Efendim muzdarip olduğum bir konu, sizlerle de paylaşmak istedim.
Okumayı öğrendiğimden beri, bir kaç on sayfa olsun okumadan geçirdiğim gün yok gibidir. Bir gece nezarette yatmışlığım var, bir kaç da "felekten çalınmış gün", okumadan geçirdiğim. O yüzden çevremdeki insanlar, biraz da teveccüh gösterip, edebiyatla ilgileniyorlarsa, görüşlerimi sorarlar. Görüşümü sorduklarında inanılmaz mutlu oluyorum, "okuduğum boşa değil, öğrendiğimi birilerine aktarmak şansım doğdu ne güzel" diyorum ama, "ama"sı var işte.
Değerlendirme, eleştirme yapmaya gelince, tıkanıyorum. Halbuki, hayatta en çok önem verdiğim konulardan biridir, "feedback" denilen olay. İyi ya da kötü, bir ürün ortaya koyan insanın bunu arz etmesi, ve bu arzın, bir yankı doğurması gerektiğine inanıyorum. Öyle ya, sanırım Goethe idi bunu söyleyen, "bilinmemiş şey var olmamış demektir." Her ürün, hiç değilse, bilinmeyi hak eder, var olmayı... Ve ben de en çok, kör topal ortaya koyduğum ürünün geri dönüş almasından hoşlanırım haliyle. O ilgi, ürünü ortaya koyana, en amansız eleştiri dahi olsa, bir iltifat gibidir. Bunu bilmeme rağmen, eleştiremiyorum, değerlendiremiyorum; bu çok tuhaf geliyor bana. Yüzünü görmediğim, karşılıklı oturmadığım bir adamı değerlendiririm, hakkında yazılar yazarım ki yazıp çeşitli dergilerde, gazetelerde, sitelerde yayımladığım çok olmuştur. Ama yüzünü gördüğüm, sesini duyduğum adamı eleştiremiyorum. Çok iyiyse söz gelimi, "çok iyi"nin ötesinde laf edemiyorum, kötüyse, hiç sesimi çıkaramıyorum. Böyle taze gelin mahçupluğuyla kalakalıyorum ki, mizaç olarak çok girişken ve hatta küstah bir insanımdır.
Sanırım benimki, sağlıklı olanın ötesinde bir idealist kafayla bakmak meseleye. Heves kırmaktan, kalp kırmaktan korkmak. Belki kendi küçüklüğümü, büyüme sürecimi hatırlamak; bana kimse olumsuz bir laf söylemedi gelişme sürecimde. Ve bu bana şevk verdi, hep kendimi aşmaya çabaladım. Belki edeceğim bir olumsuz lafın, müstakbel ve muhtemel bir "usta"nın var olmasını engelleyecek, usta adayının hevesini kıracak bir mahiyet kazanmasından korkuyorumdur.
Merak ediyorum, nasıl eleştiriyorsunuz insanları? Yani, hiç alakanız olmayan bir insanı değil, fiziken ya da sanal olarak (forum, sözlük gibi mecralar da dahil yani) bir şekilde şahsi ilişki kurduğunuz insanı nasıl eleştirel bir değerlendirmeye tabi tutabiliyorsunuz? Söylemek istediklerinizi törpülüyor musunuz? Ya da, hem söylemek istediğinizi söyleyip, hem heves kırmamayı becerebiliyor musunuz?