Kurgu ve işleyiş olarak benim için, "olması gerektiği gibi" kategorisine girmiş bir anime. Başından o son bölümüne kadar her şey aynı mantıkta ve o mantığı hiçbir şekilde aksatmayacak şekilde ilerledi. Tıpkı Sibly Sistemi'nin kendisi gibi. Bu da sanki senaryonun Sibly'in kendisi tarafından yazılmış hissi veriyor ki, bu da ayrı bir güzelliği.
Anime içerisinde bilimkurgu dünyasında filozoflara dek yapılan geniş çaplı alıntılar ve bu alıntıların kullanıldığı sahneler (an ve atmosfer ve dekor) göz dolduruyor.
Sibyl Sistemi'nin arkasında yatan mantık her ne kadar tam bir mindfuck ve kolay kabullenilemeyecek türden olsa da, (ayrıca öyle bir fikir ancak Japonlar'dan çıkardı zaten) kendi içinde fena bir mantık da değil hani. Bunu düşünüyor olmak da beni tekrar tekrar dehşete düşürüyor doğrusu.
Karakterleriyle ve konusuyla göz dolduran bir bilimkurgu-polisiye. Ama aslında çok daha fazlası. Yegane eleştirim Akane'ye fazlaca kolay biçimde güvenildiği konusunda. İnsanlar ona güvenlerini sunarken henüz pek de bir şey başaramamıştı bence. Dahası, ben bir ara şöyle düşündüm:
Makisihma falan gibi Psycho Pass'i okunmayan biri olduğunu sanıyordum. Her daim toz pembe bir Psycho Pass ile gezebiliyor oluşunun ardından böyle bir şey çıkar diye beklemiş/ummuştum. Olmadı :/.
Makishima gibi bir villian'a da sahip oluşu bakımından ayrıca değerli. Makishima, savunduğu şeyler bakımından izleyiciyi sistemi ve kendini an be an sorgulatıyor. Bunu da iyi biçimde yapıyor. Ayrıca Rikako gibi bir karaktere sahip oluşu da, her ne kadar Rikako bölümleri beni ciddi anlamda sarsmış olsa da, yine animenin değinmek istediği noktalara olabilecek en sert biçimde değindiğini bir kanıtı gibi.
Finali de tam olarak beklediğim şekilde gerçekleşti, ama bundan hiç de rahatsız değilim. Özellikle olmasını beklediğim ve olduğu için mutlu olduğum şu an, benim için çok değerli
(ağır spoiler):
Ginoza'nın da bir tazı olup çıkması olmazsa olmazdı bence. Bunu bekliyordum ve sonunda da olması gayet yerli yerindeydi. Animeyi izlerken hep, "bu adam tazı olsa aslında dünyası daha rahat bir hale gelecek." deyip durmuştum. Finalde görüyoruz ki, öyle de olmuş
.
İzlediğim için mutluyum. Sağda solda okuduğum yorumlardan sonra 2. sezonu izlemeyi düşünmüyorum ama. İlk sezonun bende bıraktığı tadı bozmak istemiyorum.