne’la evlendirmeye çalıştı ancak Brynden’i ikna edemedi. Böylece ikisinin arasında uzun yıllar boyu sürecek anlaşmazlık başlamış oldu ve bu nedenle Brynden "Karabalık" adını kazandı. Hoster aynı zamanda Parmaklar’dan o sıralarda gizlenmiş olan bir lordu, Petyr Baelish’i evlatlık olarak yanına aldı. Petyr Lord Tully’nin büyük kızı Catelyn’e aşık oldu ama reddedildi. Teselli olarak Hoster’ın diğer kızı Lysa’nın bekaretini aldı. Hoster düşük ünvanı yüzünden Petyr’ın kızlarından herhangi biriyle evlenmesini yasakladı ve Lysa’ya onun çocuğunu doğurmasını önlemek için ay çayı içmesini emretti.  Hoster, Tywin Lannister’ın Lysa’yı  Jaime Lannister’la evlendirme isteğini kabul etti, ancak Jaime beklenmedik bir şekilde Kralın Korumalarına katıldı ve anlaşma bozuldu. Hoster Tywin’in onun yerine Tyrion’u evlendirme teklifini geri çevirdi.  Brax Hanesi ve başka hanelerden teklifler olsa da, Hoster sonunda Lord Rickard Stark’ın Catelyn’in Brandon Stark’la, Kışyarı’nın varisiyle, nişanlanması teklifini kabul etti.  Petyr Baelish Catelyn için Brandon ile düello etti ve Nehirova’dan sürüldü. Deli Kral’ın Brandon ve Rickard’ı idam etmesi  işleri karıştırdı, ama Lord Hoster isyanı güvence altına almak için Catelyn’in Brandon’un kardeşi Lord Eddard'la ve Lysa’nın da Lord Jon Arryn’le evliliğini ayarladı. Nehir Toprakları savaşın gerçekleştiği önemli yerlerden biriydi ve Lord Hoster Zillerin Savaşı’nda savaşarak Goodbrook, Darry, Mooton ve Ryger gibi bağlı haneleri yerle bir etti. Derebeyleri üzerindeki kontrolü tam değildi;  bu hanelerin yanısıra Frey Hanesi savaşın kaderini değiştiren ve Nehir Diyarları’nda gerçekleşen Üç Dişli Mızrak Muharebesi’nden önce katkılarını sunmadı. Savaştan sonra Tully kızları eşlerinin yanına gittiler, Sör Brynden Geçit’in Şövalyesi olarak görev almak için Lysa’ya Vadi’ye olan yolcuğunda eşlik etti.


Yakın Zamanlardaki Olaylar


Lord Hoster Tully yaşlı bir adamdır, onu yatağa düşüren ve sakat bırakan ağır bir hastalıktan müzdariptir. Bu yüzden tüm sorumlulukları oğlu ve varisi olaran Sör Edmure Tully’e düşer.  Kocasının ölümünden sonra Lysa, Catelyn’e şifrelenmiş bir mesaj göndererek onu Lannisterlar hakkında uyarır. Daha sonra, Catelyn Eddard’la oğulları Bran’ın hayatına yapılan teşebbüsle ilgili konuşmak için yelken açtığında, Petyr Baelish (artık Hazine Başı’dır) ona kullanılan hançerin Tyrion Lannister’a ait olduğunu söyler. Catelyn Kışyarı’na dönüşü sırasında Tyrion’u yakalar ve bir mahkemede yargılanması için onu Kartal Yuvası'na götürür.  Buna karşılık olarak Lord Tywin Lannister yağmacılarını Nehir Diyarları’na gönderir ve sancakbeylerini Lannis Limanı’na çağırır.


Edmure Batı Diyarları’nın sınırına bir savunma gücü gönderir ama askerleri Sör Jaime Lannister’ın Altın Diş’i altında ağır bir yenilgiye uğrar, Jaime Lannister Edmure’u esir alarak güçlerinin dağıtır ve Tully toprağını ele geçirir.  Bu sırada Lysa’nın şampiyonu mahkemeyi düello yoluyla kaybeder ve Tyrion serbest bırakılır. Lysa Vadi’nin güçlerini Lannisterlar’a karşı verilecek savaşa göndermeyi reddeder. Sör Brynden ,Karabalık, onun bu durum karşısındaki tavrından iğrenerek, Nehirova’yı savunmakta olan Catelyn’in oğluna, Robb Stark’a katılır. Robb, müthiş bir manevrayla, Kral Katili'ni yakalar ve Sör Bryden  tarafından yönetilen süpriz bir saldırıyla istilayı kırar. Orada, Nehirova’da nehir lordları ve kuzeyliler onu Üç Dişli Mızrak'taki ve Kuzeydeki Kral ilan ederler.


Sör Brynden, Kral Robb’a Batı Diyarları mücadelesinde katılmadan önce ölmekte olan kardeşiyle barışır. Akıncılarına emreder ve üçüncü Lannister birliğini yerle bir eden saldırıyı yönetir. Sör Edmure Nehir Toprakları’nda geride kalır.  İyi bir amaçla, halktan küçük bir birliği Nehir Diyarlarının öbür ucuna götürür ve toprakları Lannister yağmacılarında korumaya çalışır, ancak bu Nehirova’nın savunmasının önemli derecede azalmasına neden olur. Lord Tywin’in Üç Dişli Mızrak'tan geçmesini engelleyerek farkında olmadan Robb’un planlarını bozar. İki oğlunun sözde ölümünü duyan Catelyn, Jaime Lannister’ı Nehirova’da serbest bıraktığında bambaşka sorunlar yüzeye çıkacaktır.


Son haftalarında, Lord Hoster artık aklını kaybetmeye başlamıştır ve büyük bir pişmanlıkla Lysa’ya Petyr Baelish’in çocuğundan kurtulması için verdiği emri hatırlar. Edmure ve Catelyn (ev hapsi altında) hayatının son anlarında onun yanındadılar, ama Lysa’ya gelmesi için gönderdikleri çağrılardan cevap alamazlar. Hoster’ın ölümden sonra Edmure hem ünvanı gereği hem de gerçekten Nehirova’nın Lordu olur. Tully cenaze adetlerine göre, Hoster’ın bedeni yedi sancakbeyinin huzurunda bir kayıkla nehirden aşağıya gönderilir. Kayık varisinin okuyla ateşe verilir.  Vadi’de, Lysa, Petyr Baelish ile evlenir. Robb geri döndüğünde, Lannisterların hükmü altında olan Jeyne Westerling ile evlenmiştir ve Freylerle yapılan evlilik anlaşması bozulmuştur. Onun bu yanlışını telafi etmeyi amaçlayan Edmure onun yerine bir Frey ile evlenmeyi teklif eder. İkizler’de onun Roslin Frey’le olan düğünü sırasında Tullyler ve Starklar ihanete uğrarlar.


Catelyn, Robb ve daha bir çoğu misafir hakkı altında öldürülür. Tullyler’in cenaze gelenekleriyle alay etmek amacıyla Catelyn çıplak bir şekilde kale duvarlarından nehire atılır. Lord Edmure yakalanır ve Tully Hanesi tüm toprak, ünvan ve gelirlerinden mahrum bırakılır. Nehirova’nın ve ona bağlı toprakların lordluğu ve gelirleri yeni yerleştirilen Nehirova’nın Frey Hanesi’ne verilir, ancak Tully Hanesi’nin Nehir Toprakları üzerindeki derebeyliği Harrenhal’ın Baelish Hanesi'ne bırakılır. Sör Brynden, Freyler tarafından Nehirova’da, güneydeki Lannisterlara karşı olan son noktalardan birinde, istila altındadır. Bu sırada Lysa yeni kocası Petyr Baelish tarafından ölümüne gönderilir. Catelyn’in cesedi kanun kaçağı Lord Beric Dondarrion tarafından bulunur ve Dondarrion Catelyn’e can vermek için kendini feda eder. Bu yeni Catelyn, Leydi Taşkalp adıyla bilinmektedir, Beric’in Sancaksız Kardeşliği’nin komutasını eline alır ve intikam uğruna yola çıkar. Amacı; Kızıl Düğünle ilgisi olduğunu düşündüğü herkesi öldürmektir.


Nehirova’da Brynden her gün Edmure’un asılacağı tehditiyle karşı karşıyadır. Sonunda Jaime Lannister Nehirova’ya ulaşır ve istilanın sonunu kararlaştırır ancak Brynden çoktan bilinmeyen bölgelere kaçmıştır. Edmure Casterly Kayası’nda nazik bir tutsalık altındadır, karısı Roslin ise doğum yaptıktan sonra ona katılacaktır.


Üçüncü Yüzyılın Sonundaki Tully Hanedanı

Buz ve Ateşin Şarkısı’nda anlatılan zaman diliminde bilinen Tully’ler:

   Lord Hoster Tully, Nehirova Lordu, 299 AL’de yaşlılıktan hayatını kaybetti.
   Minisa Whent, Hoster’ın karısı. Doğumda öldü.
   Catelyn Tully, en büyük çocuğu ve ilk kızı. Kızıl Düğün’de katledildi.
   Lysa Tully, ikinci kızı. Kartal Yuvası'nda 299 AL’de uçurumdan aşağıya atıldı.
   Lord Edmure Tully, oğlu ve eski Nehirova Lordu.
   Roslin Frey, Edmure’un karısı,  onun çocuğunu taşıyor.
   Brynden Tully, Lord Hoster'ın erkek kardeşi, Karabalık.

                       
Tarihte Adı Geçen Üyeler
   
   -Edmyn Tully, Nehir Diyarları'nın bilinen ilk Azam Lordu.

Ev Halkı

   -Usta Vyman, danışman, şifacı, öğretmen
   -Sör Desmond Grell, Nehirova'nın silah başı. Nehirova'nın tesliminden sonra Gece Nöbetçileri'ne katıldı.
   -Sör Robin Ryger, Nehirova Savunma Kaptanı.Nehirova'nın tesliminden sonra Gece Bekçileri'ne katıldı.
   -Uzun Lew, koruma.
   -Elwood, Delp, korumalar. Rickard Karstark Willem Lannister ve Tion Frey'i katlettiğinde öldüler.
   -Utherydes Wayn, Nehirova'nın kahyası.
   -Kafiyeli Rymund, bir şarkıcı.


Kitaplarda Tully Hanedanı


Dunk & Egg


   Lord Medgar Tully Ashford Turnuvası'na katıldı. İlk seferinde Sör Humfrey Hardyng'e meydan okudu ve yenildi. 
   I. Aerys'in tahtta olduğu zamanlarda yeni bir Tully  Lorduvardı, sekiz yaşındaki bir oğlan çocuğuydu. Etrafında bir çok kadın vardı.


Buz ve Ateşin Şarkısı


   -Robert’ın İsyanı sırasında, Lord Hoster Tully iki kızını Eddard Stark ve Jon Arryn’le evlendirerek isyancılara katıldı.
   -Catelyn Tully’nin bebekken hayatını kaybetmiş iki erkek kardeşi vardı.
   -Edmure ilk Nehirova Savaşı’nda esir alındı.
   -Sör Brynden, Jaime Lannister'ı kampından çıkarıp Fısıldayan Orman Muharebesi'ne çeken adamların başındaydı. Daha sonrasında güçlerini Kamplar Savaşı'na yöneltti.
   -Edmure Kamplar Savaşı sırasında Lord Tytos Blackwood tarafından kurtarıldı.


Bağlı Haneler

   Raventree Hall'ın Blackwood Hanesi.
   Stone Hedge'ın Bracken Hanesi.
   Darry'nin Darry Hanesi.
   Geçit'in Frey Hanesi.
   Seagard'ın Mallister Hanesi.
   Maidenpool'un Mooton Hanesi.
   Pinkmaiden'ın Piper Hanesi.
   Willow Wood'un Ryger Hanesi.
   Acorn Hall'un Smallwood Hanesi.
   Vance Hanesi iki ayrı daldan oluşuyordu:
   Atranta'nın Vance Hanesi.
   Wayfarer's Rest'in Vance Hanesi.
   Harrenhal'ın Whent Hanesi.

Çevrimdışı Acmert

  • **
  • 268
  • Rom: 24
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hanedanlar
« Yanıtla #6 : 30 Ocak 2013, 20:43:42 »
Çeviri yapmaya vaktim olmadığı için, Epsilon baskısındaki hanedan bilgilerini yazıyorum. Çeviri yapmak için zamanım olduğunda genişletilmişleriyle değiştireceğim.

Florent Hanedanı



Arma: Bir çiçek çemberinin içindeki tilki başıdır.
Kale: Sürgün edildi. (Parlaksu Kalesi)
Lord: Alekyne Florent.
Bölge: Menzil.
Varis: Melessa Florent.
Derebeyi: Tyrell Hanedanı.


Parlaksu Kalesi’nin Florentler’i Tyrell sancak beyleridir. Beş Kralın Savaşı patlak verdiğinde, Lord Alester Florent merbu lordunu takip ederek Kral Renly’nin yanında yer alırken, Sör Axell, yeğeni Selyse’nin kocası Stannis’i seçti. Renly’nin ölümünün ardından, Lord Alester, Parlaksu Kalesi’nin bütün kuvvetiyle birlikte Stannis’in yanına geçti. Stannis, Lord Alester’i Kral Eli ilan etti ve donanmasının komutasını kardeşi Sör Imyr’e verdi. Donanma ve Sör Imyr, Karasu Savaşı’nda kaybedildi. Sör Alester’in yenilginin ardından barış görüşmesi yapması, Kral Stannis tarafından ihanet olarak değerlendirildi. Sör Alester, kırmızı rahibe Melisabdre’ye teslim edildi ve yakılarak R’hllor’a kurban verildi.

Stannis’e gösterdikleri destek nedeniyle, Florent’ler Demir Taht tarafından da hain ilan edildi. Arazilerine ve gelirlerine el koyuldu. Parlaksu Kalesi ve bütün arazileri, Sör Garlan Tyrell’e bahşedildi.

Florent Hanedanı’nın arması, bir çiçek çemberinin içindeki tilki başıdır.

Hanedan Üyeleri:

  {Alester Florent}, Parlaksu Kalesi Lordu, bir hain olarak yakıldı,
   -karısı, Crane Hanedanı’ndan Leydi Melara,
   -çocukları:
      -Alekyne, haklarından yoksun bırakılmış Parlaksu Lordu, Yüksek Kule’ye sığınmak üzere Eski Şehir’e kaçtı,
      -Leydi Melessa, Lord Randyll Tarly ile evli,
      -Rhea, Lord Leyton Hightower ile evli,
   -kardeşleri:
      -Sör Axell, kraliçenin adamı, Kıyıdaki Doğugözcüsü’nde yeğeni Kraliçe Selysse’nin hizmetinde,
      -{Sör Ryam}, attan düşerek öldü,
         -Selyse, Sör Ryam’ın kızı, Kral I. Stannis Baratheon’un karısı ve kraliçesi,
            -Shireen Baratheon, Stannis ve Selyse’nin tek çocuğu,
         -{Sör Imyr}, Sör Ryam’ın büyük oğlu, Karasu Savaşında öldü,
         -Sör Erren, Sör Ryam’ın ikinci oğlu, Yüksek Bahçe’de tutsak,
      -Sör Colin, Parlaksu Kalesi kale kumandanı,
         -Delena, Sör Colin’in kızı, Sör Hosman Norcross ile evli,
            -Edric Fırtına, Delena’nın Kral I. Robert’dan olan gayrimeşru oğlu,
            -Alester Norcross, Delena’nın en büyük meşru oğlu, dokuz yaşında,
            -Renly Norcross, Delena’nın ikinci meşru oğlu, üç yaşında,
         -Üstat Omer, Sör Colin’in en büyük oğlu, Eski Meşe’de hizmet veriyor,
         -Merrell, Sör Colin’in en küçük oğlu, Arbor’da yaver,
      -Rylenne, Lord Alester’in kız kardeşi, Sör Rychard Crane ile evli.

Çevrimdışı Acmert

  • **
  • 268
  • Rom: 24
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hanedanlar
« Yanıtla #7 : 30 Ocak 2013, 21:22:54 »
Stark Hanedanı


Sözleri: Kış geliyor.
Kaleleri: Sürgün edildi. (Kışyarı)
Bölge: Kuzey.
Unvanlar: Kuzey Muhafızı. Kışyarı Lordu. Kuzey Kralı.
Kurucusu: Mimar Brandon.
Kuruluşu: Kahramanlar Çağı.


Stark'ların kökleri, Mimar Brandon'a ve kadim Kış Kralları'na uzanır. Binlerce yıl boyunca Kuzey Kralları olarak Kışyarı'ndan hükmettiler. Hükümdarlıkları, Diz Çöken Kral olarak anılan Torrhen Stark'ın savaşmak yerine, Ejderha Aegon'a bağlılık yemini etmesiyle son buldu. Kışyarı Lordu Eddard Stark, Kral Joffrey tarafından infaz edildiğinde, Kuzeyli adamlar Demir Taht'a verdikleri bağlılık yeminini geri çektiler ve Lord Eddard'ın oğlu Robb'u Kuzey Kralı ilan ettiler. Kral Robb, Beş Kralın Savaşı boyunca tüm mücadelelerini kazandı fakat ihanete uğradı ve dayısının düğünü sırasında, İkizler'de Freyler ve Boltonlar tarafından öldürüldü.

Hanedan Üyeleri:

   -{Eddard Stark}, eski  Kışyarı Lordu, Kral Eli, Kral I. Joffrey Baratheon tarafından infaz edildi,
   -Catelyn Stark, Lord Eddard’ın karısı,

      -{Robb Stark}, Kuzey Kralı, Üç Dişli Mızrak Kralı, Kışyarı Lordu, Stark Hanedanı’ndan Lord Eddard’ın ve Tully Hanedanı’ndan Leydi Cetelyn’in en büyük oğulları, nam-ı diğer Genç Kurt, Kızıl Düğün’de öldürüldü.
         -{Boz Rüzgâr} Robb’un ulu kurdu, Kızıl Düğün’de öldürüldü,
         -Robb’un kardeşleri:
         -Sansa, Robb’un kız kardeşi, Lannister Hanedanı’ndan Tyrion ile evli,
            -{Leydi}, Sansa’nın ulu kurdu, Darry Kalesi’nde öldürüldü,
         -Arya, Robb’un küçük kız kardeşi, on bir yaşında, öldüğü düşünülüyor,
            -Nymeria, Arya’nın ulu kurdu, Nehir Toprakları’nda dolaşıyor,
         -Brandon, Robb’un erkek kardeşi, kısaca Bran olarak anılır, dokuz yaşında sakat bir çocuk, Kışyarı Varisi, öldüğüne inanılıyor,
            -Yaz, Bran’ın ulu kurdu,
            -Bran’ın refakatçileri ve dostları:
               -Meera Reed, on altı yaşında, Bozcu Gözcüsü Lordu Howland Reed’in kızı,
               -Jojen Reed, Meera’nın erkek kardeşi, on üç yaşında,
               -Hodor, yarım akıllı bir seyis yamağı, iki metre boyunda,
         -Rickon, Robb’un küçük erkek kardeşi, dört yaşında, öldüğüne inanılıyor,
            -Tüylüköpek, Rickon’un ulu kurdu, siyah ve vahşi,
            -Rickon’un dostu Osha, bir zamanlarda Kışyarı’nda tutsak olan bir yabanıl kadın,
         -Jon Kar, Robb’un gayrimeşru üvey kardeşi, Gece Nöbetçileri Lord Kumandanı,
            -Hayalet, Jon’un ulu kurdu, beyaz ve sessiz,

Bağlı Hanedanlar:

-Bozsu Gözcüsü'nün Reed Hanedanı.
-Derinorman'ın Glover Hanedanı, Bolton Hanedanı'na karşı, Stannis Baratheon ile ittifak kurdular.
-Ayı Adası'nın Mormont Hanedanı, Bolton Hanedanı'na karşı, Stannis Baratheon ile ittifak kurdular.
-Beyaz Liman'ın Manderly Hanedanı.
-Flint Hanedanı, Bolton Hanedanı'na karşı, Stannis Baratheon ile ittifak kurdular.
-Wull Hanedanı, Bolton Hanedanı'na karşı, Stannis Baratheon ile ittifak kurdular.
-Norrey Hanedanı, Bolton Hanedanı'na karşı, Stannis Baratheon ile ittifak kurdular.
-Liddle Hanedanı, Bolton Hanedanı'na karşı, Stannis Baratheon ile ittifak kurdular.

Çevrimdışı Nyks

  • *
  • 10
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Hanedanlar
« Yanıtla #8 : 28 Temmuz 2013, 22:04:58 »
Ceviriler sana mi ait yoksa alinti mi? Alintiysa kaynak belirtmen iyi olur.