Kitabı geçenlerde rafta görmüştüm. Kapakta Brandon Sanderson reyizin ben beğendim yazısını görünce dedim ki tamam bu kitabı alıyorum. İyi ki de almışım. Son zamanlarda en çok keyif alarak okuduğum fantastik kitap oldu. Puanım 8.5/10
Kitap tanıtımlarından falan barutlu tüfekli büyücülü karışık bir evren olduğunu görmüşsünüzdür. Barut kullanan tipler de aslında büyücü gibiler, bunlara damgalı diyorlar. İmtiyazlı denen, normal dnd büyücüsüne benzeyen ateş topu atan, yıldırım düşüren tipler var. Bir de maharetli denen büyücüden çok x-men mutantlarına, inhuman güçlerine benzer ama çok aşırıya kaçmadan, mütevazı güçleri olan tipler var. Bunların kendi aralarındaki etkileşim, büyülerin kuralları vs. hoşuma gitti. İlk kitapta her büyülü gücün detayı tam olarak anlatılmamış, bazı şeyleri hem biz hem de kitaptaki karakterler bilmiyor. Devam kitaplarında bunlar açığa çıkar, çıktıkça biz de öğreniriz.
Kitap temel olarak üç karakterin gözünden anlatılan bölümler şeklinde ilerliyor. Bir tanesi Tamas, barut büyücüsü devrimci general. Bu bölümlerde siyasi olaylar, politik manevralar ve bazı yerlerde aksiyon sahneleri var. Diğer karakter Adamat, bu da Tamas'ın tuttuğu bir dedektif. Tamas'ın başından bir şeyler geçiyor, sonra da Adamat'a görev veriyor ve biz de dedektiflik, araştırmacılık sahneleri izliyoruz. Son karakter de Taniel, Tamas'ın oğlu. Bu eleman da barut büyücüsü. Bunun bölümlerinde de bol bol aksiyon var, babasının verdiği görevlere gidiyor, düşman imtiyazlı büyücüleriyle falan savaşıyor. Bu bölümlerde kuşatmalar, savaşlar, çatışmalar sürüyle mevcut.
Kitaptaki yeni büyü sistemi ve işte barutlu ateşli silahların olması hoş. 1800'ler Avrupasına benzer bir ortam var teknolojik açıdan. Fransız devrimini andıran, krala karşı yapılmış, gücü halka vermeyi planlayan bir devrim var. Bazı yönlerden Tamas'ı Atatürk'e benzetmemek elde değil. Başarılı bir asker bir savaşçı aslında. Krallık sisteminin çarpıklığını görüyor. Sisteme reset atıyor ve gücü kendine almaktan kaçınıyor, idareyi halka ve meclis benzeri bir yapıya vermek istiyor. Tamas reis bizi diskoya götür.
Karakterleri de başarılı buldum. Ana karakterlerin yanında gezen baya civcivli yan karakterler de var. Tamas'ın koruması, Taniel'in ex-nişanlısı

, İmtiyazlı Bo, adını unuttuğum uzak diyardan gelen konuşmayan büyücümsü kız, Adamat'ın koruması boksör eleman vs. ilgi çekici olaylara dahil oluyorlar.
Sonuç olarak fantastikte farklı bir tat arıyorsanız Kan Yemini sizin için biçilmiş kaftan. Okuyun, okutun.