Kayıt Ol

E-book Kullananlar Memnun mu?

Çevrimdışı RedElf

  • **
  • 116
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
E-book Kullananlar Memnun mu?
« : 20 Ekim 2015, 12:20:42 »
Kitap masraflarım çok olduğundan e -book almaya karar verdim. Bir arkadaşım e-book'un normal kitaplardan daha iyi olduğunu söyledi. Elbette katılmıyorum fakat ebook gerçektende tablet ve telefon ekranından farklı mı?  Parasına değer mi?

Çevrimdışı Maedhros

  • **
  • 200
  • Rom: 2
  • hmm akraba katli mi? bayılırım!
    • Profili Görüntüle
Ynt: E-book Kullananlar Memnun mu?
« Yanıtla #1 : 20 Ekim 2015, 14:06:17 »
Daha önce tartışmasını yapmıştık bu e-book işinin. Herkesin görüşü farklı galiba forumda, kutuplaşmıştık bir anda. Bana kalırsa e-book kitapların geleceği açısından baya tehlikeli. Hem okuduktan sonra kitaplığına koymadıktan, arada bir açıp eskiyi yad etmedikten sonra kitap okumanın ne anlamı var. Şu ana kadar Dunk ve Egg'in maceralarının üç kitabını mı iki kitabını mı ne okudum sadece e-book olarak, yani hem fazla göz yoruyor hem okumaktan başka bir tat vermiyor bana kalırsa. Tabi maddi açıdan büyük bir çözüm ama ben şahsen e-book'a nasıl diyeyim para vermem, korsan felan okurum kesinlikle. Şu ana kadar hiç korsan kitap almadım, kitaba saygımdan ama e-book'a pek saygı duyamıyorum. Yani demek istediğimi anlatamadım, yazdıklarımı okuduğumda ben bile bir şey anlayamıyorum ama bence bu e-book işi yanlış.
"O çılgınlık anında Iluvatar üzerine ant içtik kardeşim.
Eğer sözümüzden dönersek Sonsuz Karanlığı çağırmış olacağız.
Ve söyle bana, o zaman bizi kim kurtaracak?"

Çevrimdışı oguzkaan

  • **
  • 92
  • Rom: 11
    • Profili Görüntüle
Ynt: E-book Kullananlar Memnun mu?
« Yanıtla #2 : 20 Ekim 2015, 17:31:41 »
Sanırım e-kitap okuyucu almayı düşünüyosunuz. Öncelikle kitap masraflarını düşürmek adına şu an ülkemizde etkili bir yöntem değil. Türkçe olarak piyasaya sürülen e-kitaplar pahalı ve çok az sayıdalar. Üstelik klasikler dışında geniş bir yelpazede e-kitap bulmak zordur. Ben korsan kitaba karşı değilim derseniz internet ortamında kullanıcılar tarafından oluşturulmuş çok geniş sanal kütüphaneler var. Burada geniş yelpazede ürünler var ve gün geçtikçe de sayıları artıyor. Baskısı olmayan kitapları sahaflardan/ikinci el almak yerine e-kitap olarak bulmak oldukça kolaylaştı. Bu yönden e-kitabı tavsiye ederim. Eğer yabancı diliniz varsa çok daha uygun fiyatlara kitaplara ulaşabilirsiniz. Gerçi kur farkından dolayı bununda pek öyle ucuza geldiğini söylemek mümkün değil.

E-kitap okuyucular matbu baskının fiziksel zorluklarına karşı çok daha kullanışlılar. 2-3 cm kalınlığındaki hafif bir cihaz ile birlikte 1000 küsürden fazla bir kitabın bulunduğu bir cep kütüphanesi oluşturabilirsiniz. İstediğiniz satırda not alır, sözlük anlamını anında kontrol edip, wikipedia'dan sözcük tanımına bakabilir, sosyal medya kullanıyorsanız bu alıntıları paylaşabilirsiniz. E-kitap günümüz toplumunun hızlı bilgi alışverişinde insanların kitap tüketimini daha üst seviyeye çıkartan bir faktördür bana kalırsa.

E-kitap okuyucuların ekranları özel bir teknoloji olan e-mürekkep özelliğine sahipler. E-mürekkep ve LCD(telefon, tablet) ekranlarını karşılaştırma açısından bir kaç yazı linki vereyim howtogeek digitalreader

E-kitabı yıllardır kullanıyorum. Çizgi romanı bile dijital okumayı tercih ederim. O yüzden taraflı bir yaklaşımım olabilir. Fakat kesinlikle parasına değeceğini düşünüyorum.

Çevrimdışı FringillaVigo

  • *
  • 13
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: E-book Kullananlar Memnun mu?
« Yanıtla #3 : 20 Ekim 2015, 20:43:31 »
Eğer yabancı dilde kitap okuyorsanız elzem diyebilerim. Çünkü son zamanlardaki kur artışlarını ve birçok kitabın ülkemizde pound üzerinden satıldığını düşünürsek sadece bir kitaba 60-70 lira vermek gerçekten bütçeyi zorluyor. Türkçe e-kitap hususuna gelirsek "normal" kitaplardan alınan vergi %8 iken e-kitapta bu rakamın %18 oluşu noktasında mantıksızlık devreye giriyor. Basılı kitap ile e-kitap arasında sadece 1-2 liralık fark olması da insanı basılı kitaba yönlendiriyor.

E-ink teknolojisi gerçekten insanı yormayan ve kitap okuyormuş hissiyatını hakkıyla veren bir olay. Ayrıca e-kitap okuyucularda kullanılan aydınlatma tekniği de cep telefonu, tablet vs. gibi cihazlardan farklı olduğu için yorulma ya da uyku kaçması yaşamıyorsunuz. (tabii yataktan çıkıp ışığı kapatmaya üşenmeye son) :)

Eklemek istediğim bir diğer şey ise dil öğrenmeye çalışıyorsanız e-kitap okuyucularının sahip oldukları Flashcards ve Word Wise özellikleri. Ciddi anlamda faydasını görebileceğiniz, yabancı dilde okuma hızınızı ve kelime öğrenme kapasitenizi arttırmanızı sağlayacak özellikler.

Ben uzun yıllardır e-kitap okuyucu sahibi olmama rağmen kitaplığımda bulunması gerektiğini düşündüğüm kitapların fiziksel kopyalarını ediniyorum. Kur yüksek olsa da ülkemizden basılı kitap almak yerine Amazon'un kindle edisyonlarını satın alıyorum. Çünkü bu yolla kitabı yine yarı fiyatına edinebiliyorsunuz. Bu yüzden korsan ya da e-kitaba saygı saygısızlık konusunda içim gayet rahat :)

E-kitap okuyucusu kullanırken edindiğim önemli bir tecrübe ise şu: İlk zamanlarda sanki kitap okuyormuş hissiyatının oluşmaması ya da bazen kendinizi kitaba verememeniz. Fakat buna rağmen yılmayıp okuyucuyu kullanmaya devam ederseniz tam tersi bir durum ile karşılaşabilirsiniz. Ben şu anda e-kitap okuyucusu ile basılı kitaba nazaran daha rahat ve hızlı şekilde okuyorum. Tabii herkes için aynı durum söz konusu olmayabilir.

Başta dediğim gibi yabancı dilde okuyorsanız ya da yabancı dilinizi geliştirmek için okuma yapacaksanız kesinlikle ölü yatırım değil e-kitap okuyucusu. 7-8 kitapta fiyatını misliyle çıkarır. 

Bu sebeplerden ötürü ben e-kitap ve e-kitap okuyucusu kullanılması destekçisiyim. :)