Kayıt Ol

Rome

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Rome
« : 16 Haziran 2013, 21:41:51 »
IMDb Puanı: 8.9

Konusu: Kadim Roma'da İnsaflı olmak zaaf sayılırdı, zalimlik ise bir erdem. Tek önemli şey, kişisel şeref, kendine ve ailene sadık kalmaktı. Sezar'ın ordusundan iki asker Roma'da yükselmek için mücadele ediyor.


Yıl İ.Ö. 52. Cumhuriyet, paylaşılan iktidar ve şiddetli kişisel rekabet ilkeleri üzerine kurulmuştu, tek bir adamın mutlak kontrolü ele geçirmesine asla izin verilmezdi. Ama şimdi bu temeller çatırdıyor, yozlaşma ve aşırılık onları yiyip bitiriyor.

Gaius Julius Sezar, sekiz yıllık savaşın ardından Galya'yı fethetmiş, Roma'ya dönüyor. Yanında savaşlarda tecrübe kazanmış, sadık adamlarıyla köleler, altın ve ganimetlerden oluşan, hayal edilemez büyüklükte bir servet var. Elinin altında da, radikal sosyal değişiklik için popülist bir ajanda. Aristokrasi dehşete kapılıyor, Roma'ya girerse onu savaş suçlarından yargılamakla tehdit ediyorlar. Hassas iktidar dengesini sağlayabilecek kişi Senato'da: Sezar'ın (Ciarán Hinds) eski dostu, ortağı ve hamisi Pompey Magnus. Sezar'ın 13'üncü Lejyon'undan iki asker, Lucius Vorenus (Kevin McKidd) ve Titus Pullo (Ray Steveneson), lejyonlarının çalınan ve lejyonun birleştirici simgesi olan bayrağını geri getirmek üzere Galya'ya gönderildiklerinde, merkezde durum bu.

Bu gidiş, onların kadim Roma'nın önemli gelişmelerine bulaşmalarına yol açacak bir olaylar zincirini başlatıyor. Aşk ve ihanet, efendiler ve köleler, karılar ve kocalar üzerine çarpıcı bir dram olan, dev bütçeli yapım Rome, bir cumhuriyetin yıkılışını ve bir imparatorluğun yaradılışını anlatıyor.

Yorumum: Rome... Bir HBO dizisi.

Dizi dünyasında HBO yapımlarının ayrı bir yeri vardır. Bütün dizileri kült olmuştur ve milyonlar tarafından izlenmektedir. Rome da yine çok emek harcanan, her şeyiyle dört dörtlük olan dizilerinden biridir. İlk sezonu 2005, 2.sezonu ise 2007 yılında izleyiciyle buluşmuştur.

Üstte yazan konuya ek olarak bir de şunları eklemek doğru olacaktır: Yalnızca devlet ve yöneticiler üzerinden bir anlatım değil de, o dönemdeki zengin kesimdekilerin, halkın içindeki sıradan insanların ve orduda bulunan askerlerin gözünden de kesitler sunması diziyi farklı kılan en büyük etkenlerden birisidir.

Rome tarihine iniyoruz, Sezar dönemine. Oyunculuklar o kadar başarılı, kostümler ve mekanlar o kadar gerçekçi ki, bir an için kendinizi zamanda yolculuk yapmış sanabiliyorsunuz. Fazla aksiyonlu bir dizi olduğunu söyleyemem. Yavaş ilerlemesine rağmen sağlam ilerliyor. Titus Pullo ve Lucius Vorenus karakterleri çok uyumlular. Özellikle Pullo'yu izlemek başlı başına bir keyif. Ayrıca jenerik de çok hoş.

İlk sezonunu daha yeni bitirdim. İlk 10 bölüm çok yavaş ve sakin bir şekilde ilerledi, son 2 bölüm ise tam anlamıyla aksiyon fırtınasıydı. Önümde 10 bölümden oluşan 2.sezon var.

Dönem dizisi sevenlere önerimdir.

Çevrimdışı emuk

  • **
  • 226
  • Rom: 3
    • Profili Görüntüle
Ynt: Rome
« Yanıtla #1 : 30 Haziran 2013, 03:48:54 »
  3 gün önce başladım diziye, şu an 2.sezonun 5. bölümündeyim.

  Dizi imdb puanını hak ediyor gerçekten. Olayların yanı sıra karakterler de hayranlık uyandırıcı. Özellikle Dexter'dan tanıdığım Ray Stevenson(Titus Pullo) ile tam bir disiplin ve sadakat abidesi bir askeri oynayan Kevin McKidd(Lucius Vorenus). Gerçi benim en sevdiğim karakter forumda duyuru okuyan adamdır, o da başka konu.

  Dizi her ne kadar Gaius Julius Caesar'ın yükseliş ve düşüş dönemini anlatsa da, Ceasar baş karakter olmaktan uzak. Daha çok bir yan karakter gibi. Ana karakter olarak sayabileceklerimiz ise, daha önce isimleri geçen Titus Pullo ve Lucius Vorenus'un yanında Julli ailesine mensup birkaç üye.

  Dizi hemen hemen aynı dönemleri anlatan ve bir Starz yapımı olan Spartacus'ün aksine, aksiyondan daha çok politika ve stratejik konular üzerine eğilmiş. Peki ben bu durumdan rahatsız mıyım? Hiç de bile. Bilakis öyle siyasi manevralar öğreniyorsunuz ki, ilk FRP oyununuzda denemek için can atıyorsunuz.
 
  Son olarak dizinin ana fikrine gelelim. Dizinin verdiği mesaj çok açık: Devletleri kadınlar kurar ve kadınlar yıkar.
"A.Ö. 352 yılında, Mishamont ayının yirmi altıncı günü, Neraka şehrindeki Takhisis tapınağı yıkıldı. Ejderha kraliçe dünyadan sürüldü, orduları yenilgiye uğratıldı.

Bu zaferin onurunun büyük bir kısmı, ışığın güçleri için cesurca savaşmış olan mızrak kahramanlarına verildi. Ancak tarih kaydetmelidir ki; karanlıkta yürümeyi seçmiş bir adam olmasaydı, ışık kaybetmeye mahkum olurdu."

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Ynt: Rome
« Yanıtla #2 : 16 Temmuz 2013, 23:51:55 »
Bitmesini istemediğim bir diziydi Rome. Ama bitti.

Toplam 22 bölümden oluşan 2 sezonluk bir dizinin daha sonuna geldim. Roma tarihinin Sezar döneminden başlayıp, Sezar'ın suikasta kurban gitmesinin ardından oğlu Octavian'ın tahta geçmesiyle süregelen olayların çok da abartılmadan, tarihe bağlı kalınarak anlatılması dizinin izlenebilitesini yükseltiyordu.

Geçenlerde bir yerde gözüme çarptı (ekşi olabilir) tam hatırlamıyorum. Rome dizisi aslında 5 sezon olarak planlanıyormuş sanırım ve erken bitmesinin sebebi de dizinin 2.sezonunun oynadığı yıl (2007) Game of Thrones'un proje halinde olması ve 2 dizinin maliyetinin HBO'nun bütçesini aşacak olmasıymış. Doğru bir söylenti olabilir ama bu haberi okuduktan sonra çok üzüldüm ne yalan söyleyeyim. Keşke Rome devam etseymiş.

Lucius Vorenus ve Titus Pullo'yu özleyeceğim. Ama en çok da meydanda haberleri okuyan şişman ağbimizi.

Çevrimdışı Acmert

  • **
  • 268
  • Rom: 24
    • Profili Görüntüle
Ynt: Rome
« Yanıtla #3 : 17 Temmuz 2013, 03:23:58 »
Dizi tanıdık kaynıyordu resmen. Trainspotting'den Kevin McKidd, Dexter'dan Ray Stevenson, Game of Thrones'tan Tobias Menzies ve Ciarán Hinds (tabi Rome'u Game of Thrones'tan sonra izlediğim için) gibi sevdiğim oyuncuların bulunduğu bir diziydi. Roma tarihine ilgili olanların kesinlikle atlamaması gereken ve imdb puanının hakkını veren bir dizi. Ayrıca haberleri okuyan amca Roma'ya hiç yabancı değil, kendisi 2004 yapımı Spartacus filminde Batiatus karakterini canlandırmıştı.