Kayıt Ol

Faerun'e Giriş ve Dünya'nın Yaratılışı

Çevrimdışı Herr Mannelig

  • ****
  • 924
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Faerun'e Giriş ve Dünya'nın Yaratılışı
« : 08 Şubat 2008, 20:20:21 »
Unutulmuş Diyarlar, Faerun, Toril....Bu adlar hemen hemen fantastik edebiyatla ilgilenen herkese tanıdık geliyordur.


     Unutulmuş Diyarlar; hakkında yüzlerce romanın yazıldığı, rol yapma oyunlarına sayısızca ek kitap kazandıran, milyonlarca kişinin bildiği, sevdiği, ilgilendiği bir dünyayı anlatan sözcük grubudur.


     Peki Faerun nedir?


     Faerun'u açıklamak için öncelikle Toril’i açıklamam gerekli. Toril, Faerun de dahil olmak üzere pek çok kıtayı üzerinde barındıran bir dünyadır. Unutulmuş diyarlar ise sadece Faerunu kapsar.


     Evrende her şeyden ve herkes den önce olan efendi Ao’nun -yani tanrıların ve yaratıcıların yaratıcısının, en büyük varlığın- Toril’in yaratıcısı olduğunu söyleyebiliriz. Ao, Torili yarattığında yüzyıllar boyunca üzerinde bir canlı bile barındırmayan boş, sisli ve kasvetli topraklar olarak süregeldi. Bu boşluktan ikiz kız kardeşler doğdu. Bu kız kardeşlerin biri gölgenin ta kendisi ve yıkımın hanımıydı, diğer kız kardeş ise kardeşinin gölgesini yaratan ışıkları meydana getiren yaratımın hanımıydı. Bu iki kız kardeş cennete beden vererek Chauntea’yı yani doğa anne olarak da bilinen en eski tanrıçalardan birini yarattılar.


     Kız kardeşler birbirleriyle yıllar süren amansız mücadeleler ederken hastalık,ölüm,mutsuzluk,açlık gibi olgular oluştu. Bunun yanında güzel şeylerde doğdu, Chauntea ilk flora(bitki) topluluklarını yarattı ve Toril üzerinde tanrılar dışında başka canlılar oluştu. Işığın kız kardeşi yani Selune kardeşi ile mücadelesi sırasında Toril’in ötesine ateş elementi boyutuna ulaştı ve buradan getirdiği parlak ışığı Torilin tepesine dikti.Daha sonradan dünyada yaşamaya başlayacak canlıların güneş diye isimlendireceği bu saf ateş topu, Torili ve Chauntea’nın bitkilerini ısıttı, onların yetişmesini sağladı. Ayrıca kötü kız kardeş olan Shar’ın gölgelerini azaltarak onun sinirini üzerine çekti.
 

     Bu olaylar üzerine Shar dünyadaki tüm ışık ve sıcaklığı yok etmek için uğraşmaya başladı.Umutsuzluğa kapılan ve iyice zayıflamış olan Selune içerisinde kalmış son gücü,yani, öz büyü gücünü biriktirerek kötü kız kardeşine fırlattı. Birikmiş enerji Shar’ın biçimini aldı. Selune’un göz yaşları olarak bilinen gök taşları bu olay esnasında meydana geldi. Ortaya çıkan bu saf enerji Mystryl’e yani büyünün hanımına dönüştü.Mystryl daha sonra dünyada dolaşacak olan varlıkların büyü yapmalarını sağlayacak “dokuma (weave)” denilen büyü ağınında yaratıcısıydı. Mystryl annesinin (yani Selune’un) safında yer almaya karar verince kız kardeşlerin savaşında bir güç eşitliği meydana geldi. Daha sonradan olan kızları ve oğulları da savaşlara katıldı ve kimi kötünün kimi iyinin yanında savaşmaya devam etti. Hatta başka boyutlardan gelen tanrılar bile oldu. Torilin şimdiki günlerinde bile bu savaşlar sürmektedir.
 

     Toril’i coğrafi olarak inceleyecek olursak, bizim dünyamıza ne kadar benzediğini görürüz. Üzerinde bulunan pek çok kıtadan biri Faerun’dur. Faerun’un doğusunda Kara-tur adı verilen, daha çok uzak doğu dediğimiz kültürün izlerini taşıyan bir kıta vardır. Faerun ile Kara-tur arasında zaman zamam kılıç,ipek,büyülü eşya ticareti yapılmaktadır. Bu da en önemli ticaret yollarından olan Altın yol (Golden way) ile sağlanır.
 

     Faerun'un güneyinde ise Zakhara adı verilen kıtanın çöllerin ,cinlerin ve saklı harikaların olduğu kıta diye tanımlandığını görürüz. Faerun’un en güneyindeki ülkesi Halruua’nın kıyılarından Zakhara’nın göründüğü söylenir.
 

     Faerun’un batsında okyanusun ötesinde başka büyük bir kara parçasıyla karşılaşırız. Burası 1362 yılında Amn adı verilen ülkenin meraklı denizcileri tarafından bulunan Maztica’dır. Maztica yeni keşfedilen bir yer olduğundan hakkında fazla bir bilgi yoktur ama bilinen bir şey var ki oda Maztica’nın üzerinde bulunduğu kıtanın her yerine henüz gidilmemiş olmasıdır.

Alıntıdır


     Onun dışında Toril’in medeni kıtalarına uzak yerlerinde birileri tarafından keşfedilmeyi bekleyen adalar ve kıtalar henüz bilinmeyen diyarlar adıyla beklemektedir.
 

     Toril dışına çıkacak olursak, uzay adını verdiğimiz bu boşlukta ilk olarak göze çarapan en büyük şey Selune’un kendisidir. Asıl olarak bu Selune bizim bildiğimiz tanrıça Selune değildir fakat Selune tarafından yaratılmış olduğundan öyle bilinir. Ayrıca yakınlarında Selune’un göz yaşları diye bilinen dünyanın yaratılış yıllarında meydana gelmiş gök taşları bulunmaktadır. Faerun’un şimdiki zamanlarında birkaç tanesi dünyaya düşmüş ve Selune tapınanları tarafından saygıyla saklanmaktadır. Yine Selune’un dünyanın yaratılışı sırasında ateş elementi boyutundan çalarak oluşturduğu güneşte tüm bunların ortasında merkez gibi durmaktadır. Bunların dışında Faerun üzerinde uzayla ilgilenen kişiler tarafından yılda belirli aralıklarla geçen gezegen veya göktaşlarına rastlandığı söylenmektedir.

 Kaynak: www.FrpNet.net
Contraataques muy rabiosos, deberemos resistir; Ay Carmela!



Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Ynt: Faerun'e Giriş ve Dünya'nın Yaratılışı
« Yanıtla #1 : 13 Şubat 2008, 11:22:20 »
Toril bence en oturmuş evren.. Paylaşımın için teşekkürler.  ;)

Çevrimdışı FaLLeN

  • **
  • 119
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Faerun'e Giriş ve Dünya'nın Yaratılışı
« Yanıtla #2 : 18 Eylül 2008, 10:45:02 »
Toril neredeyse bizim dünya ile aynı:

Maztica: Amerika (Maztica'da yaşayanlar var diye biliyorum, hatta orayla ilgili kitaplar var diye de biliyorum, tabii emin değilim)

Kara Tur: Uzak Doğu (Hatta tam anlamıyla Japonya, Baldur's Gate oynayanlar bilir, o kıtadan gelmiş bi karakter vardı ve hem japonlara çok benziyor tip olarak hem de katana falan kullanıyordu.  :=))

Faerun: Avrupa

Zakhara: Afrika (tam olarak Afrika değil aslında, ama cinler, şeyhler falan bile var, Afrika'nın doğusu ile Ortadoğu, İran falan da denilebilir  :P) Hatta Afrika Chult bölgesi falan olabilir, daha bi benziyor.  :P Bu arada ben coğrafi benzerlikten bahsetmiyorum, o kıtaların kültürüne ve yaratıkların, diğer öğelerin isimlerine bakarak böyle bir benzerlik kuruyorum.

Tabii bu çok yüzeysel bir tanımlama oldu ama bence durum bu.

Bir de kıta olmasa da Faerun'un en doğusunda Mulhorand var örneğin, orası tamamiyle ama tamamiyle Mısır. Tanrıları bile aynı, örneğin Isıs'e falan inanıyorlar, hatta oradaki halkın bizim dünyadan geldiği söyleniyor.  :clap Artık onlar mı bizden geldi bizimkiler mi onlardan geldi onu bilemem  ;D)


Bu arada ben Shar orkları yarattı diye biliyorum. Ve elfleri ise Selune'un. Tabii elflerin o dünyaya nasıl geldiklerine dair başka teoriler de var ama Selune'un gözyaşlarından elflerinden oluştuğu ile ilgili bir teori de okumuştum. Orklar ise Shar'ın kötülüğünden doğdular diye biliyorum, hatta elflerin ile orkların birbirlerini baş düşman olarak görmelerinin sebebinin de bu olduğunu okumuştum. Gerçi teoriler var birçok, örneğin elflerin başka bir evrenden geldiği de söyleniyor. Neyse...

Bir şey daha var: Shar ile Selune ilk iki tanrıça, ama nedense Shar üst düzey bir tanrıçayken Selune orta düzey. Ya ben yanlış baktım ya da burda bir saçmalık var.

Çevrimdışı Herr Mannelig

  • ****
  • 924
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Ynt: Faerun'e Giriş ve Dünya'nın Yaratılışı
« Yanıtla #3 : 18 Eylül 2008, 16:44:01 »
Orkların kendi tanrısı var yahu Grimsh mi ne diye Shar ile ilgileri yok bildiğime göre...
Contraataques muy rabiosos, deberemos resistir; Ay Carmela!



Çevrimdışı FaLLeN

  • **
  • 119
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Faerun'e Giriş ve Dünya'nın Yaratılışı
« Yanıtla #4 : 19 Eylül 2008, 13:43:38 »
Orkların kendi tanrısı var yahu Grimsh mi ne diye Shar ile ilgileri yok bildiğime göre...

Ya belki de sadece yaratmıştır, hatta belki bilinçli bir şekilde bile yaratmamış bile olabilir, örneğin Shar ile Selune savaşırken Shar'ın nefretinden, öfkesinden falan oluşmuşlardır. Evet, orklar ona tapmıyorlar, belki de onun yarattığını bile bilmiyorlardır. Yani tabii o yaratmış ise bu dediklerim olabilir.

Çevrimdışı Herr Mannelig

  • ****
  • 924
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Ynt: Faerun'e Giriş ve Dünya'nın Yaratılışı
« Yanıtla #5 : 19 Eylül 2008, 15:49:38 »
Doğru öyle olabilir ama bana kalırsa orklardan öte kötülükten oluşabilecek yaratıklar var; orklar saf kötü değiller ki yani. Örneğin Shade'ler öyle değil yani...
Contraataques muy rabiosos, deberemos resistir; Ay Carmela!



Çevrimdışı FaLLeN

  • **
  • 119
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Faerun'e Giriş ve Dünya'nın Yaratılışı
« Yanıtla #6 : 22 Eylül 2008, 10:05:34 »
Shade'ler ne? Ben bilmiyorum onları. Yani shade olarak sadece Netheril'in yıkılmasıyla oluşan gölge yaratıkları biliyorum. Ayrıca ben goblinler, orklar falan saf kötü diye biliyorum çünkü Drizzt'in bir kitabında Drizzt ve grubu bir goblin grubuyla karşılaşıyorlar, Catti-Brie onlara saldırmadan önce onlarla konuşmaları gerektiğini söylüyor ve orda kim olduğunu tam hatırlamıyorum ama Bruenor ya da Drizzt onların saf kötü olduklarını, konuşmanın anlamsız olduğunu falan söylüyordu, öyle bir şey hatırlıyorum. Ama NWN'nin iki ek paketini ve NWN 2 oynayanlar da bilirki Deekin adında iyi bir ozan kobold vardır. Tabii koboldlar ejderhalarla akraba ve ejderhalar arasında iyiler var ama orklarda da aynı şey var mı bilmiyorum.

Çevrimdışı Herr Mannelig

  • ****
  • 924
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Ynt: Faerun'e Giriş ve Dünya'nın Yaratılışı
« Yanıtla #7 : 23 Eylül 2008, 19:57:01 »
Goblinoid yaratıklar çoğunlukla akılsız olduğundan savaşmaya meyilli yaratıklardır ve yönelim olarak genellikle kaotik kötü'dür ama bahsettiğin-m- gölge yaratıkları shade'ler gibi saf bir kötülük taşımazlar. Drizzt'in öyle bir şey söylemesi kendisinin elf ve ranger olmasındandır muhtemelen; her ranger kendine favori düşman seçer bir campaign başlamadan önce; demek ki Salvatore amca da Drizzt'e goblinoid seçtirmiş. Yok eğer Bruenor ise kuzeyliler, Icewind Dale, Rashamen, Ruathym, Luskan gibi yerlerdeki insanlar büyüye ve diğer ırklara karşı katı olan barbarlardır, goblinoidlere öyle bir şey söylemesi yine normaldir.

Ama kesin konuşmuyorum da düşük bi ihtimalle yamuluyor olabilirim :D
Contraataques muy rabiosos, deberemos resistir; Ay Carmela!



Çevrimdışı FaLLeN

  • **
  • 119
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Faerun'e Giriş ve Dünya'nın Yaratılışı
« Yanıtla #8 : 25 Eylül 2008, 10:57:01 »
Aslında ben de iyi niyetimi kullanarak "İçlerinde iyi olanlar vardır," falan diye düşünmek istiyorum hatta orkların hala saf kötü olmalarını (eğer öyle iseler) kaldıramıyorum nedense çünkü orkları Warcraft ile iyi ve onurlu bir ırk olarak tanıdım, şimdi saf kötü olarak görmek istemiyorum hiçbirini.  :D Aslında mantıken içlerinde iyi olanlar da olmalıdır çünkü onlar herhangi bir yaratık değil, insan, elf, ejderha gibi bir ırk ve diğerlerinin arasında nasıl iyisi de kötüsü de varsa orklarda da öyle olmalı diye düşünüyorum. Sadece iyi ve sadece kötü kavramını, böyle kesin çizgileri hiç sevmemişimdir, tabii araya böyle sadece iyi ya da sadece kötü karakterler eklenebilir ama koskoca ırkı böyle yapmak çok saçma geliyor. Neyse, ben orkları "sadece kötü" olarak bilsem de içlerinde iyi olanların da olduğunu ümit ediyorum.

Çevrimdışı Herr Mannelig

  • ****
  • 924
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Ynt: Faerun'e Giriş ve Dünya'nın Yaratılışı
« Yanıtla #9 : 25 Eylül 2008, 16:37:47 »
Aslında ben de iyi niyetimi kullanarak "İçlerinde iyi olanlar vardır," falan diye düşünmek istiyorum hatta orkların hala saf kötü olmalarını (eğer öyle iseler) kaldıramıyorum nedense çünkü orkları Warcraft ile iyi ve onurlu bir ırk olarak tanıdım, şimdi saf kötü olarak görmek istemiyorum hiçbirini.  :D Aslında mantıken içlerinde iyi olanlar da olmalıdır çünkü onlar herhangi bir yaratık değil, insan, elf, ejderha gibi bir ırk ve diğerlerinin arasında nasıl iyisi de kötüsü de varsa orklarda da öyle olmalı diye düşünüyorum. Sadece iyi ve sadece kötü kavramını, böyle kesin çizgileri hiç sevmemişimdir, tabii araya böyle sadece iyi ya da sadece kötü karakterler eklenebilir ama koskoca ırkı böyle yapmak çok saçma geliyor. Neyse, ben orkları "sadece kötü" olarak bilsem de içlerinde iyi olanların da olduğunu ümit ediyorum.

katılıyorum sadece kötü olamazlar kendileri insanlar elfler gibi bir ırk.
Contraataques muy rabiosos, deberemos resistir; Ay Carmela!



Çevrimdışı uzman

  • *
  • 26
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Faerun'e Giriş ve Dünya'nın Yaratılışı
« Yanıtla #10 : 17 Ağustos 2011, 12:45:26 »
Drizzt kitaplarından birinde yazıyordu ki bazen karanlık topluluklardan da aydınlık çıkar drowlardan duerarlardan da iyiler çıkar hatta çok az rastlansa da goblin türevlerinden de.
Buradan anlıyoruz ki saf kötü değil bunlar

Çevrimdışı uzman

  • *
  • 26
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Faerun'e Giriş ve Dünya'nın Yaratılışı
« Yanıtla #11 : 17 Ağustos 2011, 12:47:36 »
size iyi bir ork örneği vereyim: ork kral. hangi ork ölene kadar saldırı yapıp yağma yapma gibi ir seçeneği varken diğer kuzey halklarıyla barışa otursun ki. Zaten o seinin adı değişimler yani bizim kötü veya iyi diye bildiklerimiz değişebilir

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Faerun'e Giriş ve Dünya'nın Yaratılışı
« Yanıtla #12 : 17 Ağustos 2011, 12:48:55 »
Alıntı
4. Çok gerekli değilse art arda mesaj atmayınız (flood yapmayınız). Değiştir butonunu kullanınız. Bunun ısrarla suistimali halinde ceza uygulanır.

DEĞİŞTİR butonunu kullanmak güzeldir.