Call of Cthulhu bahsi geçen ve adını yazmaya üşendiğim yazar tarafından kurgulanmış bir mitodur. Ve herşeyden önce bir frp setting'idir. Bilen azdır. Zira Vampire gibi gün geçtikçe populerliğini kaybediyor. Yamulmuyorsam en son WoC ekibi satın almıştı. Belki birşeyler çıkar ama WoC DnD üzerine para dökmekten Call of Cthulhu'ya zaman bulur mu bilemem.
Gelelim din olarak bilinme olayına, benim bir arkadaştan ve onunda kender kanlı bir arkadaşından duyduğu hikaye, bir grup insan Call of Cthulhu oynarken bir kaç kişinin bunları izlemesi, Cthulhu'dan çok etkilenmesi ve onu bir tanrı olarak kabul etmesidir. Ama oyunda Cthulhu bir tanrı değil, Baş Rahiptir. Call of Cthulhu'nun çıkış noktası Necronomicon'dur.
Necronomicon ise Abdul Alhazred isimli deli bir arabın yazdığı kitaptır. Çölde gördüğü şeyler üzerine yazdığı iddia edilmektedir. Bazıları ise onun yazmadığını, kitabı bulduğunu söyler. "Arab'ın Kitabı", "Ölülerin Kitabı" ve "Delirten Kitap" gibi pek çok ismide vardır. İçeriği kısaca kara büyü ve ölüleri canlandırmak üzerine kuruludur. Okumadığım için tam olarak bilemiyorum, sağdan soldan okuduğum bir kaç bölüm var belleğimde sadece.
Arap derki;
"Bu gizli sayfalar babil yapılmadan önce eski inanışa tapan rahiplere aittir, ve kendi dillerinde yazılmıştır, fakat ben kendi ülkemin altin diline çevirdim ki herkes anlasın. Ben bu yazıyı artık olmayan ur'un 7 efsanevi şehri bölgesinde dolaşırken karşılaştım, ve tanrılar arasında zamandan önce olan savaşlarını anlatıyordu. Ve rahiplerin gördüğü korku ve çirkinlik burada anlatılıyor, ve onların nedenleri, ve onların doğaları, ve özleri, ve çizgilerin sayıları kutsaldı, ve kelimeler kutsaldı, ve şeytani kişiler için en iyi etkilemeydi. Ve doğal olarak o kentin büyücüleri bunları parşömentlere, vazolara, veya havaya yazdılar, ve böylece tanrılar verilen sözün kelimelerini hatırlayabilecekler.
Bu kelimelere kulak verin ve hatırlayın! Çünkü hatırlamak en önemli ve en etkili büyüdür, geçmişi hatırlayabilen olmak ve gelecek olan şeyleri hatırlayabilen olmak aynıdır. Ve bu yazıyı hazır olmayana göstermeyin, çılgınlık yaratır, insanda ve hayvanda...."
Yukarıda ki yazı ekşisözlükten alıntıdır. Kafanızda bir takım resimler oluşmuştur diye tahmin ediyorum. Buda Dm'ler arasında sürekli anlatılan bir olaydır. "Bakın bizim oyunlarımızı gördüler tanrı yaptılar, hepsini görseler kim bilir ne olacak" denir bol bol.
Ayrıca Call of Cthulhu'da sürekli olarak Necronomicon'dan bahsedilir. Ama Büyük bir tiksinti ile geçer. Ve hazır olmadan okunduğunda veya normal olarak okunduğunda insanın ve dünyanın başına gelebilecek şeylerden bahseder.
DİPNOT: Dave Mustaine Metallica'da iken bir şarkı yazmıştı. Adı Call Of Ktulu idi. Şarkının ilham kaynağı bu mitodur. Ve Dave büyük bir H.P. Lovecraft hayranıdır. Dine inanıyor mu bilmiyorum ama şarkı çok güzel mutlaka dinleyin. Birde düşünün Dave Metallica'da kalsa kim bilir ne şarkılar olacaktı?
Edit: Necronomicon okumak isteyen arkadaşlara ufak bir haber vereyim. Kitap türkiyede diyanet işleri tarafından yasaklanan kitaplar arasında. Yani legal yollardan satın almanız mümkün değil. Zaten çeviriside yok bildiğim kadarı ile. Bir iki sene önce çeviren biri vardı ama çevirisi çok kötü diye duymuştum. O yüzden okumak isteyenlere E-Bay veya Amazon gibi siteleri öneririm. Türkiyede bulmanız çok zor. Ve internette pdf dosyası olarak bulunuyor bir iki yerde rastlamıştım.