Kayıt Ol

Bitmeyen Kavga - John Steinbeck

Çevrimdışı Rosemary

• **
  • 282
  • Rom: 12
  • With tired eyes, tired minds, tired souls we slept
    • Profili Görüntüle
    • last.fm
Bitmeyen Kavga - John Steinbeck
« : 24 Mayıs 2015, 01:34:47 »

Geçenlerde yakın arkadaşımla oturup kahve içerken ona şöyle dedim, “Niçin Steinbeck’in bütün kitaplarını okumuyoruz lan?”, o da şöyle dedi, “Harbi lan!” ve okumaya başladık. Fareler ve İnsanlar ile Gazap Üzümleri’nden sonra okuduğum üçüncü kitap oldu Bitmeyen Kavga.

Öncelikle okuma olarak şimdiye kadarki en zor deneyimi sunduğunu söyleyebilirim. Bunun sebebi ise kitabın neredeyse salt fikirsel temeller üzerine kurulması.

Konuya değinmek gerekirse, sosyalizm yanlısı ve parti üyesi kaslı ve tıknaz Mac yanına yaşamına bir amaç katmak isteyen Jim’i alarak Torgas Vadisi’ndeki elma bahçelerinde düşük ücretlerle çalışan işçilerin arasına katılarak bir grev başlatmak için yola çıkar. Kısa vadede kendilerini işçilere benimseten karakterlerimiz amaçlarına giderek daha da yakınlaşırlar ve sonunda işçiler greve gider.

Her ne kadar devrimi anlatıp kitap boyunca gerekliliğini vurgulasa da bunu tek çıkar yol olarak görmüyor yazar. Tıpkı eserin adı gibi bunu Bitmeyen Kavga olarak nitelendiriyor. İnsanlar varlığını sürdürdükçe bu kavganın daima var olacağını vurguluyor. Aşağıdaki alıntı bunu çok iyi belirtiyor.

Alıntı
"Başlangıç diye bir şey yok," dedi Burton. "Son da yok. Bana öyle geliyor ki, insanoğlu ezelden başlayıp, öngöremediği ya da anlayamadığı bir geleceğe uzayan korkunç bir kör dövüşüne dalmış. Karşılaştığı her engeli yenmiş, biri hariç. İnsan sadece kendini yenemiyor. İnsanoğlu kendinden nasıl da nefret ediyor."

İyilerin övülüp kötülerin aşağılanması gibi durumlardan ziyade  devrimi usulca adım adım anlatan kitap duygusallığa kaçmadan oldukça sert ve gerçekçi bir çizgide ilerliyor.

Açıkçası ben kitabı Gazap Üzümleri ve Fareler ve İnsanlar’ın bir birleşimi gibi de gördüm. Mac ve Jim arasındaki ilişki Lennie ve George ilişkisine çok benzemekte. Kimi kısımlar ise direkt Fareler ve İnsanlar’ı hatırlatmakta. Doktor Burton karakteri ise içinde bulunduğu fikirsel ikilemler dolayısıyla Gazap Üzümleri’nden Papaz Casy’nin yansıması gibi.

Tıpkı Gazap Üzümleri gibi öyle bir sonu var ki son cümleyi okuyunca öylece put gibi kalıyorsunuz. Ucu açık bitmesi de kişiyi düşüncelerle dolu hayallere sürüklüyor.

Gazap Üzümleri’nin gerisinde kalıp ismi onun kadar bilinmese de aynı muhteşemlikte bir eserdir.

Okuyun derim.

Çevrimdışı u.aslan

• **
  • 101
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Bitmeyen Kavga - John Steinbeck
« Yanıtla #1 : 24 Mayıs 2015, 14:32:18 »
Şöyle bir bakıyorumda kitabı okuyalı 15 sene olmuş :) Lisedeki edebiyat hocamın tavsiyesiyle okumuştum. Güzel bir kitaptır tavsiye ederim.