Kayıt Ol

Bilimkurgu Podcastleri

Çevrimdışı erenemre

  • *
  • 18
  • Rom: 6
    • Profili Görüntüle
Bilimkurgu Podcastleri
« : 10 Haziran 2017, 08:10:45 »
Son zamanlarda telefonumdan bilimkurgu hikâyeleri dinlemeye merak sardım. Gün içerisinde malum pek çok ölü vakit oluyor. Ulaşımda, bankada, doktorda, ev işlerinde vesaire bilumum sıkıcı ve kitap okuma imkânı da olmayan durum için gayet iyi bir seçenek oldu. Aranızda bilimkurgu podcastleri dinleyenler varsa bu başlıkta takip ettiğimiz yayınları ve ilgimizi çeken hikâyeleri tartışabiliriz.

Bütün dikkate değer yayınları yakaladığımı iddia edemem ama baya bir sitenin altını üstüne getirerek ulaştığım ve beğenerek takip ettiğim yayınları aşağıda listeleyip biraz da tanıttım. Bu listelediklerim gibi kısa hikâye odaklı yayınlar dışında seri olarak yayınlanan uzun hikâyeler veya ana içeriği tartışma, röportaj olan bir yığın podcast de var.

Clarkesworld
Her ay internet üzerinden yayınlanan bir bilimkurgu dergisi. Derginin kemik kısmını hikâyeler oluşturuyor ve her sayıda seçilen birkaç hikâyenin podcastini dinleyebiliyorsunuz. Bu dergiyi özel kılan şeylerden birisi hikâyeleri anlatan Kate Baker. Sakin ses tonu huzur veriyor ve karakterleri son derece başarılı seslendiriyor. Her hikâyenin başında „Now sit back, relax and let me tell you a story“ dediğinde zaten atmosfer tamam.

Clarkesworld 2006’dan beri yayınlanıyor ve Hugo dâhil birçok ödüle layık görülmüş, yayınladıkları hikâyeler de keza öyle. Yazarlara profesyonel piyasa ile aynı ücretleri ödüyorlar. Yani yayınlanan hikâyeler ciddi bir elemeden geçiyor ve kalitesi belli bir seviyenin üstünde oluyor.

Yayınlanma sıklığı: Ayda bir. Bu ay 129. sayıyı yayınladılar.
Ücretsiz içerik: Tamamen ücretsiz.
Gelir kaynağı: Dergi e-kitap olarak satılıyor ve bağış kabul ediyorlar.

Starshipsofa
Tamamen sesli olarak yayınlanan bir bilimkurgu dergisi. Her hafta bir buçuk – iki saat civarında süren bir podcastde ilk önce sunucu Tony C. Smith haftalık içeriği özetliyor ve haberleri paylaşıyor. Daha sonra başka bir anlatıcı o hafta için seçilen hikâyeyi okuyor. Yayın, bilim haberleri gibi bölümler de içeriyor ve oldukça ilginç haberleri yakalıyorlar. Gayet keyifli. Anlatılan hikâyeler daha önce başka yerlerde yayınlanmış hikâyeler arasından seçiliyor ve kaliteli işler oluyorlar.

Şimdiden uyarayım Tony’nin garip bir aksanı var ve beni arada sırada sinir ediyor ama insanlar baya seviyor. 2006’dan beri devam ediyorlar ve 2010 yılında en iyi fanzin dalında Hugo ödülünü almışlar.

Yayınlanma sıklığı: Haftada bir. Bur hafta 488. sayıyı yayınladılar.
Ücretsiz içerik: Tamamen ücretsiz.
Gelir kaynağı: Bağışlar.

Escape pod
Haftalık olarak hikâye podcastleri yayınlıyorlar. Escape Pod’un farkı hikâyelerin tartışıldığı forumu. Bu hem dinleyeceğiniz hikâyeyi seçmekte kolaylık sağlıyor hem de tabii ki sevdiğiniz işleri paylaşıp tartışabiliyorsunuz. Ayrıca yeni isimlere diğer bahsettiğim yayınlardan daha çok yer veriyorlar. Burası da yazarlara ücret ödüyor. Yeni yazarlara şans verdikleri için hikâyelerin kalitesi her zaman aynı düzeyi tutturamayabiliyor. 2005’ten beri yayındalar.

Yayınlanma sıklığı: Haftada bir. Bu hafta 579. sayıyı yayınladılar.
Ücretsiz içerik: Tamamen ücretsiz.
Gelir kaynağı: Bağışlar.

Asimov's Science Fiction
1977’de yayınlanmaya başlamış bir bilimkurgu dergisi ve ilk editörü Isaac Asimov. G. R. R. Martin, Kim Stanley Robinson gibi isimlerin yazarlığa ilk adımlarını attıkları dergilerden birisi. Köklü bir geçmişe sahip bir dergi ve yeni bilimkurgu yazarlarını desteklemeyi görev biliyorlar. Malesef podcast içerikleri sınırlı, aşağı yukarı 10 hikâye seslendirilmiş. Bunları ‘More Stuff’ sekmesinde bulabilirsiniz.

Yayınlanma sıklığı: Ayda bir.
Ücretsiz içerik: Podcastler ve içeriğin bir kısmı ücretsiz. Özellikle her yıl verdikleri okuyucu ödüllerinde finale kalan hikâyeleri tavsiye ederim.
Gelir kaynağı: Profesyonel.


Lightspeed
Her hafta bir tane bilimkurgu ve bir tane fantazi hikâye podcasti yayınlıyor. Yine yazarlara profesyonel ücretler ödeyen ve belli bir seviyenin üstündeki hikâyelere ulaşabileceğiniz bir adres.

Yayınlanma sıklığı: Her ay yeni bir sayı yayınlıyorlar. O ayın dört tane salı gününün her birinde yeni hikâyeler yayınlanıyor. Bu ay 85. sayı yayınlandı.
Ücretsiz içerik: Podcastler ücretsiz.
Gelir kaynağı: Profesyonel.

Drabblecast
Bilimkurgudan korkuya, fantaziden komediye her türlü hikâye yayınlayan bir sesli dergi. Bu derginin en büyük özelliği hikâyelerinde kullandıkları ses efektleri ve müzikler. Gerçekten iyi bir atmosfer yakalıyorlar. Yayınlanan hikâyeler çoğu zaman Escape Pod’dan da daha amatörce ama bu efektler sayesinde keyifli oluyor, bir deneyin. Özellikle biraz garip eserlere öncelik veriyorlar.
 
Yazarlarına Clarkesworld gibi dergilerden daha az olmakla birlikte ücret ödüyorlar. Örneğin Clarkesworld 5000 kelimeye kadar kelime başına 10 sent, 5000 kelimeden sonrası için kelime başına 8 sent ödüyor. Drabblecast kelime başına 3 sent ödüyor.  Sadece 4000 kelimeden daha kısa öyküleri yayınlıyorlar. Escape Pod gibi Drabblecast’in de forumları var, hem topluluk hissi hem hikâyeleri tartışma ortamı olması avantaj.

Yayınlanma sıklığı: Şu anda aktif değil. Geniş bir arşive ulaşabilirsiniz ve tekrar yayına başlama ihtimalleri var.
Ücretsiz içerik: Tamamen ücretsiz.
Gelir kaynağı: Bağışlar.

Rocketstackrank
Burası podcast yayınlamıyor ama Rocketstackrank’den bahsetmemek olmaz. Çünkü dinleyeceğiniz (veya okuyacağınız) hikâyeleri seçmek için mükemmel adres. Yaptıkları şey yayınlanan hikâyelere puan vermek ve kısa incelemeler yazmak. Kendi yorumları ve puanlama sistemleriyle değerlendirdikleri hikâyeleri arşivlemek dışında başka sitelerin hikâyeleri önerip önermediğini de listeliyorlar. Ayrıca her hikâyeye okuyucular da site üzerinden yorum yapabiliyor. Dolayısıyla iyi hikâyeleri seçmek için muazzam kapsamlı bir arşiv ortaya çıkıyor. Buraya bir göz atın derim, adamlar bu işi severek yapıyor.

Birkaç Yorum:
[*][/*]Kayıp Rıhtım’dan Hugo haberlerini takip edenler şaşırmayacak; içe dönük karakterlerin duygu durumlarını hikâyenin merkezine oturtan ve bilimkurgu yönü hafif kalan veya sosyal mesajlar içersin düşüncesiyle yazılmış öyküler Drabblecast dışındaki yayınlarda ezici çoğunlukta.

[*][/*]Amerika ve İngiltere’de iyi bilimkurgu eserlerinin ve yeni yazarların çıkması için ne kadar uygun bir ekosistem olduğunu görünce kıskandım. Zaten uzun yıllardır devam etmekte olan bir gelenek söz konusu ve ciddi sayıda destekleyen insan var. İyi işlerin seçilip ödüllendirilmesi, hem yazarların hem de genel olarak bilimkurgunun gelişmesi için harika bir paylaşma/tartışma ortamı var. Bugün hayran olduğumuz sayısız yazar işte bu ortamda yetişmiş. Ülkemizde de kaliteli bir bilimkurgu hikâye dergisi yayınlansın çok istiyorum. Ayrıca iyi hikâyeleri dinleyebileceğimiz Türkçe bir podcast hayal etmekten de zarar gelmez. (Eğer bildiğiniz Türkçe yayınlar varsa ve paylaşırsanız çok sevinirim.)

[*][/*]Son olarak bütünlük olması açısından bilimkurgu hikâye podcastleri üzerine bulduğum iki Türkçe yazı:
Clarkesworld hakkında samimi bir yazı ve öykü önerileri
Escape Pod’dan öykü önerileri

Merhaba okuyan insanlar!