Kayıt Ol

Tartışma: Cersei Lannister

Çevrimdışı Vega

  • ****
  • 1023
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Tartışma: Cersei Lannister
« : 04 Aralık 2012, 20:02:52 »



Cersei pek çok okurun ve izleyicinin sevmediği, hakir gördüğü bir karakter. Nedenlerini saymam gerekmiyordur elbette ama şöyle bir özet geçeyim: ensest, fesat, sayko, çoğumuzun favori karakteri Tyrion’la düşman/rakip/frenemy... Tabii bunlar benim için geçerli sebepler değil, özellikle sayko ve fesat karakterlere hastayken[*]swh[/*]

Çevremdeki izlerler ve okurlarla yaptığım sohbetler sonucu çoğu kadının Cersei’ye bayıldığını, erkeklerin de ona sinir olduğunu fark ettim. Bunun sebebi bence ne biliyor musunuz? Cersei muhteşem bir femme fatale örneği ve bu da erkekleri korkutuyor. Ataerkil bir toplumda yaşadığımız bir gerçek, en modern geçinenlerimizin bile bu bakış açısıyla düşündüğü/hareket ettiği daha büyük bir gerçek. Açıkçası sürekli sosyal anlamda ezdikleri kadınlardan birinin bu kadar zeki, güçlü ve tuttuğunu koparan biri olması beylere ters geldi, ürküttü diye düşünüyorum.

Peki Cersei’nin böyle olmasının sebebi ne? Çocukları için her şeyi yapmaya hazır sıradan bir anne olması tabii ki. Bir de bunun yanında çocukluğundan kalma penis envy’sinin psikolojisinde açtığı izler. Annesiz büyümesininin, babasını örnek almak zorunda hissetmesinin, belki de Elektra Kompleksi’nin izleri. Belki de ben bazı şeylere aşırı anlam yüklüyorum, her taşın altında yılan arıyorum. Ama Martin’in karakterlerini yaratırken tüm bunları düşünmüş olacağını sanıyorum.

Cersei Lannister daima bir erkek olmak, kılıç kuşanmak, kadınlarla sarayda oturmak yerine açık havada savaşmak istedi. Arya’dan pek de farklı değil bence. Sadece Ned gibi bir babası ya da kendisine kılıç yaptıracak bir abisi yoktu. Şatosundan çıkıp erkeklerin dünyasına karışmak için fırsatı olmadı. Aslında Arya-Brienne-Cersei arasında büyük benzerlikler görüyorum.

Peki siz Cersei Lannister hakkında ne düşünüyorsunuz?



Tumblr'da paylaşılmış bir post

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Ynt: Tartışma: Cersei Lannister
« Yanıtla #1 : 05 Aralık 2012, 12:26:36 »
Cersei hakkındaki düşüncelerini gayet güzel bir şekilde yazıya dökmüşsün, ki birçoğunda da haklılık payın var. Martin'in kurgusal evrenine şöyle bir baktığımızda kadınların ne kadar önemli olduklarını anlıyoruz, görüyoruz ve zaman zaman kadınların yalnızca bir seks aracı olarak kullanıldığını da. Genelevlerler bir hayli fazla Westeros'ta. Hayat kadınları da mevcut, kraliçeler de. Dünyamızla birçok benzerliği bulunmakta Westeros'un, fakat tek farkın oranın bir hayal dünyası, bizimkinin ise gerçek olduğu gerçeği.

Dünya tarihimizde herhangi bir devletin eş cinsel bir kralı olmuş mudur bilmiyorum fakat Westeros'ta olduğunu biliyorum. Evet, belki öldü ama emrinde 100.000'den fazla asker vardı mesela. Yani demem o ki, Martin'in evreni bizimkiyle benzerlikler gösterse de, ufak tefek "ilginç" detaylarıyla farklılıklar da gösterebiliyor. Okuduğum seriler arasında en gerçekçi evrene sahip Buz ve Ateşin Şarkısı.

Her şeyden önce Westeros'un kanlı bir evren olduğunu kabul etmemiz gerekiyor, ki en önemli detaylardan birisi de bu sanırım. Kadın karakter sayısı erkeklere oranla oldukça az. E hal böyle olunca "güçlü kadın karakter" sayısı daha bir azınlıkta. Cersei de bunlardan biri. Güçlü bir kadın karakter örneği sergileyebiliyor. Aslında o vahşi bir aslan, konu çocukları olduğunda masum bir kedi, krallıkla ilgili meselelerde ise sinsi bir yılan.

Çok farklı bir karakter Cersei, gerektiğinde her role bürünebilecek bir kimyaya sahip olmasıdır onu çekici kılan. Güzel bir kadın olmasına rağmen korkutucudur da, sanırım erkekler Cersei'den korkuyor çünkü elinde bir güç var ve bunu kullanmasını gayet iyi biliyor. Şu sıralar bir kehanetten bahsedilse de, Cersei valonqar'ından korksa da, taht oyununu gayet iyi bir şekilde oynuyor.

Çevrimdışı daifunka_vc

  • ***
  • 618
  • Rom: 20
  • Kronik Öğrenci
    • Profili Görüntüle
Ynt: Tartışma: Cersei Lannister
« Yanıtla #2 : 05 Aralık 2012, 13:50:43 »
Hep olumlu yorumlar var, bir de karşıt görüş bulunsun. :D

Cersei saygı duyamadığım ve pek hoşlanamadığım bir karakter. Ama bunun sebebi güçlü, tuttuğunu koparan bir kadın portresi çizmesi değil (ki Zaman Çarkı'nı da okuyan biri olarak güçlü kadın karakterlere gayet aşinayım. :D), yukarılarda yazılan 'Taht oyununu gayet iyi oynuyor.' sözleriyle aynı fikirde olmamamın nedenleriyle aynı durumdur. Şu kitapta aptalca hareket eden karakterlere tahammül edemiyorum ve Littlefinger'ın da belirttiği gibi Cersei bu türden eylemleri fazlasıyla gerçekleştiriyor.

Cersei, dalavere çeviren karakterlerde olmaması gereken illetlerden birine öyle bir sahip ki... Paranoya... Soğukkanlılık noksanlığıyla (paranoyası sağolsun) sahip olduğu gücü (bunu kazanmasında da öncelikle babası sağolsun) çok saçma bir şekilde kullanıyor ve -acı olan ve beni sinir eden kısmı- kendini çok doğru işler yaptığına ikna ediyor. Ama şöyle bir şansı var ki onu son zamanlarda kurtaran da o oluyor. Başka karakterlerin amaçları bir şekilde Cersei üzerinden geçiyor ve bu sayede hala ayakta. Farkında olmadan denge politikası izliyor gibi. :D

Maalesef Cersei, bir Doran Martell'in, bir Littlefinger'ın, bir Varys'in ne soğukkanlılığına ne de ileri görüşlülüğüne sahip ve ileride de olacak. Cersei benim gözümde satranç oynamayı yeni öğrenen, yeterli miktarda potansiyel sahibi bir çocuk gibi; ama on hamle ilerisini görmesi ve büyük oyuncuların karşısında her an mat olacağım korkusuyla dolmaması için daha kırk fırın ekmek yemesi gerekiyor. Fakat bu evrende o kadar zamanı yok. :D
There are two secrets to becoming great. One is never to reveal all that you know. - PS:T

Çevrimdışı Malkavian

  • *****
  • 2152
  • Rom: 57
  • I was lost in the pages of a book full of death..
    • Profili Görüntüle
Ynt: Tartışma: Cersei Lannister
« Yanıtla #3 : 05 Aralık 2012, 14:01:00 »
Şimdi şöyle bir durum var. Bu karaktere yaklaşmakta olduğunuz bakış açısı çok tehlikeli bir bakış açısı. Hatta iyilik ve kötülük kavramının temel ayrımlarından birine parmak basıyor. Bir sebep uğruna yapılan hatalar aslında doğru mudur? Elbette ki hayır ama bu başlığı açan Vega gibi birçok kişi bu tuzağa düşmüştür.

Bakış açınız ile Hitler'in yaptığı soykırımlar da haklı çıkarılıp iyilik meleği addedilebilir. Ne de olsa kendince inandığı sebepleri vardı. Cercei'nin çocukları için 'herşeyi' yapabiliyor olması onu iyi yapmaz. Değer yargıları olmadığına işaret eder.  Esas iyilik şudur: 'Cercei dünyanın geleceği için çocuklarını feda ediyor.'

Fedakarlık aslında önemli bir unsurdur ve neyin feda edildiği de. Dizide izlediğim kadarı ile Cercei değer yargılarını feda ediyor ki zaten birçok sıradan insan buna sahip değildir. Kısacası Cercei korkak, paranoyak, değer yargıları olmayan, kötü bir karakterdir arkadaşlar.

Edit: Ayrıca şehir savunmasında da görüldüğü gibi pek zeki de bir insan değildir kendisi.

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Ynt: Tartışma: Cersei Lannister
« Yanıtla #4 : 05 Aralık 2012, 18:31:42 »
4 farklı kişiden 4 farklı bakış açısı çıkmış durumda. Yalnız şuraya açıklık getireyim. Ben Cersei için "direkt olarak" güçlü bir kadın karakter imasında bulunmadım.

Şurada ;

Cersei de bunlardan biri. Güçlü bir kadın karakter örneği sergileyebiliyor. Aslında o vahşi bir aslan, konu çocukları olduğunda masum bir kedi, krallıkla ilgili meselelerde ise sinsi bir yılan.

Ve şurada ;

Çok farklı bir karakter Cersei, gerektiğinde her role bürünebilecek bir kimyaya sahip olmasıdır onu çekici kılan.

...belirtmiş olduğum üzere, güçlü bir kadın karakter olarak kendini gösterebiliyor, gerektiğinde bu rolü oynamasını çok iyi biliyor. Anlatmak istediğim buydu aslında.

Çevrimdışı Vega

  • ****
  • 1023
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: Tartışma: Cersei Lannister
« Yanıtla #5 : 05 Aralık 2012, 20:15:59 »
Şimdi şöyle bir durum var. Bu karaktere yaklaşmakta olduğunuz bakış açısı çok tehlikeli bir bakış açısı. Hatta iyilik ve kötülük kavramının temel ayrımlarından birine parmak basıyor. Bir sebep uğruna yapılan hatalar aslında doğru mudur? Elbette ki hayır ama bu başlığı açan Vega gibi birçok kişi bu tuzağa düşmüştür.

Cersei'nin iyi kalpli olduğunu savunmuyorum zaten. Sadece... nasıl desem? Anlayabiliyorum onu. Savunduğum tek şey doğuştan böyle ve de pure evil olmadığı. Onun da yumuşak yanları ve zaafları var, her Martin karakteri gibi. Her gerçek insan gibi. Ben de zaten böyle karakterleri seviyorum, ne iyilik perisi ne de tam bir şeytan, ayakta kalmaya çalışan ve bu yolda gerekeni yapan biri.

Ayrıca Mad King'den sonra çılgınateş yaptıran ilk kişi oydu sanırım şehir savunması için. Bu bile onun ileri görüşlülüğünü kanıtlar diye düşünüyorum. Evet pek çok hata yapıyor oyun sırasında ve evet tabii ki bir Varys değil[*]ki kendisi bir başka favori karakterimdir[/*] ama zekiliği o kadar da sorgulanacak bir şey değil diye düşünüyorum.

Çevrimdışı Maedhros

  • **
  • 200
  • Rom: 2
  • hmm akraba katli mi? bayılırım!
    • Profili Görüntüle
Ynt: Tartışma: Cersei Lannister
« Yanıtla #6 : 05 Aralık 2012, 20:20:03 »
Cersei aşırı feminist dünya kadınının Westeros uyarlamasıdır. Sadece bu kadar...
"O çılgınlık anında Iluvatar üzerine ant içtik kardeşim.
Eğer sözümüzden dönersek Sonsuz Karanlığı çağırmış olacağız.
Ve söyle bana, o zaman bizi kim kurtaracak?"

Çevrimdışı Lotrist

  • *
  • 20
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Tartışma: Cersei Lannister
« Yanıtla #7 : 04 Şubat 2013, 23:52:07 »
Cersei dizide çok acımasız , kendisinden başkasını düşünmeyen biri gibi yansıtılmasına karşın aslında çok akıllı , zeki , ailesinin iyiliğini hedefleyen ve otoriter biri aslında. Kaybetmek onun lugatında yok , her zaman kazanmayı düşünüyor ve duygularını çok iyi saklıyor. Pek önde tutulmasa da gerçekten çok önemli bir karakter. Öyle bir kenara atılacak biri olmadığını fazlasıyla kanıtladı sanırım herkese.
"İnsan, üretmeden tüketen tek yaratıktır."

Çevrimdışı Meczup

  • *
  • 44
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Tartışma: Cersei Lannister
« Yanıtla #8 : 13 Şubat 2013, 01:53:15 »
Cersei Lannister çok "zor" bir karakter.Ondan nefret edip aynı zamanda sempati duyabilirsiniz.Ölse de rahatlasam ya da hayır o hiç ölmemeli dersiniz.Ayrıca kitaplarda bölümleri en akıcı okunan karakterlerden biridir.

Çevrimdışı KingKiller

  • ***
  • 519
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Tartışma: Cersei Lannister
« Yanıtla #9 : 15 Şubat 2013, 20:57:43 »
Sevmediğim ama bölümlerini zevkle okuyan birisiyim. Her bölümünde en az bir önemli olay oluyor. Dizide çok iyi yansıtılmadığını düşünüyorum. Çok saf görünüyor. Ama öyle birisi değil. Akıllı, Şerefli (!) sinsi. Ayrıca acımasız. Bana göre sevilecek bir yanı yok.
Cersei dizide çok acımasız , kendisinden başkasını düşünmeyen biri gibi yansıtılmasına karşın aslında çok akıllı , zeki , ailesinin iyiliğini hedefleyen ve otoriter biri aslında. Kaybetmek onun lugatında yok , her zaman kazanmayı düşünüyor ve duygularını çok iyi saklıyor. Pek önde tutulmasa da gerçekten çok önemli bir karakter.

Buraya bir nebze katılıyorum. Önemsiz biri olarak gözüküyor ama aslında çok önemli bir karakter.

Ve ileride çok önemli olaylara imza atacak gibi.



Cersei aşırı feminist dünya kadınının Westeros uyarlamasıdır. Sadece bu kadar...

İlk cümleye katılmakla beraber ikinci cümleye kesinlikle katılmıyorum. İkinci cümlenin yanlış olduğu diğer kitaplarda belli olacaktır zaten.
“Ona reddedemeyeceği bir teklif sunacağım” ( Don Vito Carleone)

Çevrimdışı Sinister

  • *
  • 3
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Tartışma: Cersei Lannister
« Yanıtla #10 : 24 Haziran 2013, 13:05:26 »
Erkeklerle ilgisi olduğunu sanmıyorum. Kargaların Ziyafeti'nde zekadan ve yönetmekten yoksun, hasta olabilecek derecede takıntılı ve bencil bir karakter. Dış görünüş olarak çok güzel ve bunu her anlamda kullanmaktan da çekinmiyor. Yani kapalı kapılar ardında iş çevirmek, düşmanları sırtından vurmak ve diyarı yalanlarla kanatmak tamamen onun ve kullandığı maşalarının işi. Kitabın sonlarında ise yakaya ele verdi.
the wolves will come again
-Jojen Reed

Çevrimdışı Darkone

  • **
  • 76
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Tartışma: Cersei Lannister
« Yanıtla #11 : 05 Eylül 2013, 18:01:49 »
cersei ne Tyrion kadar zeki ne de serçe parmak kadar sinsi, yaptığı şeyleri anlık öfke krizleri neticesinde ve sonuçlarını çok fazla düşünmeden yapan bir kişilik. bence kitaptaki güçlü karakterlerden biri değil. babasının parası, kardeşinin ( sevgilisinin ) gölgesi ve gerektiğinde kadınlığını kullanması ile ayakta kalabilmiş bir insan. eğer serçe parmak rahmetli ned stark a yamuk yapmasaydı şehir duvarları onun ve çocuklarının ( ve tabii birde sevgili kardeşinin ) kelleleri ile süslenmiş olurdu.
şuan kitapta ki tek güçlü karakter dany gözükmekte ( yüksek bahçe leydilerinden de beklentim çok fazla, şuan 3. kitabı okuyorum o yüzden onlardan pek bahsedemiyorum )

Çevrimdışı Tinuviel

  • *
  • 24
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Tartışma: Cersei Lannister
« Yanıtla #12 : 02 Şubat 2014, 00:29:26 »
cersei son kitaptan da öğrendiğimize göre aslında berbat bir taht oyuncusu. yönetim yeteneğinden ve bunun için gerekli zekadan yoksun bir kadın. sadece yatarak yada yatma vaadiyle bazı şeyleri yaptırmakla olmuyor bu işler.
bügüne kadar herşeyi babasına güvenerek yaptı. yabanıl osha bile ondan daha güçlü bir kadın.

Çevrimdışı Es*

  • *
  • 4
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Tartışma: Cersei Lannister
« Yanıtla #13 : 16 Nisan 2014, 19:55:02 »
Cersei hırslı bir kadın. Tam olarak bir Lannister, inkar edilemez. Bu sebepten asla mutlu olamayan, kendisini hep eksilten, yücelmek uğruna fedakarlık eden bir kadın. Bunun sonucunda da mutsuz bir kadını hırs ne kadar yıpratırsa o da o kadar yıpranıyor aslında. Sinsi olduğunu düşünüyor, aranızda da buna katılanlar olabilir ama aksine; Cersei sinsi olmayı beceremiyor. Tüm parçaları birleştirdiğimde de Cersei benim için zayıf bir kadın.

Çevrimdışı egneth

  • *
  • 7
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Tartışma: Cersei Lannister
« Yanıtla #14 : 18 Nisan 2014, 19:51:46 »
Cersei iyidir ya. Güçlü bir kadın ve çok zekice iğneliyor. Dizide böyle karakterler olmazsa ne zevki kalır ki?
I fear neither death nor pain.