Kayıt Ol

Boyalı Kuş - Jerzy Kosiński

Çevrimdışı Bardes

  • **
  • 210
  • Rom: 13
    • Profili Görüntüle
Boyalı Kuş - Jerzy Kosiński
« : 26 Mart 2015, 22:38:23 »

Bu kitap, Polonyalı yazar Jerzy Kosiński’nin 1965 yılında yazdığı otobiyografik bir roman ve kendisinin ilk romanı. Türkiye’de ilk kez 1968’de E Yayınevi tarafından basılmış, yayınevinin bastığı ilk kitap olma özelliğini de taşıyor (Ben yayınevinin başka bir kitabını okumadım, yorumlarda çevirilerinin Google Translate gibi olduğu falan yazıyor ama Kosiński çevirilerine harika demişler ki ben de gayet iyi bir çeviri olduğunu düşünüyorum).

Kitabın konusu, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin gazabından kurtulabilmesi için ailesi tarafından tanımadıkları bir adamın yanına bırakılan altı yaşındaki Polonyalı bir çocuğun savaş boyunca yaşadıkları. Olaylar kitap boyunca çocuğun ağzından anlatılıyor. Yirmi bölümden oluşan kitabın her bir bölümü çocuğun bir başına, sahip olduğu hiçbir şeyi olmadan oradan oraya kaçışlarını anlatıyor.

Kitabı tek bir kelimeyle özetleyecek olsam “vurucu” diyebilirim ki o bile hafif kalıyor aslında. Beni gerçekten çok etkiledi, ağlaya ağlaya okudum kimi yerlerini - ağlamadığım yerlerde de boğazım düğüm düğüm :P. Savaşın kan, ateş ve vahşetle dolu dünyasını çırılçıplak, çok sert bir şekilde gözler önüne seriyor. Böyle olmasında yazarın savaşın birinci elden tanığı olmasının etkisi büyük tabii ki. Zaten otobiyografik bir eser olduğunu söylemiştim.

“Boyalı kuş”un ne olduğu kitapta açıklanıyor ve kitaba bundan daha güzel bir isim düşünülemezdi. Savaşın insan hayatında ne türden bir değişime sebep olabileceğini apaçık görüyorsunuz, aslında kimsenin kazanmadığını da.

Mutlaka okunması gereken bir kitap ama yaşı küçük üyelerimize ve yolcularımıza tavsiye etmiyorum, siz büyüyünce okuyun :P.