3. Yıl, 1. Cilt'i yeni bitirmiş biri olarak bu dediklerinizi gördüm. Ben de tam bu noktada şunu düşündüm: Batman
gerçekten iyi bir kahraman mıdır? Bunu özellikle spoiler içinde yazmıyorum, çünkü bu çok tartışılan bir konu.
Yalan yok, ben de şaşırdım o sahnede. Ancak Constantine ile olan konuşmasında, "bugün savaşı durduracak olsan," ile başlayan cümleye verdiği cevabı da unutmamak gerek:
Açık açık bugün bu savaş bitecekse kendini feda etmeye hazır olduğundan bahsediyordu. Böyle bir adanmışlıkla çıktı karşımıza.
Batman'in özellikle Dark Knight Returns'teki, Superman'in hatıralarında kalan bir açıklaması var, malumunuz. Orada Superman'in, Wonder Woman'ın ve daha pek çoklarının çizdiği o iyilik timsali, iyinin yanında, kötünün karşısında duruşa ters düşen sözler sarf eder. Superman huzursuz olmuştur. İktidar sahipleriyse kendini güvende hissetmez.
Neydi o cümle? Sonu şöyle bitiyordu:
"Tabii ki bizler suçluyuz. Her zaman da suçluyduk. Bizler suçlu olmak zorundayız."
Kahramanlığını "suçlu olmak zorunda" olarak tanımlayan bir adamın böylesine bir şey yapmasına başta şaşırsam da, çok da yadırgamadım. Ama tam bu noktada, bu sözünden yola çıkarak, madem iyi ve doğru, adalet için "suçlu olmak zorundalığı"ndan bahsediyorsa o zaman neden Superman'in yanında yer almadığı konusu akla geliyor. Sizin de dediğiniz gibi.
Eğer anlaşabiliyorsa neden superman ile zıtlaşıyor?
Evet, madem bu raddeye gelebiliyor, o zaman bu zıtlaşmak neden? Bu kısımda size katılıyorum.
Bruce Wayne asla tertemiz bir adam olmadı. Hal böyle olunca, seçtiği yol (spoiler kutunuzda değindiğiniz sahne) insanı şaşırtıyor olsa da, onun gibi iyiliğin saf hali olmayan biri için imkansız değil.
Düşünseniz, Ailenin Ölümü gibi efsanevi bir ciltte şöyle bir şey yapan bir adam o:
Joker için mağarasının kapısını açık bırakan, Joker'i denemek için gerçek kimliğini ona kendi ağzıyla ifşa eden bir adam.
Son olarak şunu demiş olayım: Denize düşen yılana sarılır seçimi miydi bu? Yoksa o dehşet iradesiyle kontrolü sağlayabileceğini mi düşündü? Bunun cevabı verildiyse de ben henüz görmedim

Siz biliyorsanız lütfen paylaşın benimle
Ekleme:Etrigan'ın bir Demon Lord olmasının yanı sıra, pek çok kez iyilerin yanında yer almışlığı da var diye biliyorum. Bir de animated seride Jason Blood'ın Bruce Wayne'in arkadaşı olarak sunulmasından da yola çıkarak, Batman için Etrigan saf kötü bir iblis olmaktan uzak gibi.