Kayıt Ol

Twin Peaks (İkiz Tepeler)

Çevrimdışı Ugur

  • ***
  • 459
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Twin Peaks (İkiz Tepeler)
« : 17 Ocak 2015, 23:33:05 »
Bakıyorum forumda bir tane başlığı açılmamış , pek bahsedende yok , evdede canım sıkıldı , birazda şu güzelim dizinin muhabbetini yapacak  insan arıyorum , siz sevgili forum üyelerininde diziden bihaber olmasına gönlüm el vermediği için (aslında konuyu açınca varsa diziyi bilipte kendini saklayan arkadaşların ortaya çıkacağını  umuyorum   ;D ) size dizinin tanıtımını (birazda kendi düşüncelerimi içine kataraktan ) yapmaya çalışacağım.

Öncelikle  dizinin kısa bir özeti ile oyuncular ve yönetmenini verelim ;




Teresa Banks cinayeti çözülememiş , olayı araştıran Ajan Chester Desmond ortadan kaybolmuştur . Olaydan 1 yıl  Twin Peaks kasabamızda  Laura Palmer adlı genç liseli kızımız (temiz süt emmiş , derslerinde başarılı , yardım sever ) ölü bulunur. Araştırması için Ajan  Dale Cooper görevlendirilir.Cooper'ın Teresa va Laura vakaları arasındaki benzerlikleri keşfetmesiyle soruşturma derinleşir.Chester Desmond'a ne olmuştur ? Teresa Banks ile Laura Palmer neden kurban seçilmişlerdir ? Ama en önemlisi Laura Palmer'ı kim öldürmüştür ?

İşte özellikle o son soru 1990-91 yıllarında başta ana vatanı A.B.D'de olmak üzere milyonların kafasını kurcaladı. Dizi , yayınlandığı günden bugüne kadar konuşulmaya devam etti . Hatta bir dönem ülkemizdede Star 1 televizyonunda ( şu aralar adı Star TV  ;D ) yayınlanmış ve o dönemde yayınlandığı saatte hayat duruyormuş (ben demiyorum izleyenler öyle diyor  ;D [*]https://eksisozluk.com/entry/2254200[/*] ).Kısacası  dizimiz kült bir dizi ve izlemeyen olursa gerçekten çok şey kaybeder .

Ama  konu hâla ilginizi çekmediyse biraz daha genişletmek istiyorum yukarıda verdiğim özeti . Öncelikle Teresa Banks'ın ölümü , Chester Desmond'ın kayboluşu  ve son olarak Laura Palmer'ın  ölmeden önceki son 1 haftası Twin Peaks : Fire Walk With Me adlı filmde (Dizi 91 yılında 2.sezonu bitirdikten sonra çekilmiş prequel gibi gözüken aslında hem prequel hem sequel o yüzden mutlaka diziden sonra izlenmesi gereken film ) anlatılıyor . O yüzden dizinin başladığı yere Laura Palmer'ın ölü bulunduğu sahneyle başlayalım .

Spoiler: Göster
 


İşte dizimizin ilk garipliklerinden birisi bu sahne . Önce gözünüze suda bulunmuş normal bir güzel kız cesedi gibi gelebilir fakat öyle değil. Kendisi plastiğe sarılmış bir güzel kız cesedidir . (Yeterince ilginç gelmedi mi ? Zaten banada o kadar ilginç gelmemişti  ;D. Tabii plastiğe sarılmadan suya atılan ceset ile plastiğe sarılıpta suya atılan cesetler arasında farklılıklar bulunmakta ama orasını atlayalım. )

Ve cinayeti öğrenen baş rol Ajanımız Dale Cooper Twin Peaks'e geliyor .

Spoiler: Göster



Diane kim mi ? Kendisi bir ses kayıt cihazı . Ajanımızın  biricik yoldaşı .


Dale Cooper Twin Peaks'teki kirazlı turtaya hayran kalıyor . Ayrıca şunu belirtmek gerekir ki kendisi bir kahve aşığıdır. Ama öyle her kahveyi beğenmez . Çok seçicidir bu konuda ama Twin Peaks'in turtası gibi kahveside onu tavlamayı başarıyor .

Spoiler: Göster






Not : Belirtmeden geçemeyeceğim dizideki bu " Damn fine(good) coffee" repliği  baya ünlüdür . Bir çok yapımda  (kitap olsun  , film olsun , video oyunları olsun ki biraz daha aşağıda oyunlara özellikle yer vereceğim ) twin peaks göndermeleri bu kahve olayı  ve Damn good coffee üzerinden yapılır .


Tamam şimdi işin geyik kısmını biraz geçersek  , Twin Peaks'i diğer polisiye yapımlardan ayıran ne kısmına gelirsek ki oda şu , dizinin normal bir polisiye gibi başlayıp 
Spoiler: Göster
doğaüstü,gizemli,kara loca , beyaz loca vs havalarına girmesi , izleyenlerin benzerlik kurması için belirtiyorum Lost'taki garipliklere benzer (kara duman değil ama Adayla ilgili olanlar)
olaylar ile 2.sezon finalini yapmasıdır. Mesela True Detective'i Twin Peakse oldukça benzetirim içindeki o mistik,  gizemli havadan . TD ' de bu mistik olaylar (
Spoiler: Göster
rust'ın gördüğü kargaların garip uçuşları , sezon finalindeki  bıçaklanmadan önceki uzay yıldızlar vs.
) arka planda kalıp soruşturmayı süslemekte fakat twin peakste bir süre sonra bu gariplikler  dizinin ana temasını oluşturmaya başlıyor (özellikle ikinci sezonla birlikte ) .

Ayrıca dizide her bir karakterin sırrı var ve adı nasıl ikiz tepelerse dizinin  , hep bir eş olayı söz konusu , Mesela  bir karakterin kocası var ama onu aldattığı sevgiliside mevcut gibisinden ve bu olayı diğer konulardada görüyorsunuz , herkesin bir göz önündeki hayatı birde gizli saklı yaşadıkları mevcut . Özellikle 2.sezon finalinde bu eş konusunu (yin-yang gibi , herşey karşıtıyla mümkün gibisinden).

Laura Palmer'ın katilini öğrendiğinizde ise şok geçirmeye hazır olun . Şaşırmanız True detective katilin kim olduğunu bulduğunuz zamanki gibi bir şaşırma tarzında olmayacak . Daha farklı , çünkü şok combo şeklinde gelecek  ;D

Diziyle ilgili bir kaç teknik şeylere değinmek gerekirse . Dizinin müzikleri MUHTEŞEM . Aşağıda vereceğim dizinin açılış müziğinden tutundan dizi içindeki her bir müzik notası öyle güzelki anlatılmaz . Yönetmen ve oyuncuları şu an için atlıyorum . Görüntü hakkında da şunu söyleyebilirim , dizi  90 lı yıllarda çıktığı için  önceden diziyi nettten izlemeye kalksanız şu eskiden kasetlere nasıl düğün kaydederlerdi de izlerdik ya aynı o kalitedeki bölümler mevcuttu (tamam belki biraz daha iyi :D ) . Ama birkaç sene önce dizinin elden geçirilmiş blu-ray versiyonu çıktı  .  Bende tekrardan diziyi bu yeni versiyonuyla birlikte izleyeceğim şu tatilim sırasında . İzlemek isteyen arkadaşlara Pm ile torrent linkini atabilirim yada Twin Peaks : The Entire Mystery diye aratırlarsa bu yenilenmiş versiyona ulaşabilirler .

Gelelim ben bu 25 yıllık diziyi size neden anlatıyorum  , neden hakkında konuşacağım insanlar arıyorum :D . Olay şöyle ki , Twin Peaks geçen  3-4 ay öncesine kadar  yarım kalmış bir diziydi .
Spoiler: Göster
 Evet, cinayet çözülmüştü
, ama öyle bir yerde bitmiştiki hani tam bir sezon finali bitişiydi . 2.sezonun finalinde .... karakteri Dale Cooper'a "Şuandan 25 yıl sonra görüşürüz ." diyor dizi 91 yılında bitiyor. Ve Ekim ayında yapılan duyuruyla birlikte 2016 yılında tam 25 yıl sonra 3.sezonuyla devam edeceği kesinleşti . 2.sezon finalinden 25 yıl sonrasını konu alacak 3 .sezon 9 bölümden oluşacak. İşte Twin Peaks böyle bir dizi   ;D

Şimdi dizinin yönetmen ve oyuncularına gelirsek  ;

Dizinin başında yaratıcı , yapımcı  , yönetmen olarak David Lynch var kendisini :

Eraserhead , The elephant man , Dune , Blue velvet , mullholand Dr.  gibi filmlerden biliriz.

onun yanında yine yapımcı olarak Mark Frost var

Başrolde Kyle MacLachlan  var .
Dizideki her oyuncu rollerini çok iyi şekilde yapıyorlar ama hepsinin ismini buraya yazmak yerine imdb linkini vereceğim ama bazı kadın oyuncular var ki güzellikleriyle  diziye sizi bağlıyorlar onlarda  ;

Mädchen Amick [*]http://www.imdb.com/name/nm0000749/?ref_=tt_cl_t3 [/*]
Lara Flynn Boyle [*]http://www.imdb.com/name/nm0001223/?ref_=tt_cl_t6[/*]
Sherilyn Fenn    [*]http://www.imdb.com/name/nm0000145/?ref_=tt_cl_t7[/*]
Peggy Lipton  [*]http://www.imdb.com/name/nm0005152/?ref_=tt_cl_t9[/*]
Sheryl Lee [*]http://www.imdb.com/name/nm0498247/?ref_=tt_cl_t21[/*]
ve
Heather Graham [*]http://www.imdb.com/name/nm0001287/?ref_=nv_sr_1[/*]

tabii aradan 25 yıl geçince hepsi biraz yaşlanmış ben dizideki hallerine göre değerlendirdim :D Yukarıda ise sıralama yapmadım ayrıca onuda belirteyim .

http://www.imdb.com/title/tt0098936/?ref_=nv_sr_1 (imdb puanı 9 :) )

Film konusuna gelirsek : Şimdi şöyle açıklayayım film 92 de çıkıyor sinemalarda 2 buçuk saatlik bir film sanırsam dvdde çıkıyor vs daha sonra filmden silinen bir iki buçuk saatlik sahneler daha piyasaya sürülüyor.Bu silinen sahnelerin toplandığı  yapım Twin Peaks : Fire Walk With Me the missing pieces.İnternette film ve silinen sahnelerin birleştirildiği 5 saatlik bir fanedit var . Eğer alt yazısız izleyecekseniz filmi izlemeniz için bunu öneririrm yok alt yazı ile izleyecekseniz  sadece fire walk with me'yi izlesenizde olur .

Dizinin tadını kaçırmamak için karakterlere ve olay örgüsüne pek  değinmedim zaten toplamda ilk sezon 8 bölüm ikinci sezon 22 bölüm toplamda 30 bölümlük bir dizi 1 haftanızı almaz izlemek o yüzden burda onlarada girip daha fazla alacağınız zevki azaltmayayım . Umarım şu yazıdan sonra izleyen bir kaç kişi çıkar yada izleyen bir kaç kişi olurda biraz konuşuruz :D

Açılış :
http://www.youtube.com/watch?v=srqIymNRVYc

Son olarak eklemek istediklerim , Alan Wake oyununu bir çoğumuz biliyoruzdur mesela bu oyundaki Bright Falls kasabası Twin Peaks'in kopyası . Ve oyun boyunca kahve termosu toplamaktayız hep , bu termoslardan 25 adet topladığımızda "Damn Good Cup of Coffee" achievementını kazanıyoruz . Ayrıda Lamp Lady , Log Lady'nin kopyası resim :
Spoiler: Göster
liste uzun arkadaşlar gerisi için link vereyim ama bazı kısımlar spoiler içerebilir benden söylemesi :

http://alanwake.wikia.com/wiki/Cultural_References_in_Alan_Wake#Twin_Peaks_.28TV_Show.29

Ve  Deadly Premonition ... Bu oyun twin peaksin oyunudur desem yalan olmaz .

Ana karakter ile Dale cooper arasındaki benzerlikler .
Geçen kasabaların tıpatıp aynı olması
Laura Palmer'ın ikizi olabilecek bir kızın ölü bulunmasıyla başlaması
Ana karakterin Dale'in Diane'e yaşadığı olayları anlatması gibi Zach'e anlatması
İki yapımdada şerif yardımcılarının cesedin fotoğrafını ağlamadan çekememesi
Log Lady ve DP deki karşılığı Pot lady gibi  bu listede biraz uzun

http://deadlypremonition.wikia.com/wiki/Similarities_to_Twin_Peaks

Ve daha bir çok dizi ve filmdede twin peaks göndermeleri görmek mümkün

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Twin Peaks (İkiz Tepeler)
« Yanıtla #1 : 17 Ocak 2015, 23:44:21 »
Alıntı
"Şuandan 25 yıl sonra görüşürüz ." diyor dizi 91 yılında bitiyor. Ve Ekim ayında yapılan duyuruyla birlikte 2016 yılında tam 25 yıl sonra 3.sezonuyla devam edeceği kesinleşti . 2.sezon finalinden 25 yıl sonrasını konu alacak 3 .sezon 9 bölümden oluşacak.

o.O

Bu dizinin adını bu ara sık duyar oldum, ama konuya dair hiçbir bilgim yoktu. Oldukça bilgilendirici bir tanıtım olmuş. Elinize sağlık :). Özellikle göndermelere değinmeniz okuduğum ve izlediğim bazı şeyleri düşünerek aklımda bir ışık yaktı.

Sormadan duramayacağım, yaşanmış bir olayla ilgisi var mı konunun?

Çevrimdışı Ugur

  • ***
  • 459
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Twin Peaks (İkiz Tepeler)
« Yanıtla #2 : 17 Ocak 2015, 23:54:18 »
Öncelikle teşekkür ederim sevgili Fırtınakıran ,

Benim bildiğim kadarıyla olayın temelini yaşanmış bir olay oluşturmuyor , kurmaca hepsi.Şuan tekrar kısa bir araştırma yaptım ve sonuç aynı . Aslında izledikçe sizde anlayacaksınız :D


 göndermlerin daha fazlası : http://twinpeaks.wikia.com/wiki/Pop_culture_references ve

http://www.imdb.com/title/tt0098936/movieconnections

Bu arada diziyi izlemeye niyetlenenlere söylüyorum , lütfen googleda görsellerde Twin peaks diye aratmayınız  :)

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: Twin Peaks (İkiz Tepeler)
« Yanıtla #3 : 18 Ocak 2015, 16:45:42 »
Küçükken izlediğimi ve konusunu tam anlamasam da çok korktuğumu hatırlıyorum. Bir de dizininin sonunun annemle babamda büyük hayal kırıklığı yarattığını. Oysa ben mutluydum, bitmişti gecelerimin kâbusu. Ne ilginçtir ki ‎Angelo Badalamenti ustanın bestelediği giriş müziği bugün bile tüm canlılığıyla aklımda. Hakikaten de muhteşemdi.
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı Ugur

  • ***
  • 459
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Twin Peaks (İkiz Tepeler)
« Yanıtla #4 : 18 Ocak 2015, 17:29:13 »
Küçükken izlediğimi ve konusunu tam anlamasam da çok korktuğumu hatırlıyorum. Bir de dizininin sonunun annemle babamda büyük hayal kırıklığı yarattığını. Oysa ben mutluydum, bitmişti gecelerimin kâbusu. Ne ilginçtir ki Angelo Badalamenti ustanın bestelediği giriş müziği bugün bile tüm canlılığıyla aklımda. Hakikaten de muhteşemdi.

Muhtemelen hayalkırıklığını dizinin çoğu izleyeni yaşamıştır . Ben diziye bu yaz başladığımda devamının olmadığını ve dizinin yarım kaldığını bilerek başlamış yinede sonunda biraz hayal kırıklığı yaşamıştım . Çünkü bir sürü karakterin kaderi belirsiz kalıyor . Tam bir "sezon" finali gibi bitiyordu final sandığımız bölüm . Ne hikmetse ben izledikten 2 ay sonra dizinin devamının geleceği duyruldu :D Güzel de oldu böyle  :)

Çevrimdışı eldar

  • *
  • 26
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Twin Peaks (İkiz Tepeler)
« Yanıtla #5 : 19 Ocak 2015, 02:39:37 »
izlediğim en iyi dizidir. bittiğinde kendime gelemediğimi hatırlıyorum. 2016'da üçüncü sezonun geleceğini öğrendiğimde halay çektim.
...just lead my fate to the victory of Elves.

Çevrimdışı Ugur

  • ***
  • 459
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Twin Peaks (İkiz Tepeler)
« Yanıtla #6 : 19 Ocak 2015, 21:43:36 »
izlediğim en iyi dizidir. bittiğinde kendime gelemediğimi hatırlıyorum. 2016'da üçüncü sezonun geleceğini öğrendiğimde halay çektim.

Diziyi izledikten sonra büyük çoğunlu fikri bu yönde oluyor  :D Ama çok arkadaşım var dizi 90 yapımı diyerekten uzak duran . Böyle bir düşüncesi olan varsa bence önyargıları kırmak için çok güzel bir başlangıç olur twin peaks :D

Çevrimdışı Elendil_XX

  • ***
  • 504
  • Rom: 6
    • Profili Görüntüle
Twin Peaks’in Babası David Lynch Yeni Sezonda Olmayacak!
« Yanıtla #7 : 07 Nisan 2015, 22:31:32 »


Twin Peaks’in Babası David Lynch Yeni Sezonda Olmayacak!

Geçtiğimiz günlerde usta yönetmen David Lynch’in 90’lı yıllara damgasını vuran unutulmaz dizisi Twin Peaks’in yeni sezonunun çekileceği duyurulmuştu. Yıllar yılı Twin Peaks hayranlığı dinmeyen takipçileriyse bu haberi büyük bir sevinçle karşılanmıştı. Fakat son gelişmelere göre yeni sezonda dizinin babası David Lynch olmayacak!

Haberin devamını okumak için sizi buraya alalım.

Haber: Gürkan "Elendil_XX" Akkaya

Çevrimdışı kargasiz

  • ***
  • 428
  • Rom: 7
    • Profili Görüntüle
Ynt: Twin Peaks (İkiz Tepeler)
« Yanıtla #8 : 07 Nisan 2015, 22:58:23 »
David Lynch olmadan Twin Peaks olmaz sözünüze katılmak istemesem de durum onu gösteriyor. Umarım yeterince bütçe sağlarlar da seyir zevki de yüksek bir dizi izleriz.
Spoiler: Göster
Bir de keşke Carnivale da çekilsin ya :( bu tarz haberlerde hep aklıma geliyor.

Çevrimdışı Ugur

  • ***
  • 459
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Twin Peaks (İkiz Tepeler)
« Yanıtla #9 : 07 Nisan 2015, 23:05:05 »
Lynchsiz Twin peaks twin peaks olmaz . Lynch sadece yönetmen mi , Twin peaks'in herşeyi o. Hatta twin peaksin 3. tepesi Lynch'tir arkadaş! :/

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
David Lynch Yeniden Twin Peaks’in Başında!
« Yanıtla #10 : 21 Mayıs 2015, 12:50:14 »


David Lynch Yeniden Twin Peaks’in Başında!

Geçen ay projeden ayrıldığını açıklayan ve dizinin hayranlarını büyük üzüntüye boğan David Lynch, kanal yöneticileriyle aralarındaki sorunları hallettiğini ve yeniden Twin Peaks’in yönetmen koltuğuna oturduğunu duyurdu.

Detaylar ve ayrıntılı bilgiler Kırmızı Oda'da... şey, aman... haberimizde.
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Twin Peaks’ten Güzel Haberler!
« Yanıtla #11 : 27 Mayıs 2015, 23:28:51 »


Twin Peaks’ten Güzel Haberler!

1990 yılında “25 yıl sonra görüşürüz,” diye biten ve sahiden de söz verdiği tarihte geri dönen paranormal dedektiflik dizisi Twin Peaks gün geçtikçe büyümeye devam ediyor.

Showtime kanalı, dizinin efsane yönetmeni David Lynch’i ikna edip yeniden kadroya kattıktan sonra bize iki güzel haber daha verdi.

Birincisi başlangıçta 9 bölüm olarak düşünülen Twin Peaks’in (İkiz Tepeler) 18 bölüme çıkartılması! İkincisiyle dizinin orijinal bestecisi, meşhur Angelo Badalamenti’nin de kadroya katılması!

Yetmedi mi? O zaman bir de şunu dinleyin: Dizinin oyuncularından Sherilyn Fenn ve Sheryl Lee’nin dediğine göre orijinal serinin unutulmaz mekânlarından biri olan Double R restoranı da geri dönüyor. Üstelik her zaman olduğu gibi “en iyi lanet olasıca kahve ve turtalarıyla” birlikte…

Dizinin çekimlerine önümüzdeki eylül ayında Washington’da başlanacak.
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Arap Saçına Dönen Proje: Twin Peaks
« Yanıtla #12 : 13 Temmuz 2015, 14:50:16 »

Geçtiğimiz nisan ayında Showtime kanalı yetkilileri ile bütçe konusunda anlaşamadığını dile getiren David Lynch, dizinin yeniden çevriminin yönetmenlik koltuğunda oturmayacağını açıklamıştı.

Peki projede sonra neler yaşandı? Hepsi haberimizde.

Haber: B. Doğukan "Denaro Forbin" Şahin.

Çevrimdışı Bozhermes

  • **
  • 94
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Twin Peaks (İkiz Tepeler)
« Yanıtla #13 : 04 Aralık 2015, 00:29:26 »
Bu güzel dizi... Yarım kalmamalıydı.

Çevrimdışı Ugur

  • ***
  • 459
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Twin Peaks (İkiz Tepeler)
« Yanıtla #14 : 21 Mayıs 2017, 22:54:00 »
FX kanalının hazırlamış olduğu Twin Peaksin ilk 2 sezonunu 1 dakikada özetleyen güzel bir klip .
Spoiler: Göster
1 dakikada Twin Peaks :
https://youtu.be/Wf7Z4vamGPw


Bu arada yeni sezonu bu gece geç saatlerde malum ortamlardan veya yarın saat 22:45de FX Türkiye kanalında izleyebilirsiniz .