Kayıt Ol

Rock Müziğin Soy Ağacı: “Speed Metal”

Çevrimdışı vampireLLa

  • ****
  • 1273
  • Rom: 11
    • Profili Görüntüle
Rock Müziğin Soy Ağacı: “Speed Metal”
« : 09 Mayıs 2008, 00:09:25 »
Speed Metal, üzerinde biraz düşünülmesi gereken bazı ince ayrımlara sahip olan önemli bir konu. 80′li yıllara kadar tam anlamıyla bir Heavy Metal alt türü olarak kabul görmeyen Speed Metal için(biraz esprili bir söyleyişle) ilköğretime başlamadan önceki anasınıfı yakıştırması yapılabilir. Aslında Speed Metal için Heavy Metal’in şu veya bu noktasında yer alır demek ne derece doğru olur bilemiyorum ancak onu bir geçiş türü olarak sınıflandırsak dahi Speed Metal şarkıları her zaman için benim kanımı kaynatan eserler olmuşlardır.

Genel anlamda “Power Metal” ile “Thrash Metal” arasında yer alan bir Heavy Metal alt türüdür Speed Metal. Power Metal’in melodizmini ve Thrash Metal’in sertliğini tek bir beden içinde dengeli ve tutarlı bir bütün halinde muhafaza etmeyi başarmıştır. İlk Speed Metal grupları ve şarkıları daha çok Heavy Metal’in ilk dönemlerinden Black Sabbath, Deep Purple ve Judas Priest gibi gruplara ait müzikal niteliklerin daha yüksek tempoda icraları olarak tanımlanabilir.



Daha öncede belirttiğim gibi Speed Metal 1980′lere kadar tam olarak bir Heavy Metal alt türü olarak kabul görmüyordu. Bu sebeple Speed Metal’in kesin çıkış noktalarını belirlemek bir hayli güç. Black Sabbath’ın Paranoid(1970), Deep Purple’ın Speed King(1970) ve Fireball(1971) şarkıları Speed Metal tınıları içermesine karşın ilk Speed Metal şarkısı Deep Purple’ın 1972 yılında yayınlanan “Machine Head” albümünde yer alan “Highway Star”ı olarak kabul edilir. “Highway Star” tek akor üzerinde hızlı tempoda icra edilen ritim kalıpları, 70′lerin “Progressive Rock” akımından esinlenen ve klasik müzikten beslenen hızlı gitar ve piyano(keyboard olarak bildiğimiz enstrümanın kabul görmüş türkçe bir karşılğı olmadığından onu piyano olarak dillendirmenin daha uygun olacağını düşünüyorum) sololarıyla Speed Metal’in müzikal yapısını tanımlar niteliktedir.Speed Metal’in müzikal karakterinin yanı sıra içerik olarak ta kendisine özgü yönleri vardır. Bunların başında şarkı sözleri gelir. Soğuk savaş döneminde ortaya çıkan Speed Metal’in şarkı sözleri genel olarak savaş, kirlilik, nükleer silahlar ve egemenlik kavramlarından bahseder. Vokal bakımından Speed Metal diğer Heavy Metal türleriyle benzer özellikler göstermektedir. Vokaller genel anlamda derinden gelerek yükselen bir yapı veya yüksek perdeli, güçlü çığlıklar biçimindedir.



Speed Metal, Thrash Metal’e uzanan değişim sürecinin ilk basamağı olduğundan Thrash Metal gruplarının Speed Metal grupları olarak ta anılması gayet doğaldır. İlk Speed Metal albümü birçok kaynakta Metallica’nın “Kill’ Em All”u olarak gösterilir. Keza yine Metallica’nın “Ride The Lightning” albümü de Speed Metal tınıları taşımaktadır. Megadeth’in çıkış albümü “Killing Is My Business…Business Is Good”, Antrax’ın çıkış albümü “Fistful of Metal”, Exodus’un “Bonded by Blood” albümü, Slayer’ın çıkış albümü “Show No Mercy” ve Overkill’in çıkış albümü “Feel The Fire” Speed Metal olarak nitelendirilebilecek diğer bazı albümlerdir. Ancak tüm bu gruplar devam edem süreçte Speed Metal’le bağlarını kopartarak Thrash Metal türüne hayat vermişlerdir ki bu albümlerde dahi Thrash Metal havası hissedilmektedir.

Speed Metal’den bahsedilirken unutulmaması gereken çok önemli iki grup daha vardır ki bunlar Judas Priest ve Motörhead’dir. Motörhead genel olarak tam bir Speed Metal grubu değildir çünkü onlar Speed Metal’i birçok farklı rock ve Heavy Metal türüyle birlikte kullanarak kendinlerine özgü bir sentez yakalamışlardır. Özellikle grubun “Overkill” ve “Ace of Spades” albümleri bu sentezin güzide örnekleri arasında yer alır. “Overkill” albümünde kullanılan hızlı çift kross davul stili, bu tekniğin ilk örnekleri arasında yer alır ve kısa zaman içinde tüm Heavy Metal gruplarının vazgeçilmezi olmuştur(Bu bilginin doğrulu biraz şüpheli, bu sebeple eğer yanlışım varsa beni uyarmanızı isterim).

Judas Priest, 1990 yılındaki “Painkiller” albümüne dek katıksız bir Speed Metal albümüne imza atmamıştır. Fakat bu albüm hızlı ritim kalıpları, hızlı ve komplike gitar soloları ve düellolarıyla baş ucundan ayak tırnağına kadar yüzde yüz bir Speed Metal albümüdür. Kimi eleştirmenler ve müzik severler için günümüze kadar yapılmış ve bundan sonra da yapılabilecek en iyi Speed Metal albümü olarak nitelendirilmektedir. Grubun daha öncesinde Speed Metal sayılabilecek birçok şarkısı ve albümü olmasına karşın “Painkiller” albümü tamamıyla Speed Metal temeli üzerine inşaa edilmiştir.



2000′li yıllarda “Gamma Ray, Stormwarrior, Iron Savior, Rage, Agent Steel, Cage, Dragon Force, Temple of Blood, Primal Fear” ve benzeri gruplarla halen varlığını sürdürmeye devam Speed Metal ne yazık ki eski günlerini aratır durumda. Günümüzün Speed Metal grupları Judas Priest’in yükselttiği çıtayı geçmeyi bırakın, ona yetişmeyi dahi başarabilmiş değiller. Ne diyelim umarım Speed Metal, Heavy Metal dünyası içindeki güzide yerini korumaya devam eder…


kaynak: sinepena ~ rocksomnia

she's back!!