Çoğu kaliteli BK filmi gibi, üzerinden belli bir süre geçtikten sonra tekrar izlediğim filmlerden biri. Zaten filmi hiç izlememiş kimse de pek yoktur buralarda zannederim.
Uzayda madencilik gibi gayet gerçekçi bir zemin üzerinde kurgulanan film içerisinde derin uzay, bolca yalnızlık ve bir miktar da dram barındırıyor.
Düşük tempoda başlayan ama devamında sürekli bir gerilim hissi oluşturan, bu sayede insanı zinde tutan, sürükleyici ve aynı zamanda rahatsız edici bir film. Büyük ölçüde gerçekçilik sınırları içinde kalmaya özen gösteren, atmosfer oluşturmada başarılı, yalın.
Yakın gelecekte gerçekten gündemimize gireceğini düşündüğüm bir konuyu, benzerlerinden farklı bir bakış açısıyla ele almış film. Biraz distopik bir dünya öngörülmüş. Başımıza gelecek bazı sorunlara karşı şimdiden uyarıda bulunulmuş gibi.
Belki de BK’nın önemli işlevlerinden birisi de budur. Yani geleceğe hazırlık yapmak: “Aman ha bak şu da olabilir bu da olabilir” “Sakın şöyle yapmayalım neler olur sonra” “Efendim şu başımıza gelirse ne yaparız acep?..” Bu bana çok orijinal geldi. Zira bildiğimiz tarihin hiçbir döneminde bilim bu kadar gelişmemiş ve bu kadar öngörüde bulunamamıştı. Üstelik hiçbir zaman bilgi bu kadar kolay yayılamamış, iletişim bu denli gelişmemiş ve diğer yandan edebiyat da bu kadar evrensel olamamıştı.
Demek istediğim bu insanlığın ömründe ilk kez yaptığı bir şey. Neredeyse her konuda projeksiyonlar yapmak. Birşeyleri hayata geçirmeden önce, sanki varlarmış gibi üzerinde oyunlar oynamak. Üstelik bunu yapmak için bilim adamı olmanız da gerekmiyor ve yapmak çok zevkli. Film hakkında yazayım derken BK üzerine yazmaya başladım
(Sanırım buna ilham deniyor) Neyse efendim, sizi de bu konu hakkında düşünmeye davet etmiş olayım. Belki bir ara bu konuyu tartışırız birlikte. Kısaca iyi bir film
Moon. Tekrar izlemeye, üzerine düşünmeye değer bir film.
Sonsöz; filmi izlerken sahip olduğunuz ruh hali, üzerinizde bırakacağı etki bakımından önemli. Zira film “ışın kılıcı bilim kurgusu” değil. Yani pek aksiyon yok. Biraz böyle sakin kafayla, geniş bir zamanda (kimileri de yalnız başına demiş. olabilir) izlenirse daha bir keyif verir gibi. Filmin müzikleri de pek hoştu bu arada. İzlemek isteyenlere iyi seyirler..