Mükemmeliyetçiliği bir kenara bırakırsak arada birde para problemi söz konusudur. Örneğin Fairy Tail adındaki manganın mangakası Hiro Mashima'nın kendisi ile yapılan bir röportajından öğrenildiği üzere 30'u aşkın asistanı var. Kendisi sadece ana karakterlerin yüzlerini çizip, name'i hazırlayıp, hikayeyi yazmaktadır. Bunun sonucu olarak geçtiğimiz iki hafta, üst üste, 3'er bölümlük paketler halinde bir süpriz yaptı. Naruto, Bleach vb gibi shounen mangalar ile oldukça ünlü olmasına rağmen Berserk gibi seinenler arasında işte bu gibi bir bütçe farkı bulunmaktadır.
Şu sıralar Bakuman'ı da izliyor olduğumdan mıdır nedir, şurada anlatılan durum bana çok dokundu niyeyse. Bir şeylerin popüler olarak alıp başını gitmesine pek söz söyleyecek değilim; ama arada oluşan uçurumun, nispeten popülaritesi az olan cevherleri hayatta kalmak için mücadele etmek zorunda bırakması (ekonomik işleyiş sağolsun) ve bir şeyler üretmek isteyen insanların, düzene ayak uydurmak için kapasitelerinin çok altında kalan ama ana akıma uygun ürünler üretmek zorunda kalmaları biraz sinir bozucu durumlar benim için.
Berserk için bu durum pek böyle olmayabilir. Şurada yazılanları görüp Bakuman'ın da gazıyla izlerken ağzıma gelenleri öyle bir dışarı atayım dedim.

(Yalnız Bakuman da shounendi değil mi ya? Ehe ehe...)
Bu arada... Hiramaru adamımsın.

Bu kadar adı geçmişken Ryld Argith'e de Bakuman'ı önereyim. İçerik olarak istediklerinden daha farklı bir shounen istersen bir şans verebilirsin. (Mangaka olmak isteyen 14 yaşındaki iki çocuğun bu yoldaki uğraşlarını anlatıyor. Kılıçlarla şimdiye kadar görebildiğim tek alakas ise bazen yazdıkları mangalar için fikir ürettiklerinde 'Kılıç da koyalım iyi gider' tarzı düşünceleri.

)