Kayıt Ol

Başlama Yeri - Ursula K. Le Guin

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Başlama Yeri - Ursula K. Le Guin
« : 30 Mart 2017, 21:06:58 »

Tanıtım:

Alıntı
   Başlama Yeri, Ursula Le Guin’in en önemli yapıtlarından biri; fantastik baslama-yeriedebiyatın nadide metinlerinden. Aşkın, tutkunun, hayalgücünün ve serüvenin iç içe geçtiği roman nefes kesen olaylarla yüklü.

    Romanın esas karekterlerinden biri olan Hugh Rogers tekdüze ve sıkıcı hayatından bıkıp usanmıştır. Hayatını değiştirmek için çaba göstermektedir. Arayışları sonuç verir ve derken günün birinde beklenmedik bir şey olur: Hugh Rogers kendisini cennetten farksız, değişmeyen alacakaranlığıyla Tembreabrezi’ye, yani “başlama yerine” götürecek olan kapıyı bulur. Irena Pannis ise başlama yerini bulduğunda henüz on üç yaşındadır. Aradan yedi yıl geçer, Irena Pannis büyüyüp serpilir, genç ve güzel bir kadın olur. Dağkenti’ne izinsiz giriş yapan Hugh Rogers ile karşılaşır. Bu karşılaşmanın hemen ardından devasa bir gölge Dağkenti’ni yıkmakla tehdit eder. Hugh ve Irena bu gölgeyi bulup kovmak için bir araya gelir ve yola çıkarlar. Yolculuk esnasında birbirlerine âşık olurlar. Yeni bir başlangıca ya da kaçınılmaz bir sona doğru mu sürüklenmektedirler..?

Yorumum:

Kraliçenin standartlarının altında kalan bir romandı. Bir başkası yazmış olsa muhtemelen daha farklı düşünür ve takdir ederdim, ama söz konusu Le Guin olunca beklentimin (ve onun seviyesinin) altında kaldığını hissettim.

En bilinen masal arketiplerinden yola çıkarak, erginlenme üzerine günümüz dünyasında geçen bir masal kaleme almış. Kaçıp gidilen orman, ormanı geçmek (erginlenmenin kendisi), büyümenize izin vermeyen ebevenyler ve ormanı geçene kadarki süreçte (erginlenme yolunda atılan başarılı ve başarısız adımlar) yaşananlar bir bakıma çok klasikti. Buna yeni bir tat katılmamış. Kurtarıcı olup canavarla dövüşmek ve ormanı tamamlamak da (yetişkinlik) diğer arketipleri tamamlıyordu. Ama diyorum ya, hepsi klasik masal unsurları ve bunu günümüz dünyasına getirmek dışında bir başka yenilik katmıyordu. Oysa ki çok ama çok sevdiğim Ursula Le Guin'den, onun gibi bir kalem ve dehadan daha fazlasını beklerdim.

Kitabın ilk yarısını "Le Guin'in yazıp da ömrü hayatım boyunca sevemeyeceğim 2. kitabı buldum" diye düşünerek okudum. Döngüler içinde sıkışıp kalmıştı roman. Sonraki yarısı daha hoştu. Her şey daha oturmuştu. Yine de beklentimin altında kaldı.

Ustanın kendisini hala çok seviyor ve inanılmaz saygı duyuyorum. Ama kendisinin onca eserini okuduktan sonra bu eseri böyle bırakmasına gönlüm razı değil.