Öncelikle merhabalar
Siteye katılma amacım bu konuyu açmaktı ve bu yüzden kendimi tanıtmadan direk konuya dalıyorum burada
İlk olarak ne olduğunu bilmeyen varsa hayran kurgu ya da yaygın olarak kullanılan ingilizce adıyla "fanfiction" nedir kısaca ondan bahsedeyim. Hayran kurgu okuduğunuz bir evrenin karakterleri veya mekanlarını kullanarak yazdığınız hikaye, yazı, kurgu vs.lere denir. Canonun sınırlarını yıkmadan eklemeler yapılarak da yazılabilir, o sınırları da yıkarak yazılabilir. Örneğin alternatif evren gibi. Nasıl yazacağı yazara kalmıştır.
Açıkçası ben normalde hayran kurgu yazan birisi değilim. Ancak seriye başladığımdan itibaren bu mükemmel evrene dair bir şeyler yazmayı istedim. Böylelikle birkaç Zaman Çarkı hayran kurgusu oluşturup yazmış oldum. Hayran kurguya da saygıyla yaklaşırım.
Hayran kurgu genelde karakterleri kendi istediğiniz etkileşimlere sokmak, canona kendinizce bir ekleme yapmak, sevdiğiniz karakterleri kullanmak gibi sebeplerle yazılır. Yahut okuyup da kitapta bulamadığınız etkileşimleri de daha iyi kafanızda canlandırıp üzerinde kendinizce kurgu oluşturmanızı sağlar.
Şimdi, asıl konuya gelirsek nette araştırdığımda Zaman Çarkı'nın Türkçe hayran kurgusunu yazan ben ve başka bir arkadaş dışında başka kimse görmedim. Ki Zaman Çarkı'nın Türkiye'deki hayran kitlesinin sayıca ne kadar az olduğu düşünülürse yine de hala garip geliyor bana. Bu arada ingilizce yazılmış netteki Zaman Çarkı hayran kurgusu sayısı 2000 civarında veya üzerinde bir şey sanırım.
Robert Jordan'ın hayran kurguya tepkisi G.R.R.Martin'inki kadar sert olmamakla birlikte hatırladığım kadarıyla bir röportajında kendi karakterlerinin kullanılması ve online paylaşılması konusunda pek rahat olmadığını söylemişti. Ancak RJ'nin asıl tepkisi bundan kazanç sağlamaya çalışacak olanlar ve karakterlerini eroticalarda kullananlara karşıydı. Ki kazanç konusunda sonuna dek kendiaine hak veriyorum. Eroticaya gelirsek... Kimse karakterlerinin kendisinden habersizce fantezilerde kullanılmasını istemez heralde?
Bu arada şimdilik netteki tüm Türkçe Zaman Çarkı hayran kurguları kısa ve canon sınırlarını aşmayan, ona eklemeler yapan hikayeler. Açıkçası daha farklı şeyler görmek de güzel olurdu. Her ne kadar ben Zaman Çarkı'na o tür hayran kurgular yazmayı pek düşünmüyor olsam da...
Son kitap spoilerı:
Aslında Demandred'in Shara'daki yolculuğunu anlatan uzun soluklu bir şey yazmayı çok isterdim ama sanırım bunun için ne sabrım ne de azmim var
Bu konuyla sormak istediğim sizin bu konuda görüşleriniz neler? Hayran kurguyu nasıl karşılıyorsunuz? Sizce Zaman Çarkı evrenine Türkçe hayran kurgunun daha çok yazılması iyi olur muydu, okumak ister miydiniz? Hatta hiç Türkçe Zaman Çarkı hayran kurgusu yazmayı düşünür müsünüz?