Kayıt Ol

Son Hanedan Büyücüsü Üçlemesi - Mercedes Lackey

Çevrimdışı Lorlen

  • *
  • 28
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Bu Seriyi yeni aldım.Ancak daha önce yapılmış yorum bulamadım.Okuyan varsa,izlenimlerini paylaşabilir mi?

http://www.maxkitap.com/a/kitapresimleri/94/son-hanedan-buyucusu-uclemesi-1-buyunun-kuklasi_avatar.jpg
Unutmayın,hikayeler ikiye ayrılır;gerçek olanlar ve gerçek olması gerekenler;karar sizin.

Çevrimdışı safir

  • **
  • 57
  • Rom: 3
    • Profili Görüntüle
Ynt: Son Hanedan Büyücüsü Üçlemesi
« Yanıtla #1 : 06 Ekim 2013, 16:52:28 »
       Sadece son kitap olan Büyünün Bedeli' ni okudum. O yüzden ilk iki kitap hakkında bir şey diyemem. Yine de insan olaylar ya da kişiler bakımından ciddi bir kopukluk yaşamıyor.
       Öncelikle eşcinsellik gibi konulara hassasiyeti olanlar için kitap doğru bir seçim değil. Çünkü baş karakterimiz Vanyel, eşcinsel biri ve bunun getirdiği dışlanmışlığı da yara izlerini de taşıyor. Bunun dışında klişe bir kahraman profili çiziyor. Çok yetenekli, çok yakışıklı, erdemli, bir savaşçının katı disiplinine sahipken bir sanatçının duygusallığını taşıyor ve gerek sevdiği insanların hayatlarını gerek ülkesini kendi hayatından üstün tutuyor. Diğer karakterler de yerinde işlenmiş diyebilirim. Toplumun genelinden farklı olmanın hem toplumsal hem öznel sıkıntıları Vanyel ve arkadaşlarının gözlerinden dile getiriliyor. Ama kitap tabii ki sadece bu çizgi üzerinden ilerlemiyor. Sonuçta öldü ölecek bir kral, tek tek ölen büyücü dostlar ve tehlikede olduğu düşünülen bir aile var. Tahtın hemen yanında duran Vanyel’in günden güne artan sorumlulukları omuzlarını çökertirken zor kararlar vermesi gerekiyor.    
       Kitabın duygusal yönü macera yönünden bir adım önde gidiyor. İnsan okurken sıkılmıyor, fakat kitap yoğun bir merak duygusu da barındırmıyor. Yazım dili sade. Yiğit Değer Bengi’nin çevirisi de güzel. Ben büyü sistemini pek beğenmedim açıkçası. Sonunu ise tatmin edici buldum.

Çevrimdışı Ugur

  • ***
  • 459
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Son Hanedan Büyücüsü Üçlemesi
« Yanıtla #2 : 03 Ekim 2014, 20:09:54 »
Bulunması artık çok zorda olsa gözüne takılan ve almak isteyen olursa diye boş geçmeyeyim dedim . Bu serinin üç kitabınıda okudum öncelikle . Genel olarak birbirinin devamı olan kitaplar olsada olay örgüsü okadar kopuk ki hepsini tek kitap halinde bile düşünseniz olur . Yazar zaten sık sık olayları hatırlattığı için  son kitabı okurken sık sık " Ee ben önceki ikisinide okumasam olurmuş." derken buldum kendimi.

Kitaplardaki konumuzda şöyle (biraz spoiler içerir , serinin az da olsa olan tadını kaçırmaz aşağıdaki yazı ) ;
Ana karakterimiz lord babasının en büyük oğlu . Dolayısıyla babası öldüğü durumda lord olacak olan o . Ama kendisinin savaş sanatları yerine resimle,müzikle vs. ile vakit geçirmesi , idmanlardan sürekli kaçması , pek cılız oluşu üstüne birde hemcinslerinden hoşlandığı söylentileri ( söylentide değil gerçekten öyle homofobisi olan arkadaşlar uzak dursun ) babası tarafından hor görülmesine bu sebeblede Vanyel'in kendini ergenlik bunalımlarında bulmasıyla başlıyor. Olaylar gelişiyor falanlar filanlar derken babası artık dayanamayıp Vanyel'i  halasının yanına bir hanedan koruyucusu olması için gönderiyor .Halası Savil ( kitapta gerçekten ısındığım bir derinliği olan tek karakter , ana karakter bile çok sıradan mı desem tekdüze mi desem bilemedim ) ilk başlarda vanyel'e mesafeli yaklaşsada sonraları yeğenine ısınır , himayesi altına alır vs vs. Savil bu arada az bulanan bir Hanedan büyücüsüdür . Büyü gücü olan insanların sayısı bir hayli seyrek. Bu nedenle büyü gücü olanlar hemen Sığınak'a getirilip eğitim alıp bir hanedan büyücüsü oluyorlar . Büyü gücü olmayan bazı asiller ve elit kesim veliahtlar ise hanedan koruyucusu olarak savaşçı, hizmetkar vs. olmak için eğitiliyorlar . Bunların hepsi Krala ( ve ya kraliçeye ) bağlı. Yine biraz zaman geçer Savil'in gözde öğrencisi Tylendel (doğru yazamamış olabilirim hatırlamıyorum adını tam ) (Savil de bir büyücü eğitmenidir aynı zamanda ) ile Vanyel arasında yakınlaşmalar başlar . Tylendel de bir shayachern (bunuda biraz kafadan uydurdum , seride şahinkardeşler'in konuştuğu dilde eşcinsel demek)dir.Ne tesadüf ama . Neyse seri buradan akıp gidiyor işte . Belli başlı olaylar sonucu vanyel'in içinde yatan büyü gücü açığa çıkıyor  ki kendisinin aslında süpergüçlü muazzam yetenekli bir büyücü olabileceği olasılığı doğuyor ( yine tesadüfe bakın ) hemen eğitimine başlanıyor. Vanyel'de bu olaylardan sonra garip rüyalar görüyor ki bu rüyaların sonucunu 3.kitabın son 15-20 sayfasında görüyoruz. İlk kitap böyle bitiyor işte.

İkinci ve üçüncü kitaplarda vanyel'in 40 lı yaşlarında ama hala ergenlik triplerinden kurtulamadığı yazarın sık sık bize o artık 40 yaşında diye hatırlatma yapmasına rağmen bir türlü olgun bir karakter yaratamadığı bir vanyel var . Son olarak şunu demek istiyorum yazara nasıl oluyorda ilk kitabın ortalarından beri ana karakterin her rüyasına giren , serinin asıl olayı olan  ana hikayenin sonucunu son 15 sayfada bağlaya bildin ? Okadar fazla yan olaylara girmiş ki yazar ben bu hikayeyi sonlandırmayı unuttum deyip öyle gelişi güzel bir şekilde bağlıyor ki yüzünüzde bir " :S " ifadesi oluşuyor .

Herneyse kitap büyük oranla böyle . Bir-iki tane yeniliğimsi fikir var ama kitabı illa alın okuyun demek için yeterli değil . Fantastik türde bir açlık çekmiyorsanız es geçmenizde fayda var . 5 üzerinden puanım 2,5  (Birde puan verdim hay Allah'ım  sadece siz daha iyi anlayabilin diye kitabın gözümdeki halini yoksa eleştirmenler kralıyım gibisinden bir iddiiam yok )

Ve son not : Bu seri aslında yazarın yazdığı aynı dünyada geçen çok daha büyük serilerin yandaş serisi diyeyim. Ankira yayıncılık zamanında  neden daha ana seriler yerine bunu basmış anlamadım ama neyse .