Ben de Orwell'i daha çok sevdim fakat unutulmaması gereken bir şey, Cesur Yeni Dünya'nın (CYD) daha çok bir ABD distopyası, 1984'ün bir Türkiye distopyası olması. Yaşadığımız koşullar ve ülkemizin geçmişi düşünülünce, kaba baskı ve sansür konusu bize çok daha yakın geliyor. Özellikle yaşadığımız şu günlerde daha da çok.
CYD'nin buradaki farkı, açık bir baskı yerine, insanı asıl sorunlardan uzaklaştıran "yanıltmalara" sahip olması. Daha hafif bir distopya açıktan baskıcılara göre. Burası doğru. Ancak, yine de bir distopya ve güzel eleştiriler yapıyor. ABD (ve diğer 1. dünya ülkeleri) aracılığıyla kapitalizm ve onla el ele giden pek çok şeyin dünyaya yayılması, CYD'nin önemini de arttırıyor. Şu anki dünya durumuyla pek çok benzerlik var; insanların asıl önemli politik meseleler yerine, TV şovları, futbol, hangi ünlü ne yaptı gibi magazinsel saçmalıklara kafa yorması ve bunların sistemli bir şekilde oturmuş, teşvik ediliyor olması; dezenformasyon içinde gerçek haber değeri taşıyan yazıların boğulması ve özellikle bu durumun internet ile artmış olması; siyasi liderlerin ve şirketlerin insanları anlamsız bir tüketim çılgınlığına teşviği. Bütün bunlar, CYD'de geçen "Gerçek acı istiyorum," mantığıyla karşı çıkılmak istenen şeyin gerçekleştiğini gösteriyor. Kardashianlar, Kıvanç Tatlıtuğlar, Müge Anlılarla dolu, afyonlanmış bir dünyada yaşıyoruz.
Bu sebeplerden dolayı, CYD'ye, edebiyat dünyası tarafından değer verilmiştir ve hala da verilmektedir.
Benim kendi yorumuma göre, Vahşi'nin kabilesi üçüncü dünyaya, steril ortam da birinci dünyaya benzemektedir ve bu durum, Huxley'nin kendi dediği "Ben olsam, yine de steril olan tarafta yaşamayı tercih ederdim," lafını açıklayabiliyor. Ne kadar bu durumları eleştirsem de, ben de birinci dünyada yaşamayı burada yaşamaya kesinlikle tercih ederim.
CYD'de en çok gözüme çarpan eleştirilebilir nokta, işin biyolojik kısmı oldu. O zamanlar için güzel bir bilim kurgu sayılabilecekse de, şu an için bilimsel olarak yanlışlanabilir şeyler var. Daha az detaylı fakat uzun yıllar sonra bile bilimsel geçerliliğini koruyabilecek bir bilim kurgu yaratmış olsa, daha iyi olurdu.