Kayıt Ol

Beorn

Çevrimdışı Jean Valjean

  • **
  • 281
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Beorn
« : 20 Ağustos 2010, 19:40:40 »
BEORN

Ayıya dönüşebilen bir adamdır. Beorn, insan ırkındandı, lakin görüntüsünü büyük siyah bir ayıya çevirebilme yeteneği vardı. Bir insan olarak öz halinde güçlü kollara ve bacaklara, siyah saça, kalın kaşlara ve sakala sahipti. Aksiydi ve çabuk sinirlenirdi, fakat aslında iyi ve temiz bir yüreği vardı; zira Gri Gandalf onu mükemmel birisi olarak tanımlamıştır.


Beorn’un kökeni bilinmemektedir. Muhtemelen Orta Dünya’nın kuzeyinde yaşayan ilk insanlara benzerdi. Gandalf, Beorn’un Dumanlı Dağlarda yaşamış olduğuyla ilgili bir tahmin yürütmüştü. Beorn, dağların altındaki tünellere aşinaydı ve içinde ikamet eden orklardan nefret ederdi. Hatta bir gün Dumanlı Dağlara dönüp oradaki orkları mahvedeceğine dair ant içmişti.

Beorn, Kuyutorman ile Anduin arasında yaşamaktaydı. Bu yer aynı zamanda Carrock’un tam doğusuna tekabül eder. Beorn, kendisine yol ve basamak olması amacıyla nehrin ortasına büyük bir taş oymuştu. Evi meşe ağacından yapılmaydı ve Eski Orman Yolu’nda bulunuyordu. Yerleşkesini dikenli bir çit koruyordu ve içerisinde ahırlar, ağıllar barındırıyordu. Evi uzun ve basık bir holden, iki kanattan ve cam taraçadan oluşmaktaydı.

Beorn çiçekler, yoncalar yetiştirip, arıcılık yapıyordu. İnekleri, koyunları, atları, midillileri ve köpekleri vardı. Hayvanlar çok severdi ve onları hiçbir zaman yemek için öldürmezdi. Genellikle ekmek, bal, krema ve meyve yerdi. Ayrıca çifte kızartılmış ballı pasta için gizli bir yemek tarifine sahipti.

Beorn, Boz Radagast’ın da içlerinde olduğu bir grup insanın civarında yaşıyor olduğunu duymuşsa da kendi kendine kalmayı tercih etmiştir. 2941’in yazında Gandalf, Bilbo Baggins ve on üç cücenin dâhil olduğu kalabalık bir güruhla Beorn’u ziyaret etti. Gandalf, Great Goblin’i katlettiklerini, orklar ve warglar tarafından kovalandıklarını Beorn’a anlattı.

O gece Beorn ayı suretine bürünerek çevredeki ayılarla görüşmede bulundu. Daha sonrasında Anduin’i geçip bir ork ve bir wargdan Gandalf’ın hikâyesini tasdik ettirdi. Bunların üstüne orkların hala cüceleri aradıklarını ve intikam almak için güç topladıklarını öğrendi. Ertesi gün Beorn cücelere gereksinimlerini tedarik etti, tavsiyelerde bulundu ve Kuyutorman’ın kapısına kadar sürmeleri için midilliler verdi.

Ertesi sene Beorn Beş Ordular Muharebesine ayı formunda katıldı. Ciddi bir şekilde yaralanmış olan Thorin’i mücadele alanının dışına taşıdı. Sonrasında ork lideri Bolg’u vahşice öldürdü. Bunun üzerine diğer orklar dehşetten kaçıştılar. Böylece cücelerin, elflerin ve insanların umutları yeşermiş oldu ve toparlanan bu ordular sonunda savaşı kazandılar.


Savaş sonrasında Beorn insan haline geri döndü. Gandalf ve Bilbo ile beraber evine doğru yola koyuldular. Beorn miller öteden olsa bile ziyafet için bir sürü insan çağırdı ve hep birlikte Yuletide’ı kutladılar. Beorn, büyük şef olarak belirlendi ve adamları Beorningler olarak tanındı. Diyarı Anduin ile Dumanlı Dağlar ve Kuyutorman arasındaydı. Orklar bu bölgeye girmeye cesaret edemediler ve Beorningler Yüksek Geçit’i korumakla mükellef kılındı. Bu sayede gezginler Anduin’i daha rahat bir biçimde geçebilecekti.

Beorn, Yüzük Savaşları’ndan önce vefat etti. Arkasından oğlu Grimbeorn, Beorninglerin başı oldu. Söylenir ki, bu ayı formuna girebilme kabiliyeti nesiller boyunca devam etmiştir.

İsimler ve Etimoloji

Beorn, Eski İngilizce bir kelimedir ve “adam, savaşçı” anlamına gelir.

Beorn ismi aynı zamanda Esli İskandinav dilinden “ayı” manasına gelen ‘bjorn’ sözcüğü ile de ilişkilendirilir. Bjorn veya Bjarni – Nors efsanesi olan Hrolf Kraki Destanı’nda bir adam gündüzleri ayı, geceleri insan olmak üzere lanetlenir. Bjorn’un oğlu Bothvarr Bjarki savaşlara ayı çağırma yeteneğine sahipti. Bjarki “küçük ayı” manasına gelir.

Kaynak: http://tuckborough.net/
Tarafımdan çevrilmiştir.
He Who Dwells Beneath The Waves

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: Beorn
« Yanıtla #1 : 20 Ağustos 2010, 22:38:38 »
Beorn en çok ilgimi çeken karakterlerden biriydi. Hobbit'ten sonra ona ne oldu, başına ne geldi bilmiyordum, öğrenmiş oldum. Keşke biraz daha bilgi olsaymış o dönem hakkında...  Teşekkürler bu güzel çeviri için.
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı Kharas

  • **
  • 53
  • Rom: 3
    • Profili Görüntüle
Ynt: Beorn
« Yanıtla #2 : 17 Ocak 2011, 23:01:34 »
Jean Valjean, Yüzüklerin Efendisi bölümünde yaptığın harika çeviriler ile bu bölümü toparladığını düşünüyorum. Özellikle magazin başlıkları taşıyan yığınla konu (neden orada duruyorlar onu da anlamadım) böyle Orta Dünya deyince hemen akla gelmeyenleri bulup, araştırman ve yetmeyip çevirmenden ötürü bende büyük bir saygı uyandırdın.

Bildiğimiz anlamda fantastiğin başlangıçlarından saydığımız Tolkien'e ve eserlerine ait bir bölümün garip konularla dolu olması üzücü. Ama ben bu bölüme genelde sen yine neler yapmışsın diye bakmak için geliyorum. Yüzüklerin Efendisi bölümü kafamda ikiye ayrılıyor:

1.Jean Valjeanli yazılar
2.Jean Valjean'siz yazılar.

Bilmediğim pek çok şey öğreniyorum bu sayede. Tebrik ederim. Umarım bu şevkin hiç kırılmaz.

Çevrimdışı Jean Valjean

  • **
  • 281
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Grimbeorn
« Yanıtla #3 : 08 Mart 2011, 12:43:43 »
Grimbeorn

Yüzük Savaşları esnasında Beorninglerin liderliğini üstlenmiştir. Grimbeorn, ayıya dönüşme melekesine sahip olan Beorn’un oğludur. Beorn’un soyundan gelen tüm insanlar gibi Grimbeorn’un da bu yeteneği bulunmaktaydı, bu yüzdendir ki skinchanger[*]kılık değiştiren[/*] olarak da bilinmekteydi.


Beorn oğlu Grimbeorn

Grimbeorn, Puslu Dağlar ile Kuyutorman arasında kalan diyarda pek çok insanın yöneticisi konumundadır. Halkı da cesur ve itimatlı olduğundan Orklar ve Warglar bölgelerine girmeye cüret edemezlerdi. Yüksek geçiş ücretleri almalarına rağmen Beorningler Anduin civarını yolcular için güvenilir kıldı.

İsimler ve Etimoloji

Grimbeorn “hiddetli adam” manasına gelir. Eski İngilizce’de grim “hiddet”, beorn “adam, savaşçı” anlamına gelir.

Kaynak: http://tuckborough.net/
He Who Dwells Beneath The Waves