Kayıt Ol

Sürgün Yolunda Kaybettiklerimiz

Çevrimdışı maviadige

  • **
  • 161
  • Rom: 4
    • Profili Görüntüle
Sürgün Yolunda Kaybettiklerimiz
« : 17 Mayıs 2016, 10:38:21 »


21 Mayıs 1864

Kafkasya özlemdir, umuttur, çırpınıştır. Kulaklarda bir ezgidir, hiç susmayan. Karadeniz'in yasıdır, kanla yıkanan. Çığlıktır, yürekleri dağlayan. İsyandır dünyaya, katliamın ardından. Bağlılıktır yoldaşlarına, candan. Bir rüyadır, hiç bitmeyecek olan. Kafkasya aşktır.

https://www.youtube.com/watch?v=MR15JMwrpbE

Rusya'nın sebep olduğu Çerkes soykırımı ve sürgününde kaybettiklerimizi rahmetle anıyorum. Geçmiş unutulmamalı. Geçmişini unutan kendi değerlerini hiçe sayıyor demektir.

Not: Önümüzdeki günlerde vakit bulamazsam diye erkenden paylaştım.
Yakından bakarsan güzelleşecek.
Uzun süre bakarsan sevimli olacak.
Sen de aynısın...

-School 2013-

Çevrimdışı maviadige

  • **
  • 161
  • Rom: 4
    • Profili Görüntüle
Ynt: Sürgün Yolunda Kaybettiklerimiz
« Yanıtla #1 : 21 Mayıs 2016, 13:28:07 »
Günü gelmişken bir kez daha kaybettiklerimizi rahmetle anıyorum. Dünyanın en büyük soykırımlarından biri olarak yeterince tanınmaması ne acı. Gündeme pek alınmadığından, en azından bazı alıntılara yer vermek istiyorum.

GRAND DÜK MİCHAEL: "Dağlılar teslim olmuyor diye biz görevimizi yarıda bırakamazdık. Yarısının temizlenebilmesi için öbür yarısının yok edilmesi gerekiyordu."

KAFKASYA ORDULARI KURMAY BAŞKANI MİLYUTİN: "Dağlıları, zorla ve bizim istediğimiz yerlere göndermeliyiz. Gerekiyorsa Don yöresine sürmeliyiz. Bizim esas gayemiz Kafkas dağlarının eteklerindeki bölgelere Rusları yerleştirmektir. Ancak bunu şimdiden dağlılara hissettirmeyelim..."

JAN KAROL: "Rusya'nın Kafkasya'yı fethi, çağımızın barbarlık tarihinin en feci tablosunu oluşturur. Kafkas dağlılarının direnişini kırabilmek için 60 yıllık askeri terör ve kıyım gerekti..."

Polonyalı Albay TEOFİL LAPİNSKİ: "Göçmenlerin sorunu felakete dönüşüyor. Açlık ve hastalık had safhada. Trabzon' gelen 100.000 kişi 70.000 kişiye indi. Samsun'a 70.000 kişi indi. Günlük ölü sayısı 500 kişidir. Trabzon'da bu sayı 400 kişidir. Gerede Kampı'nda 300 kişi, Akçakale ve Sarıdere'de günlük ölüm 120-150 kişi arasındadır.

KONT LEV TOLSTOY: "Köylere gece karanlığında dalıvermek adet haline gelmişti. Gece karanlığının örtüsü altında Rus askerlerinin,ikişer üçer evlere girmesini izleyen dehşet sahneleri öylesineydi ki, bunları hiçbir rapor görevlisi aktarmaya cesaret edemezdi..."

Y. ABRAMOV- Kafkas Dağlıları kitabında: "O zamanlar dağlıların başına gelenleri anlatmaya sözcüklerin gücü yetmez. Binlercesi yollarda, binlercesi açlık ve sefaletten öldüler. Kıyılar ölü ve ölmek üzere olan insan doluydu. Annesinin soğumuş cesedinde süt arayan yavrular, donup öldüğü halde çocuğunu kucağından bırakmayan analar ve sırf ısınmak için sıkışarak yattıkları yerde birlikte donarak ölen gruplar, Karadeniz sahilinde olağan manzaralardı..."

Yazının tamamı: http://www.kaffed.org/bilgi-belge/soykirim-surgun/item/81-cerkes-surgunu-21-mayis-1864.html
Yakından bakarsan güzelleşecek.
Uzun süre bakarsan sevimli olacak.
Sen de aynısın...

-School 2013-