Dark BattLe,
Öncelikle, ilk metniniz hayırlı olsun. Umarım paylaşımlarınız artar ve hep beraber gelişmeye çalıştığımız bu ortama katkılarınız sürer.
Yorumumu sizin de samimiyetinize sığınarak, elimden geldiğince güzel şekilde yapmak istiyorum. Lütfen alınmayın.
Denemeniz boyunca uzun cümleler kullanmak istemişsiniz fakat bazen başladığınız cümleleri bitirmekte zorlanmışsınız. Başlangıcı ayrı, bitişi apayrı...
Örneğin,
'Güneşin batışını izlediğimde, dünyanın aydınlanmasıyla açığa çıkan kötü olan her şeyin karanlığın örteceğini, onları kendi saflığıyla saracağını biliyordum.'
Burada
'kötü olan her şeyi karanlığın örteceğini' demek istediniz sanırım.
Bir başka örnek ise,
'İçimden diyorum da insanların gerçek yüzlerini görmeyip, onları ilk izlenimimle oldukları gibi bırakıp salmak, onların aklımda sadece zannettiğim insanlar olarak kalmalarını istiyorum.'
Gelin virgülle ayırdığınız kısmı silelim ve cümlenizin anlamı ne durumda bir bakalım.
'İçimden diyorum ki insanların gerçek yüzlerini görmeyip onların aklımda sadece zannettiğim insanlar olarak kalmalarını istiyorum.' Bu cümlede bir sorun var bence.
'İçimden diyorum ki, insanların gerçek yüzlerini görmeyeyim, onları ilk izlenimimde oldukları gibi bırakıp salayım ve onların aklımda sadece zannettiğim insanlar olarak kalmalarını sağlayayım.'
Bu çok daha doğru bir cümle olacaktır anlam açısından. Tabi cümleden
'İçimden diyorum ki'yi atıp başka bir şekle de sokabilirsiniz cümleyi.
İnsanların gerçek yüzlerini görmeyip, onları ilk izlenimimde oldukları gibi bırakıp salmak; aklımda sadece zannettiğim insanlar olarak kalmalarını sağlamak istiyorum. Bu da başka bir alternatif...
Genel olarak, cümle içi özne-yüklem uyuşmazlığı gibi sorunlarınız da olmuş.
Uzun cümleler yazmak yerine daha kısalarıyla kendinizi ifade etmeye çalışın bence. Zaten zamanla siz de rahatlıkla kullanmaya başlarsınız bu tarz cümleleri.
Cümlelerinizin anlaşılırlığı kendinizi ifade etmenizi kolaylaştıracaktır. Bu nedenle cümle yapılarınıza daha çok dikkat ederseniz sonraki yazacağınız metinlerde çok daha rahat eder, okuyucuya da kendinizi açıklıkla aktarırsınız diye düşünüyorum.
Yeni paylaşımlarınızı bekliyor olacağım.