İlk cilt
Ruh Hırsızı'ndaki ilk öykü
Rüya Gören Şehri sonrada ikinci cilt Tanelorn'u Kurtarmak'taki Ezeli Şampiyon novellasını okudum. İkisini de beğendim. Tabii şu kıstaslara dikkate alarak:
-Öykünün anlatım formu, dergide yayınlanacak biçimde. Verilen sayfa sayısını aşmamaya özen göstermek için dil basit ve ekonomik kullanılmış. Daha çok aksiyona ve olayı sunmaya odaklanılmış.
-Anlatım diliyle etkileyemeyecek olmanın getirdiği eksikliği, karakterin aldığı karaların, yaptıklarının ve durumların şok ediciliğiyle telafi edilmiş. Elric'i özel ve ünlü kılan nitelikler, ağrıdan değil, doğrudan sunulduğundan bu şok edicilik, etkileyiciliği arttırmış. Bilhassa 1960ların okuyucuları için. Fantastik eserlerin şimdiki gibi yoğun bir üretim sürecine geçmediği, belli başlı eserlerin bulunduğu ve örnek azlığından öykünmenin de fazlaca olduğu bir dönemde, farklı bir şey denerken bunu ağrıdan almadan ansızın sunmak, ister istemez "Vouvv!" etkisi yaratır.
-Öykünün geçtiği dünyanın kendine has özellikleri, hızlı ve sıkışık akış esnasında verilen ufak ayrıntılarla sunulmuş. Evrenin bir yanı klasik fantastikten, diğer yanı, o klasik fantastiğin yeniden yorumlanmasıyla şekilleniyor. Mesela, ejderhaların alev yerine asit püskürtmesi. Basit ve akla hemen gelecek bir değişiklik. Fakat, bir başka yazarın kopyacılıkla yaftalanmamak için kendi kurgusunda kullanmaya kolay kolay cesaret edemeyeceği bir yorum. Ancak kendi kurgusunun diğer ögeleri güçlüyse, bu yorumu kullanmaya cesaret edebilir.
Yazar Micheal Moorcock, Elric'in bu kadar ünlü olacağını düşünmediğinden olsa gerek, elindeki her şeyi ortaya sermiş gibi. Belki de devamını yazmayacağı düşüncesiyle, tek ama sağlam bir atış yapmak istemiş. Bunun verdiği rahatlıkla kalemini korkak alıştırmamış. Bahsettiğim cesaret 1960lar için tabii ki. Öykünün dergi için yazıldığını da unutmamak gerek. 1960lardan bir dergi için düşünülüp tasarlanmış macerayı, altı ciltlik derlemede okuyunca, alışkanlıklarım ve bilinçaltım, öyküye ister istemez kitap için tasarlanmış muamelesi yapmaya kalktı

Şu zamanda,
Elric'ten ve durumundan ilham alan pekçok karakterle,
Elric'ten önce tanışmanın da getirdiği bir aşinalık var. Örneğin, oyun dünyasından
Solur Reaver; ruhla beslenen kılıç, lanetli karakterler, eski tanrılar. Anti-kahramanların popüler olduğu bir çağdayız. Artık idealize süperkahramanlar bile, ahlaki ve insani sorunlarla yüz yüze getiriliyor.
Okur olduğumdan benim için manası olmasa da, okuduğum tek öyküye dayanarak, yazarlara ilham verebilecek fikirler barındırdığı kanaatindeyim. Ana karakter harici, alternatif hikayeler çıkartacak malzemeye ve kurgusal evren oluşturmak için bazı püf noktaların tarifine sahip.
Şimdi... Geleyim, süreçten ve dönem farklarından kaynaklanan sorunlara. Ben 1960lar okuru değilim. Ve
Moorcock'un
Elric'i ve maceraları da tek öyküde kalmamış. 1961-65 yılları arasındaki öyküler, kahramanın macerasını nihayete erdirse bile, daha sonraki yıllarda aradaki boşlukları doldurmak için başka öyküler, romancıklar yazılmış. Kendinden sonra beş cilt daha olmasa Ruh Hırsızı'ndan okumaya devam ederdim. O ciltteki hikayelerin arkasındaki evren ve olaylar hakkında başka hikayeler varken, Ruh Hırsızı'ndaki öyküleri dikkate değer kılan kısa ve vurucu yönleri, 2000li yılların okuru olarak hızlıca geçiştirilmiş ve potansiyeli tam kullanılamamış olarak algılamam kaçınılmazdı. Sonraki kitaplarda açıklamalara kavuşacağım avuntusuyla, bir karakterin ve evrenin hikayesini tamama erdiren maceraları okumamın, beni pekte memnun etmeyeceği kesindi.
Ben de, elimdeki kitapları nasıl kronolojik sıraya sokup okuyabilirim, araştırmasını yapmaya koyuldum. Ve öncelikle şunu belirtmeliyim:
Elric'i
6.45'in çıkardığı seriyle tanıyanların şanslı olduklarına karar kıldım!
Melniboné’nin Son İmparatorunun Tarihçeleri'ndeki sıralamalar saç baş yolduran cinsten. Bunda
İthaki'nin kabahati yoktur. Yabancı editörleri böyle sıralamayı uygun görmüşler

Elric'i tanımaya inat edenleri, kahramanın maceralarındaki uğraşılarıyla ölçüşemeyecek minik bir zahmet sokmuşlar, yani. Yazım süreci en başından beri, 61-65'teki hikayelerin arasındaki boşlukları doldurarak ilerlediğinden, derlemenin böyle olmasına pek kızamıyorum. Elric'le yazıldığı dönemde tanışan ve ara hikayeleri çok sonra okuyabilen okurları olmuşken, benimkisi, kronoloji diye tutturan huysuz isyanı gibi algılanabilir. Ama... Melnibonêli Elric'teki süreci bilerek Rüya Gören Şehri'ndeki olayları okusaydım, evrene ve duruma hakimiyetin verdiği güvenle hikayeden daha fazla tat alırdım. Yine de tekrar etmeden duramayacağım:
Elric'i
6.45'in çıkardığı seriyle tanıyanlar, kronolojik sırayla okuyabildiğiniz için gerçekten şanslısınız.
Melniboné’nin Son İmparatorunun Tarihçeleri derlemesinin güzel yanı, Elric'in yazım süreci ve fantastik yazımı hakkındaki yazı ve bilgiler bulunması. Döneminde oldukça takdir görmüş uygulamalarıyla gelen başvuru kaynağı gibi bir şey, bu derleme. Tolkien ve başka saygın yazarların kopyacısı durumuna düşmeden nasıl yol alınabildiğinin küçük tarihçesi, bir nevi minik kılavuzu. Bu yönü, okurlardan çok yazarları ilgilendirecektir. Kapaktaki ve giriş yazılarındaki yazar övgüleri, Elric maceralarının ve Moorcock'un açtığı yolun yazarlıklarına ve kendi eserlerine ne kattığıyla alakadar. Övgülerinde dürüstler. Edebi zayıflıkları ve başka kurgularda uygulanmış örnekleri olsa da, Rüya Gören Şehri ve Ezeli Şampiyon, yine de fikir arayışındakilere güzel ipuçları sunabilir -tabii derlemedeki diğer yazıları da unutmamalı. Şu zamanda çiğ duran ya da hatalı gelebilecek yönleri bile öğretici geliyor.
Konuya nereden başladım, nereye getirdim? Kronolojiden bahsediyordum, değil mi? Multiverse.org'daki sıralamaya göre sıralamaya çalıştım. Son iki kitap yayınlanmadığından, onların ve hikayelerin isimlerini İngilizce asıllarını kullandım. Türkçe basımları çıktığında isimleri güncelleyeceğim. Hatam varsa, ikaz edin, düzelteyim:
Hikaye : Cilt AdıKaos'un Efendisi: Cilt 2 Tanelorn'u Kurtarmak
Elric: The Making of a Sorcerer: Cilt 5 In the Dream Realms
Melnibonêli Elric: Cilt 3 Uyuyan Büyücü
The Fortress of the Pearl: Cilt 5 In the Dream Realms
Siyah Kılıç'ın Şarkısı: Cilt 2 Tanelorn'u Kurtarmak
Kader Denizlerindeki Denizci: Cilt 4 Dük Elric
Elric Zaman'ın Son'unda: Cilt 2 Tanelorn'u Kurtarmak
Rüya Gören Şehir: Cilt 1 Ruh Hırsızı
A Portrait in Ivory: Cilt 5 In the Dream Realms
Tanrılar Gülerken: Cilt 1 Ruh Hırsızı
Black Petals: Swords and Roses
Şarkı Söyleyen Hisar: Cilt 2 Tanelorn'u Kurtarmak
Uyuyan Büyücü: Cilt 3 Uyuyan Büyücü
The Revenge of the Rose: Cilt 6 Swords and Roses
Ruh Hırsızı: Cilt 1 Ruh Hırsızı
Karanlıktaki Krallar: Cilt 1 Ruh Hırsızı
Unutulmuş Rüyalar Kervanı: Cilt 1 Ruh Hırsızı
Son Efsun (Kaos'la Şakalaşmak): Cilt 2 Tanelorn'u Kurtarmak
Ölü Tanrı'nın Dönüşü: Cilt 1 Ruh Hırsızı
Tanelorn'u Kurtarmak: Cilt 2 Tanelorn'u Kurtarmak
Siyah Kılıç'ın Kardeşleri: Cilt 1 Ruh Hırsızı
Üzgün Dev'in Kalkanı: Cilt 1 Ruh Hırsızı
Lanetli Lord'un Ölümü: Cilt 1 Ruh Hırsızı