Barbara konusuna gelirsem: Hatırladığım kadarıyla kızcağızın cansız bedenini upside downun bir yerinde bulmuştular. Avlandığı bölümde başına ne geldiği belirsiz kaldığından bir süre ben de merak etmiştim. Hayatta kalması umut ederken akıbetini öğrenmek moralimi bozdu
O iyi yürekli ve maharetli Bob'un ardında gerçekten üç kağıtlar dönüyor. Ama upside downun değil, senaristlerin kuklası olduğundan şüphelendirdiği kanaatindeyim. Hikaye anlatımda, Bob acil durum araç kiti gibi bir şey. Mesela:
Senarist 1: Olayların patlak vermesi için Will'in yakalanması gerek. Çocuğu canavara nasıl yakalatıcaz?
Senarist 2: Kolay. Bob, Will'e aklınca akıl hocalığı yapmaya kalksın. Will'de canavarla yüzleşmek için kaçmayınca yakalanır.
Senarist 1: Tamamdır. Oldu bu iş.
Will'in annesiyle aralarındaki ilişki bir süredir var. İki sezon arasında geçen zaman diliminde kadının gözünü karartacak kadar aralarında tutkulu bir ilişki yaşanmasını sağlayacak kadar süre var. Bob gibi şeker gibi adam söz konusuysa hem de, neden olmasın?
Lakin evet. Burayı kazıyınca da sorular oluşuyor. Bob ve Will'in annesi yıllardır aynı kasabada yaşamalarına rağmen Bob oraya dışarıdan gelmiş biri gibi hayatlarına ansızın girmiş gibi. Kadına da yıllarca platonik aşk beslemiş. Ama niyeyse kendini göstermek için birinci sezonun bitmesini beklemiş. Neden acaba
?
Bu tip durumların sebebini, senarist-yapımcıların diziyi en başından tek sezon olarak tasarlamış olmalarına bağlıyorum. İş beklentilerin ötesini aşıp ikinci üçüncü sezonlara kadar uzayınca böyle küçük pürüzler çıkıyor. Neyse ki o tip ayrıntılar seyir zevkini aşırı baltalamıyor. Karakteriyle diziyi baltalayan yok mu? Elbette var, Max'ın abisi. Hikayeye ne katkı sağladığı anlaşılamayan, zorlama ve özellikle gıcıklaştırılmış biri.
Dustin'e kurulan komplodan kastım karakterlerin bilinçli olarak yaptığı bir şey değil. Şu yaramaz senaristlerimizin başının altından çıkan tezgahı kast ediyorum. Oğlan (Dustin) baloya gider. Tüm çabalarına rağmen tüm teklifleri geri çevrilir. Sonra biri çıkar ve gecesi hüsranla sonuçlanmaktan son anda kurtulur. Bunun için önce bir başına kalması gerek. Senaryoda ona göre kurgulanmış. Gruplarından iki kişi dans edip diğer ikisi kenarda duysaydı Dustin ile Nancy dansının etkileyiciliği biraz sönükleşirdi. O yüzden Will'e bile dans eşi bulununca, Dustin'in durumunun hafif dramatize edildiğini hissettim. Yani sezonun başından beri kızlarla ilişkisini geliştirmek için hevesle çabalayan oydu. Baloda yalnız kalması, Nancy'nin onunla dans etmesini daha etkileyici kıldı. Hem bu sayede, Steve'in kalbini -kişisel ve haklı gerekçelerle- kıran Nancy Dustin'e yardım ederek, kırık kalp tamircisine dönüştü.
Anlayacağınız hikaye dramatizasyon teknikleri. "Komplo" diye özetlemek isterken ima ettiğim buydu.